Itt az ideje hogy kicsi ráncfelvarráson essen át kedvenc blogjaim egyike - most ezzel kezdem.

 

 

Az eltelt évek alatt bizony ez is változott -no nem az elkészítési módja, de a szezonális összetétele az igen! Már rengetegszer emlegetve volt, hogy csak a legtisztább környezetből, a legtermészetesebb módon termelt, vegyszermentes növényeket alkalmazzuk. Sajnos nekem tavaly sem, és idén sem sikerült magamnak megtermelni másodvetésben azt a mennyiségű salátát, amiből a brikettet készíteném.
A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy kínomban vettem pár fej salátát a piacon, pár szépen fejlett levélkét azonnal el is fogyasztottak szendvicsben családom kétlábú tagjai - de én elégedetlen voltam! :(
A vásárolt, igen szép fejek hamar kókadtak,és a torzsájukon alul lévő valamilyen viaszos/vegyszeres kezelés sem nyerte el a tetszésem. Tudom hogy a növény frissességét hivatottak megőrizni, de hmmm - szóval nem tetszett. :( Addig-meddig halogattam a csalán szedését, míg ezek a kereskedelmi saláták a hűtő zöldséges fiókjában össze nem töppedtek, így már nyugodt szívvel dobtam ki őket a pipijeinknek. Igazándiból még frissen sem adtam szívesen gyermekeim elé. Sokáig nem is gondolkodtam, bevetetem a tavaly is bevált módszert, mely szerint nem erőltetem a salátát. Idényjellegűvé teszem az ancibrikettet is!
Én nem szeretem fagyasztani a tököt, cukkinit, uborkát, mixelni még kevésbé. Azt gondolom ezeket is akkor kell adnunk növényi kiegészítésre szomjazó,vagy egyenesen kifejezetten növényevő halainknak, amikor az megterem - fagyasztva nekem nem tetszik a mixelt kabakos. Tetszenek viszont - és jó nyomon járok - a különféle zöld levelekből összeállított mixek, ezek egyike az ancibrikett is.
Az idők során tudom, hogy rengetegféle dolgot belemixeltetek, de én ezt csak zöldeleségnek szánom, nem egy valamiféle mindent bele dolognak. Ne haragudjatok azért ha kimondom: bár az általatok válogatott belevalók jók - de úgy érzem nem kell több összetevő bele, főleg nem gyári szárazeleségek nem! Azokat etessük külön egy másik alkalommal halainkat Változatosan kell etetni, ez pedig nem azt jelenti, hogy egyetlen rengetegféle alkotóból álló eleséggel kínáljuk őket napról napra. Tehát a saláta ismét megbukott... Saját magam termelni ne tudtam,a bolti alkalmazását elvetettem. Tavaly is nagy sikerem volt viszont egy teljesen ingyen beszerezhető, tuti vegyszermentes és totálisan bio művelésből származó alkotóval - pontosabban azonnal kettővel is! Bio művelés, ingyenes, vegyszermentes??? Na ilyen aztán nincs ugye? De van - ki kell menni az erdőszélekre, az árokpartokra és tiszta környezetből begyűjteni ezeket.

A csalán mint kardinális összetevő, maradt ezután is, de nézzük, mi az amivel kiváltottam a salátát - persze nem nagy titok ez, emberi fogyasztásra is kifejezetten ajánlott mindkét növényke. A mindenki által csak pitypangként aposztrofált Taraxacum officinale a saláta kiváltója, ám emellett még "bejön a képbe" egy másik vadon termő növényke is, a vadsóska /Rumex acetosa/. Nem véletlen a kiemelt latin név, mert én nem a sokkal szembetűnőbb lósóskát használtam - lórom, vagy Rumex obtusifolius, hanem ezt a növényt melynek levelei a fű között így néznek ki:

Kisgyermek korom óta fogyasztom néha sóskalevesként,sőt mártásként is... hmm!

 

Tehát így alakul az őszi ancibrikettem összetétele:

-50% csalán /Urtica dioica/

-40% gyermekláncfű /Taraxacum officinale/

-10% vadsóska /Rumex acetosa/

-kötőanyagként zselatin /20g 4 literbe/

 

Nem muszáj a márkás, már mindegyiket használtam. Ezt pontosan úgy készítem, mint az eredeti briketttet, ám figyelek a főzési időre! Sőt valószínűleg kizárólag párolással fogom eztán készíteni. Nincs szükség a szétfőzésre, tényleg csak pár percről van szó - a rostok éppen csak hogy fellazuljanak. A mixeléssel segítek azon halaimnak akiknek nincs semmiféle "reszelőjük" - a guppik, corydorasok is fogyasztanak belőle! Sőt a C. paleatusoknak, és a C. aeneus változatoknak heti egy alkalommal főétkezésként is adom, megvesznek érte! :) Ha megvagyok a mixeléssel belekeverem a meleg mixbe a zselatint, és beállítom egy kis félretett főzővízzel a konzisztenciát. Nagy tálcákra terítem, megrázogatom, hogy szépen szétterüljön, aztán következik a ballaszt anyag beszórása. Én maximum 5 mm-es kavicsot használok, hogy azonnal süllyedjen - ezt 05-ös sóderből rostálom, mosom, savazom, de enélkül is használható. Ha nehezítő anyag nélkül készítjük, a brikett nem merül el azonnal. Figyeljünk, hogy alámerüléskor viszont ne valamely növényünk levelein landoljon. A "kaviscszórásról" egy kép:

Megjegyzendő, hogy a kavicsok, mint látható szárazan kerülnek bele, Egy evőkanalat szépen rázogatva oszlatom el a felszínén, egyenletesen, "egy kavics vastagságban". Működik homokkal is, akinek az jobban passzol - az idők során felgyülemlő ballasztot időnként kiszedem a medencékből, és újbóli mosás-savazás után felhasználom. Egyértelmű, hogy csigák is lesznek az aljzatban. Őket kiszedegetem belőle, és az A.helenáimnak tálalom ;) . A lehűlt brikettet aztán beteszem a fagyasztóba, majd a megfagyás után kétfelé töröm, zacskózom, és örülve a betárazott javaknak, felhasználásig itt is tárolom. Tavaszig biztosan eláll, csak el ne fogyjon közben! Sok sikert nektek - itt az ősz,még nem késő elkezdeni. A rétek, mezők, erdőszélek várnak rátok. A zselatin max 150 ft.... ennyibe, és egy kis munkába kerül mindössze. ;)

-OO-

Csalán... Valamennyiszer csak ezzel dolgozom, mindig szedegetek magamnak is egy kisebb zacskónyi levélkét, hajtáscsúcsot - vagy csak egyenesen a brikett alapanyagából lopok. Miközben készítem a mixet, akár magamat is megvendégelhetem egy isteni csalánteával, melynek áldásos hatásait élvezhetem - ezt is érdemes kipróbálni. Vitalizál, vízhajtó - és finom!

Jah... a zöld levélkéket csak forrázom, a kellő szín elérése után pedig ki is veszem a teából őket. Eldobni vétek, a halak imádják a'la natur is. Ezután kis cukor bele, és nem marad más, mint hogy egészségetekre kívánjam!

 

T.:Gábor


Ui.: úgy éreztem az eredeti blogot meghagyom ott ahol eddig is volt, de ezt már kifejezetten az itteni közösségnek írtam. Természetesen ezzel egybefűzve az eredetit is megtaláljátok képekkel a reményeim szerint már ismert helyen: http://halorxxl.blogspot.hu/2012/07/blogarchivum.html

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 7 éve 2 hónapja
Hát igen...volt már hogy díszhalboltban hallottam a kifejezést:"ancibrikett"-és eredetiben mesélte a srác egy másiknak hogy miből készül.Öröm ez,és sajátos hangulata van a nevének is,nem találod?:D
Nálunk is volt tavaly nagy mennyiségű salátának való uborka fagyasztva-megmondom a frankót:a kétlábú családtagjaim kedvence,ezért az uszonyosok csak szezonban kapják-a bolti uborka..szóval nem.
Köszönöm a tanácsodat-idén az uborkatermésünk nulla volta miatt nem-de jövőre kipróbálom,és tudom hogy jó lesz!:)
Most akkor ha megengeded válaszolok a benned megfogalmazódott kérdésre:nem ismeretlen a botmixer tengelyére csavarodó szálas növénydarabkák problémaköre!Percek alatt ki lehet nyírni vele a mixert,hiszen pörgetné mint a veszedelem a sűrű mixben,de nem bírja.Én ugyanazt csinálom ilyenkor mint te is tetted gondolom:lerázogatom a burkolatról a mixet,és a tengelyről leszedegetem a rátekeredett szálakat-másképpen nem megy!
De:ennek oka lehet az,hogy kissé "szíjasabb" csalánt szedtél,és az elöregedett szárban lévő erős szálakkal már nem boldogul az aprítókés-inkább magára tekeri.Fiatalabb növényeket keress,vagy csak a frissebb hajtáscsúcsokat szedegesd le.Jól bevált egyébként az a gyakorlat is,hogy ha időhiányban nem tudtuk időben visszavágni a csalánlelőhelyünk növényeit,akkor úgy szedjük hogy csak a levelek jöjjenek!Egyszerű:megfogod a felső 20-30 centi szárat,és annyira szorítod hogy felfelé húzva ujjaid csak a leveleket szedjék le a szárról-a vége le fog szakadni,de ott már nem is "kemény" a növény.A felmagzott,és senyvedő levelű növényeket kerüljük!Erdőben ha nagyon árnyékos helyen találtunk csalánt akkor inkább keressünk tovább:ezeknek nagyon ritkán álló levelei vannak,a napon növő az igazi!;)
Felmerült a csalánosunk karbantartása is...vigyünk magunkkal így fagyok előtt egy sarlót vagy akár kaszát,és csapjuk le a növényeket a földig.A kaszálékot rajtahagyhatjuk,kora tavasszal majd ledobjuk róla.Így mindig szép friss,és üde megfelelő növényeink lesznek a felhasználáshoz.
Időközben közelebb hajoltunk az anyaföldhöz ugye-hiszen már a Taraxacum leveleit is szedegetjük.Legegyszerűbb ha nem hajlongunk hanem egy szúrókéssel egyszerűen alászúrunk,és a tőlevélrózsát egy kis darabka gyökérrel együtt szedjük föl.Így együtt marad az összes levél,nem kel a fűben térdelve bogarászni.Otthon aztán szép alaposan letépkedjük a levélkéket-persze a félig elszáradtak és a láthatóan szennyezettek nélkül-és így tiszta pitypanglevél áll rendelkezésünkre.Ha ellenben a fűből szedjük fennáll az eshetőség néhány fűszál bekeveredésére is-ez halainknak nem árt meg,de a mixer ugyancsak feltekeri:(
Kihagytad a sóskát-na és?Az otthoni változat is használható,sőt a spenót is megfelelő...Azonban úgy néz ki hogy a jövőben már csak vadon gyűjthető növényeket fogok használni-kicsi a kertünk konyhakertnek alkalmas része,az ottani termések meg mind kellenek a konyhára.A salátát is csak akkor fogom használni ha a saját kertből származik,vagy ismerem az eredetét...üvegházi/fóliás nem ok számomra.
Hmmm-már nem tervezem megint külön írásban tárgyalni a következő verziót,de jövőre újabb alkotókat fogok felhasználni a briketthez!Idén már megtettem,ez az év a teszt-csak aztán merem ajánlani hogy nálam bevált.Amit per pillanat etetek abban a következő összetevők vannak,durva közelítésben:40% csalán,30%lucerna,20% pitypang,és a többi pedig a domboldalakon szedett fehér és vöröshere levélzet...négylevelű is tuti volt benne-eddig hibátlan!.
Valamennyiőtöknek sikereket kívánok a briketthez-ez utóbbi "fullvad" változathoz is!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #2 7 éve 2 hónapja
Ismét kiváló írás!

És ráadásul alátámasztja, hogy nem gyaláztam meg az eredeti receptet! :D
Még a korábbi ancibrikettes írásodon felbuzdulva döntöttem el, hogy készítek hasonlót jószágaimnak, azonban tutira vegyszermentes salátát nem találtam, viszont egy szatyor pitypanglevelet hipp-hopp össze tudtam kapni. Sóska nem volt benne, de nagyjából 50-50% csalán és pitypanglevél igen, csak egyetlen gondom volt vele: képtelen voltam rendesen összemixelni, majdnem leégettem egy botmixert, mert a növények szárai folyamatosan nagy tételben tekeredtek a kis aprítókésekre. Ezt a problémát hogyan szoktad elkerülni? (persze attól függetlenül, hogy jóval darabosabb volt, az anciknak nem volt kifogása ellene, még tavaly nyáron készítettem, tél végére már elfogyott :) )
Másik gondolatom a téma kapcsán: említed a fagyasztott kobakosok iránt érzett ellenszenved (pontosabban a fagyasztott-mixelt verzió irántit). Én is kerülöm a fagyasztást, amikor lehet, azonban a fagyasztott uborkát régen rendszeresen etettem, mégpedig úgy, hogy fagyasztás előtt durvára reszeltem, majd a fagyasztóba kockákba raktam el (hát igen, a jégkockatartót azért elég alaposan el kellett mosni később :) ), etetéskor pedig a fagyott kockát sajtreszelőn reszelgettem be az akváriumba. A díszmárnák imádták, de ők megettek más növényi kajákat is, viszont az érdekes az volt, hogy az arany- és kékgurámik szintén rajongtak érte! Náluk más növényi eleséggel hiába próbálkoztam, az uborkát sem fogadták el máshogy, ezt a verziót azonban jobban szerették, mint a szárazeleséget... Ha gondolod próbáld ki, csak egy-két uborkával, hátha Nálad is elnyeri a halak tetszését! ;)