20 október 2020

Tavaly augusztusban beruháztam egy nagyobb dugattyús kompresszorra, mert a tervezett halas szobába sok levegő kellet az akváriumok szűréséhez. Kis légpumpákkal is meglehetett volna csinálni, de árban, teljesítményben és zajban így jobban jöttem ki.

  • Teljesítmény: 3.600 l/h
  • Nyomás:0,02MPa
  • Fogyasztás: 30W fogyasztás
  • Maximális zajszint 60dB

Mivel egy év után kompresszor egyre hangosabb lett és a levegőleadása sem volt mindig egyenletes, azt a tanácsot kaptam, hogy bizony lassan megérett a membráncserére. A gyári membránok csak 1-2 évet húznak ki. Ekkor kezdtem el kutatni a neten, hogy vajon hogyan nézhet ki belülről a gépezet és persze maga a membrán. Elég nehéz róla olyan képet találni ahol rendesen meg vannak nevezve a belső alkatrészei, ezért szerepeltetek itt egyet, de sajnos ezen sincs minden egyes alkatrész nevesítve.

A következő kérdés az volt, hogy miből lehetne új membránt készíteni, mert nem akartam gyárit venni az ára és az élettartama miatt. Szerencsére lehet venni szilikongumi lemezt ami megfelel a célnak: http://bolthely.hu/szilikongumi/lista/4d0e0d900bf11_Szilikon_lemez

Én egy 200x200x1mm-es lapot vettem (345 Ft), de a szétszedés után kiderül elég lett volna a 0,5 mm-es is. Ebből a lapból még sok-sok membránt tudok majd készíteni a későbbiekben.

Kezdődjön hát a csere! :D

Kíváncsi voltam mennyi por került bele egy év alatt, ezért először a hátsó levegőszűrő résszel kezdtem.

Szerencsére nem sok por volt benne, valószínűleg azért mert a levegőbeömlő csövére ráhúztam egy sűrű szűrő szivacsot. Természetesen mindent portalanítottam egy nedves ronggyal, a szivacsokat meg folyó csapvíznél jól kinyomkodtam.

Ezután a kicsavaroztam a képen látható három csavart is, ami a kis műanyag fedelet tartotta. A fedél mögött egy csapágygolyó és a dugattyú rugója található. Az összeszerelésnél a csapágygolyót a kellemetlenségek elkerülése végett a műanyag kis fedélben lévő mélyedésbe helyezzük vissza!

Ezek után jöhetett a kompresszor elején található fedél. A csavarok kitekerése után egy kicsit csavarhúzóval rá kellet segíteni, mert nem akart lejönni a kompresszor házáról.

Kompresszorház, középen a dugattyúval

A levegőkiömlő csövön keresztül a kicsavaroztam a membrán házat és el akartam választani a takarófedélről, de kézi erővel nem sikerült, mert annyira össze volt gyógyulva. Végül egy csillagcsavarhúzó és egy gumikalapács segítségével a levegőkiömlő nyíláson keresztül sikerült kiütnöm a fedélből a membránházat.

membránház, rögzítő alátét, membrán, takaró ház

A kis fekete membránlapot rátettem a szilikon lemezre, filccel körberajzoltam, utána ollóval kivágtam. Majd a közepére is vágtam egy kis lyukat a rögzítő csavarnak.

Az új és a régi

Ebből még kijön néhány :D

Ezután jöhetett a második membrán, mert egy másik a dugattyúra van rácsavarozva.

Dugattyú

Így néz ki a dugattyú az új membránnal

Azért csináltam egy képet a kompresszur belsejéről is. A legalján középütt látszik a csapágy. Két oldat pedig a tekercselések.

A végén a portalanítás után összeszereltem a gépet és visszacsavaroztam a polcára. A levegőkiömlő csövet egy kis dróttal hozzászorítottam a kimeneti csonkhoz, mert a gumi egy év alatt megkeményedett és nem zárt tökéletesen. A bekapcsolást követően, azt tapasztaltam, hogy sokkal csendesebb lett, mint volt és szemmel láthatóan több levegőt is produkált, mint előtte.

A kompresszorok azért vannak bordázva, hogy a leadják a keletkezett hőt. Gyakorlatilag egyfolytában forró volt a masina, ezért egy kis PC ventillátorral folyamatosan hűtőm, aminek a segítségével, már a kezem is elállja a kompresszor hőmérséklettét.

Remélem hasznos ez a hiánypotló bejegyzés! Jó barkácsolást mindenkinek!

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 4 éve 1 hónapja
Igen! / Nálam Atman HP 12000, Air Pump 8000/.
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #2 4 éve 1 hónapja
Látom, hogy a gép a blog írásakor(több mint 4 éve) 1 éves volt, tehát az élettartamása vonakozó tapasztalatok is rendelkezésre állhatnak már. Megy még a gép? Kellett mást is cserélni azóta?

Az igazság az, hogy venni szeretnék egy nagyobb légpumpát a komám potykáinak és vacillálok, hogy mi éri meg jobban, egy membrános, vagy egy dugattyús gép? A membrános gépekről tudom, hogy évtizedekig használhatóak, és membráncserével gyakorlatilag majdhogynem elölről kezdődik a kifáradási ciklus. Ezzel szemben mi az eddigi tapasztalat a dugattyús légpumpákkal?
Számolgattam hatásfokot a gyári adatokkal:
Resun aco-001 kb egyezik az atman hp 4000-rel mindkettő 42% körüli.Mit gondoltok, megéri többet fizetni a membrános gépért?
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #3 7 éve 2 hónapja
Én ezt használtam a zörgés és súrlódás ellen , és bevált, a hangja nem nagyobb egy Tetra 400 asnál, sőt nem is melegszik nagyon.
www.neosil.hu/katalogus/den-braven/tecta...ne-teflonspray-500ml
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #4 7 éve 2 hónapja
Ma kénytelen voltam én is dolgozni a szilikonzsírral-igaz mosógép szerelés okán.Tapasztalatom hogy igen jó anyag-még ivóvíz csapoknál is szoktuk használni-,remélem semmi nem kerülhet be így a medencékbe!
A hasonló pumpáknál mindig is a súrlódás lesz sajnos a probléma-ha elkezdenek kopni javítani kell.Igaz ugyan hogy a pumpák ára olyan kedvező hogy nem okozhat gondot a javítás sem....
Sokáig tartó élményteli halazást kívánok nektek!:)
T.:Gábor
pecajoco profilkép
pecajoco válaszolt #5 7 éve 2 hónapja
Nekem is ugyan ez a légpumpám van.A dugattyú és a henger súrlódását és kopás csökkenését szilikon zsír vékony felhordásával oldottam meg .
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #6 8 éve 1 hónapja
Köszi a felajánlást, de szerintem nem lesz szükség cserepumpára :) Nálam jelenleg csak porfogó funkciót lát el, nem hiszem hogy abban helyettesíteni kéne :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 8 éve 1 hónapja
Kolléga..ahogy gondolod!Ameddig dolgozom majd a gépeddel-fotózás,leírás-igényed esetén cserepumpát adok oda neked..Sera,Eheim..válogathatsz!:)
Sőt..ez az ajánlatom minden kedves hozzám látogatóra vonatkozik aki akkor jön..igen érdekel a dolog!:)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #8 8 éve 1 hónapja
Nálam is csak gyűlnek a régi pumpák, meg a fűtők, de sajnálom kidobni vagy eladni őket, mert még jó lehet valamire. Ha lesz egy kis időm akkor szétkapom az atmant és lefotózom, de ha másnem elviszem hozzád.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 8 éve 1 hónapja
Ciklon van nekem is egy,de sajnos nem a legrégebbit hagytam meg:(
Az Atmant szeretném majd halálra fotózni ha jöttök!Nem is az a lényeg hogy melyik a legszuperebb,hanem hogy melyikben milyen megoldást használnak!
Te biztosan ismered a pumpákkal foglalkozó két blogomat,készül majd egy harmadik is...célom hogy bemutassam őket belülről,és az esetleges meghibásodások javításait,tisztítást "elregéljem".Megvallom a régi "kacatnak" számító hobbi kellékektől igen nehezen válok meg..talán nosztalgia,talán értelmetlen dolog.Ám már volt példa rá hogy egy 20 éve pihenő dolog volt a megoldás...
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #10 8 éve 1 hónapja
Nekem van egy ciklonom, meg egy Atman AT-701 légpumpám amit esteleg megtudok mutatni belülről, bár egyik sem valami nagy szám.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 8 éve 1 hónapja
Jól mondod...inkább az egyszerűbb kivitelű és "egyszerűbb árú" készülékek jelentik a megoldást a többségünknek.Ezekből viszont hozzuk ki a maximumot....Erre jó példa a te blogod is,hiszen így megértjük a működést,és egy későbbi karbantartáskor nem esünk zavarba.
A magam részéről a csöndes téli napokon újból átbogarászom az évek során felgyülemlett pumpáimat,és bár ezek a kisebb -pár száz literes-teljesítményűek közé tartoznak újabb blogot fogok írni az eddig nem ismertetettekről.Szeretem a műszaki megoldásokat tanulmányozni...
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #12 8 éve 1 hónapja
Figyelemre méltó a nagy teljesítményéhez képest az elhanyagolható hangja :)
Ez jópár évre előre megterhelné a hobby kasszát, úghogy marad a nyálcsorgatás :(
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 8 éve 1 hónapja
A Hiblow-t nem ismered?Vágyálom kategória azt gondolom sokunknak...sajna még a 20-30 ezres pumpák is megterhelik a hobbikasszát,nemhogy ez!:)
Egyébként hogy te is vágyakozz rá itt egy link:
www.tropus-szeged.hu/akvarisztika/levego...a-hiblow-modell-100/
Magyar link...érdemes a "hangerejére" is figyelni.
Egyébként megérzésem szerint egy kollégánk nemrégiben vett kísértetiesen hasonlót potom pénzért...talán kiegészíti hozzászólásom pár adattal.
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #14 8 éve 1 hónapja
Okos kis szerkezet ez :)
A villanyszámlámat nem növeltem olyan sokkal csak az éjszakai üzemmel, mert napközpen ugyanarról az adapterről megy a világítás egy része is.

Nem ismerem a márkát, de sejtem hogy valami neves termékről van szó.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 8 éve 1 hónapja
Szia!
Annak hogy műanyagból készítették több oka is lehet.Gondolom a készüléked aluházas,így ahol csak lehetett spóroltak a költségen.Egy műanyagot olcsóbb előállítani,akár fröccsöntéssel is pillanatok alatt kész lehet.A tiédnek forgácsolva vannak a csatlakozó felületei,ez tisztán látszik..lehet hogy nem készült akkora szériában hogy gazdaságos lett volna egy fröccsöntő szerszámot készíteni hozzá.Aztán még az is lehet hogy a műanyag tudatosan van beépítve,hiszen ha gáz lenne,ez elektromosan elválasztja a dugattyút a külső burkolattól-hasonlóan mint pl. az elektromos fűrészeken is.Ez eddig csak spekuláció a részemről,viszont ha alumíniumból készítették volna azt a kis deklit akkor is kellene a golyó!A rugó ugye a frekvenciának megfelelően együtt dolgozik a dugattyúval,és a terhelés megszűntekor megfigyelhető a rugó összeugrása a nyugalmi állapothoz képest is.Magyarán:ha hirtelen elengedsz egy rugót az hosszirányban még rengeteg mikrorezgést produkálhat-pl. gépjárműveken ezért is kellenek a lengéscsillapítók-mire a visszatérő rugó ismét megterheli annyira,hogy az bele-illetve esetünkben rá-feszül a helyére.Mikor összenyomásra kerül a sor,akkor a rugó "megnyugszik"-és felveszi a terhet.Attól függően,hogy mennyire van eltalálva egy rugó előfeszítése a káros mozgások minimalizálhatóak..de szerintem ez esetben nem végeztek ilyen előrehaladott gépészeti tervezést.:)
Egy másik dolog a rugók radiális irányban való méretváltozása is...ha összenyomod minimálisan bár de nő az átmérőjük,kontrollálatlan fesztelenítéskor pedig hirtelen méret alá is ugorhat..mindezt az anyag rugalmassága milliárdszor elviseli-de nem biztos hogy az irtózatosan keményre edzett szívós rugó nem vájja bele magát egy gyengébb fémbe.Ez a magyarázata -még mindig csak részben-a csatlakozó résznek-esetünkben egy feltehetően csapágy golyó jelenlétének.
Ha jobban megfigyeled a műanyag felületét a golyó felfekvésének helyén,magad is láthatod:a műanyag szépen ki van simulva...nem csoda,egy éve folyamatosan veri a golyó!:)
Öröm hogy érted az észrevételeimet,hogy nem a készüléked "lemondása" volt a cél,hanem szakmai szemmel elmondtam gondolataimat.:) Mindezek mellet én szívemből kívánom neked hogy igen hosszú időn át zavartalanul használhasd,és közben maximum a membránok időnkénti cseréje miatt álljon pár percet!
Ügyesen növelted a villanyszámládat a hűtéssel-:D-de tudom hogy nevetséges fogyasztása van a hasonló kis ventilátoroknak.Az hogy kínai semmit nem jelent....ők már önerőből is jártak az űrben!Egyetértünk abban maximálisan,hogy sokszor a hatalmas márkanév drágább,mint a benne lévő technika... A pénz idővel csak "megkerül" majd egy HiBlow 100-ra ;)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #16 8 éve 1 hónapja
Mac: Elballagtam érte, de a gyári membrán olyan vastag volt mint egy biciklibelső, szerintem azzal is nyugodtan lehet helyettesíteni, ha nem működne akkor még mindig meg lehet venni a szilikonlapot.

Halőr: Jobban belegondolva tényleg elég hamar szétkopna az a kis műanyag fedél ha nem lenne ott a golyó, de akkor miért nem csinálták a fedelet is fémből és akkor elhanyagolható lenne a golyó. Egyenlőre marad benne az 1 mm-es membrán, mert mint ahogy írtam a teljesítménye jobb lett a hangja meg halkabb, ha eljön a következő membráncsere ideje akkor lehet megpróbálkozom vékonyabb anyaggal.
Mivel kínai ezért nem lepődök meg a minőségén, de az ára is ezt tükrözi. Ha 3-4 évet kibír akkor is jobban járok mintha valamelyik neves gyártó drága termékét venném meg, ami nem feltétlen jelent hosszú élettartamot.
A melegítés hatását kiküszöböltem egy sima PC ventillátorral, ami a hangján is segít egy picit, mert csökkenti az alaktrészek hőtágulását.
Ha valaki tud kölcsöndani egy fogyasztásmérőt én szívesen lemérem mennyit fogyaszt valójában.

Lucius: hogyan javítható, vagy lehet hozzá venni pót dugattyút?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 8 éve 1 hónapja
Szia!
Ok..ebben bíztam.:)
T.:Gábor
lucius profilkép
lucius válaszolt #18 8 éve 1 hónapja
Gábor!
10évet simán elmegy, és utána is javítható a teflonozás.
üdv
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #19 8 éve 1 hónapja
Igen...működhet is,mert a gép konstrukciója ezt lehetővé teszi.Nagyon jó ez a blog,mert bemutatja azt a kis szerkentyűt ami számos érdeklődőre tarthat igényt.Ára barátságos,szerelése egyszerű...
Műszaki szemmel nézve viszont khmmm....szóval nem nagy "pukk":(
Nem leszólni akarom,hiszen teszi a dolgát,viszont az élettartama korlátozott a sok súrlódó alkatrész miatt.A dugattyú-bár teflonozott nyilván-szárazon fut,és ahogy blogírónk említette erősen melegszik.Van olyan megérzésem,hogy ez a hő nem használ semminek-ráadásul a súrlódás idővel tönkreteszi a dugattyú teflonozását,a henger falát...ekkor pedig elvész a levegő nagy része,a nyomás pedig erősen redukálódik.
Tehát a membráncsere csak időleges segítség lehet sajnos.Aztán azt is gondolom,hogy a hevesen csapkodó membránlapocska egyáltalán nem mindegy hogy milyen anyagból van!Bár a gumilabdától a gumikesztyűig minden alkalmasnak tűnik,szerintem nem szabadna rontani a hatásfokot.Ha merevebb gumit tesz be az ember esetleg nem zár időben a membrán,és a dugattyú már előre lendül-sűrítene-mikor a membrán még nem zár.."levegő hátra fuss",és már nincs is olyan nyomás,léghozam mint amire képes lenne!Ha túl lágy lappal helyettesítjük,akkor viszont fennáll annak a veszélye,hogy túl korán kikopik ott,ahol maga a légtömör zárás szükséges..szóval nem egyszerű!
Magának a dugattyúnak is tekintélyes holt tömege van,szerintem ezért effektíve sok energiát fordít a berendezés ennek a tehetetlenségi nyomatéknak a leküzdésére..még szerencse hogy a hátsó rugó segít valamit!
Érdemes lenne rámérni hogy mennyi a valós fogyasztása...
Aztán még:ha megkopik a dugattyú,és a henger fala is erodálódik akkor tuti kuka...javíttatni értelmetlen,újat kell vásárolni.Nem akarom minősíteni a gyártót,de Sanyi átküldött képeinek nagyítása után én rácsapnék a forgácsolók kezére az tuti.:evil:
Mindezek figyelembe vételével mégis ajánlható..pontosan az olyan kollégáknak mint mi vagyunk:a hobbijára kevesebbet áldozni tudó,de sok levegőt használó akvaristáknak.
Meg szeretném jegyezni,hogy nem a készülék lehúzása volt a célom..csupán a technika iránti érdeklődésem íratta velem a hozzászólást.Sajnos a hő-súrlódás-gravitáció sosem kedvez a gépészeti alkatrészeknek..ez itt is mutatkozni fog-de szeretném ha nagyon sokáig használhatnátok hasonló elven működő pumpáitokat!:)
T.:Gábor
Ui.:Valaha csak álmodtam arról,hogy de jó lenne megismerni mindenfajta légpumpát...ezért ismét köszönöm kollégánk munkáját,én pedig ígérem hogy minden kezem ügyébe kerülő technikát apróra szedek-bemutatok nektek..aztán ha sikerül össze is rakom!:)
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #20 8 éve 1 hónapja
Kasimatyitól most tudtam meg, hogy Ő biciklibelsővel oldotta meg, és szuperül működik.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #21 8 éve 1 hónapja
Azt hiszem megvan a megoldás golyó tekintetében...először arra gondoltam,hogy visszacsapó szelepként alkalmazzák-hasonlóan a permetőkhöz-de már úgy gondolom hogy a szerepe a következő:a dugattyú rúgója van ráültetve!
Ennek áldásos szerepe ott mutatkozik amikor belegondolunk:fajlagosan nagy tömegű dugattyút rángat-szó szerint- a hálózati frekvencia,a dugattyú hátsó végpontra érkezését lágyítani kellett.Itt ugyanis nincs ugye a nyomás ami tompítaná,hiszen a kimenetnél mindvégig dolgozik az ellenerő..a dugattyú sűrít.Amikor viszont visszafelé repül nagy sebességgel a dugattyú a membránlapocskák szabad utat biztosítanak a levegő beáramlásának..a fázis hullámvonala ellenkező irányba vált,a dugattyú előrelendül.Mindezt secundumonként a frekvenciának megfelelően...
A dugattyú "farán"elhelyezett rúgó szénacél,edzett kivitelben..keménysége mint az üveg,de bizonyára eléri a 45 Rockwellt!Ez az anyag képes lenne a milliárd működési ciklus alatt az illeszkedő felület kimarására,és igen gyorsan helyet csinálna saját számára.Ezért a rugó belső átmérőjénél nagyobb edzett acél golyót helyeztek mögé-ezen helyezkedhet a rugó...:)
Aranyos példát mondanék valamikori maszekolásomra:kalapácsos darálókat gyártottunk fusiban...én a kalapácsokat martam-gyalultam-fúrtam.Anno a kohászatban észvesztő anyagok voltak elérhetőek hulladékként-mi egy visszaeresztett laprúgó köteget daraboltunk fel kalapácsnak...forgácsolás után újból beedzettük.A múlt évben kértek segítséget,mert egy terményesnél már nem aprított megfelelően a darálónk-25 év múltán.Miután szétbontottam,megdöbbenve vettem észre,hogy azóta még csak egy élt használtak a kalapácsokon-a miénk négyélű-így megfordítottam azokat..talán újabb 25 évre.:)elképzelhető mennyi búzával,és kukoricával találkozott már ez az edzett rúgóacél-mégis csak most kellett fordítani.Ezt tudják a megfelelő helyre alkalmazott megfelelő anyagok....
Visszatérve még a te kompresszorodhoz lenne még mondandóm,azonban most megpihentetem a két "gépelő ujjamat" :D
Mit szólsz....jól gondolhatom a golyó szerepét?
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #22 8 éve 1 hónapja
Csúcs a blog, Sanyi!

Ha túlleszek a nagy generálozásomon, és in neki fogok esni, és meghesszelem, mennyi mocsok gyűlt össze a kütyüben.

Ja, a lapot neten vetted kiszállítással (nekem most ez lenne a legjobb), vagy elkutyagoltál érte?
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #23 8 éve 1 hónapja
Küldöm őket :)
Nem tudok rájönni mi szerpe annak a golyónak :(
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #24 8 éve 1 hónapja
Szia! A képekért hálás lennék..és kiderítjük mit csinál a golyó,ok?:)
Ahogy hazajöttem ismét rákattantam a képeidre..várom akkor a továbbiakat!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #25 8 éve 1 hónapja
Így szétszedve tényleg világos a működése, viszont a csapágygolyóra nem tudtam rájönni hogy miért kell. :(
Jó kis boltócska nagyon sok minden van nálluk, de a szilikon levegő cső drága.
Egy féléve már rátaláltam a honlapjukra, de akkor nem membránt kerestem hanam a tőzhelyhez hőálló szilikon tömítést, akkor még meg sem fordúlt a fejemben hogy membránnakvaló lemez is lehet náluk.
Ha szeretnéd, akkor e-mailban átküldöm a szerkesztés nélküli összes képet!
Szívesen!
Forgólapátosat még csak egy helyen, Szankon láttam, de végigondolva, annak lehet hogy még egyszerűbb a fizikája :)
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet