Na vajon miért is ez a címe a blogomnak? Elmondom röviden és tömören. Akinek van olyan szerencséje és megtalálható a polcán az AkváriumMagazin VIII. évfolyam  51.száma az nem lessz ezen az iráson meglepődve. Sajnos akkor sem volt jobb a helyzet az Akvarisztikával, de ma még rosszabb, mert bárki aki szeretne valamit tenni ezért a csodálatos hobbiért az lehurogják hogy nem úgy megy az meg stb..  Kérdem én mikor Pasa  elinditotta az AME-t akkor neki könnyen ment? Szerintem nem . De erröl ő több mindent tudna mesélni. Ha nincs összefogás akkor nincs semmi és nem is lessz. Ha új dolgokat a régiek nem tudom menyire  nézik jó szemmel, vagy csak nem akarnak tudomást venni a mai helyzetröl. Pedig az Ő szavuk igen is számitana a Magyar akvarista társadalomnak ami ugyebár állitolag nem nagy . Ha valaki azt gondolja hogy nincs jövöje  egy könyvnek vagy egyébb dolognak akkor az igenis téved. Miért van az hogy a német és külföldi folyó iratokat , könyveket megtudjuk venni. És miért van az hogy drágáljuk a magyar szakkönyveket ami fele anyiba kerül mint külföldi társaik. Az egész hobelebancnak csak összefogás kérdése, és mielött valaki beszólna azért hogy persze nekem van pénzem meg stb. akkor az igen csak arcal esik a földre , mert ha az ember 22500 Ft-ot kap havonta mert nem talál munkát akkor igen csak keservesen tud boldogulni. Persze néha van kiegészités és ezt én a hobbimra forditom. Ha máshogy nem is de gyüjtögetek és elérem azt amit akarok bármilyen keservesen is kell küzdenem a céljaimért. Ha ezt valaki elutasitja arrol én nem tehetek én csak a hobbiért szeretnék tenni valamit. Ha ez valakinek szurja a szemét akkor elöször gondolkozzon el azon hogy ki milyen és hogy áll hozzá a dolgokhoz.

Ha Pasa beleegyezik és kiváncsiak vagytok  arra a bizonyos cikkre akkor megoszthatom veletek.

Ezt a kis blogot nem azért irtam hogy beletapossak bárki lelkivilágába, hanem azért hogy mindenki gondolkozzon egy kicsit bizonyos dolgokról.

Ja és nem vagyok jó helyesirásban.

Ui:. Amikor ott voltam Pasánál és láttam azt a családias hangulatot hozzáállást az valami csodálatos érzés volt nem ugy kezelt senki mint egy vadidegent és ez leirhatatlan érzés volt.

Nekem csak ez számít és az hogy tegyek valamit ezért a hobbiért.

Szotyika

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


jocopoco95 válaszolt #1 5 éve 10 hónapja
Köszi. Igazad van itt jobb helyen lesz. Írtam egy olyan Halőrös terjedelmű hozzászólást de sajna elveszett mert lejárt a munkamenet majd pénteken pótolom.
toist profilkép
toist válaszolt #2 5 éve 10 hónapja
Jocó, áthelyeztem ide a hozzászólásod, mert már egyáltalán nem a társításról szól, de érdekes témát kezdtél meg - a krumplis részét nem boncolnám, bár én is elég sokat árultam gyerekként a piacon és megvan a véleményem, de inkább a halas részébe mennék bele :)
Neked a boltban nem csak a hal utaztatását kell megfizetned, ha Németországból (de inkább Távol-Keletről) hozzák, hanem be kell szállnod abba, hogy a bolt fennmaradjon, erre van a profitnak nevezett árkülönbözet. Namost ebből a profitból állják a bérleti díjat, a villanyszámlát, a fűtést, a járulékokat, esetleg alkalmazott fizetését+járulékait, a könyvelőt, az iparűzési adót, a hatósági engedélyeket (katasztrófavédelem, ántsz stb), a kötelező állatorvosi ellátást, a takarítószereket, az elhullott halakat, a lejárt eleségeket és hadd ne soroljam tovább! A bolti ár nyilván nem fog tudni emiatt egy tenyésztői árral versenyezni, hiszen neki a tenyésztői árra kell mindezeket rátenni.
Ezzel a dologgal nem igazán függ össze, de a másik kérdésedre is válaszolok: a boltok és tenyésztők kapcsolata azért nem egyszerű kérdés, mert egy átlag hobbitenyésztő 1-2, de maximum 3-4 fajból rendelkezik egyszerre értékelhető mennyiségű és minőségű hallal. Ez egy bolt kínálatához képest nagyon kevés, ráadásul lokációhoz kötött, alkalomszerű, ingadozó mennyiségű. Ha ez nem lenne elég, a bolti néhány akváriumba, különböző "boltba beeső" tenyésztőktől halakat összerakni bátor dolog, hiszen akár az egész akvárium ledögölhet, ha csak egy valaki rossz halat szállít. Hogy mégis hazai halakat kapj a boltban arra jók lennének a nagykerek, akik megvehetnék a tenyésztőktől és ügyesen teríthetnék a boltoknak a hazai tenyésztőktől származó halat. A probléma, hogy a boltok 80, de inkább 90%-ánál még mindig az ár az elsődleges szempont, márpedig egy hazai tenyésztésből beszerzett hal a legritkább esetben tud árban versenyezni egy szingapúri, thai, stb "a szabadban nő a hal" jellegű tenyészetekből származó hallal (ugyanaz a helyzet, mint kínai "bármi" esetében, töredék áron van). Egyébként én megjelöltetném a halnál is a származási országot, ahogy a zöldség/gyümölcsnél kötelező, de ezzel aligha lennék népszerű - a másik probléma pedig, hogy a halak nyilvántartása kevésbé szigorú, ahogy sügeres körökben gyakori a hamis WF/F1 a hirdetésekben, úgy valószínűleg megjelennének a magyar macracanthák, repülő rókák, stb és nem lenne ellenőrizhető.
jocopoco95 válaszolt #3 5 éve 10 hónapja
Egyébként a krumplis példára visszatérve. A piaccal arra is akartam utalni, hogy amit a nénike megtermel és elad kb. a semmiért ott. Azt például egy Tescoban sokszoros áron vehetjük meg ráadásul az se biztos, hogy magyar földben termett az áru.
Beütve a kéksávos törperazbórát a googleba, egyből jön egy bolt ahol ezt a halat igen jó áron mérik míg Gábor linkjében ennek a töredékéért árulja az illető őket.
Arra szeretnék kilyukadni, hogy ha nekem a hal utaztatásának a benzinpénzét kell kifizetnem mondjuk Németországból és az ottani tenyésztő munkáját akkor
ez-szerintem-nem fair a hazai tenyésztőkkel szemben. Sokkal szívesebben fizetnék bármelyik magyar tenyésztő jó kondíciójú haláért a legyengült import halak helyett.
Fel is teszem a kérdést, hogy most a boltok és a hazai tenyésztők között milyen a kapcsolat? Felveszik a halakat vagy magán úton kell eladni őket? Ugyanis én nem vagyok ebben benne és csak tippelni tudok ezzel a kérdéssel kapcsolatban.
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #4 8 éve 10 hónapja
Lesznek, illetve vannak közöttünk olyan akvaristák, akik mindent megtesznek, időt és pénzt nem kímélve, annak érdekében, hogy "minőségi", egészséges és mindenek előtt tiszta vérvonalú fajokat kínálnak eladásra, nem a busás haszon motíválja őket, hanem a hobby iránt való elkötelezettségük. És vannak olyan akvaristák is sajnos, akik ennek pont az ellenkezőjét művelik, léteznek olyan akvaristák is, akik feleslegessé vált halaikat, gátlástalanul lehúzzák a wc-én, vagy a közeli tóba dobják, és ebben az a legszebb, hogy ezt nyíltan vállalják is. Olvastam a közelmúltban olyan hirdetést melyben kijelentette a hirdető, hogy ha az adott napon, egy adott összegért nem viszi el senki a halat, akkor a városligeti tó lesz az új lakhelye! Hozzáteszem, nem nagytestű sügérről van szó! Miért nem ajánlotta fel ingyen valaki számára? Mindannyian követünk el hibát, de ez túl megy mindenen, a szóban forgó egyénnek nem ez az első ilyen megmozdulása. Az ő hozzá hasonlókat mindennemű állattartástól el kellene tiltani ès nem riportot, vagy cikket írni róla, bár nem biztos, hogy a cikk írója tudta eme gaztetteket.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #5 8 éve 10 hónapja
..én pedig szeretném tudni milyen irányba orientálódjon a dolog,mik azok a dolgok amit interaktív részvétellel is meg lehet tenni?
Igen sokat lapozgatom régi újságok lapjait,és pár fórum réges-régi hozzászólásait is olvasom.Sajnos nem kizárólag a halas hobbiban,hanem a madarakkal-hüllőkkel foglalkozó társaságoknál is előbukkan néha a lemondóan kezelt probléma.Pedig de szép is lenne ha minden zökkenőmentesen-korrekt módon történne!
Az AME nyilván mindent el fog követni,és el is követett minden lépést a hobbi érdekében...viszont én nem a kezdőket hibáztatom,nem a körültekintés hiányát találom problémának!Legyünk őszinték:mi is vásároltunk olyan állatot régebben ami nemhogy tenyésztésre,de még tartásra is alkalmatlannak bizonyult...egyszerűen nem hozta a nevében rejlő utalást.Nem díszhal,hanem egy csoffadt-beteg példány várta a halált a medencéinkben annak dacára,hogy mindent elkövettünk.A kereskedőknek az lenne a dolguk,hogy a létező legjobb minőségű állatokat forgalmazzák...viszont némely kereskedő elémegy a dolgoknak,és már szinte előre programozottan halálraítélt hobbiállatokkal szórja meg a társainkat.Ezzel újabb keresletet gerjeszt-és reméli hogy nála keletkezik ismételten a vevő.
Van mikor ez elő is fordul...de nem kell mondani mennyire káros más kereskedőkre,és a hobbira nézve!Előbb utóbb a bizalmatlanság lesz úrrá a kereskedők iránt,és ekkor jön el látszólag a hobbisták által tenyésztett halak ideje..
Ha gondoljátok erről is ejthetnénk pár szót!Ki hogyan gondolja,és ki hogyan cselekedne akkor,ha sikeres szaporítása eredményeképpen egy rakat kishallal áldaná-vagy verné meg a sors?Érdeklődve várom a meglátásaitokat...
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #6 8 éve 10 hónapja
Elgondolkozva legutóbbi hozzászólásodon, arra jutottam, hogy sajnos a keresleti oldal is ludas. Amíg vannak Pali-madarak, akiket meg lehet fűzni, addig kóklerek is lesznek.

Egyenlőre csak egy fegyverünk van: megnehezíteni dolgukat a szakmai összefogással az AME révén. Igen ám, de per pillanat ez is gigászi feladat, mert a sok-sok Marci-a-Hevesen nagyon bizalmatlan légkört hozott létre.

Amit most az AME tehet, és tesz is, tartani a szakmai színvonalat, és ügyes marketinggel minél több ember figyelmét felhívja a hobbira, és annak szépségére.
Magam részéről nagyon örülnék, ha alkalmanként Te is eljönnél a nyílt napra, mert a személyes beszélgetések, konstruktív viták során alakulhatnak ki igazán az ütős ötletek.
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #7 8 éve 10 hónapja
Szia!


Ez mind-mind dicséretes dolog, és ahogyan írtad is "lassú víz, partot mos"!
Mind ezt nem lesz egyszerű megvalósítania a hazai akvarista társadalomnak, hiszen vannak dolgok, melyeket nagyon nehéz bizonyítani. Szeretném, ha közeljövőben pozitív irányba fordulna a hobby megítélése és eltűnnének a színről a "kóklerek", akik csak a hasznot látják mindenben és ezzel tönkreteszik a hobby szépségét.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #8 8 éve 10 hónapja
Szervusz Imperatore!

Az első lépések megtörténtek:
- örökös kitiltás biz. rendezvényről,
- perek indultak
- menekülls illegális telephelyről,
- stb.

Ez utóbbi a legfontosabb, mert ha lassan is, de megindult egy takarítás. De hát mi akvaristák ne tudnánk, hogy lassú víz partot mos?!? Szóval türelem, és mi maradjunk emberek egy embertelen világban.

Megjegyzem, szívest-örömest beszélgetnék Veled, úgyhogy igazán ellátogathatnál - Luki is !!! - a Harcsa utcába.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 8 éve 11 hónapja
..nem,de fog!:)Relax...vitázzunk,ne vitatkozzunk-a téma bőven megér ennyit.Időközben még lettek gondolataim..na majd később!
T.:Gábor
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #10 8 éve 11 hónapja
Szotyika!


Tévedsz, ha azt gondolod, hogy csak egy emberről van szó, és egyáltalán nem általánosítok! Sokan tudják, hogy kikről és miről is beszélek, és sokan vannak azok is, akik szemellenzőt hordanak, idővel talán te is rájössz. Előző hozzászólásomban megemlítettem a személyeskedést, sajnos ezúttal sem sikerült személyeskedés nélkül hozzászólni a témához, hiszen azonosítottál egy fajta embertípussal. Miért? Talán ismersz?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 8 éve 11 hónapja
:)Ez odab....kimondtad a frankót Viktor szokásodhoz híven.Engedd meg hogy örömmel üdvözöljelek az itteni fórumon úgy is mint régi-igaz még nem személyes -ismerősömet.
Fülembe csengenek mondataid..valahogy azt érzem:rengeteg ponton hasonlóan gondolkodunk.Sőt..a te mondandódban olyan sok a velem azonos érzésed,hogy akár én is írhattam volna a te postodat...Örülök is hogy a te személyeddel erősödik az itteni "kemény dumások tábora"-biztos vagyok benne hogy érted mire gondolok!
Tomi:a fiatalember tudja mit beszél...én pedig engedelmével kissé átfogalmazom-emészthetőbbé teszem-a trágyadombos hasonlatát.Merthogy én azt mondanám:ha a hobbi egésze nem is emlékeztet erre,de páran minden erejüket megfeszítve szeretnék ha azzá változna.Sajnos nem egy emberről van szó aki ellenkező irányba vinné a hobbit mint ahogy nekünk "usereknek" kívánatos lenne.Nem véletlen Luki borongása sem...őt szintén azok közé az emberek közé sorolom akiktől bármikor mernék halat venni!Tudott dolog hogy honnan jövök-mely honlapról-és el kell mondanom:rengeteg olyan ismerősöm-hobbitársam van akik bőséggel megérdemlik a nagyobb figyelmet,a felelős kereskedőket.
Ugyanakkor én azt szeretném ha ezek a kereskedők is megélnének,sőt jól megélnének abból hogy minket ellátnak mindennel amit csak elérhetnek!DE:és itt van sajnos az a pont amikor viszont nekik is közreműködőnek kellene lenniük,mert ha nincs meg az összhang akkor mintegy kettészakítják a hobbit,megölik a hazai tenyésztést-ha még van:(-és sajnos a mi hobbinkat teszik silány kereskedői praktikák színterévé...Ráadásul éppen azok húzzák rendszerint a rövidebbet,akiket különösen óvni-védeni szükséges.Persze hogy a kezdőkről,az újrakezdőkről,az új regisztrálókról beszélek!Ők még nincsenek képben a hazai körülményekkel,és sajnos nem ásnak túl mélyre akkor mikor bármit venni szeretnének.egy tisztességes világban totál mindegynek kellene lennie hogy kitől veszek..maximum az árak befolyásolhatnának,de a minőség,a kereskedő utolérhetősége,korrekt hozáállása alap kell hogy legyen.Aki nem ilyen,az rontja az összképet..és azt kell mondanom ismét:a mi -tudod minkkel;)-verik a csalánt ha hagyjuk.Pofátlanok,hazugok,csalók...a jelen állás szerint.Azért hátha idővel változnának ők is-ha lehet irtózatosan sürgősen,mondjuk tegnap előtti időponttól. :D
Én tudom kikről beszél a kolléga..és ha valaki egy bizonyos időt eltölt a netes halazásban az is tudni fogja.Nem szükséges azonban-sőt egyenesen tilos-néven nevezni az illetőket,mert a hazai jogalkotás szerint még nekünk kellene magyarázkodnunk azért mert szólni merészeltünk.Éppen ezen oknál fogva megtartom az infót magamban-bár meggyőződésem hogy nem is szükséges néven neveznünk őket..mindannyian tudjátok,vagy meg fogjátok tudni kikről van szó.
Nos...aki azt hiszi hogy az én hozzászólásom a kemény az téved!Az a kemény amit rengeteg munkával elérni szándékoznak az erre törekvők:ismét a hobbi elismerése legyen a cél,és ne pár KUPEC tisztességtelen haszonszerzése.
Részemről a témában ennyi elegendő...sajnos el kell ismerni hogy a probléma létezik,mi akvaristák viszont tudunk szelektálni..mert ma sem mindegy hogy kitől-honnan vesszük azt az állatot amivel szemet gyönyörködtető hobbinkat űzni szeretnénk.
Régebben egy-két nyakleves kijárt volna....ma már be kell húzni a fülünket-farkunkat.Vagy nem? ;)Nem is oly sokára mindenkiderül..../a szót nem véletlenül írtam egybe../
T.:Gábor
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #12 8 éve 11 hónapja
Hogy érted, hogy a hobbi egy trágyadombhoz hasonlít? Elhiszem hogy van egy emberke aki ilyeneket csinál és tisztában van vele szerintem a nagyközönség is hogy miket csinál, de ezek szerint te is olyan vagy aki egy emberből vonsz le következtetéseket , és egy ember miatt mondasz véleményt a magyar akvaristákról.Szólj ha tévedek de nem mindenki csinálja azt amit írtál.
És szerintem nem egy trágyadombhoz hasonlít, és ezzel nem csak én értek egyet. Ne alacsonyítsd le magad azzal hogy ilyet írsz a magyar akvaristákról akik megpróbáljak javítani a helyzetet Magyarországon, igaz nem lesz könnyű helyrehozni, de dolgoznak rajta. És remélem hogy feltudnak majd nézni a külföldiek egyszer a magyar akvaristákra.
Munka nélkül nincs eredmény.
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #13 8 éve 11 hónapja
Sziasztok!


Véleményem szerint, az első és legfontosabb dolog, melyet a hobby "megmentése" érdekében tenni kellene, az az összahang és egyetértés megteremtése, mellyel kitűzhetőek a közös célok! Amíg olyan emberek vannak istenítve, illetve "uralkodnak" mindenki felett kis hazánkban, akik lépten-nyomon átvernek mindenkit, vadbefogott egyedként hirdetik a szlovák, cseh, vagy osztrák nagykerből 5-10 euroért vásárolt tenyésztett halakat, melyeket aztán 300-600%-os haszonkulcsal értékesítenek tovább, valamint kitenyésztett fajokat ajánlgatnak vadbefogottként, addig a hobby csak egy trágyadomhoz hasonlítható. Nem tartom akvaristának azt az embert, aki csak a pénzt látja a halakban, nem számít neki, hogy milyen körülmények között is neveli, pontosabban tarjta őket, lehalássza a városligeti tavat, amelybe hatalmas felelősségtudattal rendelkező akvaristák telepítik a már megunt halaikat, valamint túltenyészti őket és gátlástalanul rásózza eme egyedeket a laikus, kezdő akvaristára. Az ilyen "akvaristák" létét kellene iszonyatosan megnehezíteni és a hobby-ban való részvételüket bojkottálni, mert csak így lehet összhangot teremteni. Nagyon fontos dolognak tartom továbbá a fiatal akvaristák véleményének elfogadását. Sajnos hazánkra nagyon jellemző, hogy ha valaki fiatal, akkor azt rögtön lenézzük, megalázzuk és semmibe vesszük véleményét, illetve tudását. Ez rossz irány! Egy 30-40 éve a hobby-ban aktívan résztvevő akvarista is hibázhat és hibázik is, valamint 30-40 éven át is lehet nagyon rosszul csinálni valamit. A hangsúly mások véleményének, tudásának az elfogadásán van. Meg kellene tanulni végre eme nemzetnek a személyeskedés nélküli konfliktuskezelést, mely sajnos eddig nem sikerült.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #14 8 éve 11 hónapja
Oks,vágom!
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #15 8 éve 11 hónapja
Vajon mennyit ér azon új akvaristák elkötelezettsége akik csak díszt látnak a medencékben?Szerintem a spontán akvaristává váló emberek az igaziak.

Egyről megfeledkezel: nekünk a rostálás is feladatunk, hogy kiszúrjuk azokat, akik haltartóból akvaristává fejlődhetnek. Erről is szól az AME, noha nincs benne az alapszabályában.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #16 8 éve 11 hónapja
Mac a corys rovatban válaszoltál Márknak..én pedig itt mondom el reggeli gondolataimat a hobbi mentésével kapcsolatosan.
Menteni kellene a hobbit?Vajon mennyit ér azon új akvaristák elkötelezettsége akik csak díszt látnak a medencékben?Szerintem a spontán akvaristává váló emberek az igaziak...ha pedig ebből egyre kevesebb van,az magyarázható sok mindennel.Már nem olyan világot élünk mint a 70-80-as években....már alig van időnk saját magunkra,és a családunkra is a nagy kaparásban hogy egyáltalán megéljünk és tisztességben felnevelkedjenek a gyermekeink.
Nem csak a fránya pénzről van szó-most nem.Fáradtabbak az emberek..kevesebb már az empátia,és több a stressz.Ördögi kör...a hobbink kiváló stresszoldó-de időnk nincs lassan semmire,ezért rohanunk stresszelünk.
Akvaristák mindig is lesznek...és olyanok is akikben feltámad a vágy,hogy azokká váljanak.A mi dolgunk többek között az is,hogy őket segítsük-és mutassuk az irányt a siker felé.Rengetegszer olvastam már hogy elküldenek valakit olvasni,vagy linkhalmazzal ajándékozzák meg mondván hogy abban minden benne van.Ez igaz,viszont a gyakorlat az nincs.Nem akarom ide írni hogy mióta halazom,mert lényegtelen-hosszú időn át is lehet hibázni,és attól mert rég csinálunk valamit nem biztos hogy az helyes is.;)Ha olvassátok megapostjaimat/:blush: /akkor elcsodálkozhattok néha hogy milyen félve óvom például a black wormjaimat...azért mert nincs gyakorlatom.A kezdők is így lehetnek..és éppen azok szeretnék nagyon jól csinálni,akik sokat kérdeznek.Tudom hogy mindannyian segítjük őket,és ezért vagyok biztos benne hogy nincs veszélyben a hobbi!:)
És bár igaz hogy -szavaiddal élve-kopaszok vagyunk,de tesszük a dolgunkat.Otthoni akváriumainkban,és távolabbi barátainkat is segítve.Számomra mindkettő öröm.
Még egy dolog:lehet hogy a sok hosszúra sikeredett post-om egyfajta kortesbeszéd a hobbi mellett?Magam sem tudom..csak azt,hogy ez olyan hobbi,ami már nem is csak az-sokunk számára életforma.Én már nem egyszer halasztottam el még az aktuális étkezést is azért hogy leshessem a pózoló hímeket,az ikrákat rejtő corykat-vagy éppen csak ha már ott vagyok akkor egy kis vízcsere,vagy élő eleségek ellenőrzése,etetése...az ebédből sokszor vacsora lett:)Igen-igen....életforma.Még nem is pirkad amikor már némely halunk ívásra készülődik,vagy éppen sötét este van mikor legfélősebb harcsáink előmerészkednek.Ez a hobbi nem csak állatok etetéséről szól....mivel vízzel dolgozunk ebben minden benne van,a kémiától a fizikáig-sőt:emberi gyarlóságunk okán itt mindenhatónak képzelhetjük magunkat.Sajnos azok is vagyunk-állataink teljes egészében tőlünk függenek.Ezért kell folyamatosan tanulni,ezért nem ülhet meg senki a babérjain...és ettől is nagyszerű ez a hobbi!:)
Én nem erőltetek senkit...de amint a legkisebb szikrát felfedezem,már vége van! :D Munkatársaim esete erre jó példa...Hopp el ne feledjem hogy holnapra ígértem pár AM-et az egyik kollégának-ő most van a "beoltás" szakaszában... már vannak olyan halaim amik arra várnak hogy majd ő gondozza tovább őket.
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 8 éve 11 hónapja
Igazad van...kopasz társadként én azonnal rád is ruházom a nagy öregek piszkálását! :D
Elgondolkodik az ember viszont egy pont után,hogy van-e értelme a piszkálásnak-gondolok itt arra,hogy akik már negatív tapasztalatokat éltek meg,azok nem biztos hogy tanácsolnának hasonlót nekünk is.
Ilyenkor kell csöndesen visszahúzódni azt hiszem ;)
Egyébként nem értek egyet azzal,hogy csak a nagy öregeknek lenne munkájuk abban hogy van-e még akvarisztika...ők ismertek,de vannak szépszámmal ismeretlen-neten sem lévő-kollégák akik mutathatnának érdekességeket-akár kapcsolatokban is.:)Gondolom én...
Okosságokat elmondanak neked a nagyok?Na..hát akkor tuningold halálra a mailfiókomat ;)!
Még ettől is továbbmerészkedek....majd!:)
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #18 8 éve 11 hónapja
Pasa, és a többi Nagy Öreg nem Isten, hanem ember. Való igaz, hogy piszok kemény munkájuk van amögött, hogy ma hazánkban még van akvarisztika.

Azonban nem szabad átesnünk a ló túlfelére sem. Néha cseszegetni kell Nagy Öregjeinket ötletekkel - amik vagy kivitelezhetők, vagy nem -, időnként provokálni kell, hogy a fásultság leplét darabonként leszagassuk.

Nekünk nem a múlttal kell törődnünk: visszapillantóba nézve nem lehet előre haladni. Amit kell, azt - ha érdemesnek találnak rá - elmondják, amit meg nem mondanak el, számunkra lényegtelen kell legyen. Mások sérelmeit, vagy azok okait nem kell dédelgetnünk, magunkra vállalnunk.

Jelszavam, "Nem hagyom a sírba vigyétek tudásotokat!"


A becsület, ha úgy tetszik fair play vagy megvan valakiben, vagy nincs. Azok úgyis lemorzsolódnak, és nem kell velük törődni. Nem egy ember kezdett el velem egy időben a Harcsa utcába járni, de mindenféle "kifogással", ürüggyel elmaradtak. És ez így van rendjén. Van, aki csak azért lép be az egyesületbe, mert ingyen megkapja az újságot, és AME pólóban villoghat. Ám legyen.
Viszont ismerek olyat, aki tag, minden másnap (Húsvét másnapján meg Karácsony másnapján) látogat el a Harcsa utcába, de eddig minden kiállításon bontásra ott volt, hogy segítsen pakolni.
Azután van olyan, aki nem tag, és elkészítette az új AME pólókat, mindig segít az AM asztalánál.
Van olyan is, aki az ország (szinte) legnyugatibb tájáról utazik fel egy-egy börzére, hogy segítsen.
Egyik sem roszabb a másiknál, de nem is jobb. Lehet valaki a világ legjobb zongoristája, ha nincs aki a színpadra cipelje a hangszert. Tehát csapatmunka a lényeg! Ez a vesszőparipám, és elnézést, amiért ismétlésekbe bocsátkozom.

Szóval nem elég tudni a rezdülésekről, hanem le is kell azokat reagálni, különben pofára esünk, mint a vajas kenyér. S ilyenkor jöhet jól a Nagy Öregek piszkálása, mert több szem többet lát; több ész több ötletet hordoz, így kitörési pontok száma egyenlő, vagy nagyobb lesz, mint 1.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #19 8 éve 11 hónapja
Gáborom, ne vedd zokon, de egy kiigazításra szorul legutóbbi bejegyzésed: mi legfeljebb aqua-kopaszok vagyunk, nem kiskatonák. :blush:
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #20 8 éve 11 hónapja
...aztán azt honnan lehet biztosra tudni,hogy mi -éppen hogy kopaszok-nem segítenénk a katonaként dolgozó királyoknak?:)
Nem kell beletörődni semmibe sem...erről szól az élet.
Attila:én is képben vagyok nagyvonalakban a személyedet illetően,és megvallom a múltkor kifejezetten jól esett hogy privát ablakot nyitottál rám.Ti régi motorosok már sok vizet láttatok....segítsetek a nektek megfelelő mai akvaristáknak a múlt megismerésében ha ezen múlik a jövő.Nem kinyilatkoztatásra gondolok,de tudniuk kell majd ezen embereknek azt,hogy mi fogja vissza a hazai hobbit-szerintetek.Nem igaz hogy bele kell törődnünk!
Könnyen beszélek én,aki csak hobbizom..én ezt tudom jól.Viszont bár csodálom a külföldi kollégák munkáját,nem tudom elfogadni sosem azt,hogy pont mi magyarok vagyunk ilyen helyzetben.
Már anno kértem erre egy kollégádat,most neked is elmondom:ha vannak ötletek el kell mondani-mi kiskatonák biztosan érteni fogjuk,vagy legalább páran..remélem.:)
Vigyázz magadra ott a messzi távolban,és legközelebb is várunk ide!
Tisztelettel:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #21 8 éve 11 hónapja
Csak az bánt, hogy a kihasználás büntetlenül megtehető, és a kihasználók sokszor ellehetetlenítik a katonákat.
(Te már sok vízcserét láttál, így nem kell dekódolnom, mire gondolok.)
karancsalja66 válaszolt #22 8 éve 11 hónapja
Én annak idején hozzászóltam a vitához és ott voltam a vitazárón is.Ma is ugyanazok a királyok és katonák illetve szép számmal vannak újak is akik dolgoznak mint akkor igaz kicsit más az arány, amit úgy értek hogy a királyok katonánként szolgálnak az akvarisztika szolgálatáért és nagyon sokszor önzetlenül.
Vannak akik néha nagyon kihasználják ezeket az önzetlen
katonákat de ők nem bánják és ez inkább megerősíti az ő hitüket és alázatukat e hobbi iránt.


Koós Attila
Luki válaszolt #23 8 éve 11 hónapja
Gábor,

Az már megtörtént.

Üdv, Luki
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #24 8 éve 11 hónapja
..vagy esetleg mivel mindannyian magyarok vagyunk taglaljuk-de privátban!:D :evil:
T.:Gábor
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #25 8 éve 11 hónapja
egyetértek gáborral, ne taglaljuk.;)