22 október 2020
Régebben  olvastam rola 1 angol oldalon.
Csuszi barátom kb 1 hete meglepett 1 oltással.
A kis férgek tartása tenyésztése teljesen megeggyezik a banánféreggel.
Ez nálam ugy müködik hogy 1 müanyag dobozba némi zabpelyhet összekeverek akvárium vizzel.
A négy sarkába és a közepébe jön az oltásbol 1 csipetnyi,a dobozra nem furok szellözö nyilásokat mert szerintem felesleges.
1hétig hagyom hogy a kis férgek szaporodjanak és tele legyen velük a táptalaj,ekkor 2cm banánt összetörök és belekeverem a dobzba.
Másnap a kis férgek a doboz falára másznak ,innen 1 kis ecsettel letörlöm öket és az ivadék medencéjébe mosom.
A lényeges külömbség a Walter és a banánféreg közt hogy nem süllyed olyan gyorsan el a Walter féreg, még 15 perc mulva is vannak úszó példányok igy a viz közt úszó kis halak könnyebben elkapják öket.
Kiprobáltam a neptun teszt kémcsöveit megtöltöttem vizzel ,az eggyikbe banánférget a másikba Waltert raktam.
3 perc mulva a banán már csak kb a kémcsö fele alatt uszkált, 6 perc után az összes banán a kémcsö alján volt, a Walter férgekből még 15 perc után is voltak úszó példányok a kémcső alsó harmadában.
Ma úszott el 1 zebradánió csapatom holnaptol megkezdem az etetésüket a Walterféreggel.
Bejelentkezés a hozzászóláshoz


toist profilkép
toist válaszolt #1 4 éve 9 hónapja
Ugyan nem jeleztem itt, de privátban már beszélgettünk, nem marad a hobbitárs férgek nélkül :)
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #2 4 éve 9 hónapja
Nekem van Walterom. jan 20 körül megyek Bp-re, ott leszek két hétig. Békásmegyes hév állomás és a Műegyetem közötti útvonalon fogok mozogni, Írj privátot!
Galagonya profilkép
Galagonya válaszolt #3 4 éve 9 hónapja
Sziasztok!
Korábban nevelgettem én is mindkét féregből, de sajnos egy idő után bedöglöttek vagy kiszáradtak. Most viszont ahogy olvastam a hasznos tartási infókat újra kedvet kaptam hozzájuk! Törperazbóráknak ideális eleség lenne azt hiszem...
Kitől tudnék beszerezni Dunakeszi környékén vagy Újpesten, esetleg a Pólus Centernél? Előre is köszi a segítséget!
Üdv:)Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #4 4 éve 9 hónapja
Nálam eddig a két microworm kultúra /két faj, így értem/ a fürdőszobai medencék tetején trónolt- kényelmes volt mert ha etetni szerettem volna csak lekaptam párat és máris moshattam le a szükségletet. Azonban a napokban mindezt leköltöztettem a pincébe ahol télen-nyáron 16-20 fok van, és a tulajdonképpeni "eleséggyár" itt szuperál polcokon a kémény mellett. Ahogy megfigyeltem a kultúrák értelemszerűen lassabban termelnek, viszont azt gondolom így az újraoltások gyakorisága is ritkább lehet- hogy ugyan azt a mennyiséget megtermelhessem inkább beállítok még pár dobozkát. Nem zavarom a családot sem a fürdőben, és a hűvösebb miatt nincs az az áldott jó "féregszag" sem..:)
T. :Gábor
Ui. : anno sima lemixelt zabpelyhen is tartottam mindkét féregfajt, gyakorlatilag a banán csak extra...am. műxik céklával, sütőtökkel, répával stb. is, mint ahogy anno Mátéfi is jelezte nekünk!
Takker profilkép
Takker válaszolt #5 4 éve 9 hónapja
Eleinte,én is zabpehelylisztes tenyészeteket használtam,de mivel hamarabb kimerültek,és sajnos büdösek is,az élesztő miatt (amit a párom nemigen tudott tolerálni :-) visszaálltam zabpehely banán keverékre.
Ezt azonban nehezen lehet olyan vékonyan alkalmazni mint a liszteset,ami nem is baj,mert 1-2 alkalommal el lehet halasztani az újraoltást,ha az ember,mint ahogy Gábor is írta, átkeveri az egészet.És a szaga is inkább édeskés,persze egy idő után ez is szagosodik,na akkor már nincs mese újraoltás. Ha netán túlnedvesedne magam is megszórom egy kis sima zabpehellyel.
toist profilkép
toist válaszolt #6 4 éve 10 hónapja
Gábor: így értem, köszönöm a választ! Én mostanában viszonylag sokat etetek velük és új tenyészeteket is csinálok, de amikor gyanúsabb, hogy kicsit ellinkeskedem, azt hiszem én is kicsit vastagabb talajt fogok ismét használni :)
Endre: szerintem nem annyira tocsog, mint a kép alapján sejted, a doboz belső négyszöges részén (mi kicsit magasabb) nincs is folyadék, csak féregréteg a "táptalajszigetek" között. Egyébként körben ez már valóban kicsit nedvesebb az optimálisnál, de még 1-2 hétig használható (Pasa ilyenkor száraz zabpehellyel szokott rajta "szárítani" kicsit, én nem nagyon foglalkozom vele, inkább újat indítok).
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 4 éve 10 hónapja
Toist igen- nálam sokkal jobb a szellőzése a kultúráknak, valószínű hogy ezért gyorsabban is száradhatnának...a közeg vastagsága azért ad némi biztonságérzetet is ha nem lenne időm időben átoltani: egyszerűen csak kissé felkavarom, és ez még ad nekem időt! :)
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #8 4 éve 10 hónapja
Ennek ennyire tocsogni kell? (nem kötekedek, hanem nem tudom)
toist profilkép
toist válaszolt #9 4 éve 10 hónapja
Ráetetni én sem szoktam, azonban meglep, hogy 5-6 mm vastag táptalajt használsz, hiszen magad is írtad korábban, hogy a felső kb 1-2 millimétert járják át... Viszont a különbség, hogy én a tőled kapottakon kívül teljesen zárt, vagy nagyon apró lyukakkal ellátott dobozokat használok, ezért arra tudok gondolni, hogy a lassabb kiszáradás miatt használsz ilyen vastag táptalajt. Jól sejtem?
Én amit régebben rápúpoztam valamelyik tenyészetre most már abból is újat indítok, olyan vékonyan kenem el, ahogy csak tudom, az alsó rétegek jellemzően úgyis csak pocsékba mennek (nem is értem az olyan osztrák/német hirdetéseket, ahol táptalajjal félig töltött befőttesüvegre oltott banán/walterférget kínálnak). A képen talán látszik, hogy még az ilyen "pocsékolástól" mentett tenyészetek is elég jól futnak - a táptalaj közötti részeken is nyüzsög a féreg.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #10 4 éve 10 hónapja
Mára az én gyakorlatomban már semmiféle etetés nem szerepel... a közeg ugyan úgy 5-6mm vastagan van beterítve mint eddig is, és 5-6 hetente újraoltok. A nedvességtartalomra ügyelek, de már olyan is volt hogy szinte száraz közegről sikerült újraindítani őket.
Sokszor elhangzik a kérdés /FB. privát/ hogy a banánférget hogy csinálom- nos ugyan úgy mindkettőt- abszolút semmi különbség a közegben sem.
T. :Gábor
djguard profilkép
djguard válaszolt #11 4 éve 10 hónapja
én etetésként gyümölcscukrot adtam nekik és elég hamar bedöglöttek, de amikor az alapba kevertem banánonként egy mokkás kanállal, akkor jó volt, bár nem érzkeltem, hogy jobb, vagy rosszabb.
kapi profilkép
kapi válaszolt #12 6 éve 6 hónapja
szia Jimy
A mester tudása meghaladja az enyémet biztos úgy van ahogy mondja,nyugodtan hallgass rá.
jimy profilkép
jimy válaszolt #13 6 éve 6 hónapja
szia Kapi! erre a kérdésre,hogy cukrot lehet-e a Walteroknak adni,az volt a válasza Pasának,hogy alkohol,és széndioxid lesz belőle,és a walterok megfulladnak. hát nem tudom.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #14 6 éve 11 hónapja
Sok idő eltelt már,és még mindig vannak kérdések a microworm kultúrákkal kapcsolatosan-ma hajnalban üzenet várt,melyben igen jó ismerősöm kérdezett a témáról.Jól tudom hogy olvassa a fórumot,de ő is gondolom úgy van vele mint páran még:kíváncsiak hogy van-e fejlemény a témában?
Nos elmondom hogy nálam nincs-változatlan módon követem a saját módszeremet,nekem ez jött be...de pontosan mi is?Ennek megválaszolásához idézem ide be a neki írott válaszomat:

"Gábor! mondj már nekem vmi okosat a walterről, mert valahogy nem igazodok ki rajtuk, mert nagyon hullámzó a teljesítményük nálam
[5:55:07] Gábor Csépányi: A Waltert és a banánt közösen tárgyalnám:nálam mindkettő azonos közegen van.Kb fél kiló zabpehelyhez-én a Lidl-ben kaphatót használom-két banánt teszek,és megfelelő mennyiségű vizet.Összemixelem és ahogy kívánja vagy vizet,vagy még zabpelyhet teszek hozzá.A lényeg az hogy pihentetem kb 10-15 percet,ekkor meglátszik milyen az állaga-tehát ha folyósabb a mixelés után akkor még várok,mert ahogy telik az idó a zabpehely még duzzad és keményíti a közeget-lényeg hogy az állaga olyan legyen mikor bedobozolod mint a galuska tészta mielőtt beleszaggatod a vízbe-vagy kicsikét lágyabb.Van aki folyósabbra csinálja-az későb csak ecsettel szedegetheti a doboz faláról őket.
[5:57:42] Gábor Csépányi: Nekem masszívan beleül az edénybe,és én a saját "lemosásos" módszeremet használom:megbillentem az edénykét,kis vizet teszek bele,és körbeforgatom a megbillentett edényt-így a tenyészet közepét nem éri víz-ott megmaradnak a férgek-de a széléről és a faláról mind lemosódik!Ezt ülepítem,kb 2-3 vízben "lemosom",és a tisztára öblített férgekkel etetek.
[6:01:40 | Módosítva 6:03:47] Gábor Csépányi: A hullámzó teljesítmény ellen azt teheted,hogy eteted őket:vagy kis banánpépet adsz nekik,vagy ami egyszerűbb élesztőt.Az élesztőt felengeded vízzel,jól elkevered benne,és egy kis fecskendővel adagolod az élesztős vizet a tenyészetekre megfelelő mennyiségben.Az a közeg amit én használok igényli az utánnedvesítést szerencsére-de ezt a lemosásokkor rajtamaradó nagyon kevés víz,illetve a "etetővíz" adagolása szépen kompenzálja.A lényeg hogy nedvesítés után egy fél órával már ne látszódjon rajta semmilyen víz-szépen beszívódik a közegbe,a férgek meg hemzsegnek!:)
[6:08:56] Gábor Csépányi: Egyébként szerintem tévhit az hogy minden nap kell etetni őket-nálam sokszor egy hét is eltelik mire megint élesztős vizet kapnak.De magáról a tenyészetről sem etetek minden nap férgeket-több tenyészetet futtatok egyidejűleg,így általában 2-3 naponta kerül sor ugyanarra a dobozkára.Általában havonta újraoltom őket-de ez attól függ milyen állapotú a tenyészet:ha penész jelenne meg a doboz oldalán azt letörlöm..ha száradna nedvesítek...amíg a férgek megfelelően fejlődnek addig használom őket,aztán újraoltok.Még annyit:én nem használok vastag közeget,maximum 5-7mm az a réteg amin vannak.Nem látom értelmét a vastagabbnak,hiszen a felső egyetlen milliméteres rétegen vannak-amit nem használnak az meg csak erjedjen?
Míg nem büdös addig ok-kis szesz szag nem gáz-de mikor bebarnul és igen illatos kezd lenni akkor vége-újraoltás kell!Mások másképen csinálják-tájékozódj tőlük is-te viszont az én módszeremet kérdezted:)
[6:11:04] Gábor Csépányi: Sok sikert neked!"

Tehát így csinálom...semmi kacifánt,ez jött be nekem!Nektek is sikereket kívánok-de emellett tájékozódjatok ti is a kollégák írásaiból!Szerencsére ez egy olyan eleségállatka amit rettentő sokféle módszerrel tenyészthetünk eredményesen,kérdés csak az hogy kinek melyik jön be,melyiket tudja "adoptálni"? Csináljátok-használjátok halaitok örömére!
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 7 éve 7 hónapja
Etetjük mi ezeket az aranyat érő kultúráinkat mindennel....sőt egy kalap alatt beszélünk róluk és a banánféregről.Rengeteg visszajelzést is kaptam az idők során..akinek sikeres a tenyésztésük hálálkodik,akinek nem sikerült az már újabbat indított-szóval kell nekünk ez a kis microworm!;)
Viszont az eltelt idő alatt többször is felbukkant a beszélgetéseim során az a kérdés,hogy én mivel etetem őket?Hogyhogy nekem még a látszólag kiszáradt tenyészetekből is sikerül élő kultúrákat varázsolnom?
Nos,semmi trükk nincs ebben.Én alkalmanként etetem őket,mindig a szükségleteimnek megfelelően hol csak éppen hogy életben tartom őket,hol pedig csúcsra járatom a tenyészeteimet.Igazság szerint én a legegyszerűbb módszert követem..némi élesztő nekik,aztán napokig semmi ha alig etetek velük.Viszont ha előreláthatólag sok kellene,akkor naponta etetek-sőt újabb kultúrákat oltok magamnak.Így csinálja ezt mindenki szerintem..ebben nincs is újdonság.
Viszont én már az élesztőt vízben oldom fel,és ez adja a magyarázatát annak amiért most írok:régebben igen jó cimborám arra panaszkodott hogy hol kiszáradnak,hol meg úsznak a "barna lében".Talán némi támpontként szolgál ha elmondom a módszeremet.A megvásárolt élesztő nyolcad részét feloldom 25ml akváriumvízben,és ezt egy fecskendőből adagolom a tenyészetekre-a 25ml nálam pontosan elegendő 14 tenyészedényke ellátásához egyszeri alkalomra.Arra azért figyelek hogy ne nedvesítsem túl őket....Etetés utáni napon már tele a doboz oldala,ahonnan egyszerűen lemosom,pár váltott vízben leöblítem/ülepítem,és már mehet is a halaknak...
Ennyi,nem nagy pukkanás ugye?:)Banánra-walter féregre fel!
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #16 8 éve 2 hónapja
Szia Kapi!:)
De igen..mármint sokkal alacsonyabb szintem maradnak,mint amikor még üveglapot használtam.Az üveglapos takarásnál pontosan az volt a tapasztalatom,mint neked ha rátekered a tetőt:még a tetőn is nyüzsögtek.Ahogy növeltem a levegő bejutási lehetőséget,úgy változott a felmászási magasságuk is..több levegő-kisebb magasság-viszont befulladásra nem voltak hajlamosak.
Baj akkor van tapasztalataim szerint,ha "panganak"..értem ez alatt azt,hogy nyüzsgés még van a tenyészetben,de nem másznak sehová sem.Megfigyeltem,hogy nincs jó hatással rájuk ha huzamosabb időn keresztül nem etetek egy adott tégelyből...ekkor a "felkapaszkodottakból"egy vékony réteg ott marad-és elpusztul.Na ezt a réteget még ecsettel is nehéz eltávolítani,és nincs jó hatással a tenyészetre.Azért kitaláltam a megoldást-amihez nem kellett nagy ész:mindegyik tégely oldaláról az összes férgecskét megetetem...:D
Egyébként ma is tapasztaltam az élesztő/cukor kombinációjának etetés előtti használatának áldásos voltát...rendkívül jó ötlet volt anno!
Visszatérve a szivacsdugókhoz:a TM 20-ból lévő dugókat cserélni fogom...a mi fürdőszobai klímánkon hamar szárazabbá válik a közeg,minden egyes nap nedvesítenem kell.Én azt szeretem ha kissé pépesebb a közeg,és azt gondolom a microwormoknak is jobban tetszik-élénkebben,könnyebben mozognak benne.A napokban a dugók egy részét cserélni fogom TM30-ra..visszajelzek majd amint lesznek tapasztalataim.Jah...muslincám azóta nincs!:)
T.:Gábor
kapi profilkép
kapi válaszolt #17 8 éve 2 hónapja
sziasztok
A kis befőttes üvegekben is szépen tenyészik a Walter és a banán féreg is.
Érdekes hogy ha teljesen rátekerem a kupakot akkor sokkal több kis féreg mászik ki és egész az üveg tetejéig felmennek.
Ha csak lazán ráteszem akkor 3-4 cm-nél nem mennek magasabbra.
Gábor a szivacsdugóval ellátott tenyészetnél nem vetted észre hogy csökkent a kimászási kedvük?
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #18 8 éve 2 hónapja
Köszi hogy írtál, ma akartam bemenni a DM-be olajért. :) Remélem bevállik, és akkor a vizes tálcával kombinálva végre atkamentesek lesznek a tenyészeteim. A végén még az akvaristák virágoztatják fel az illóolaj ipart :D

Én is novobalt használtam, de már teljesen áttértem a szivacsra. A maradék tözegből meg lehet megpróbálok hazai ugróvillás tenyészetet indítani :D

Érdekes mód a grindáloktól 2 méternyire levé komposztos vödörben egy darab collembolát sem találtam. Lehet hogy a zabpehelyliszt volt a ludas amivel a grinálokat ettettem.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #19 8 éve 2 hónapja
Azt gondolom,hogy mivel elpárolognak az olajak,nyilván illékonyak is;)...
Érdekes hogy nálad meg a tőzegen jelentek meg...akkor nem is érzem olyan biztonságban tenyészeteimet.Én Novobaltot használok..nálad milyen tőzegen jöttek elő a Colembolák?Újabban már mikrózom is a tőzeget...elejét kívánnám venni annak,hogy esetleg már a friss tőzeggel behurcoljak valamit ami aztán kikel,előjön stb.
Illóolajakkal kapcsolatosan érdekes kis írást olvashatsz itt...sőt még talán régebbi árak is vannak.Bár én a gyakorlatban mint említettem a gyógyszertáriakat használom,talán ez az újabb infó téged is meggyőz:
fogyasztok.hu/cikk/20081103/illoolaj_has...ztas_vasarlas_es_ar/
Köszi a jelentést a trópusiakkal kapcsolatosan,a képekkel csak akkor foglalkozz ha időd lesz természetesen!:)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #20 8 éve 2 hónapja
Az oldalon olajat említ nem illóolajat. Van köztük különbség? Az illóolaj az nem hígított?

Nincs is jobb mint karácsonykor fenyőfa illata :D
Egyenlőre csak a halaknál lesz illat felhő :D

Nálam a grindáloknál akkor jelent meg amikor tőzeget használtam, de amint áttértem matrac szivacsra, eltűntek.

Fejlődnek, de nem sok látszik belőlük. Egy spáros (narancsos) vödröt megtöltöttem aprított nedvesített kartonnal. Eleségnek aprított macskakaját kapnak. A tenyészet tetejét naponta spriccelem. Zseblámpával múltkor nézegettem és a vödör alján egy csomó picit láttam, innen gondolom hogy szaporodgatnak. Na majd készítek képeket, csak eljussak odáig :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #21 8 éve 2 hónapja
Várom a beszámolódat,és van egy ötletem is:telenként nálunk a párologtatókban számottevő mennyiségű illóolaj fogy.Tapasztalatom az,hogy olcsóbb ha gyógyszertárban veszem,és nem a márkázott változatokat preferálom a drogériában.Akár 3X-os mennyiséget is kaphatsz ugyanazon az áron-talán megéri utánajárnod!:)
Bár nem atkákról szól a dolog,de még egy észrevételem-bár tudom nálatok a gyermekáldás még várat magára:ha intenzíven párologtatsz illóolajat,óvatosak legyetek majd..a gyermekeink nyugtalanabbul aludtak amíg nem jöttem rá az okra.Mi eukaliptuszt,és citromfa olajat alkalmazunk..meg néha egy kis fenyő illatot,de azt igazi élő fenyőágakkal.Varázslatos..alig várom a karácsonyt:)!
Egyébként a grindáljaimnál anno maga a közeg volt a ludas:mikor kókuszrostot alkalmaztam,szinte megbolondítottak az ugróvillások-most tőzeg van,gond nincs.De szerencsémre van még egy bontatlan kókuszrost téglám,így mostanra már cél is lett az ugróvillások tenyésztése...ha sikerül:D!
Jut eszembe:nálatok hogy fejlődnek a trópusi ugróvillások...mutatnál képet róluk esetleg?
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #22 8 éve 2 hónapja
Ez a szivacsdugózás jó dolog, nálam is elkezdték ellepni a banán és a walterférges dobozokat a muslicák, egy kicsit zavarnak, de ha már ott vannak, az sem baj, a halak örömmel fogadják a kis nyüveket és a bábokat.

Viszont a röpképtelen muslicáknál jobban kell figyelni hogy ne jusson be betolakodó, mert nem szeretném hogy a poharat kinyitva az arcomba szálljon a muslicahad. :D főleg hogy gyorsabban szaporodik, mert a röpképesek 8 nap alatt kifejlődnek, a röpképtelenek meg majdnem 20 nap kell.

Az internetet bóklászva keresgéltem természetes anyagokat amivel kiűzhetném a halas szobából, vagy legalábbis az élő eleséges dobozok közeléből az atkákat. Egy méhészeti honlapon ezeket párologtatását javasolják: bergamottolaj, rózsaolaj, rozmaringolaj, citromolaj. Sokfajta atka van, nem tudom hogy nálam melyik fordul elő, de azért egy próbát megér, ha sikerrel járok beszámolok róla :)
Ha másnem jó illet lesz a halaknál :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #23 8 éve 2 hónapja
:)
Itt is jó ötlet a vízzel töltött tálca.Természetesen minden olyan állatkát távoltart,mely "gyalogosan"szeretne beóvakodni...azonban nem sokat ér a szárnyakon suhanó betelepülők ellen.Én ezért gondoltam a szivacsra,és mostanra már bizonyított is:egyetlen muslinca nincs többé a dobozkákban.
Atkákkal még nem találkoztam a grindáloknál,ugróvillásokkal igen.Őket meg is próbálom továbbtenyészteni,bár nem nagy eredménnyel egyenlőre.Amint etetéskor megfigyeltem:nem igazán idegen nekik a víz...órákig képesek a víz felületi feszültségét kihasználva egybegyűlni.Nem tudom esetükben a vizes tálca milyen hatékony lenne...anno a vízzel töltött tálcákat kempingezéskor használtuk hangyák ellen,illetve jó volt még a felfüggesztés is.
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #24 8 éve 2 hónapja
Ezt sem ide akartam írni hanem Halőr szivacsdugós blogjához :(
Bocsi!
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #25 8 éve 2 hónapja
A dobozok alá meg célszerű egy vízzel telei tálcát tenni, úgy mint néhány hozzászólással fentebb írtam.
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet