Planktonozás, planktonozó háló készítése

 

Az enyhe tél után kicsit korábban jött el a planktonozás ideje. Irány ki a természetbe és örvendeztessük meg a halainkat eme remek élő eleséggel. Megéri, hiszen az izgő-mozgó eleség előhozza halainkból az ősi vadászösztönt, valamint kiváló vitalitással és káprázatos színekkel hálálják meg a törődés eme formáját. Nem utolsósorban Nekünk is jólesik ilyenkor kimenni a természetbe, kiszakadni a szürke hétköznapokból, élvezni a napfényt.

A planktonozáshoz néhány dolog azért szükséges: planktonozó hely, plankton, egy vagy több vödör, osztályozó háló, planktonozó háló

 

Planktonozó hely: A hely megtalálása nem kis feladat, főleg azért, mert ahol ma rengeteg plankton van, ott lehet, hogy holnap nem fogunk találni semmit. Érdemes minél több környékbeli vizet felderíteni, hogy mindig legyen honnan élőkaját szedni. A folyóvizek alapból kilőve, hiszen ott nem maradnak meg. A nagyon lassan folyó illetve állóvizek, öblök az ideálisak, de nyáron akár egy időszakos pocsolya is tartogathat nagyobb meglepetéseket. Az időjárás és a napszak sem teljesen mindegy, mert szakadó esőben vagy nagy szélben szinte nincs is esélyünk. Sötétedés után és kora hajnalban leginkább cyclopszot, míg nappal inkább vízibolhát lehet nagyobb arányban fogni, de a fogás összetétele több más paramétertől is függ. A lenti képen egy késő tavaszi tipikus planktonozó hely látható. Látszik, hogy a bőséges tápanyagtól és a sok fénytől erős algamező fedi a tetejét, de ennél ideálisabb környezet nem is lehetne a dapniáknak. Sajnos a hely tükrözi a magyar viszonyokat, látszik, hogy 1-1 flakon és egy bevásárlókocsi is be van dobva a vízbe. Ha nincs is időnk összeszedni a mások által szétszórt szemetet, de legalább a természet iránti tiszteletből mi ne dobáljuk szét semmit!

 

Plankton: Azért az sem árt, ha van a vízben, bár kirándulásnak a nélkül sem rossz időtöltés. Sokan félnek attól, hogy valamilyen fertőzést vagy kártevőt hurcolnak be velük a vízbe. Először is ez egy kicsit túl van misztifikálva, hiszen a természetben a halaink eredeti élőhelyükön sem steril vízben úsznak. Másodszor megfelelő óvintézkedéssekkel minimálisra csökkenthetjük a korokozók, élősködők akváriumba való bejutásának esélyét.

Vízibolha rengeteg J

 

Vödör: Minél nagyobbat vagy többet vigyünk, még ha csak kevés planktont is viszünk haza, mert oxigénigényesek, minél több vízben szállítsuk őket, de akár egy elemes légpumpa is jó segítséget nyújthat, ha sokat utazunk velük.

Zsákmánnyal teli vödör

 

Osztályozó háló vagy -szita: Ha nem csak nagyobb halakat szeretnénk vele etetni, hanem vannak ivadékaink is, akkor érdemes beszerezni, vagy készíteni egy osztályozóhallót. Az egész lényege az, hogy a planktont átöntjük az egymás fölé helyezett, folyamatosan csökkenő lyukméretű háló/szövet sorozaton. A legfölső rész célszerűen egy szúnyogháló, amin a falevelek, növényi részek, és külön bőző nagyobb Vizi rovarok, lárvák fennakadnak. Ha jól választjuk meg az ezután következő szövetek lyukméretét akkor a legalsóban csak naupiluszok fognak maradni, amik az ivadékhalak egyik legtáplálóbb elesége. Az alábbi képen egy csibor lárva található az osztályozó háló legfelső tagján, de könnyen találkozhatunk szitakötőlárvával, viziskorpióval vagy búvárpoloskával is. A közös ezekben, hogy mindegyik szereti a szusit, ezért még véletlenül se kerüljenek az akváriumba, mert könyörtelenül levadásszák féltett kedvenceinket.

 

Planktonozó háló: A legutolsó szükséges elem maga a planktonozó háló, amiről tulajdonképpen az írásom szól. Nagyon sok féle módon és anyagból lehet csinálni ki-ki az ügyességének vagy pénztárcájának és a rendelkezésre álló anyagoknak megfelelőt készítse el.

Nekem a Pasa által készített teleszkópos, kompozit nyeles hálóm van, ami tulajdonképpen egy horgássz szákból lett átalakítva. Történt egy kis baleset vele ezért a végét újra kellet építenem, de ez így pont kapóra jött, mert így be tudom mutatni, hogy hogyan, lehet időtálló masszív nyelet készíteni.

 

A baleset: A végén lévő záró kupakra vigyázzatok, mint a szemetek fényére, főleg az összecsukásnál, nehogy kitörjétek, mint Én egyszer az összecsukásnál. Egy darabig így használtam, próbáltam rá másmilyen kupakot ragasztani, de nem találtam megfelelőt. Ennek az lett a következménye, hogy a tavalyelőtti utolsó planktonozáskor, már sötét volt és elkezdett esni, ezért gyorsan kellett összepakolni és nem vettem észre hogy a 3 tagból a legelső, amin a menet van kicsúszott és ott maradt a parton. A hiány következő szezon első planktonozásáig fel sem tűnt, amikor is néztem a vízparton, mint borjú az új kapura hogy hogy fogok így bármit is fogni.

 

Ezután Pasát kifaggattam, hogy is kell menetet varázsolni a nyél végére. A menetes rész egy sima csavar műgyantával rögzítve a nyélbe. P1100997.JPG

A csavar

 

Ha új nyelet csinálunk, akkor a legutolsó tagból le kell vágnunk egy darabot, mert a nyél vége túl vékony és könnyen törik, valamint a  csavar sem fér bele. (Meg lehet próbálkozni a nyél végén lévő finomendes persely használatával is. Viszont akkor a háló keretéhez be kell szerezni egy drágán és ritkán beszerezhető finommenetes csavart is.)  Ha ez megvan, akkor a  nyél végét kitömjük szorosan papírral, hogy a gyanta ne folyón tovább.

P1100996.JPG

A papírozás

A papírra ráállítjuk a csavart, úgy hogy az rá merőleges legyen, ezután kis üreget felöltöttjük kétkomponensű (epoxi) ragasztóval. P1110001.JPG

Epoxi

 

Hagyjuk 1 napot száradni, ami után egy kicsit összeesik, ekkor rátöltünk még egy kis ragasztót, hogy a nyél pereméig érjen és várunk még egy napot.
P1110009.JPG

Az első réteg utáni szintcsökkenés


P1110011.JPG

A rátöltés

 

A nyél az elveszett tag miatt rövidebb lett, ezért ki kellet pótolnom, erre a legalkalmasabbnak a vastag falú szürke víz/lefolyó csövet találtam. A száknyél végét körbetekerve néhányszor szigetelőszalaggal így pont eléggé rászorul. Erre a pótlásra új háló készítésénél nincs szükség, csak ha valaki nagyon távolra is be akar érni a vízbe. Már lassan egy éve használom és semmi baja, nagyon masszív lett a ragasztás és a toldás is.

 

Viszont a planktonozó háló nem csak nyélből áll hanem kell valami a végére ami megfogja az élőkaját. A háló keret valamilyen lapos vagy kör vasból legyen, amihez hozzá tudunk hegeszteni egy anyacsavart,  amit rá tudunk tekerni a nyél mentes részére. Ha lötyögne egy másik anyával, vagy egy pillangóanyával kontrázzunk rá.

Az anya

 

A keretre sűrű szövésű, műszálas anyagból kell öblös hálót varrni.  Azért fontos hogy műszálas anyagból legyen, illetve e varró cérna is, mert a pamut megdagad, a vízben ezáltal változik a háló szemmérete. Túl sűrű anyagot se használjuk, mert akkor meg nem tudjuk a nyelénél fogva kiemelni a vízből, hanem a keretet is meg kell fogni, mert a víznek még percek kellenek, hogy kiürüljön a hálóból.

Összetekerés

 

Két különböző méretű keretet használok az egyik a Pasa féle kb. 35-40 cm átmérőjű, kb. 80-100 cm hosszú szövettel, illetve egy Toist féle 20 cm átmérőjű 20-30 cm hosszú szövettel. Az előbbi nagyobb vizekhez pl. Duna öblökhöz jobb, ahol van helyünk nagy 8-asokat írni a vízben. Az utóbbi a kisebb vizekhez való (mint a legfelső kép), ahol sűrű a növényzet, sok az alga és kicsi a hely.

Keretek

Mindkettő elé lehet csíptetni valamilyen merev anyagból, nagyobb lyukméretből készült hálót, ami praktikus, ha sok falevél van a vízben. Sajnos a lebegő alga ellen hatástalan, mert az rátapad és beleragad az össze plankton.

 

Ha valami nem lenne teljesen világos, akkor szólj nyugodtan és kifejtem bővebben. Remélem segítettem ezzel a cikkel a leendő planktonozóknak! Próbáljátok, ki megéri!

 

Képek: Toist, Halivadék

 Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #1 4 éve 11 hónapja
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #2 4 éve 11 hónapja
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #3 4 éve 11 hónapja
Reflektálva egy korábbi hozzászólásra, melyben akkumulátoros légpumpát mutattak:

Egy Coca kólás 0,5l-es pet palack, és csak ez a jó, ez bírja ki sokszor hogy megnyomják, másfajta forma nem alkalmas. A kupak két helyen kifúrva egy svájci bicska bőrvarró tűjével, melyen egy hosszanti él is van, így forgatva körbe-körbe anyagot farag le a lyuk faláról. Egyik lyukban egy rövid levegőzőcső darab, belső vége ferdén levágva, másik lyukba hosszú levegőcső porlasztóval.
A rövid cső belső, ferdén levágott részére rá kell gumizni egy uzsonnás zacskóból kivágott darabkát, majd a ferde levágás hátoldala felől felhasítani.
Így beszíváskor ez a kis nejlonhólyag felfújódik és a hasítékon besüvít a levegő, kifújáskor pedig nekitapasztja a nyomás a ferdén levágott felületnek, így a levegő csak a porlasztón távozhat. Ez elhagyható egy visszacsapó szelep használatával, mely elegánsabb megoldás. Én ezt akkor készítettem, mikor vettem egy halat Budapesten, és utána haza kellett mennem. Keveselltem a levegőt a hal zacskójában, így vettem egy csövet és egy porlasztót is mellé, a többit összekukáztam.
A nagyobbik kupak pedig egy Cappi-s palacké, melyben a hal volt a kabátom belső zsebében. Már van visszacsapó szelepem, de nem cseréltem ki, mert ez a tákolmány rendületlenül működik. Már planktonozáshoz is használtam a nyáron, előtte pedig nagy szerepet kapott a nagy akváriumom és lakóinak hazaköltözésekor. A vödör tetejét ugyanígy kilyukasztottam és befűztem a porlasztót. Ki fogom próbálni mini cseh emelővel is B) .
Előnye, hogy szükség esetén ad-hoc jelleggel összeüthető, nem fogyaszt áramot, hátránya, hogy szorgalmasan nyomogatni kell a kis palackot. Azért szoktam vinni magammal egy kis hálózati légpumpát, van amelyik vonaton van áram.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #4 6 éve 8 hónapja
Épp most akartam felrakni néhány képet csak a feltöltésnél kifagyott ez a vacak, de akkor kiszedem azokat amiket már feltöltöttél:
Persze hogy a a kettőnk vödreit Nekem kell tele töltenem, hogy megduplázzam az esélyem a vízbe borulásra. De még így is kevesebb az esélyem mint Toistnak :D
Munka közben
toist profilkép
toist válaszolt #5 6 éve 8 hónapja
Bár Sanyi tiltakozott kissé a fotózásnál, azért készült pár kép! Gondolom ide a blogba nem fogod beszerkeszteni, úgyhogy fel is rakok párat (telefonnal készült minőség, elnézést) :) Annyira nem látszik a képen, de Daphnia és Diaptomus volt a "fogás".

Valamelyik éjszaka szétkapom az elemes pumpám kis kedvcsinálónak! Egyébként évekkel ezelőtt szereztem be és eddig egyszer használtam, úgyhogy nem mondom, hogy gyorsan térülő befektetés (legalábbis nálam)...
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #6 6 éve 8 hónapja
Szerencsére közel vannak a planktonozó helyek, a legtávolabbi is max félórára van (Háros). De már én is elgondolkoztam rajta hogy jól jönne egy lyen : www.ebay.com/itm/Car-battery-Dry-Battery...&hash=item43c78ec5e4

Ha nem feltétlenül muszáj az élő, akkor a fagyi ára még mindig lehet olcsóbb mint a benzinköltség ha messzire kell menni. Persze a messzi út is megéri ha annyit szedsz hogy fagysztani is tudj belőle.

Zöld alga itt is van, mint az a bejegyzés legelső képén látszik. Valamennyi kijön a planktonnal azt általában kiszárítom és megy a garniknak nasinak.

azt a húzóhálós képet már Én is láttam csak nem tudom hol :( Na az már eleséggyűjtő szerkezet a javából!


Elvileg a nagyobb halgazdaságokban is úgy csinálják, hogy először trágyázzák a vizet, hogy felszaporodjon benn a plankton és utána engedik tele ivadékhallal.

Vannak képeid a kois látogatásról? Ha igen akkor tudod a mail címemet ;)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 6 éve 8 hónapja
Mindkét dolog igaz...egy "utazó légpumpa amúgy is nagyszerű dolog,ideje lenne már beszereznem!
Egyébként mivel ugye harcsás vagyok nekem tökéletesen jó a fagyi plankton is-ne félj ha lenne itt valami lehetőség már "telezúztam volna" képekkel a blogodhoz szóló postjaimat! ;)
Azonban még nem adom fel a dolgot-amint a büdzsé engedi kissé távolabbra is teszek utakat,bár a gazdaságosság így...szóval mai benzinárak mellett komoly a dolog.
Anno mikor elkezdtem ancizni bizony szűrtem a zöld algát bőven-eutrofizálódott víz volt a közelben,na akkor használtam nagyon sűrű hálót!Aztán raktam szorgosan a köveket "algásítani",de még később már áttértem a párolt levelekre inkább..aztán jött pl. az ancibrikett.
Remekül mutatna a blogodban egy számomra rendkívüli mód évek óta tetsző kép-egyeztess a mesterrel,őt ábrázolja népes táborban amint valami ipari nagy hálót húz éppen...;)
T.:Gábor
Ui.:fagyasztott eleségeket fogyasztanak halaim számottevő mennyiségben.A pénztárcám rettentő érzékeny is,ezért ha a közelben valami alkalmas hely lenne én még trágyáznám is hidd csak el! Februárban egy rendkívül komoly tavi és koi centrumban jártam,a tulaj ott is kiemelte a planktonok fontosságát!Najo kollégánk pedig szerintem egyenesen ódákat tudna zengeni a planktonozásról,a planktonnal való nevelésről,tenyésztésről.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #8 6 éve 8 hónapja
Azért egy elemes vagy szivargyújtóról hajtott légpumpa életben tudná tartani őket :)

Sajnálom hogy ennyire nincs felétek semmilyen planktonozóhely :( pedig Én is elnézegetném a Te képeidet :)

Azért a Nagyon sűrű hálónak is megvolt ám az előnye, olyan apró jószágokat is kifogott amit imádnak az ivadékhalak is.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 6 éve 8 hónapja
Nagyon szépen köszönöm-de mire hazaérnék velük "kapa" lenne!Azért mégiscsak szörnyű ez hogy itt a hegyekben ilyen alacsony a talajvízszint-a patakokban is alig csordogál már víz,bezzeg 2010-ben a pincénkben(a domboldalban lakunk)is 102 centi jött össze egy esőzéskor!: :(
Nagyon jól esik az invitálásod Sándor...felül kell bírálnom az örökké rohanós tempómat,és legkésőbb az őszi börze előtt igenis szakítanom kell két napot hogy fenn lehessek a barátaim körében!Erre időben visszatérünk..
A planktonháló dolgához egy meglátásom:emlegettétek hogy a nagyon sűrű sem jó-ez pontosan igaz!Anno nekem is több szembőségű hálóm volt,még a hőskorban-mikor itt is volt víz bőven!-én egy nyitható keretet,de több megvarrott hálót hordtam magamnál.A hálók pontosan úgy néztek ki hellyel-közzel mint amit a szakirodalomban néhol látni:mindegyik fém gyűrűkkel volt ellátva a szélén,így könnyedén cserélhettem!Emlékszem volt egy anyagja édesanyámnak valahonnan Csehszlovákiából(akkor még az volt),amit egy az egyben rekviráltam tőle...rendkívül szépen dolgozott a vízeben,de sajnos nem műszálas volt így a planktonozás végér már érezhetően nehezebb volt húzni.Gyorsan(pár hónap alatt)szét is ment,de akkora már jött a nyár,és vele a nagyobb szemű hálók idénye:szedtem a fekete szúnyoglárvát mint a gép!Mára már tényleg borzasztó a szitu:komolyan mondom még víz sincs szinte sosem azokon a helyeken ahol rég szinte az életemet a sárban tapickolva éltem le..vagy éppen olyan zárógátat építettek a mederbe ami teljesen megváltoztatta a kis patakocska életét.
Hmm...tudom hogy sokszor borongtam már ezen-ígérem ez volt az utolsó!Ami azonban még így is nagy örömet okoz az az hogy megosztjátok velem képeken is a planktonozásotok történéseit,és meséltek az élményekről!Így legyen a jövőben is...nagyon köszönöm nektek!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #10 6 éve 8 hónapja
A háló sűrűséggel csak annyira van összefüggésben a törés esélyével hogy, a Gyula féle módszerrel készítettből egy kicsit le van vágva a száknyél végéből, ezért bár kicsit rövidebb, de erősebb is a vége mint a gyári perselyesnél amiből nincs levágva.

Jaja, hányszor törtük a jeget, de ugyanaz volt minduntalan az eredménye :(

Toist majd küld át a szombati képeket és feldobom azokat is a bloghoz :)

Takker ha hétvégén jössz akkor megmutatom milyen sűrűségű haló kell Neked, illetve azt a túl sűrűt is megtudom mutatni amit Toist emlegetett. Egyébként sima méteráru boltban tudsz venni, a Ferenc körúton 200m-en belül van 3 is.

Gábor ha felénk jársz akkor tudtunk mutatni egy pár tuti helyet, ahol akár az összes vödrödet színültig tudod tölteni :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 6 éve 8 hónapja
lucius válaszolt #12 6 éve 8 hónapja
Szia!

Méterárú boltban sima függöny anyag.
Takker profilkép
Takker válaszolt #13 6 éve 8 hónapja
Nos,csak találtam egy ígéretes helyet,már csak a hálót kéne beszereznem,telós nyelem az van kettő is fölös úgyhogy úgy fest,menni fog a dolog.Legalábbis néha csak le tudok menni kicsit hálózni.:)
Már csak arra lennék kíváncsi,magát a háló anyagát hol szereztétek be?
Konkrét hely megjelölést is szívesen vennék,mert tippem sincs,merre keressem.Akár privátban is.
Kösz előre is!
Üdv:Takker
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #14 6 éve 8 hónapja
",Nyomó rúdat félkezével kapta vala,
Buda felé azzal utát mutatja vala.‘"
.
.
.
"Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék,
Szép magyar vitézek, aranyos leventék!” "
/Az idézetek Arany János:Toldi c. művéből kerültek ide.Nagyon-nagyon idevágnak.)

Hhh..de mennék planktonozni a fenébe is!Errefelé egy kicsinyke vízállás sincs,sőt a "titkos planktonozómban" két éve víz sem volt!:( Sőt-a télen errefelé egyetlen egyszer esett valamirevaló hó,eső meg éppen annyi hogy elverte a port...de hátha ez is változna!
Toist:istenuccse szívesen eltördelném én is diribdarabra az összes nyelemet csak lenne rá alkalmam...
T.:Gábor
Ui.:ha lehet készítsetek pár képet mikor planktonoztok! :)
toist profilkép
toist válaszolt #15 6 éve 8 hónapja
Azért a jégtörési próbálkozásunk sem volt egyszerű! :D Látott ezt-azt az az öböl már.

Ha túl sűrű hálót varrsz, mindegyik nyél eltörik, ez nem tudom hogyan van összefüggésben a fej rögzítési megoldásával :)

Nyilván ragaszkodom a gyári perselyhez, ha már van egy 5 m-es nyelem, nem veszek még egyet horgászathoz (bolognai botnál egy-egy komolyabb halat nem húzhatsz be magad alá), ha eggyel is teljesíthetem a horgászati és planktonozási igényeket is... Azért "csak úgy" nem esett le egyszer sem, a túlterhelésnek voltak előjelei, először mély zavarosban lazult le, de nem kellett halászni. Meg persze, ha tudtam volna, hogy nem érdemes FBS-sel ragasztani, egy kört úgy is megspórolhattam volna. A második perselylazulás után sajnos a bot is megrepedt, így aztán belülről is rögzítettem, nade rakok be pár képet is, így néz ki a persely kétkomponensűvel rögzítve:a cső belsejébe egy méretre csiszolt parafadugót is beragasztottam, mert a persely felfekvése elég csekély, így kevésbé tudja a nagy erőkar a cső felületét deformálni (további megrepedés megelőzése).

Meg persze itt vannak a hálók is:Van egy sűrűbb szövésűm is, ami ráadásul hosszú is, az volt az első háló, de alkalmi használatú lett (nincs is a kocsiban), mert nagyon sűrű szövésű, csak a keretnél fogva, türelmesen lehet kiemelni a vízből. Az, hogy első alkalmakkal ezt használtam valószínűleg gyorsított azon, hogy a gyári nyél gyengeségei előjöjjenek :)
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #16 6 éve 8 hónapja
A hozzászólásoknál még egész használható a képbeszúrás, de a blogoknál katasztrofális. Várom a változást :D

Pont Rékával olvastuk amit írtál, egyből az ugrott be mindkettőnknek amikor a Francia öbölnél dobtál egy seggest a parton :D Mozgalmas hely ez a Francia én is ott törtem el a kupakot. :)

Tényleg olcsóbb megoldás, de több odafigyelést igényel mert ha túl sűrű hálót varr valaki a végére és túl erősen húzza, akkor el is törheti a nyelet.

És még mindig makacsul ragaszkodsz a gyári perselyeshez :) Az volt a szerencséd hogy nem valamelyik Duna öbölben este le a végéről, mert ott gyorsan eltűnt volna a mély, zavaros vízben.

Takker, merre felé laksz? Nincs a környéketeken semmilyen öböl, vagy állóvíz?
Takker profilkép
Takker válaszolt #17 6 éve 8 hónapja
Én is nosztalgiával olvastam,amikor még volt időm,meg lehetőségem planktonozni,ráadásul még messzire sem kellett mennem.
Volt egy kis 5x6-os gödör,na abban 2 nyolcas húzás után volt kb 2dl vizibolha,cyclops,meg minden mi halszájnak ingere.Sajnos aztán betemették,pedig ha még meglenne azért időnként csak kiugranék...;)
Üdv:Takker
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #18 6 éve 8 hónapja
Gratulálok!Köszönet a blogért,és a nagyon hangulatos szövegért is!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #19 6 éve 8 hónapja
Sajnos a blogmotor része az oldalnak ilyen szempontból kb használhatatlan, az internetre máshova feltöltött képeket tudod csak itt beszúrni, de azt is eléggé szétdobálja... Van rá ötlet, hogy hogyan fog ez a remélhetőleg nem túl távoli jövőben egészen máshogy működni, de erről majd a maga idejében!

Köszi a blogot, nagyon jó lett, kár, hogy arról az alkalomról, amikor a kupakot eltörted nem készült videó, most is elkap a röhögés, ha visszaemlékezem arra a lendületes mozdulatodra! :laugh:

"Meg lehet próbálkozni a nyél végén lévő finomendes persely használatával is. Viszont akkor a háló keretéhez be kell szerezni egy drágán és ritkán beszerezhető finommenetes csavart is." itt azért érdemes az egyszerűbb megoldást is említeni: ha vesz az ember egy olcsó szákfejet (keszegre használt damilos fejek vannak már 2000 Ft alatt), arról levágja a halkiemelésre szánt hálót és felvarrja a planktonozót, kevesebbet kell vele pepecselni. Ettől függetlenül az olcsóbb (?) nyelek gyári perselye kevésbé bírja a kiképzést, mint a blogban bemutatott megoldás, ha nem együtt mentünk volna, hogy ki tudd halászni a másik nyéllel, 1-2 alkalommal elhagytam volna már a hálót... :D
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #20 6 éve 8 hónapja
Már megint szétdobta a szöveget, a képeket macerás feltölteni, használhatatlan az egész. :( Itt hiánytalanul, az eredeti elrendezésben megtekinthető: halivadek.wordpress.com/2014/03/21/plank...nozo-halo-keszitese/