Korallszirtek császárainak apró kuzinja

ImageKasi Mátyás írja le saját tapasztalatait egy törpe császárhallal kapcsolatban. Olvasáshoz kattints a cikkre!

 

Kétszínű törpe császárhal
Centropyge bicolor,  BLOCH 1787

Mint minden akvaristát, engem is kisgyerekkorom óta lenyűgöztek a tengeri halak, de egészen néhány évvel ezelőttig nem mertem ekkora fába vágni a fejszémet. De ahogy telt-múlt az idő, mégiscsak belefogtam, egy 180 literes akváriummal. Manapság már szinte kötelező jellegűnek tűnik, hogy Amphiprion ocellaris-szal (közönséges bohóchal) kezdi mindenki a „tengerizést”, ez alól én sem voltam kivétel. Ugyan teljesen tisztában vagyok vele, hogy 180 liter tengeri akvárium szempontjából kicsinek számít, mégsem voltam kibékülve 2 hallal. Gondoltam, szerzek még valami színfoltot bele, ami jól megfér a „bohócaimmal”. Próbálkoztam jónéhány fajjal, de vagy őket nem hagyták az ocellarisok érvényesülni (Chrysiptera parasema, talboti), vagy ellenkezőleg, őket piszkálták (Pseudochromis paccagnellae, Dascyllus melanurus). Végül kis puhatolózás után úgy döntöttem, hogy megpróbálom valamelyik törpe császárhal fajt tartani. Ezeket a halakat egyébként is nagyon szeretem, és lehetőségem is volt egy régóta beakvarizált, „stabil” példányhoz hozzájutni.
Így egy körülbelül 6 cm-es Centropyge bicolor került az akváriumomba.
Ez a gyönyörű kis jószág kb. 10 cm-re nőhet meg akváriumban, és színezete fantasztikus. Bevallom, sok tengeri halat én kicsit már „csicsásnak” tartok, de a bicolor feltűnő, de mégis elegáns színeivel első látásra belopta magát a szívembe. Eredeti hazája az Indiai és a Csendes-óceán korallzátonyai. A hal testének első harmada, has és farokúszója gyönyörű citromsárga, szemfeletti sávja, és testének többi része pedig sötétkék. Kopoltyúfedői alján a császárhalakra jellemző tüske nála is megtalálható.

ImageSaját bicolor-om, ahogy bekerült, rögtön megvívta csatáját a bohóchal párral, és eldöntötték, hogy jobb, ha békességben élnek együtt. Azóta kis változások történtek, a 180 literes medencét felváltotta egy 480 literes. Ebben a medencében bohóchalakkal és korallsügérekkel él jelenleg együtt, és a betelepítést követő torzsalkodásokat és (sérülés nélküli) kergetőzéseket leszámítva, viszonylag békésen viselkedik ezekkel a kisebb jószágokkal is.
 Szinte minden hallal megfér, miután kipróbálta, hogy melyikük az erősebb, de saját fajtársaival, illetve más Centropyge fajokkal ne tartsuk együtt.
Mivel császárhalról van szó, nem elhanyagolható a kártétele a korallokban. Erről elég eltérőek a vélemények, van akinél hatalmas pusztítást végeztek törpe császárhalak, és van , ahol ügyet sem vetnek a korallokra. Én valamelyest a második csoportba tartozom. Sem a Clavularia viridis, sem a Xenia sp. polipjait nem bántja. Persze ez nem zárja ki, hogy más korallokban esetleg nem tehet kárt.  Továbbá ügyet sem vet sem a csőférgekre, sem a lapanemónákra. Az algákkal szemben azonban kíméletlen. Szemtanúja voltam, amikor a Caulerpa racemosa bogyóit harsány élvezettel ropogtatta. Valamint érdekes, hogy bekerülése után eltűnt a fonálalga az akváriumból, majd amikor egy átalakítás miatt elvittem máshová, 3 hét alatt nagyon minimális fonálgásodás indult el. Visszajövetele után ez ismételten eltűnt.
ImagePersze, lehet, hogy mindez csak véletlen egybeesés, de az biztos, hogy szinte egész napja azzal telik, hogy minden egyes követ átvizsgál, és ami algát talál rajta, azt lecsípi. Táplálása egyszerű, nálam főleg fagyasztott eleségeket kap, artemiát, mysist, krillt, vörös szúnyoglárvát, és darált koktélrákot, de néha megkínálom egy kis spenótpürével is, amit nagy élvezettel fogyaszt.
Végezetül nem mondhatok mást, mint hogy egy pozitív tapasztalattal lettem gazdagabb a tengeri halak tartásával kapcsolatban, és amíg lesz tengeri akváriumom, biztosan lesz benne Centropyge bicolor.


Kasi Mátyás

Bejelentkezés a hozzászóláshoz