Valami oknál fogva kevesen írogatnak e kedves kis érdekes sügér fajról.

 

Vajon ennek az lehet az oka, hogy nehezen beszerezhető vagy esetleg kevés akvaristának tetszenének? Én a beszerezhetőségre simán adom a 10 pontot, ha boltban nem is de megrendelésre már másnapra megkaptam a 6 darab 3 cm-es példányomat,  igaz nem a színük miatt vágtam bele ennek az érdekes sügér fajnak a tartásába, illetve szeretném őket tenyészteni is idővel. Sajnos a mai világban azt kell hogy tapasztaljam mind a hazai, mind a külföldi boltokban hogy az emberek inkább a színesebb giccsesebb halakat keresik és semmi olyat ami egyszerű színezetű, pedig szerintem ezek az úgynevezett elfeledett halacskák igen is megérdemlik hogy többet foglalkozzunk tartásukkal és tenyésztésükkel. Amint az a képen is látszik nem egy színes halacska de ez még nem ivarérett példány, Felnőtt ivarérett egyedeket nem illetve csak nagyon ritkán lehet kapni.

 

Előfordulása, India állóvizei , gyenge sodrású folyói.

Tudományos neve: Badis badis ( Labrus badis, Badis buchanani )

Tartása: Minimum 60 literes akváriumban tartsuk, 60 literenként egy pár ideális. Szereti, ha medencéjét sűrűn beültetjük növényekkel , gyökerekkel, és rengeteg búvóhellyel (felfordított virágcserép, kövekböl összeállított barlang stb). Aljzatnak megfelel a (2-3mm) kavics vagy homok. 22-24°C fokos, 6-18nk keménységű vízben érzi jól magát. Ha használunk motoros belső szűrőt akkor azt a legkisebb fokozaton üzemeltessük mert nem szeretik az erős víz mozgást . A vízet 4-5 naponta frissítsük fel tiszta , állott csapvízel (nem pedig úgy mint azt sokan csinálják hogy a frissen csapbol kiengedett vizet beboritják az akváriumba , ami többet árt mint használ) én 10-15%-ot cserélek 5 naponta és szépen fejlődnek és egészségesek. Ha valakinek nem megoldható hogy külön tartsa akkor nyugodt szívvel belerakhatja a társas akváriumba is, jól megfér a többi békés hallal (guppik, plattik, neonhalak és egyéb kisebb lazacfélékkel. Táplálékként inkább élő eleséget biztosítsunk számára, mert enélkül elég lassan fog fejlődni. Napközben ritkán lehet látni az akváriumban, de ez elfogadható mert éjszaka aktív, az etetését is lámpaoltás előtt érdemes megejteni. A felnőtt hím példányok élénk kék szinűek és kifli alakúak, míg a nőstények barnás színűek, sötétebb függőleges csíkokkal a testükön.  A halak hangulata befolyásolja a szinüket. Az idegen hímek néha összekapnak, torzsalkodnak egymással, kárt nem tesznek magukban. Miután eldőlt a rangsor, a domináns hím gyönyörű kékké váltja színét, míg a vesztes hím színe inkább a nőstényére hasonlít.

Ha tenyészteni szeretnénk minimum 6 darabot vegyünk belőlük mert így biztos hogy akad majd egy tenyészpárunk. Egy hím akár több nősténnyel is képes leívni.

A megfelelő a 24-26 fokos hőmérsékletű vízben hamar párt választanak, ha a vizet részben lecseréljük friss vízre akkor általában elkezdenek ívni. A cserép barlanghoz úszó nőstényt a hím kifeszitett úszókkal várja  és csalogatja be az ívó helyre. A hím színe ekkor a legintenzívebb, míg a nőstényé fakó lesz. A nőstény a cserép falára , tetejére rakja az ikrákat. A hím itt nem az ikrákon csúszva termékenyít, hanem ívás közben a nőstényre görbülve  az úszóinak erős mozgatásával hajtja az ikrákra a spermát. Az ívás eredménye akár 200-300  barna ikra is lehet, ez elég szép eredmény. De a számok ne tévesszenek meg senkit mert még felnevelve nincsenek. A hím gondozza az ikrákat. Kelési idő 3-4 nap , az elúszás kb ugyan ennyi. Na innentől kezdve pedig senki ne próbálja meg száraz por kajával etetni a piciket mert szomorú élményben lesz része, ugyanis nem hajlandók megenni. Emiatt gondoskodjunk megfelelő menyiségű élő eleségről, egy naposnál nem régebbi sórák,  nauplius,  papucsállatka stb. etetésével viszonylag gyorsan fejlődnek.


folyt...

fotó : saját

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #1 9 éve 8 hónapja
Nagyszerű ismertető! Még a végén tartásukhoz kedvet kapok :-)