Olvashattatok már nagyszerű blogokat a falevelekről mikor/mit/hogyan gyűjtsünk és hogyan tároljunk témában, ez a blog természetesen másról fog szólni. Csak nagyon szűken szeretném érinteni a gyűjtéssel kapcsolatos részeket, inkább a levelek akváriumvízre gyakorolt hatásáról, mérésekről és ezzel kapcsolatban lehetséges felhasználási módokról szeretnék írni!

A használt levelek: alma, cseresznye, éger, nyír, nyír (zöld), tölgy.
A mérés időtartama: 12 nap
A méréshez használt víz: 1,5 dl, 38 μS (~ 1°nk) RO víz, kiindulási pH 7,5 (majdnem 7,6, rég hordóban állt)
A mérés kisebb ingadozásokkal 23-24°C-on történt, közvetlen napfény apoharakat nem érte, mesterséges fénnyel közvetlenül világítva nem voltak, a szobából ráeső fény érte csak őket.
Minden pohárba 3 darab, nagyjából hasonló méretű levelet helyeztem (a nyírek talán kicsivel kisebbek), tehát a teszt 1 levél/0,5 dl vízzel zajlott.

 

 A mérés eredményeinek összefoglalása táblázatban:

 

pHóra kiindulás 20 óra 50 óra 77 óra 223 óra 290 óra
Alma 7,5 7,3 7,6 7,6 7,9 7,9
Cseresznye 7,5 7,1 7,4 7,5 7,6 7,7
Éger 7,5 5,6 5,6 5,7 5,9 5,8
Nyír 7,5 7,5 7,7 7,8 7,8 7,8
Nyír zölden 7,5 6,9 6,4 6,2 7,6 7,6
Tölgy 7,5 6,7 6,8 6,9 6,9 7,0
színóra kiindulás 20 óra 50 óra 77 óra 223 óra 290 óra
Alma - - enyhe sárga világosbarna barna barna
Cseresznye - nagyon enyhe barna barna barna barna barna
Éger - nagyon enyhe sárgásbarna barna sötétbarna majdnem fekete majdnem fekete
Nyír - - - - nagyon enyhe olajsárga nagyon enyhe olajsárga
Nyír zölden - - zavaros zavaros nagyon enyhe olajsárga nagyon enyhe olajsárga
Tölgy - nagyon enyhe olajbarna világosbarna sárgásbarna sárgásbarna sárgásbarnaA mérés eredményeiről és a levelekről részletesebben:

Alma

 

 


Minden egyéb előtt fontos kiemelni: a levelek teljes bizonyossággal permetmentes (a szomszéd permetétől is!!) fáról származnak. Ha kételyed adódna az általad választott fa tisztaságában, mindenképpen válogass más levelek közül, rengeteg erdei/mezei/vízparti faj levele használható!
Színezőhatása az első 20 órában nem jelentkezik, a 3. napon kezd el előjönni és egy középbarna árnyalatnál megáll. A pH első napra csökken, majd nagyon enyhén emelkedik, némileg az eredeti szint fölé (2 független mérő eredménye is ezt mutatja, tehát nem mérési hiba). A többi levélhez képest (a nyírhez hasonlóan) merev maradt.

 

Cseresznye

 

 


Minden egyéb előtt fontos kiemelni: a levelek teljes bizonyossággal permetmentes (a szomszéd permetétől is!!) fáról származnak. Ha kételyed adódna az általad választott fa tisztaságában, mindenképpen válogass más levelek közül, rengeteg erdei/mezei/vízparti faj levele használható!
A tesztelt levelek közül ez "adta ki" összes színét leggyorsabban a vízben. Színező hatása közepes és már két nap után jelentkezik, a pH előbb enyhén esik, majd nagyon lassan és keveset, de folyamatosan emelkedik.

Éger

 

 


A tesztelt levelek közül a legerősebb színező és pH csökkentő hatással rendelkezik. A teszt időszak végére majdhogynem fekete vizet csinál. pH módosító hatása igen erőteljes és tartós. A mérés alapján feltételezném, hogy a tobozhoz hasonlóan magas csersavtartalma miatt az égertobozhoz hasonló hatásokkal rendelkezhet az égerlevél is, esetleg kicsivel csekélyebb mértékben.Nyír és zöld nyír

 

 


Színező és pH módosító hatást a száraz nyírfalevél használatánál gyakorlatilag nem tapasztaltam. A zöld nyírfalevél használatát a crustahunter-en olvastam, javasolták sebesülések és tumorok esetén, illetve baktériumos és gombás betegségek kezeléséhez és megelőzésére. A zöld levél aktívabb is volt a vízben, már másnapra bezavarosodott és a pH is csökkent, a cikk szempontjából "sajnos", állataim szempontjából "szerencsére" élettani jellegű hatásait tesztelni még nem tudtam. A száraz levél akváriumban sokáig tartós, az ancik lassan, a garnélák minimálisan fogyasztják, viszont búvóhelynek és látványelemnek tökéletes tartóssága miatt. Mivel a pH-ra és a víz színére sincs különösebb hatással, sulawesi garnéláknál (és halaknál) kifejezetten előnyös lehet használata. Más levelekkel ellentétben, melyek ázás hatására egész puhák lettek, az almához hasonlóan merev maradt a zöld és száraz levél is.

Tölgy

 

 


A tölgyet nagyjából mindenki ismeri, algázók, csigák, garnélák kedvelik, vizet közepesen színezi és pH-ját enyhén csökkenti. Kicsit csaltam, mert a tölgy levelek korábbi gyűjtésből származnak, de mivel még voltak itthon, úgy döntöttem őket is beveszem a tesztbe.

 

Röviden összefoglalva (hatékonysági sorrendben):
- színezésre alkalmas: éger, alma, cseresznye, tölgy
- pH csökkentésre alkalmas: éger, tölgy, zöld nyír (indokolt esetben, zavarosodás miatt óvatosan!)
- etetésre alkalmas: itt még nem állítanék fel sorrendet, mert túl keveset teszteltem, van már némi tapasztalatom, hogy mit szeretnek jobban és mit kevésbé (2 féle levéllel próbálkozom egyszerre mindig), de a teljes "mátrixot" még nem sikerült végigpróbálni, várom a tapasztalatokat! :)

Ahogy legutóbbi faleveles cikkben Gábor tollából olvashattátok, itt a nagyszerű idő a gyűjtésre! A levélgyűjtés kiváló móka, mert amellett, hogy az ember a már többször elfelejtett fajokat újra megtanulja levél és törzs alapján felismerni, ahogy teli zacskókkal gyűjti a leveleket, időnként észreveheti a szomszédok arcán a megelégedést "Ugye, apjuk, én megmondtam, hogy ez a srác nem komplett, most épp szatyorba' hordja haza az avart"!

A bloghoz szükséges "alapanyagok" begyűjtéséhez én az optimálisnál kicsit korábban kezdtem hozzá - amint lehetőségem adódott. (Városból kiszabadulás minden alkalmát meg kell becsülni!) Ezért a fák nagy részén még zöld volt a korona, ahogy ezt a képeken is láthatjátok, tehát gyakorlatilag az első hullásból szedtem szeptember végén. A gyűjtött levelek köre sajnálatos betegség miatt ilyen szűkös, az erdőbe nem sikerült kijutnom, a ház kertjében és a kert végében csordogáló patak partján gyűjtöttem csak - a ház egyébként egy 500 lelkes falu szélén található, nagy forgalmú út vagy nagyváros nincs a közelben. Nem tudom túlzottan hangsúlyozni a blog kapcsán, hogy bár tipikus
kerti fákat is használtam, azok már tavaly is maximum tavaszi lemosó permetezést kaptak, idén pedig semmilyen vegyszer nem érte őket, tehát nagyon fontos, hogy KIZÁRÓLAG olyan esetekben használjátok ezen fák levelét, amennyiben biztosan tudjátok, hogy különböző vegyszermaradványok nem lehetnek benne!

Végül, de nem utolsó sorban nagyon köszönöm a motivációt az AME nagyrabecsült és aktívan fórumozó tagjainak, ha úgy ítélitek, hogy nem volt hülyeség a blog és lesz rá igény, jövök még hasonlóval! :)

A képek saját készítésűek, itt találtok továbbiakat, láthatjátok a folyamatot, ellenőrizhetitek az értékeket:
https://picasaweb.google.com/114704460708681888450/LevelAVizbeN

Jó halazást, levelezést mindenkinek!

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 7 éve 2 hónapja
Bármeddig várok, csak nyugodtan végezd a dolgaidat! Én magamról is tudom hogy néha szorít az idő, és messzemenően tolerálom a más irányú elfoglaltságokat is! Az hogy én azonnal ráharapok egy-egy témára és rögvest kommentelem is az ne jelentsen semmiféle kötelezettséget soha senkinek- ha idő van rá válaszoltok, ha meg nincs majd visszatérünk rá! :)
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #2 7 éve 2 hónapja
Csak kis türelmed kérem még, Gábor, jövő héten mindenképpen megpróbálok időt szakítani rá, hogy itt blogban is megjelenjenek az újonnan mért levelek eredményei - nem nagy dolog az egész, csak azért tart el egy darabig, mert rettenetesen el vagyok havazva, másrészt mivel itt ismertek az előzmények, számos blog van a témában, felesleges az általános rész, viszont van egy-két kiegészítés, amit érdemesnek tartok itt feltüntetni! Meg persze kis szubjektív rész is kerül mellé (amit a cikkben nem akartam), illetve az azóta szerzett felhasználási tapasztalatok. Remélem ezt többen is gyűjtögetitek az első blog óta, mert én elég kis létszámú csapaton tudom őket jelenleg tesztelni, de kíváncsiságom és érdeklődésem határtalan a témában! :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 7 éve 2 hónapja
Eddig bírtam...9 nappal a magazin kézhezvétele után már nem bírok elmenni amellett, hogy mennyire tetszik a "Levél a vízbe(n)" magazinbéli cikke! Tévelyegtem a FB-n, felhívtam a figyelmet rá, a szerzővel hosszú privát levelezést folytattunk...de most már e fórumon is ki kell emelnem: irdatlan hálát érzek, és felnézek Toistra a munkája okán!
A hazai falevelek akváriumainkban való felhasználása olyan távlatokat fog nyitni, mely még a legkezdőbb akvaristákat is arra fogja sarkallni hogy igenis használják őket! Használják mert áldásos hatásuk van, használják mert a legegyszerűbb csapvízben is kifejtenek sok jótékony hatást, és használják csak azért is mert remekül néznek ki az aljzatra süllyedten! Ezen felül a kicsit már "alámerültebbek" használhatják savanyításra és a víz manipulatív célú módosítására, sőt még a szállítási stressz kivédésére is sok esetben.
Az AM. 96. számában akkora cikk van erről ami hatalmasat kell hogy szóljon...ha megoldható lenne én mindenképpen kérném a cikk blogként való megjelentetését is itt a fórum cikkei között! Tudom van erre remény, sőt sok kép is jönni fog- én türelemmel kivárom ezt, és áhítattal fogom szemlélni a képeket, olvasni a szavakat!
Tegnap éjjel megkeresett egy nagyon kedves kollegina a FB-n...szeretne savanyítani, de szeretné ha a víz nem lenne barna- van megoldás! Egy ismerősömmé avanzsált külhoni kolléga szeretné ha nem kellene folyton attól tartania hogy nagyon mélyre zuhan a kémhatás- van megoldás! Egy garnélák iránt nagyon érdeklődő fiatalasszony szeretné ha vizében a levelek jól néznének ki, de csapvízben garnélázik, viszont jó lenne ha a garnélák tápanyagként is hasznosítanák a leveleket..erre is, sőt mindenre van vagy lesz megoldás kérem!!! Vagy mondjam a saját példámat: extrém színt szeretnék egy medencém alján levelekből, de több szempontot is figyelembe véve? A természetben van a válasz...mi páran azon fogunk fáradozni hogy a hazai levelekről minél bőségesebb és helytállóbb információk jelenjenek meg! Én egész biztosan a szokott csapongó módon tudom ezt csak prezentálni, de nagyon örülök hogy Toist szakmaisága ezt jól ellenpontozza. E témáról egyszerűen nem lehet eleget írni vagy beszélni...
Rendkívüli módon megtisztelőnek érzem hogy a cikkben saját leveleim is említve vannak- nagyon köszönöm! Ha lesz újabb írás e témában bizonyára számos meglátást és újabb ötleteket oszthatunk meg egymással...
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #4 7 éve 8 hónapja
Toist nagyon jó az ötleted a szárítással kapcsolatban!Erről van szó-mivel én kertesben lakom fel sem merülnek olyan gondolataim ami a helyszűkével kapcsolatban lenne-így első osztályú hogy megmutatod hogy a panellakóknak sincs okuk szomorkodni ha leveleket szeretnének szárítani.
Ha sikerül Mac-el beszélni jelezd neki hogy szeretném ha még adna neked pár darab vörös tölgy levelet is mérés céljából...de ezt adtam a mesterünknek is,talán van nála még.Nagyon sajnálom hogy elmulasztottuk az értekezést e témában a börze előtt,mert ha ezt megtesszük akkor a különböző földrajzi tájakról származó,de azonos leveleket is külön mérhetted volna!
Felajánlom a lehetőséget azonban:ha nem sikerül vagy akadályoztatva vagy az említett levelek elkérésében,én a lakásodra küldök a testvéreikből-szólj ha erre van szükség!
A száraz levelek tárolására is első osztályú a kartondoboz...ha tiszta minden további nélkül alkalmazható!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #5 7 éve 8 hónapja
Egy friss tapasztalatot osztanék meg veletek égertoboz ügyben:tegnap 18 órakor minden ívatóba-20/18 liter-behelyezésre került 3-3db tobozka.A víz sajátosságai között említem a 60-65μS vezetőképességet,és a 7.0 pH kémhatást..ez volt tegnap!
Friss mérésem eredménye szerint ebédre a pH már csupán 6.28-6.35 közötti értéket mutat,így a tobozkák még a délután ki is kerülnek-nekem/és a halanak is/elég ez az érték.A víz színén alig tapasztalok eltérést...inkább nem is!
A konklúzióm tehát ez lenne:ha rendkívül lágy vízben használunk kémhatást módosító természetes anyagot/levelet,tobozkát/,akkor gyakran mérjünk-lehet hogy a víz már "kész is van",mielőt a szín számottevően változna!Ha kihagyom ezt a mérést akkor könnyedén lehet az az eredmény hogy a coryk nem ívnak-sőt van amely faj el is étvágytalanodik az erősebben savas vízben...
Még valami:ez azt is jelenti tehát hogy a tannin hamarabb oldódik ki mint a huminanyagok melyek a víz színéért felelősek vajon?Egészen nyilvánvaló-a porszáraz tobozkák valamikor éjfél táján szívhattak magukba annyi vizet hogy alámerüljenek,és máris savanyodott a víz!A tobozkát a magam részéről még bátran áthelyezném további ívató medencékbe-de erre most nincs módom..így mennek be egy nevelőbe ahol savanyítani már nem sokat fognak,de a víz kicsit elszíneződik-célom is ez!:)
Roppant érdekes hogy ennyire "dolgozik" ez a toboz..ha tebangot teszek be,szerintem az még csak mostanra merülne el.
T.:Gábor
Ui.:pandákat kísérelek meg ívatni-az ikráik első példányai már az ikráztató közegen van,de tudom hogy estefelé jön az igazi "roham".C.weitzmani-k is kikerültek egy medencébe-egyenlőre csak érdeklődnek a fiúk, a lányok meg fogadják a közeledést-hátha!;) /Branco köszönöm a mindenkori segítségedet,és az AM 89.számában róluk megjelent írásodat...most "bibliám" a cikked!
toist profilkép
toist válaszolt #6 7 éve 8 hónapja
Gábor, még a végén kijön, hogy csapvízben sem teljesen hülyeség mérni! ;) A loriknak szurkolok!
A levelek kapcsán már a gondolataimban is turkálsz! :D Elkezdtem tegnapelőtt fogalmazni a levelet Marynek, de aztán úgy döntöttem, hogy megvárom a száradást, válogatok, majd ha úgy látom, hogy nincs közte csertölgy levél, utána ajánlok Marynek valami üzletet :). Nagyon vegyesen gyűjtöttem össze egy szatyor levelet, csak arra figyeltem a vége felé, hogy legyen benne gyertyán és bükk is néhány, mert azon a részen épp a tölgy volt jelentős túlsúlyban.

Sanyi, a kisebb platánlevelekből hoztam, meg a tölgyek sem épp kicsik, de mondjuk a gyertyánhoz képest valóban sokkal nagyobb a platán. Valahogy majd csak közös nevezőre hozom őket! :)

Hogy legyen egy kis általános ötlet/infó megmutatom egy képen most épp hogyan szárítom és tárolom a leveleket (pince, megfelelő szárítóegység és hely híján, panelban).
Természetesen az újrahasznosítás elvét követve:
- a száradó levelek egy kiszuperált ventillátor "valamire még jó lesz" rácsain száradnak, a rács alatt vödör az esetleg lehulló élőlények helyben marasztalására
- a száraz levelek nagyon jól elvannak oldalukon feliratozott pizzásdobozokban (több nagyszerű felhasználási módjuk is van egyébként ezeknek a dobozoknak, vétek kidobni őket: akváriumszállításnál védőéleknek tökéletesek, horgászatnál ülőkének, kocsiban mindig hasznos tartani párat)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 7 éve 8 hónapja
Off:Sanyi idővel lesznek még képek-főleg amin a halak is látszanak,rendi?:)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #8 7 éve 8 hónapja
Akkor elvileg (ha megfelelő párok ívnak) megvan a genetikai változatosság, főleg hogy amiket tőlem kaptál azok is két különböző helyről származó felmenőkkel rendelkeznek.

Kérhetek róluk még fényképet :) Bár ez már off.

Köszönöm mégeszer a tobozokat! :)

Toist várjuk a folytatást!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 7 éve 8 hónapja
Igazán örülök hogy hasznos a kis ajándékom neked-használd egészséggel őket!
De bizony hogy "azok a lorcsik"melyeket tavaly júniusban kaptam tőled-de tulajdonképpen ez egy vegyes nagy raj most.Számoljunk csak:anno egy TP-n a Tűzhalasoktól kaptunk ajándékba,ezt V.Laci megosztotta velem-aztán a te példányaid a tavalyi "jövevények",és a mostani börzére Jocó barátom csak küldött négy csodapéldányt nekem...így most 19 lori várja hogy jól csináljam a dolgokat-a lányok már rendesen cseresznyemagnyi hassal várják a srácok felkérését!
Sokal nyugodtabbak a sötétebb vízben-nincs fejvesztett menekülés ha odamegyek az állványhoz,és nyugi van ha több a fény.Búvóhely van rendesen-de többen a légemelő megdöntött szivacsán élik meg a "beach feeling"-et,mások a levelek alól követik vizsla szemmel a mozgolódásom-legalábbis én azt hiszem.:)
A víz kristály tiszta...és most jövök egy adattal,amit tegnap ígértem:23 darab kisebb-nagyobb tobozka pergett be nekik 5 napja.A fényképen láthatjátok hogy a víz átlaghőmérséklete náluk most 25.2 fok,nos ezen a hőmérsékleten ezt tudta a tobozka 11-es vízben-a szín sem aggasztó!
De:egy másik ettől nagyobb-72 literes-medencében már más a a szitu-ott ivarérett Panaqolus-ok,és Peckoltiák szintén arra várnak hogy ráhibázzak arra amit ők szeretnének.
Hasonló mennyiségű tobozka melegebb-28fok-vízben erőteljesebb színt eredményezett,ugyanilyen savanyodás mellett!Az a víz viszont még lágyabb is mint amiről a képek készültek-tehát nincs mese gondolkodni kell!Toistnak hála a méréseivel okosabbak leszünk majd-én pedig kíváncsian várom hogy "égertoboz szüret" után mit tudnak majd az idei tobozkák?Ezek ugyanis tavalyiak-tehát nálad is,Macnél,Saluosinál,és a mesternél is tavalyi tobozok várnak a felhasználásra-használjátok egészséggel!:)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #10 7 éve 8 hónapja
Azt a paltán levelet faragd le kisebb méretüre mert nem összemérhető egy tölgyel az a 2 tenyérnyi monstrum.

Csak nem azok a lorcsik :) Nálam is szeretik az égertobozos/tölgyfaleveles vízet. Majd délután be is dobok néhányat a Gábortól kapott tobozkákból hozzájuk.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 7 éve 8 hónapja
Toist ha ezt tudom hogy ennyire nekiveselkedsz vittem volna neked a saját leveleimből is!:) Kérlek ha elérhető közelségben vagy Mac-hez akkor kérj tőle csertölgy levelet párat-vittem neki a börzére!/Rendkívül várom az eredményeit.../
Igen tetszik az elhivatottságod-de nem terelgetlek semerre...csináld ahogy jónak gondolod,mindenképpen nagyon hasznos!! :) (y)
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #12 7 éve 8 hónapja

Nos,van még itt egy dolog:mondod hogy RO-ban miért csináltad a méréseket,ez rendben is van-de kérdelek mi értelme lenne a sima csapvízre gyakorolt hatásnak a mérése?A világon semmi sajnos-ezek a természetes "kezelőszerek" csak lágy vízben működnek...igaz némely táblázat a 6nK-s vizet is még lágynak mondja,de tapasztalataim szerint ebben a levelek hatása már elenyésző.Kemény vízben csak a színező hatás fog érvényesülni...de tudod mit,csináld meg,igenis mérj rá
kérlek,az a tuti!


Írtam ezt nem is oly rég-ma meg mértem,hiszen végre-valahára már elkezdődött az idei év is számomra/beköszöntött az "esős évszak"..innen számolom még az évet is!;)
Tessenek rányitni a következő képre ha kérhetem-pár perces fotó!
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5945079037320132802
Magyarázat:ez egy 50 literes medencécske,dupla szivacsos cseh emelő üzemel benne,és loricariák vannak elszállásolva itt.Mint látható a kép alsó felén van nekik benn néhány bújóka is,ikrázási célzattal ;)...Négy napja láttam hogy kicsit nyugtalankodnak a pont medencéjükre vetülő napfényben-gondoltam kicsit "behúzom a függönyt" nekik pár égertobozzal.Így is cselekedtem-mivel a fent említett biztosnak tekintett tudásomban bíztam igazából nem is számolgattam én a tobozkákat-túl sok nem ment be,mert a víz színe nem vészes-sőt már a halak is nyugodtabban vannak.A víz eredetileg 7.5 pH volt....úgyhogy elnézést ha most amatőrként megcáfolom az eddig tanultakat!11-es vízben is húzott le a pH-n ez az áldott tobozka..innentől még nagyobb tisztelője vagyok/és még erőteljesebben gondolom azt hogy érdemes szedegetnünk hazai leveleket,tobozkákat!
Jelenlegi paraméterek:
-355 μS
-kH 5
-gH 11
-pH 6.57
Imádom az égertobozt-holnap némi vízfrissítést eszközlök,ha kéritek készítek képet hogy tulajdonképpen mennyi is került be...
Lorcsiéknak üzenem hogy lehet szaporodni bátran! :D Holnap még érkezik 15 liter esővíz-a nyáron gyűjtött vizem 65 μs,és semleges kémhatású...az RO meg hadd díszelegjen a falon;)
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #13 7 éve 8 hónapja
Tölgy, bükk, gyertyán, juhar, mogyoró és éger (a múltkor csak keveset sikerült szedni) begyűjtve. A mogyoró és éger kivételével 500 m felettről, néhány juharlevél egyenesen 580m-ről a kilátó közeléből :) (emberek csak tavasszal és nyáron járnak erre, 5 óra alatt senkivel nem találkoztunk, a jól ismert ösvényt alig találtuk, mert egységes volt az avartakaró) Hely-, időhiány valamint a vasárnapi eső miatt a gesztenye és a hárs sajnos kimaradt, pedig fa lett volna. A birs egyelőre nem jött össze sajnos, arra forrást sem találtam, csertölgy szerintem lesz közte (ha nincs, megpróbálok bizniszelni valakivel... :D), platánt kapok Sanyitól - kösziiii!, valamint szereztem még be tebangot.
Tehát, amíg az eszköz megérkezik és a levelek száradnak, a tervezett listát tudom csak produkálni:
- bükk
- csertölgy
- gyertyán
- juhar
- mogyoró
- platán
- tebang
- tölgy (friss begyűjtés)
- szabadon választott levél a múltkori adagból (valószínűleg olyan, aminél nagyon hasonló méretek vannak)
De amint minden rendelkezésre áll, jön a következő adag! :)
toist profilkép
toist válaszolt #14 7 éve 8 hónapja
Mary!
Az a bajom, hogy tannint nem tudok mérni, pedig hasznos lenne... A vízlepukkantás/infúzóriák kapcsán igazad lehet, viszont nincs hirtelen ötletem arra, hogy ezt hogyan lehetne életszerűen mérni. A zöld leveleken kívül se most sem korábban nem találkoztam olyannal, hogy levéltől ilyesmi történt volna (hőmérséklettől függetlenül)...

Gábor!
Kérlek, ne érts egyet! :) Most nem tudom, hogy "hagyjuk inkább rá a hülyeséget" módba váltottál és azért nem írtál bővebben, vagy csak úgy érzed, nem jó irányba ment a dolog (vagy egyéb). Mindenesetre biztos vagyok benne, hogy nincs mindenben igazam (soha nem szokott :D ) az előző okfejtéseimben, úgyhogy mutass rá arra, amit máshogy látsz, kérlek! Amíg megérkezik az új mérőm, van még idő kitalálni hogyan lesz még hasznosabb a következő teszt. Tudom, hogy meglátásaid javító szándékúak és nem az előző méréseket "mérlegeled", hanem a következőket próbálod jobbá tenni, ezért hálás vagyok és köszönöm és folytasd bátran!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 7 éve 8 hónapja
Toist:na,innentől inkább egyetértek!:)
Bőséggel van mérnivalód,kísérletek tömkelege vár rád-nem leszek önző egy újabb kéréssel.Majd legközelebb;) Nem a mostani blogodat "mérlegelem",hanem ezen fellelkesülve kérem a következőt-képes vagy rá,ezért "adok több munkát".
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #16 7 éve 8 hónapja
Pisti, amire rá akartam világítani, hogy nem biztos, hogy "csak" gyorsítja a folyamatot egy adott, magasabb hőmérséklet, de alkalmasint le is pukkanthatja a vizet, netán az infuzóriák teljesen átveszik az uralmat.
Az alacsonyabb hőmérsékleten viszont az esetlegesen elérni kívánt tannin tartalom növelése sokkalta több időt vehet igénybe. Ez utóbbi mondjuk ívatáshoz elpszített víznél lehet fontos.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #17 7 éve 8 hónapja
Gáborom, a juhar még nem került sorra.
Azt az utat választottam, hogy egy levélre koncentrálva megfigyelem, hogy egyes halfajaim hogyan fogadják, netán fogyasztják. A össze-vissza raknék mindenfélét - ismerve magamat - összekutyulnám, hogy kinél mi, és miként fogadták. Így most ez a veszély nem áll fenn.
toist profilkép
toist válaszolt #18 7 éve 8 hónapja
Mary!

Nagyon köszönöm a leírt etetési tapasztalataid, ha lesz még további, oszd meg velünk kérlek! :)
A hőmérséklet kapcsán úgy vélem, hogy magasabb hőmérsékleten szimplán gyorsul a folyamat, valóban jó lenne egy teszt, de azt hiszem, hogy ezt nem a következő (hasonló) méréssel végzem, hanem egy másik téma lesz. A padló és a szekrény teteje közötti 4-5°C különbség már talán elegendő méréshez, itt viszont tényleg nagyon fontos, hogy teljesen azonos mennyiségek kerüljenek be, sőt itt azt hiszem egyetlen faj, a lehető legtökéletesebben azonos leveleit fogom egymás mellett használni.

Gábor!
A zöld levelek kapcsán: ha nem tévedek, a crustahunteres cikk _zöld_ és nem zölden szárított levélről beszél, az általam használt levelek gyakorlatilag frissek voltak, max 1-2 hetet száradtak (egyedül ezekből nem használtam még egyébként akváriumban).

A használt levelek kapcsán ezt írod: "Áldásosnak gondolnám azonban ha megadnád hogy mennyi levelet teszel vízbe,és mekkora az átlagos nagyságuk-ez is számít!"
én meg a blogban ezt írtam: "Minden pohárba 3 darab, nagyjából hasonló méretű levelet helyeztem (a nyírek talán kicsivel kisebbek)" A képeken 3 decis poharak vannak, ez alapján nagyjából tippelhető szerintem a méret, de legközelebb tényleg mérni is fogom! :)

Úgy látom kicsit önzőre sikerült a következő mérési tervem, mert már kezdem látni, hogy az okozza az eltérést a következő mérés helyes lefolytatásával kapcsolatos gondolatainkban, hogy magunk hogyan tartjuk halainkat. Nálam a törpe gömbhalak kivételével mindenki csapvízben van, ahogy szerintem az akvaristák nagy részénél, ezért gondoltam, hogy ez még érdekes lehet párhuzamosan a leginkább "reakcióképes" vízzel. Nyilván sokan használnak hozzád hasonlóan kevert vizet is, különösen páncélosharcsákkal és pontylazacokkal foglalatoskodók, ezért már töröm a fejem, hogy lesz feles is (de ehhez már biztosan kell még RO vizet és poharakat beszereznem :) ). Így már tényleg komolyabb lenne a teszt, nem csak ilyen kis "nyiszlett"!

Az időtartamot nem véletlenül hagytam ilyen hosszúra. A hozzád hasonló rutinos rókák és gyakorlott "levelező-szakos" halak elhiszem, hogy 2-3 nap alatt elpusztítanak mindent, de engem különösen érdekelt, hogy mi van, ha tovább benne marad. 5 nagyobbacska anci és egy szép adag garnéla nálam is letakarította a kiázott cseresznye levelet 3-4 nap alatt, azonban a nyírlevelek csak most kezdenek elfogyni (még van köztük majdnem teljesen ép), pedig lassan 3 hete vannak vízben. Ha valaki nem kifejezetten csak etetési/pH módosítási céllal, hanem díszítő/bújkáló jelleggel szeretné használni, vagy etetési céllal, de nincsenek hozzászokva a jószágai, szerintem fontos tudnia, hogy hosszú távon mi történhet a vízzel, ha bent maradnak a levelek... A kezdeti mérési sűrűséget tervezem egyébként növelni és köszönöm ezzel kapcsolatos megerősítésedet, a rengeteg munka miatt mostanság alig vagyok otthon és sokat rohanok, azért sikerült ilyenre.

A merülés olyan nagy mértékben függ a vízmozgástól, hogy kicsit kételkedem mennyire lenne hasznos infó, de még egy paramétert már nem nehéz felvenni.

Természetesen abban teljesen egyetértek, hogy a legéletszerűbb az lenne, ha egymás mellett lenne egy sor akvárium (mostanra a mérési tervek alapján nagyjából 30 db), mindegyikben valós körülmények és egy kontroll akvárium levelek nélkül, így mérhetnénk mindent. De pontos lenne az értékünk? Máshogy kérdezem: sokkal pontosabb lenne az értékünk? Aligha. Nem hiszem, hogy be kell mutatnom az esetet, amikor két elvileg tökazonos akváriumban máshogy nőnek/viselkednek a halak. Csak egy kicsivel több táp, csak egy kicsivel eltömődöttebb porlasztó, pár centivel rövidebb cseh átemelő és máris más lesz az oxigénbeoldás és CO2 kivitel, máris más lenne az "alap pH". Minél több tényezőt teszünk be a rendszerbe, a mérés annál életszerűbb lesz, viszont annál több módosító hatás teszi pontatlanabbá és kevésbé összehasonlíthatóvá az értékeket. De kérlek bátran ne érts egyet, és fejtsd ki, ha nem értesz egyet! :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #19 7 éve 8 hónapja
Már éppen ideje volt hogy tavasszal tett ígéretemet beteljesítsem-használd őket a magad,és élőlényeid örömére!:)
Aranyat ér a visszajelzésed a cser levéllel kapcsolatosan-vajon miért vagyok olyan magabiztos mikor azt mondom hogy nálam az RC-k kiirthatatlanok?;).Nálad a juhar is a "futottak még"kategóriába esett?Nálam az is kedvenc-csak én nem szeretem,mert erősen fogy!:)
Sok sikert:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #20 7 éve 8 hónapja
Pisti, egyszerűen fantasztikus az írásod!
Amit még érdemes lenne megvizslatni, a hőmérsékleti tényező. Mint írtad, 23-24 Celsius fokon folytattad megfigyeléseidet. Ugyanakkor vannak olyan vízi élőlényeink, amelyek ettől eltérő vízhőmérsékletet igényelnek.
Nálam - csak példának okáért említem sajátjaimat - a Procambarus clarkii 20, míg a Guppyk 27 fokos vízben vannak, de ugyanakkor egy diszkosz baba 30 vagy annál magasabb hőmérsékletű vízben honol.


A TP-n sok ajándékot kaptam Gbortól, amit ezúton, ismételten nagyon szépen köszönök!
Eddig csak töredékével sikerült megismertetnem kis barátaimat, de eddigi tapasztalataim a következők:
Bendőcske (P. clarkii) imádja a kocsánytalan tölgy levelét.
Az RC-k és Sakurák a cser levelet szinte azonnal lerohanták, és az 5 centivel odébb fekvő tölgyre addig rá sem bagóztak, míg tartott a cser.
A Haplochromisoknak édes mindegy mit teszek be, azok egyforma lelkesedéssel matatnak minden levélen, de csak akkor, ha már 2-3 napja benn van a levél.Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #21 7 éve 8 hónapja
Ha lesz "zöldleveles kolléga".;)
Egyébként természetesen az egész táblázatot oda-vissza kiértékeltem magamban.A zöld levelek azért is zavarosítanak mert igazából őket etetésre szánják a spájzolók,közben tehát fogynak rendesen-viszont a bennük lévő cukrok,nedvek stb mind beleszáradnak-és bomlanak ha úgy sikerül.Erről talán írtam is a blogjaim valamelyikében.Nem kívánom befolyásolni természetesen a dolgot,csupán magyarázom hogy én miért a szárazat gyűjtöm.
Anno a levelek területének mérése bennem is felmerült,de a tömeg könnyebben kezelhető szerintem.A 0.1gr mérési érzékenység durva lesz majd meglátod...de akár el is hagyható a tömeg mérése,nem gáz!Áldásosnak gondolnám azonban ha megadnád hogy mennyi levelet teszel vízbe,és mekkora az átlagos nagyságuk-ez is számít!
Köszi hogy megméred a csertölgyet is!
Térjünk rá a mérésekhez használt vízre:tökéletesen értettem hogy miért RO-ban mértél,valóban így jön ki markánsan a különbség a levelek között,DE:használ valaki tiszta RO-t ívatáshoz,tartáshoz?Egészen ritka lehet..én még hallani sem szeretnék róla,ez egy
természetben soha elő nem forduló "anyag".Csak azért szerettem volna ha gondolataidat terelgethetem,mert sokkal gyakoribb az általam emlegetett jellemzőkkel bíró víz-és bizony sokszor használjuk tartásra-tenyésztésre is.Azonban tudom hogy még "kicsit ficánkolsz a szákban",ezért rákérdezek:a tannin kioldódása folytán magad is láttad hogy a víz színe is változik...és hosszabb idő markánsabb elszineződést okoz!Túl azon hogy az általad választott idő intervallumot ésszerűtlenül hosszúnak érzem még lenne észrevételem...de szólok hogy csak a használhatóbb végeredmények elérése a cél!
Tehát szerintem elegendő egy hét időtartam-közben vagy vizet cserélünk,vagy leveleket...Czet bátyám nálam járva elhűlve hallgatta hogy 2-3 nap után a medencéimben már csak az erezet maradt.Ez csak tartó medencékre igaz-egy cory ívatóban sosem lesz ilyen "tünet".De:ha lágy vízben mérsz-nem nullásban-a kioldódás intenzitása is számít,és a közben tapasztalható színező hatás is-kérdés hogy a különböző levelek így hogy dolgoznak?Nyilván pl az égernél sosem lesz fekete a víz,hiszen eltávolítjuk a levelet amint megvan a kívánt kémhatás-de mi a pálya a tölgylevéllel például?Elmondom én neked ;):az se véletlen hogy az "agresszívebben" savanyító-színező égert eddig nem használtam-képzeld csak el amint naponta 2-3 mérést eszközlök ha ezt tenném!Tölgylevéllel viszont tulajdonképpen a dolgom egyszerű:beteszem,és mérek naponta-egy idő után/3-4 nap/már nem mérhető további savanyodás/ld. a táblázatod/,de nyugodtan benhagyhatom a leveleket hiszen a szín nem fog annyira durva lenni mint égernél.Ráadásul az éger olyan sebességel viszi le a pH-t ami a természetben lehet hogy nincs is-hiszen a nagy vizek is előbb lassan kezdenek túlcsordulni a vízgyűjtőkön...mikorra pedig a mocsarak vize megjelenik már a főágban is sokkalta több víz van,tehát hiába jön rendkívül savas víz csak lassan változik-vagy nem,ez okoskodás részemről csak!
Kettőnk között szólva én imádok mérni-nem ezzel van a gáz,hanem a halakat szeretném gyengédebben befolyásolni-és ezért sem használok savakat sosem.
Nos,van még itt egy dolog:mondod hogy RO-ban miért csináltad a méréseket,ez rendben is van-de kérdelek mi értelme lenne a sima csapvízre gyakorolt hatásnak a mérése?A világon semmi sajnos-ezek a természetes "kezelőszerek" csak lágy vízben működnek...igaz némely táblázat a 6nK-s vizet is még lágynak mondja,de tapasztalataim szerint ebben a levelek hatása már elenyésző.Kemény vízben csak a színező hatás fog érvényesülni...de tudod mit,csináld meg,igenis mérj rá
kérlek,az a tuti!:)
Beszéljünk arról hogy milyen körülmények között lenne ideális szerintünk a méréseket végezni ha nem bánod...értem ez alatt azt hogy kell-e levegőztetés,legyen-e sodrás a vízben?Látod én ragaszkodnék ahhoz,hogy a valóságos felhasználási körülményeket szimuláljuk-élőlények nélkül persze.
Ha hamarabb kapcsolunk lett volna lehetőség még arra is hogy veled párhuzamosan én is mérjek más leveleket,terméseket,sőt két fajta tőzeget is...most már sajnos ez a hajó elment,mert éppen készítem elő a 12.-én nálam bekövetkező esős évszakot-minden állvány rogyásig rakva,hely egy centi sem:( Pedig de szerettem volna megtámogatni a dolgot én is néhány adattal...
István filózgass el a gondolataimon,de igazából az lenne a szuper ha sokan elmondanák mit tartanának jónak,hogy csináld!Bárhogy is lesz a méréseid használhatóak például számomra,dehát én nem tegnap merítettem el az első levelet...
Hopp,még valami!Nagyon hasznos lenne ha a táblázatba majd azt az adatot is bevezetnéd hogy melyik levél mennyi idő után merül alá-igen markáns különbségeket tapasztalok!Azon lennék hogy a majdani táblázat az eddigi létező legjobb legyen-tényleg nézd el ha sokat agyalok!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #22 7 éve 8 hónapja
A mostani méréseket azért végeztem RO-ban, mert egyrészt volt még itthon, másrészt úgy vélem ebben mérhető legerősebben a hatás. Persze gondolhattam volna előre, amit utólag már tudok: kíváncsi lettem volna arra is, hogy párhuzamosan hogyan működik "feles", vagy akár csapvízben. Következő alkalommal emiatt párhuzamos mérést tervezek, RO és csap (14°nk körül) lesz a választás valószínűleg, hogy minél szélsőségesebb lehessen az elméleti érték. A másik amit szeretnék megcsinálni: úgy lövöm be előre, hogy a mostanihoz közeli időpontokban biztosan tudjak mérni és a mostani mérésből használt valamelyik levelet ugyanígy használom majd "kontroll-mérésként". Valamint "kontroll-érték 2"-ként egy-egy pohár "natúr" vizet is akarok mérni a mérés idejében. Szóval ezen hiányosságok miatt érzem ezt a mostanit kicsit kevésnek, csak amolyan kedvcsinálóként került fel! :)

Sanyi, a tanulópénzt megfizettem, azóta a szemem fényére kevésbé vigyázok, mint a mérőre! (nem tudom nézted-e a képeket, az utolsó mérések előtt a leveleket elrendeztem, a mérőt pedig beleengedtem és csak egész kicsit mozgattam meg némi beállási idő elteltével) A platánra beneveznék, ha nem sikerül gyűjteni, a tőzeg most nem "játékos" (gondolkoztam rajta, meg az égertobozon is, de most inkább levelekre koncentrálnék), tölgy biztos lesz, nem hordom el a yellowk és bluek elől! :)

A grammozásnak nem nagyon látom értelmét, de a kedvetekért következőt csinálhatom úgy, nem nagy fáradság (nekem is van 0,1 g osztatú mérlegem)! :) Eredetileg úgy terveztem, hogy centire/négyzetcentire azonos mennyiségű leveleket fogok használni, de annyi mindentől függ a levél pontos hatása (vízkeménység, co2 szint, fa élőhely, őt ért hatások stb), hogy nem láttam értelmét, hatásvizsgálatra és az érdekes és következtetésekre alkalmas értékekhez ezt is elégnek találtam (és találom).

Gábor! Pont tegnap beszélgettem párommal, hogy milyen fogásban reménykedjek (off: a domolykókon és halványfoltú küllőkön kívül :) ), a csertölgyet említette még azokon kívül, amiket lentebb írtam, tehát fel is vettem a listára. Remélhetőleg kegyes lesz az időjárás is hozzánk, mert esőben megmászhatatlan a hegy és a legjobb levelek biztosan legmagasabban vannak!

A zöld levelek kapcsán nem tudom megfigyelted-e: a zavarosodással egy időben leesik a pH, majd ahogy a zavar valamennyire letisztul és enyhén besárgul a víz, a pH is visszamászik... Nekem szerencsére minimális betegséggel volt dolgom az elmúlt ~15 évben (szinte csak hőségből és szerencsétlen balesetekből kifolyólag volt pusztulásom), ezért nincs túl nagy tapasztalatom ilyesmiben, de akár azt is el tudom képzelni, hogy a zavaros/pH csökkenéses időszakban "hat" a levél. De ez tényleg csak szimpla teória, bízom benne, hogy a "zöld leveles kollega" megmondja majd a frankót! :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #23 7 éve 8 hónapja
Sanyi nagyon jó ötlet-mérni kellene a levelek sútyát is!
Javaslom hogy a mérések "életszagúbbá" tétele érdekében ne tiszta RO-ban,hanem 90-120 μS vízben történjenek.Jól tudom hogy így nem lesz olyannyira savas a víz...
Nagyon szépen kérném hogy terjedjen ki a mérés a csertölgy leveleire is-tanulságos lenne talán!
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #24 7 éve 8 hónapja
Itt egy francia cikk az éger koncentrátum (kivonat) készítéséről.

http://translate.google.com/translate?u=http%3A//lesaquariumsdefarlo.blog4ever.com/l-aulne&hl=hu&langpair=auto|hu&tbb=1&ie=windows-1252....érdemes megnézni az oldalon található cikkgyűjteményt. Remek.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #25 7 éve 8 hónapja
Köszi a blogot! Nagyon jó lett!
Örülök hogy segíthettem! Tudod a ph mérő mérésre és nem kevergetésre való, bár néha Én is arra használom :D

A folytatéshoz, tudok adni zölden szárított tölgyfalevelet, egy kis novobal tőzeget, illetve Szelidi tó mellől szedett óriási platánlevelet és kérget.

Ha veszek végre elemet az ékszermérlegbe akkor akár 0,01 g pontosággal ki is lehet mérni az egységnyi vízbe kerülő faleveleket.