A Corydoras trilineatus tartása és tenyésztése

Corydoras trilineatus (Cope; 1872)

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Amazonas -medence Kolumbia, Peru és Brazília, valamint a különböző folyam-rendszerek az őshazája ennek a gyönyörű, kis, 4-5 cm –re megnövő páncélos harcsának.

Kereskedésekben gyászfoltos páncélos harcsa néven található. Tenyésztése megoldott és viszonylag szapora faj.

Gyerekkoromban én is álmodoztam ezekről a páncélos harcsákról, de akkor még igen szegényes volt a kínálat és a pénztárcánk is. 2012-ben, nyár elején, először mentem fel Budafokra meglátogatni Pasaréti Gyulát és a híres halodáját. Ott láttam először ezekből a csodálatos corykból, amelyből azon nyomban kértem 8 db-ot. Kb. 6-7 hónapos, 3-3,5 cm-es halakat kaptam. Ne adjuk fel az álmainkat!

Visszatérve e kis halacskára, hazaérve már várta őket egy berendezett, 30*30*30-as (27 l) akvárium, melyet sima csapvízzel töltöttem fel , ami nálam 6 nk-val, és 6,5-7 pH-val rendelkezik, nagy örömömre. Szóval a csapból is lágy víz folyik, ami sok akvarista álma.

Mivel a halacskák még nem voltak ivarérettek, nem is agodtam azon, hogy mi lesz, ha ikráznak, és azt hogyan fogom kikeltetni. Hatalmas meglepetésemre az akváriumba helyezéstől számított 3. napon elkezdtek ikrázni. Ez azért is volt furcsa, mert a tényleges ivarérésűk 1 évesen lenne esedékes. Nálam ezt nem tartották be az ifjoncok, és simán elpotyogtattak 15-20 ikrát, mely igen csak kevésnek bizonyult. De hát mit is várhattam volna a fiatal halaktól, meg nem is számítottam rá.

alt

 

altalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok helyen azt írják, hogy kell nekik Anubias az ikrázáshoz, hogy arra rakják az ikrákat, és bár én is raktam nekik, de nem érdekelte őket, előnyben részesítették a jávai mohacsomót, és az akvárium üvegét.

A későbbiek folyamán átkerültek egy 42*28*20-as akváriumba, melyet 6 nk , 6,5pH-s vízzel töltöttem fel, talajt nem raktam be, csak egy kis adag jávai mohát. Mivel nálam legelőször is csapatban ikráztak így nem akartam szétszedni őket, azaz 3 nőstény és 5 hím volt a csapatban.

Vizűk 20% át hideg vízre cseréltem, azaz 24 °C-ról, 21-22 °C-ra hűtöttem, mely másnap már látható változást okozott a halaknál, és a hímek, mint a rakéták, úgy hajtották a nőstényeket, melyek nemsokára be is adták a derekukat, és megtörtént az a bizonyos T-pozíció, mely jellemző a Corydorasok párzására.

Az ikrázás jellemzően a reggeli órákban kezdődik, de elhúzódhat akár kora délutánig is.

Én a tenyészállatokat nem vettem ki, inkább az ikramentés mellett döntöttem.

A már előkészített ikrakeltető medence front üvegére ragasztottam a 3 nősténytől származó 1,8-2 mm nagyságú, mintegy 150-200 db ikrát, amik a 4-ik napon keltek ki 25 °C-on.

Az ikrákból való kikeléstől számított 3-ik napon, miután felszívódott a szikzacskójuk, megkezdtem az etetésüket Walter féreggel, és frissen kelt artemiával (sórákkal). Az ivadékok fejlődése élő eleségen igen gyors. Egyhónaposan elérik az egy centimétert, és ekkor már megkínáltam őket grindállal és vágott tubifex-szel.

alt

Felnevelésűk még a kezdőknek sem okozhat gondot, hiszen nem sorolható a nehezen szaporítható fajok közé.


Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Balage74 válaszolt #1 7 éve 8 hónapja
Sziasztok!

csak egy megjegyzésem lenne ehhez:"Sok helyen azt írják, hogy kell nekik Anubias az ikrázáshoz,"

A corydorasok élőhelye Dél-Amerika míg az Anubiasoké Afrika. Lehet hogy a Coryk szeretnek széles levelű növényekre ikrázni, de tökéletesen megteszi nekik a valisneria is ami tudtommal kozmopolita (?) faj, tehát mindenhol megtalálható nagyjából a melegebb vidékeken. Nálam is a halak előnyben részesítették az üveget és a valisneriát, az anubiashoz nem nyúltak(:D).
aqua79 válaszolt #2 8 éve 6 hónapja
Sziasztok! HalőrXXL segítségével újra tudok írni ide a fórumba.
A sikeres vagy sikertelen szaporításhoz, illetve az ikrák termékenységéhez szeretnék hozzáfűzni valamit. Az én halaim eredetileg Pasától vannak. Sajnos valami oknál fogva még nagyon fiatalon elpusztult egy részük, összesen maradt 3 egyed. Az akváriumban vannak még más coryk is, ezért közösen szoktak bandázni, jól érzik magukat. Egy nőstény van, a másik kettő hím. A hímek közül viszont láthatóan csak az egyiket érdekli az "udvarlás". Amikor ívnak akkor a másik hím egyáltalán nem is követi őket az akváriumban. Tehát nálam egy hím képes arra, hogy mind az 50 ikrát megtermékenyítse és a kelésük minden alkalommal legalább 90%. Ráadásul a vizük is teljesen átlagos.(ph7, nk15) Ebből én arra tudok következtetni, hogy segíteni lehet őket a szaporításban, meg az "ideális" körülményeket próbálhatjuk ugyan megteremteni, de ennél többet nem tehetünk. Vagy szerencsénk lesz, vagy nem. Ezt úgyis a halak döntik majd el. A természet nem úgy működik mint a matematika.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 8 éve 6 hónapja
A legjobb helyek-de idővel igen!Ha jobbat nem is találsz de más vonalat keresned kell-persze csak szerintem.
És akkor poénként:mit szólsz..az enyémek is onnan vannak!:)
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #4 8 éve 6 hónapja
A jelenlegi tenyészcsapatom, ami 16 főt számlál, eleve 3 megbízható helyről lett összerakva: Pasa, Kasi Mátyás, és Pecajocó. Kell ennél több???
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #5 8 éve 6 hónapja
Ok..megnyugodtam!:)
Elsősorban egyensúlyi zavarban szenvedő,megfázott,gyenge kelésű,vagy éppen olyan hal csinálja ezt aminek nincs meg az egyik szeme:( Anno én emiatt a degeneratív elváltozás miatt kukáztam a trilijeimet..ma már vérfrissítve is voltak,várják hogy sorra kerüljenek az "ívósoron"-közben meg a közösbe potyogtatnak anciék örömére.
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #6 8 éve 6 hónapja
Órás lupével megnéztem őket, de külső elváltozást nem észleltem.

Csak feljövetel után dugóhúzóznak, onnantól kezdve normális Cory babaként viselkednek.

Azt persze elfelejtettem megemlíteni, hogy a vízoszlop magassága 12 centi, mert a szivacsszűrő máskülönben nem tudná feladatát ellátni.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 8 éve 6 hónapja
Hmm...dugóhúzó?
Egyáltalán ne legyen igazam,de az úszás vonalának kiegyenlítettnek kellene lennie..nincs semmi szervi elváltozás ugye?
Persze lehet hogy túldimenzionáltam,ezért rákérdezek:csak gyorsan össze-vissza leúsznak,vagy pörögve és néha valaminek nekikoccanva úsznak alá?
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #8 8 éve 6 hónapja
Nem tudom, hogy a kinti mínuszok miatt-e, de a trili ikráim nagyja is bundába burkolódzott. :(

Sebaj, mert így is kb. 15 víziegér-csemete cikázik a keltetőben.
Viszont ami érdekest láttam ma, némelyik felúszik a felszínre, majd dugóhúzó üzemmódban ereszkedik le. Tisztára, mint a Bessenyei Péter, csak ők nem berregnek. :unsure:

Ez normális, abnormális, vagy paranormális? :S
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 8 éve 6 hónapja
:woohoo:
Igen..annyira nyugodtan teszem a dolgaimat ahogy a latinos temperamentumom engedi!:D
Éppen pár perce hazaérkezésemkor konstatáltam,hogy blackjeim ikrái ismét csodás bundát nevelnek-én meg azt se tudom most mi a pálya?
Persze addig úgysem nyugszok míg meg nem oldom....a tisztasággal nem lehet gond,a vizemben van valami egy ideje ami ezt okozza minden-ismétlem minden!:(- ikrázáskor..lehet az esővizemet kell keményítenem mesterségesen,mert a csapvizem használhatatlan mostanság?
Biztos lehetsz benne hogy hasonlóan örülök a mai napig a legkisebb sikernek is...hihetetlen hogy üvegfalak között élő halaim szaporodni akarnak,és ezzel örömet okoznak nekem.:)Ugyanúgy tanulunk valamennyien...hidd el rettentő messze van még a rutin/a fenti példa híven mutatja ezt/.Nem is kívánok gépies lenni-jobb ez így,de néha bosszantó a sok ismeretlenes "egyenlet" sikertelen megoldása...pedig akarnám én!
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #10 8 éve 6 hónapja
Igazad van Gábor, és fel is nézek Rád, mert már eljutottál arra a szintre, hogy nem ész nélkül lelkesedsz, hanem lereagálod halaid által leadott jelzéseket.

Nálam még az eufória dominál, és nem a higgadt reakció, a józan paraszti ész. Ezért írtam, hogy a legutóbbi ikrázást a tanulási folyamat része, hiszen nem az érdemem. De hiszem, hogy halaim ebben is segíteni fognak, hisz amit már megtanultam tőlük: a jelenben kell élni.

Sajnos ritkán találkozom vele, márcsak azért is, mert sajnos nagyon ritkán jutok el a Harcsa utcába. (Épp ezért utálom a vasárnapokat, mert itthon kuksolok, és nem ott, ahol lenni szeretnék: barátok és halak között. (OK, itthon is halak vannak, de ők családtagok. :) )
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 8 éve 6 hónapja
Ugyan....mindig számíthat a hobbitársaira az ember!:)
Tudod úgy van ez,ahogy én járok egy hete:"nagy arccal" kitettem az újonnan elkészült ívató akváriumaimba többek között a C.paleatus albínókat,és a hasonlóan fapadosnak gondolt C aeneusokat is.Gondoltam "leszaporítom" őket,hiszen mindig jól jön ha van mit nevelgetni,tutujgatni...
És mi történik?Aeneusaim-a mesterrel ittjártukkor egyetértésben megállapítottuk egyébként hogy ezek eques-ek!-az ég egy világon semmit nem tesznek azon kívül hogy ha nem időben etetem őket a szilót is kirágnák a sarokból!Hasonlóan a paleatusok is...bár ma hajnalban náluk biztató jeleket vettem észre,mert ahogy világítást kapcsoltam,azonnal elővágódtak,és a hímek már bajuszkáikkal ingerelték is a nőstényeket.
Szóval nem egyszerű ez kérem....az is kell hozzá,hogy a hal szaporodni akarjon!Mindannyian jól tudjuk hogy némi stimulációval sok faj "helyzetbe hozható",de kérdem én:mi haszna a kikényszerített ikráknak akkor,ha nagy részük-vagy az egész:(-bebundásodik,lerohad?Ezért aztán magam a következő metodikát követem:kivárom amíg ők maguk jelzik hogy sokasodni szeretnének...ehhez csak gyenge támpont az ikráktól duzzadó has.Amikor aztán azt veszem észre hogy már nem csak a kergetőzés,hanem az ikrák helyének keresése is folyamatban van-na akkor segítek rá kissé!:) Feltéve ha itthon vagyok,és akvárium közelben...
Egerek....e kedves becéző hasonlat tényleg jellemző rájuk!Ha nem jók a körülmények nem lesz kis cory-de ha jó,akkor tömkelegével nevelgethetjük őket!Kérdés hogy szerintük mi a jó..
Emlékszel amikor a víz paramétereit firtattuk,és némi kis rossz érzésed volt Mac?Én is így éreztem anno,amikor mindenképpen azt akartam tudni hogy egy adott faj pontosan milyen vízben ívik,milyen paraméterek szükségesek ahhoz hogy tuti sikerünk legyen?Aztán feladtam..volt hogy ugyanazon fajra totálisan más adatokat is leltem.Be is állítottam ezeket...nálam egyik sem működött:(...Jelzem neked,nálam pandák a következő vizekben is szaporodnak:ph6.4-gh2 és ph8.6-gh12...Érdekes ugye?:D
További sikereket neked...ahogy egyre mélyebbre ásod magad úgy leszel egyre felszabadultabb a családjukkal-emelem kalapom M.Gábor ismerősöd előtt,add át üdvözletem neki!:)
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #12 8 éve 6 hónapja
Gyula, Gábor, köszönöm a biztató szavakat, és azt, hogy perspektívába tereltétek gondolataimat.

A tilikkel pont úgy jártam, mint az aeneusokkal: amíg krenköltem magamat, semmi sem történt, viszont amint "tojtam" a fejükre, elkezdtek szaporodni.
Nem mondanám, hogy a mostani az siker, inkább a tanulási folyamat egy állomása: a halaim tanítanak az életre.
Gyakran megfeledkezem, hogy nem csak az az ÉLET, amit én ismerek, hanem az is, ami az övék.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 8 éve 6 hónapja
Bizony az embernek el kell mondania a baklövéseit is...ezért senki nem szólhat semmit,hiszen önzetlen segítő szándékból osztja meg,amiből lehet tanulni is!
Drukkolok hogy sikered legyen-erre is igyál egy "valamit" kolléga!:)
Jövőre folytatjuk...BUÉK!
T.:Gábor
aqua79 válaszolt #14 8 éve 6 hónapja
Azt hiszem rájöttem most valamire. Ez eddig még csak gyanú, de mindenesetre a veletek való értekezésnek köszönhető, hogy egyáltalán eszembe jutott ez. Üldögéltem itt a kis aksi mellett és nézegettem a kis corykat. Amikor a fejemhez csaptam és elkezdtem hangosan szidni magamat. Szegény feleségem jött is ki a szobából, hogy vajon mit rosszat művelhettem a konyhában, de nagy megkönnyebbülésére semmit nem törtem össze és a készülő ebédben sem tettem kárt:-) Viszont azt hiszem rájöttem, hogy óriási amatőr hibát követtem el mindvégig. Tipikusan olyant, ami még a kezdőknek való Sera füzetekben is le van írva. Tehát a lényeg az, hogy ebbe a kis aksiban az anci ikrákat szoktam kitenni apukával együtt. Eredetileg ezt az aksit ezért készítettem. Mivel nekik nem volt fontos, ezért az egyszerűbb kezelhetőség kedvéért sosem volt rajta tető. Ugye egy kis ancinál nem is kell attól félni, hogy felúszik a felszínre levegőt venni. A kis trilik viszont ahogy Mmccannon is írta, életük első fontosabb lépése az, hogy szippantanak egy kis friss levegőt. Namármost ennek az aksinak az elhelyezése hely hiányában a konyha ablakában van. Itt a nem tökéletes szigetelés miatt érezni némi huzatot, legalábbis ha olyan közel megyek az üveghez mint ahol az aksi is van, akkor jó néhány fokkal hidegebbet érezni. Tehát nagyon valószínűnek tartom, hogy szegények egyből megfáztak és utána már persze hogy nem volt kedvük enni és fejlődni, tehát néhány nap után elpusztultak. Szerencsére ennél a kelésnél az aksit már letakartam az elejétől fogva, azért, hogy még inkább árnyékban legyenek az ikrák. Igaz hogy ez csak a véletlen műve, de remélem ezzel a "húzással" jót tettem nekik és normál hőmérsékletű levegőt tudtak szippantani. Eddig ez még csak egy elmélet, de gondoltam megosztom veletek. Mindenesetre jelezni fogom hogy milyen sikerrel jártam most a kis ivadékokkal. Most megyek iszom valamit. Egy pohárral a saját hülyeségemre, egy pohárral meg a "heuréka" érzés miatt:-) Üdv,Balázs
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 8 éve 6 hónapja
Ott a pont!
Egyáltalán ne krenkölj a kis kelési ráta miatt....mi pár hónappal ez előtt-talán Brancoval?-azon meditáltunk a chaten,hogy trilijeink kelése még az 1-2 %-ot sem éri el!Mára persze változás van-de az tuti hogy amely csapat szépen szaporodik a csapvízben is azt tovább kellene vinnünk!
Sok sikert....emlékszem régebben a pygmi-k miatt hogy elkedvetlenedtél.És tessék..már nem is az első faj amivel van sikered!:)
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #16 8 éve 6 hónapja
Ne aggódj Mary a 100% miatt, hisz a természetben sincs olyan. Az ikrák között mindig van (ez így alakult a törzsfejlődés során) "selejtes". Azokért egyébként sem kár. Tulajdonképpen ha helyesen a természethez hasonló módon végeznéd a későbbi szelekciót, akkor egy ívásból alig egy-két példány érné el felnőtt kort. Csak és kizárólag a legrátermettebbek.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #17 8 éve 7 hónapja
Ha pl. ki kellett mennem enni/inni/WC/stb., akkor a fényképezőgépet - fotóállványon - videó üzemmódban otthagytam. Ilyentén nem maradtam le semmiről.

Ma reggel már zsizseg a medence alja, de sajnos sok penészes ikra van, és azok biza nem fognak életre kelni.

De így is örülök, mert nem épp lágy a vizem, és sokan elbátortalanítottak, hogy valaha is sikeresen fognak kikelni Cory ikrák.
Tudom 100% lenne a legjobb arány, de én a 30%-nak is nagyon örülök.
aqua79 válaszolt #18 8 éve 7 hónapja
:) Hát most elképzeltem ahogy mindketten a nap nagy részét az akvárium előtt töltöttük és néztük az ivadékokat. Szerintem 10-15 percenként dörzsöltem a szemem és próbáltam a nagyítóval minél többet megtudni ezekről a kis tüneményekről. Viszont pontosan ezt tapasztaltam mint Te is. Annyival egészíteném még ki, hogy azt vettem észre, hogy kelés után mikor kicsit összeszedték magukat akkor összejönnek a menedéknek betett cserép alatt és innen néha néha mennek egy kört az aksiban. Nagyjából mintha kergetnék őket, bejárják az akváriumot, aztán uzsgyi vissza a menedék alá. Próbáltam fényképet csinálni, de egyenlőre még nem sikerült. Üdv,Balázs
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #19 8 éve 7 hónapja
No, jelentést szeretnék tenni úszóhólyagtöltés ügyében:

1. A kelés kb. 10:20-kor indult meg
2. 21:47-kor láttam az első egyedet katapultálni a felszínre. (Igen, majd' az egész napot ott töltöttem, a medence előtt.)

Azt láttam, hogy:
- rükvertzben jönnek ki a burokból, először a faroknyél látszik (2012. dec. 30. 7:42-kor észleltem),
- onnan verekszik ki magukat szakaszosan ismétlődő rumbázással az ikraburokból (2012. dec. 30. 10:20-kor észleltem),
- (gondolom, hogy a kimerüléstől) egy jó ideig - több óráig - a fenéklap ragasztásának oltalmában kuksolnak,
- mikor "kipihenték" magukat, akkor cikázni kezdenek a fenéklapon, majd kisvártatva katapultálnak (2012. dec. 30. 21:47-kor észleltem).

Két egyedet kísértem figyelemmel (a két "koránkelőt), és úgy láttam, hogy időben - értem ezalatt az egyes szakaszok hozzávetőleges időtartamát, és egymésutániságát - teljesen azonos viselkedést mutatnak.

Sajnos minden szakirodalmam, egy félig halott külső HDD-n van - ha akad valaki, aki megmentené azokat, kérem, jelentkezzen - így nem tudtam utánanézni, hogy a z általam tapasztaltak mennyire köszönnek össze az általános viselkedés modellnek.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #20 8 éve 7 hónapja
Balázskám innen a távolból rájuk olvastam!;):D
Nem,még ne etess hiába a nagy jövés-menés.De egy kis ellenérzésem van most..most ez nem tetszik nekem hogy ennyire aktívak.Általában kikelés után bár mocorognak,de keresik egymás társaságát,sőt a nyugisabb helyeken össze is bandáznak.Remélem nem lesz gáz,mert ez bizony a serdültebb ivadékra valló viselkedés-mondom ilyenkor még nem szoktak ennyire aktívak lenni.Ugye van nyugodt bújási lehetőségük-nem lehet hogy azt keresik?
Feljönnek levegőt venni...ez nem gáz,megtehetik-meg is teszik!Utána kellene olvasni,hogy milyen úszóhólyaggal rendelkező halak vannak,mert bizony nem minden ivadéknak kell levegőt vennie ahhoz hogy először feltöltse az úszóhólyagot...
A "baromi nagy sodrás" helyett te inkább intenzív,de mégis kiegyenlítettebb áramlást csinálj-Tomi már gyakorlottabb ebben szvsz.
T.:Gábor
aqua79 válaszolt #21 8 éve 7 hónapja
Na akkor még egy kérdés:-) Nálatok mikor szoktak először úszkálni, mozogni a halak? Mert most egész nap figyelem őket és határozottan aktívak és mennek a talajon, felúsznak a felszínre és olyan mintha keresgélnének. De nem fény vagy stressz hatására, hanem teljesen nyugodt körülmények között vannak. De furcsa ez nekem, mert csak ma keltek ki. Szerintetek elképzelhető az, hogy egyáltalán nem tartják be az irodalom alapján elvárt néhány nap elúszási időt? Elképzelhető, hogy már akár most etetni kellene őket és ezért pusztultak el az eddigiek is? Bár ilyen aktivitást nem szoktam tapasztalni az eddigi ivadékoknál. Elképzelhető szerintetek olyan, hogy valami oknál fogva jobban kifejlődnek már az ikrában mint az ideális, és a kelés után már szinte azonnal ennének? Lehet őrült ötlet, de most hirtelen ez jutott eszembe:-) Üdv,Balázs
aqua79 válaszolt #22 8 éve 7 hónapja
Ezt csak azért kérdeztem, mert ma láttam hogy feljöttek levegőért már az első napon. Eddig ez sosem tűnt fel, igaz magasabb volt némileg máskor a vízoszlop.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #23 8 éve 7 hónapja
Jogos a kérdés, eddig nem figyeltem kidülledt szemekkel, de most azon leszek.

Úgyis ma kelegetnek a trilik (3 már kint van), és jelzem, ha észlelem.
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #24 8 éve 7 hónapja
hát ez a jó kérdés mert én még egyszer sem láttam hogy feljöttek volna de ez nem azt jelenti hogy nem tétek meg :)
az én ikrakeltetőm mindössze 14 cm magas 42 cm hosszú és 30 cm széles. a vízoszlop magassága pedig 12 cm, amiben egy sarokrészbe kialakított félköríves szivacsba applikált Aquael mini motoros szűrő forgatja a vizet baromi nagy sodrással.
szurkolok hogy megmaradjanak és feltudd nevelni őket
aqua79 válaszolt #25 8 éve 7 hónapja
Na még mindig egy kérdés:-) Nálatok a kikelés után mikor jönnek fel először a vízfelszínre megtölteni az úszóhólyagot levegővel?