22 október 2020

Limia melanogaster – Feketehasú límia (Háromszínű límia)

GÜNTHER1866

Jamaica a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó 240 km hosszú és 80 km széles szigetország. A Karib-tengeren helyezkedik el Kubától 150 km-re délre. A sziget neve az őslakos taino indiánok „xaymaca” szavából származik, aminek jelentése „A források szigete”. A szigeten található több álló –és folyóvíz ad életet többek között az elevenszülő Limia melanogaster fajnak.

A kifejlett hímek oldalai kéken csillogóak. Faroktövén fekete folt díszíti. Farokúszója élénk citromságra, körbe fekete szegéllyel. A fiatal hímek világos szürkés, jellegtelen színűek. Eredeti színezetük és ivarérettségük körülbelül fél éves koruk után alakulhat ki. A faroknyélen halvány fekete keresztsávok találhatók. A hím nemigen nő nagyobbra 5 cm-nél.

A nőstények színezete nem olyan élénk, mint a hímeké. Egyszerű szürke színezetűek, a faroknyélen kifejezettebb keresztsávok díszítik. Farokúszója színtelen és szegély nélküli. A nőstény igen nagy fekete csillogású terhességi foltot visel, amely kiterjed a has nagy részére. Ezért kapta ezt az elnevezést. A nőstény nagyobbra nő mint a hím, akár a 6-7 cm-es hosszúságot is elérheti. A nőstények mellé kevés hímet tartsunk, mert a hímek –főleg táplálás közben-  erőteljes kergetőzéssel hajtják őket. A szüntelen kergetőzésbe a nőstények könnyen kiugorhatnak, a kifáradástól esetleg el is pusztulhatnak. A vemhesség ideje körülbelül 5-6 hét, ami után akár 20-50 ivadékot is világra hozhat. Ezután a nőstényt pihentessük, ne tegyük vissza közvetlenül  (szülés után) a hímekhez.

Egy kisebb, 30-40 literes, sűrűn benövényesített akváriumban már igazán jól tarthatóak. A víz hőmérséklete 24-28 °C kötött optimális, meleg igényes faj. Békés természetű, jól társítható hasonló típusú halakkal, esetleg páncélos harcsákkal. Szívesen fogyaszt mindenféle jó minőségű műeleségeket, fagyasztott illetve élő táplálékokat. Az ivadékok indítását nyugodtan kezdhetjük száraz mikroeleségekkel is. Normális fejlődésükhöz viszont elengedhetetlen a növényi alapú táplálás, a gyakori, heti 20%-os vízcsere.

Ritkán beszerezhető faj, kereskedésekben nem igazán kapható. Magyarországon sajnos nem terjedt el, de lelkes tenyésztők segítségével remélem ez hamarosan sikerülni fog.

Mindenkinek szívesen ajánlom, aki az efféle ritkaságok kedvelője.

 

http://limia.gportal.hu/

szöveg: Dobos András

fotó:Szabó   Eszter

2007.04.16.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet