25 szeptember 2020

Az utóbbi időben egyre több ismerősömtől hallom, hogy mostanság elég nehéz és körülményes minőségi élő eleséghez: tubifex-hez, vízibolhához jutni a díszállat kereskedésekben. És ezt én is tapasztalom sajnos.

A giliszták szaporitásához nem kell más mint a következők:

a,-  50-60 literes tejesláda, vagy valami hasonló müanyag tároló eszköz.

b,- 10 kg kerti műtrágya és vegyszermentes kertiföld ( 1:1 arányban  öszekeverve ) zöld frissen vágott fűvel.

c,- giliszta oltás,

Gilisztát én úgy szereztem be hogy kimentem sötétedéskor, jól belocsoltam a fűvet ,majd vártam kb 3 órát hogy legyen elég idejűk kimászni a talajbolLaughing . Na ekkor fogtam egy zseblámpát és irány gilisztát vadászni ( jókat röhögött a párom mikor probáltam kihuzogatni a grinyokat a földböl néha egészben néha meg kettészakadt girnyok jöttek,( ami értelemszerűen a tenyésztéshez már nem ideális.) Csak épp girnyokat tegyünk a komposztba mert az elpusztult állatok hamar bedöglesztik az egész müveletet.

d,- etetéshez én maradék zöldségféléket ( saláta, zeller , fejeskáposzta, gyümölcsdarabok  ) használok ami eddig kifejezetten jó hatással van mind a girnyokra mind pedig a halaimra is. Néha nem árt egy két gerezd fokhagymával megspékelni a zöldségféléket amiket a giliszta falucskába bedobunk, mert hát ha a halacska nem is eszi meg a fokhagymát még darabolva sem, a girnyo igen és igy jobban adagolható a halaknak is.( Nálam ez bevált és soha semmi problémám nem volt eddig a girnyokkal) Aktivan kb 1,5-2 honap alatt szaporodnak el úgy hogy kényelmesen etetni lehessen belölük.

Etetés elött jól át kell mosni őket , én egy liters beföttes üvegbe engedek kb 3 deci vizet és  az átmosott girnyokat ebbe rakom majd neki esek egy botmixerrel ( amiröl se édesanyám, sem pedig a párom nem tud  Laughing) ,

majd ha készen vagyok, és megfelelő méretűre kaszabolta a botmixer a girnyokat, egy ugynevezett levesszűrővel ( na erröl sem tudnak ) leszűröm a girnyo darabkákat és már mehet is a coryaimnak, vitorlásoknak, lazacoknak és az anciknak, szóval minden halacska imádja .

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 4 éve 5 hónapja

Triops beküldte:

halőrxxl beküldte:

Triops! Majd én! Ráadásul műanyaglapon amit el is lehet mosni makulátlanul. Egyébként számottevő mennyiségről van szó, ezért filózom más gyorsabb megoldásokon is.
T.- :Gábor


Kedves Gábor! A műanyaggal az a gond, hogy sokat használva belekeverednek a műanyag darabkák a kajába.
Üdv.: Triops

Kedves Triops! Ha ezt észlelem nem adok nekik arról a lapról többet- de műanyag vágólapnak valóm van 1-2 évtizedre való. :)
T. :Gábor
Triops profilkép
Triops válaszolt #2 4 éve 5 hónapja
Óriáskígyó méretű harmatgilisztákat gyűjtöttem ma. Már pároznak.
Még korai és hideg is van, DE van egy jó módszer. Műanyag fóliát terítek a füves területre, lehet szürke vagy fekete (csak átlátszó ne legyen). Széleit lesúlyozom deszkákkal. Ha túl száraz a terület, nem árt egy kis locsolás. 1-2 nap múltával óvatosan felhajtom és kezdődhet a vadászat. Legjobb mindkét összeragadt példányt megragadni és óvatosan húzni: megnyúlik, ennek következtében elvékonyodik és kihúzható a járatából.

Ui.: Talán jó lehet az átlátszó fólia is (még nem próbáltam), de akkor éjjel kell gyűjteni, mert nappal nem jönnek elő.
Triops profilkép
Triops válaszolt #3 4 éve 5 hónapja

halőrxxl beküldte:

Triops! Majd én! Ráadásul műanyaglapon amit el is lehet mosni makulátlanul. Egyébként számottevő mennyiségről van szó, ezért filózom más gyorsabb megoldásokon is.
T.- :Gábor


Kedves Gábor! A műanyaggal az a gond, hogy sokat használva belekeverednek a műanyag darabkák a kajába.
Üdv.: Triops
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #4 4 éve 6 hónapja
Nem tudom mire használhatták, de nálunk az udvaron a lomok között találtam egy olyan eszközt, ami olyan mint egy derejemetélő, csak 20cm-es kenyérszeletelő korongokból (vagy legalábbis úgy néz ki) áll, melyek egy tengelyen sorakoznak1cm-re egymástól. Van egy kerete, azon egy nyele, amivel lehet fogni és görgetni. Szerintem a cipőgyárból való elhasznált eszköz lehet, de ha megélezem, ígéretesnek tűnik gilisztaaprításra.
Egyébként ez az ötlet nem tűnik rossznak mások számára sem: a kenyérszeletelő pengét be lehet szerezni, abból kell egy füzért készíteni egy tengelyen, melynek végeit fogva máris gurgatható a körpengesor.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #5 4 éve 6 hónapja

Triops beküldte: Halőrxxl!
"Zsilettpengesornál jobb gilisztadarabolót eddig még nem találtak ki. Az etetni kívánt méret a pengék közti távolság és egy guriga keményfa bütüjén darabolom; nem szálkásodik."

Triops! Majd én! Ráadásul műanyaglapon amit el is lehet mosni makulátlanul. Egyébként számottevő mennyiségről van szó, ezért filózom más gyorsabb megoldásokon is.
T.- :Gábor

Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #6 4 éve 6 hónapja
A szárítás jó ötlet, nem jutott eszembe.
Triops profilkép
Triops válaszolt #7 4 éve 6 hónapja
Halőrxxl!
Zsilettpengesornál jobb gilisztadarabolót eddig még nem találtak ki. Az etetni kívánt méret a pengék közti távolság és egy guriga keményfa bütüjén darabolom; nem szálkásodik. Ma is volt szerencsém egy kupac kerti avar alól pár darabhoz.
Nyáron nagyobb mennyiségű harmatgilisztát száratok műanyag szúnyoghálón. Kávédarálóban porfinomságúra őrlöm. Ivadékok natúr kapják, felnőttek száraztáp keverékben.
Más: Egy kis rosé bor maradt a kerti asztalon az üveg alján és tele lett elhullott legyekkel ebben a tavaszi napsütésben. :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #8 4 éve 6 hónapja
Próbáltál már gilisztát botmixerrel? Én igen:15-20 szál gyermekujjnyi vastag és kb 15 centi hosszú gilisztából lett annyi mosás és szűrés után ami épp elegendő lett egyetlen neveldébe. A mixeléshez víz is kell, ez egy habos undorító katyvasszá alakul pár secundum alatt, szűréskor pedig a nyálka megöl....nem beszélve arról hogy a botmixer tengelyére is felcsavarodik egy kis "gilisztabőr". :unsure:
Egész nyugodtan hidd el hogy ha volna számomra más kielégítő és gyors megoldás, akkor nem feccölnék be körkésekbe + esztergályoztatásba 10-12 ezrest. De sajnos nekem úgy tűnik elkerülhetetlen...
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #9 4 éve 6 hónapja
A botmixerrel ugye ugyan az a gondm mint a húsdarálóval?
...és ha belefőznéd galuskába, mint a májat? tudom az már nem élőeleség, sokat veszít az értékéből.

A fekaférgekkel mi lett? az nem jött be?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #10 4 éve 6 hónapja
A topic és a hozzá csatlakozó blog bennem egyébként mindig egyfajta fellángolást okoz- mindig elhatározom hogy na most aztán legalább részben kiváltom a tubit! :)
Talán írtam már hogy ugye számottevő mennyiségről van /lenne/ szó, de ha sikerül megtalálnom a módszert akkor nagyon sikeres lehet. Eddig telenként számos diszperzites vödörben tároltam el gilisztákat a pincénkben, ezekből szedegettem ki a felhasználásra váró menyiséget. A gilisztákat én nedves fű vagy télen széna között mindig kimászattam, nem mintha a béltartalom egészségügyi gond lenne halaim számára, hanem a feldolgozásuk miatt is inkább! Kissé gyomorforgató ugyan, de direkt a nagy giliszták darabolására vásároltam egy legkisebb méretű húsdarálót /5-ös méret/, amit párszor használtam is, de jaj istenem....ha kell megiszom a frissen kiengedett vért is akár, viszont ezt a gilidarálást nem csípem. :unsure: Utána mindig el kell mosni alaposan a darálót, a gilisztadarabkákat átmosni szintén szükséges stb...valamit ki kell találnom, így nem akarom már csinálni! Számomra nem megoldás az apró giliszták utáni kutatás napi szinten, kokonok keltetése haladatlan számomra...
DE: az ember esze azért van hogy használja, ezért kezdetekben bevetettem a horgászollómat mely "többsoros ollóként" ismeretes, de vele nem tudtam nekem és halaimnak megfelelő méretre aprítani a gilisztákat! Bár horgász etetőanyag készítésére kiváló, coryjaim azért mégsem akkorák.
Szóval ez megbukott, ugyan így a tubi vágásához használt üveglap-olló párosítás is. De nem adtam fel, hiszen anno én is használtam pengesoros vágót ugyan így tubi aprításhoz.
És még mindig DE! Örök elégedetlen vagyok....szépen felvágja a gilisztákat is, de ehh- nagyon lassú nekem! :) Viszont szemet vetettem a konyhai pizzavágónkra. Használni nem fogom ilyen célra, de a körkéses technika, pláne ha több soros eszközt készítek akkor már hihetetlen mértékben meggyorsítja a munkámat, szinte pillanatok alatt csak ide-oda tologatva kész is a gilipüré ami nem olyan iszamósan nyálkás mint a húsdarálós verzió. Le lehet öblíteni és sutty, máris mehet a halaknak! El is kezdtem tervezgetni, találtam is csodálatos körkéseket melyekkel még a textilvágás sem probléma stb- szóval ha nem is lesz filléres dolog ez az eszköz, de egy hét alatt megtérül az ára ha gilisztát, és nem tubit használok halaim etetésére.
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #11 4 éve 7 hónapja
Nem kell olyan messzire menni. Fogsz egy vödröt, telerakod virágfölddel, elmész a horgászboltba, és veszel 2-3doboz trágyagilisztát, beleteszed a vödörbe. A földet nedvesen tartod, és rendszeresen szétszórsz rajta teafüvet, kávézaccot, zöldséghulladékot, és garantáltan elszaporodnak. Lobszívóval összeszedett és bedarált avar, szotyi héj, tökmag héj (nem sós), fűrészpor, forgács szintén jó nekik. A teafüvet ki kell szedni a filterből, mert az sokkal nehezebben bomlik le. Gyümölcscentrifugából kikerülő zöldségpüré is nagyon jó, de csak keveset jól elkeverve, mert megpenészedik.
Az ilyen vödörben nevelhetsz paprikát, paradicsomot, akváriumvízzel öntözve szépeket hoz (de arra vigyázz, hogy a vödröt ne süsse a nap, csak a növényt)

és ne idézd be mindig azt amire válaszolsz, nagyon hígítja a fórumot
darer profilkép
darer válaszolt #12 4 éve 7 hónapja
Szia. Kösz a választ.
Tehát azt a gilipeteinkubátort egy csirkeitató (szerencsére itt a Róbert Károly körúton, a Honvéd kórházzal szemben lépten-nyomon belebotlok...) alól összeszedem, és a kikelt kisgilik már kelhetnek kifele.
Na jó, félre a viccel, van egy falusi kis hétvégi házunk, ott talán rálelek a kokonokra.. A kis girnyók azonnal etethetők?
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #13 4 éve 7 hónapja
Én azt figyeltem meg, hogy a giliszták szeretik a petéiket rostos anyagba rakni. A trágyába keveredett bálamadzagcsomóban találtam sok petét. Ez 3mm átmérőjű áttetsző zöldesbarna gömböcske. Az ebből kikelő gilik 15mm hosszúak, és 1-2mm vastagok, attól függően, hogy kinyújtózik-e. Ahol ilyet találsz, onnan szedéskor kell kiválogatni. Egy nejlondarab, kő, tégla, vagy a csirkék etetőtálcája alatt szoktak összegyűlni.
darer profilkép
darer válaszolt #14 4 éve 7 hónapja
Szia.
A giliszta tenyésztésekor van-e mód kiszelektálni az újszülött giliket? Azok valószínűleg nem lehetnek (sokkal) nagyobbak a tubifexnél, és így a kisebb halak etetésére is alkalmasak lennének, és nem rettegne az ember, hogy valami fertelmes nyavalyával kigyíkolja a halállományát. Egyáltalán, mekkora az újszülött giliszta?
Ilyesmire gondolok: A gili ugye a tocsogóan vízes földből a felszínre mászik. Feltölteni a tenyészetet színültig vízzel, majd erre egy szúnyoghálót teríteni, és egy vékony réteg homokot v sódert. Azok a bébigilik, amik a szúnyoghálón átférnek, bizonyos idő után leszedhetők. Utána a vizet leereszteni a tenyészetről, fél órát a felnőtt girnyó is kibír a víz alatt.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 4 éve 7 hónapja
Egész nyugodtan írhatsz terveket és elméleti fejtegetést is, aztán ha majd lesz tapasztalatokat. Mindenki a saját tudásával és tapasztalataival vesz részt a fórumon- még az is előfordul hogy jó pár éve halazó kollégák szöges ellentétben álló véleményen vannak! Itt mindig nagyon szépen- néha nem annyira szépen- meg is beszéljük a dolgokat, és a végeredményt mindenki megpróbálja adoptálni. Azt gondolom ez az alapja annak hogy érdemes legyen beszélgetni és időt szánni az interaktív halazásra...
Fenti példára nagyon jó, és inspirálnálak egy tavalyi téma megtekintésére: levegőztessünk avagy ne? Keresgélj csak a fórumon, ismerd meg minél jobban. A topic olvasóitól ezúton kérek elnézést a sorozatos offokért, de úgy vélem megérte mert íme egy kolléga ismét aki már kapiskálja hogy itt mi nem lobogtatjuk a zászlót hanem egyre újabbakat szeretnénk kitűzni eddig még ismeretlen, vagy kevéssé kitárgyalt témákban elődeink nyomán...
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #16 4 éve 8 hónapja
Hát igen, ezt a giliszta darabolós dolgot nem is próbáltam még, csak egy ötlet volt. Majd úgyis kiderül ,ha nem jön be. Attól tartok , le fogja szennyezni a vizemet. Egy próbát megér. Ja, hogy a fagyasztás... hát mondasz valamit, látszik, hogy nem próbáltam... Lehet, hogy legközelebb csak kipróbálás és siker esetén kellene beírnom ilyeneket? ok vettem! Majdcsak megtanulok viselkedni ...
Az előző hozzászólásodhoz:
Na pont erre gondoltam a fekete férgeiddel kapcsolatban! Pontosan valami ilyesmit szeretnék én is, egy vízi féreg, mely együtt él a halakkal és egymást etetik. Ismeritek a viccet Ahmed és a teve történetével, akiket befalaztak és 10 múlva élve kerültek elő ... (a folytatás nem egészen szalonképes) Valami ilyesmi jutott eszembe, mikor először megláttam gilisztákat az ajzatomban, de el kell ismernem, azért egy vízi féreg jelenléte sokkal megnyugtatóbb lenne, mint egy szárazföldié, mert az természetesebb, közelebb áll az Isteni rendelkezésekhez. Azokat a férgeket nem azért alkotta a Teremtő a vízbe, hogy ott kárt tegyenek, egy szárazföldi trágyagiliszta azonban már nem ez az eset. Ha nem is azt, de azért valamilyen férget az akváriumban egy határig megtűrhetőnek tartok, főleg ha ilyen ivadékmeglepetéseket lehet köszönni nekik :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 4 éve 8 hónapja
Jah, hogy fagyasztott giliszta és tubifex- na azt soha az életben! Lebegő hullák a vízben fujj! Valahogy a gyűrűsférgek frissen darabolva, darálva vagy mixelve elfogadhatóak számomra, de a kifehéredetten/ undorítóan leülepedő fagyi férgek egyáltalán nem. Ebben is ízlések és pofonok..de majd a halaitok megmondják! ;)
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #18 4 éve 8 hónapja
Hmm..milyen érdekes gondolatok!
Az élő eleségekkel való etetés valójában még akkor is drágább ha azt a tenyésztő vagy a hobbista magának gyűjti/állítja elő! A ráfordított időt ugyanis senki nem számolja, pedig ha megtenné érdekes dolgok derülhetnének ki- nem véletlen hogy az iparszerű haltenyésztésben rettentő komoly energiákat fektetnek arra, hogy már a lehető leghamarabb a halakat át tudják állítani száraz /mesterséges, mű/ eleségre! A hazai haltenyésztők nagy többsége is valószínű hogy csak és kizárólag szárazzal etet, kivéve az indításkori papucsozást, sórákozást. A majdani hal kiadási árakat is rendkívüli mértékben befolyásolja a nevelésére költött összeg, a belefektetett munka stb....itt csatolódik hát vissza a folyamat: kevés pénzből sokat, ergo minél kevesebb ráfordítással értéket teremteni.
Nem folytatom a fenti gondolatmenetet, mert érzem hogy kezd elhúzni mondandóm a témától- de tény hogy az élővel nevelt hal más mint a szárazzal "előállított". Hogy mennyivel és miben más az megint egy másik téma lehetne máshol . :)
Mi hobbisták, azon belül is elvetemült élőzők úgyse vagyunk lebeszélhetőek arról hogy a legtermészetközelibben indítsuk majd neveljük halainkat, de az ilyen halak árait-még ha forgalomba is kerülnének!- undorító pimaszság lenne összehasonlítani a többivel. Épp ma hajnalban olvastam egy növényes barátom észrevételeit halaimról a FB-n, és mondanom sem kell hogy igazán zsigerig hatolt bennem az öröm- én így csináltam, így folytatom és ennyi. :)
Férgek nagyon is jól mutatnak a medencéinkben,a legkomolyabb díszakváriumban is helyet kell biztosítani számukra- feltéve hogy tengeri az a medence....ott olyan díszes és megkapóan érdekes "férgek" vannak hogy hihetetlen. De ha nem zavaróak bátran helyet kaphatnak egy-egy igazán jól sikeredett biotóp jellegű medencében is, mert egy alig pár milliméterre kinyújtózó tubimező gyakorlatilag alig észrevehető. Ha jobban kimerészkednek kényszerből az aljzatból az már jelzés a hobbistának- valamit tenni kell! Természetesen nem akarok én senkit erre rábeszélni- a biotóp és a közeli perifériák amúgy is mélyvíznek számítanak!- , tény viszont hogy szemrebbenés nélkül elfogadnám ha minden medencémben egy-egy férfitenyérnyi tubi lengedezne állandó jelleggel. :)
Na a végére egy kis nevetnivaló, ha már "férgezünk"...olvassátok csak el a blackwormökkel foglalkozó írásomat, ugye nem tegnap volt hogy teljesen megszüntettem őket? No kérem tisztelettel örömmel jelzem hogy mind a mai napig van még L.variegatus és pontosan az L134 /Peckoltia compta/ medencémben....izé, hát mit tegyek ha a pár milliméter homokban a cseh légemelős szűrésem mellett ilyen jól elvannak? Ebbe a medencébe ikráztak le váratlanul fiatal Corydoras weitzmanijaim is, és csak akkor kapcsoltam mikor vagy 20-30 kis weitzmani már 12-15 milliméteresként rajban vonulgatott! :) Egyáltalán semmiféle indító eleséget nem kaptak, de a L.variegatus fragmentálódó képessége úgy néz ki megoldotta a dolgot- hihetetlen!
Mint fentebb látható én elhivatott féregfan vagyok, és csak szívből sajnálni tudom hogy a jelenkori hobbink már nem az ami volt 25-30 évvel ez előtt. Legyen bár tubi, giliszta vagy black worm- netán bármiféle micro-worm én imádom...mind kell nekem és halaimnak!
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #19 4 éve 8 hónapja
Amennyi gilisztám van, apríthatom mint a petrezselymet, és utána kockákba fagyaszthatom - ez jó ötletnek tűnik.
Spongyafilter profilkép
Spongyafilter válaszolt #20 4 éve 8 hónapja
Az élő eleséget nem jó kizárni a halak étrendjéből, mert sokkal vitálisabb példányokat lehet így nevelni, ami kihat az egészségükre, élettartamukra is. Ott van alternatívának az élve fagyasztott eleség, igaz az nagyobb mennyiségben drága. Szotyika is írta a topik elején, hogy ő darabolja a gilisztákat, ami gusztustalan, de hatásos. :) Én régebben etettem lisztkukaccal is. Vízbe fojtottam őket, aztán a végét levágva a belső részeket a vízbe nyomtam, mint egy fogkémet a tubusból. Kicsit szennyezi a vizet, de nagy népszerűségnek örvendett, kedvelték a fehér cafatokat.
Robotpilóta profilkép
Robotpilóta válaszolt #21 4 éve 8 hónapja
Tudom ebben a topicban ez kicsit off de én pont ezek miatt nem etetek éllő eleséggel. Szerintem ugyanis egy szépen berendezett akváriumban ami a lakás dísze, undorító és nincs helye féregnek. Persze egy tenyészetben más a helyzet. Ezért a két dolgot én kűlönválasztanám és a más szempontok alapján más nézőpontba is helyezném. Ott fontos lehet az éllő eleség etetése is, mert nem az esztétikai szempontok vannak előtérben hanem a gazdaságosság!

Üdv. Karcsi
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #22 4 éve 8 hónapja
Általában a halak a szabad víztestben sokkal jobban bírják, mint az aljzatba fúródott gerinctelenek- én például így csalogattam ki anno a tubikat, a halak pedig rendezték a többit! ;)
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #23 4 éve 8 hónapja
Tényleg, ezt én is megfigyeltem, mikor áramszünet volt. Azt mondod egy rövid ideig kibírják a halak, és ez mégiscsak kisebb stressz, mint feltúrni az akváriumot? Óvakodtam ettől, de ha Te mondod, neki merek futni. Ez olyan dolog, amivel nem szeretek kísérletezni, jobb ha előbb hallom valaki okosabbtól.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #24 4 éve 8 hónapja
Némi oxigénhiány talán segít- kapcsold ki a szűrőt egy időre, de ha látod őkelmét leggyorsabb ha csipesszel kiveszed és kész. Az üvegfalak mellett előbb nézd körbe a medencét, szeretnek ott mutatkozni...
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #25 4 éve 8 hónapja
Aki már etetett itt gilisztával:
ti hogy szeditek ki az elszabadult gilisztákat az ajzatból az akvárium feltúrása nélkül?
Hogy a rák egye ki már azt a gilisztát, hogy ennyi baj van vele!
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet