Miért alternatív? Van számos példa jól működő KPE, PVC stb megoldásokra, ez azonban egy kicsit más, a kulcsszó: MÜ II. Sokan figyelmeztettek, hogy járt utat járatlanért nem kéne elhagyni, mindannyiuknak köszönöm! :) Mi sem példázza jobban keményfejűségemet és azon jellembeli hibámat, hogyha valamit a fejembe veszek, nem nyugszom, amíg el nem készülök vele... szóval megcsináltam.
Akit érdekelnek az előzmények is, itt olvashat róluk.

Még mielőtt bemutatom a készítés lépéseit mindjárt szeretném kikötni, hogy a rendszernek vannak előnyei és természetesen hátrányai is az egyéb megvalósításokkal szemben, megpróbálom ezeket röviden összefoglalni.

Előnyök:
- "homogén" rendszer (cseh-átemelőkkel azonos elemekből pumpától egészen a beoldásig)
- gyorsan szerelhető, pótalkatrész gyorsan előállítható
- könnyen szállítható, gyorsan összeállítható ismét
- olcsó

Hátrányok:
- több barkácsigény (folyományaként a külalak rosszabb lehet :) )
- kisebb masszivitás
- gyorsabb öregedés (?)
- kevesebb összegyűlt tapasztalat

Senkit nem akarok meggyőzni arról, hogy ilyet csináljon, vagy ne csináljon. Kedvet szeretnék csinálni a levegőrendszerekhez, ha valaki ilyet szeretne, annak pedig segítségképpen bemutatni hogyan csináltam.

Hogyan is?

Volt egy terv (itt a közelben keress egy képet, képmegjelenítésben a blogmotor nem a barátunk).

 

 Ehhez be kellett szerezni az alapanyagokat, a levegőrendszer vázához az alábbiakra van szükség:

 

 


 - O-gyűrűk (15x4, nagyobb pumpákhoz Gábor tapasztalatai alapján 14x5-ös ajánlott inkább)
 - MÜ II-es csövek (16 és 25 mm)
 - régi alumínium vezeték bevonata (© halőrxxl), vagy egyéb megfelelő csonk anyag a vételezési ponthoz
 - Vinilfix
 - szigetelő szalag
 - szeszes rövidital kupakja (cső végére)
 - tömszelence
A cseh-átemelővel azonos alapanyag-igény nem a véletlen műve :)

A bekötéshez továbbá javasolt az alábbiak beszerzése (ha a jelenlegi rendszerben nem használtunk):
 - tűszelep levegőszabályozó
 - O-gyűrű 5x3-as méretben (levegőcsövek rögzítése)
 - visszafolyásgátló (opcionális)
 - gyorskötöző (rögzítéshez, opcionális)

És a használt szerszámok:
 - bicska
 - fúró
 - sikító (ha nincs kéznél, flex vagy sarokcsiszoló is megteszi :D) vagy kevésbé haladós, de bőven elég az apró fogú fűrész
 - hajlítóbetét
 - szorítók

Ezután a lépések valamilyen szinten szabadon variálhatók, abban a sorrendben jelenítem meg, ahogy én csináltam. Elég hosszú lett, ez ne riasszon el senkit, megcsinálni nem bonyolult!

Elosztók elkészítése:
A 25-ös csőből levágunk rövidebb és hosszabb darabokat, azonos számban, hosszban nagyjából 1:2 arányban (ha egyenlő szárú elosztót szeretnénk). Lesorjázzuk, profin és igényes megoldással, ha van szép NOGA sorjázónk! Ha nincs, a mezei bicska is megteszi, csak előtte töröljük le róla a kolbászzsírt :) Ezután a rövidebb darabon bejelöljük az átfedést, majd tetszőleges szerszámmal kivágjuk. Én a - most már szép tiszta - bicskával vagyok a legmagabiztosabb, csendes, ezért éjszaka is használható, jó éles, tehát csupa előnye van, az utolsó daraboknál a megszerzett rutinnal pedig már jóval 10 metszés alatt kialakul a szükséges forma.

 

 


Bármilyen szerszámot is válasszunk, járjunk el körültekintően, a munkadarab kicsi, a cső viszonylag kemény, könnyen sérülést okozhatunk magunknak!

 

 


A rövidebb ág elkészülte után a hosszabb következik, erre lukat kell készíteni, kisebbet, mint az illeszkedő darab, de minél közelebbit hozzá (ne alakuljon ki zavaró hang, nomeg szép legyen). Itt fúró nélkül már nem boldogulunk, óvatos és minél pontosabb kirchnerezés után vehetjük elő az egyre nagyobb fejeket, vagy egy jó élű fúrófejjel körbemehetünk - de ha kellően nagy barkácskészlet áll rendelkezésre, vagy nem vagyunk rest leutazni nagyapához, a rózsamaró is kiváló eszköz. A "munkadarabot" nem egyszerű rögzíteni, satuba befogásnál ajánlatos lehet betétet rakni a csőbe, vagy úgy jártok, mint én, tehát ovális lesz a lyuk, kör helyett. Úgy gondolom, ez egyébként inkább szépség- mint funkcionális hiba.

 

 


Ezután már csak a ragasztás van hátra, a Vinilfixem már alapvetően kevésbé folyós mint új korában, ezért az a módszer vezett legszebb eredményre, hogy rögzítettem a hosszabb ágat, a rövidebb ágat jó alaposan körbefolyattam ragasztóval, majd lehető legnagyobb precizitással ráhelyeztem a hosszanti ágra, hagytam lefolyni, párat ráfújtam és kezdődhetett a száradás. Eleve ráhelyezve is körbe lehet ragasztani, de kicsit macerásabb a dolog (könnyű leütni a rövid ágat, különösen, ha többet csinálunk egymás mellett).

 

 Könyökök elkészítése:
Egy darabig gondolkodtam, hogy 25-ös csőből könyököt készítsek, vagy a 16-ost hajlítsam és csak egyenes 25-ös darabok legyenek. Végül otthon találtam egy - korábban apai nagyapámtól kért, de vízleszívásra alkalmatlan - csövet, hasonló felépítéssel, mint amilyet Gábortól kaptam, feltehetőleg azonos célra gyártották... Kiderült, hogy tökéletesen illeszkedik (éppcsak belemegy) a 25-ös csőbe, így végül a 25-ös könyök mellett döntöttem.
Tehát elkészítése: a 25-ös csőből levágunk egy olyan darabot, amekkorát meg tudunk hajlítani az adott betétünkkel, gázláng fölött a már több helyen részletezett módon meghajlítjuk. Persze szép még az ideális betéttel sem lett a hajlítás, ezt egyrészt a rutin számlájára írom, másrészt, hogy még mindig nem készítettem rendes sablont hajlításhoz.

A csövek elkészítése:
1. Vágjuk le a kívánt hosszúságú darabokat a MÜII-es 16-os csőből.
2. Jelöljük be a csöveken a kívánt leágazási pontokat.
3. Adjunk Sanyi barátunk kezébe egy fúrót meg pár alkalmatlan fúrófejet és közben haladjunk egy másik munkafolyamattal. :D
Viccet félretéve: a levegőcsonknak 4,5-ös fúrófej az igazi. Ha ez nincs, 4-essel és némi játékkal is megoldható a dolog, de minél szorosabb, annál jobb, hogy a kis csövecske ne tudjon becsúszni nagyon a légvezetékünkbe. Fúrás után ragasztás Vinilfix-szel és száradás. Ha nem teljes kör a levegőrendszerünk, a csöveket le kell zárni, itt kerülnek képbe a kis fekete kupakok, melyekbe pár milliméter Vinilfixet nyomva lezárhatjuk a cső végét (ötletforrást lásd lentebb). Vigyázat! A kupak nem fog odaragadni, könnyedén le is szedhető, a zárást a ragasztó végzi, én optikai okok miatt fent hagytam a kupakokat. Mivel Gábor jelezte, hogy nála az erős pumpa bizony kinyomja a 15x4-es O-gyűrűket, szigetelőszalaggal, illetve helyenként a szigetelőszalag alá aluminíum vezeték belsejét csempészve csináltam pár "stoppert" a csövekre. Most még minden bizonnyal felesleges, a kis pumpám aligha nyomná szét a rendszert, de inkább biztosra akartam menni.

Az összeállítás volt nyilván az egész dolog legfontosabb része, ezúton is köszönöm Sanyiék segítségnyújtását! A csöveket gyorskötővel rögzítettük az állványzathoz (és egyéb stabil pontokhoz), a csövek összeillesztésénél kellett kicsit izzadni az O-gyűrűkkel, de végül azok is bekerültek.

A könyökökből és elosztókból direkt többet készítettem, mivel úgy néz ki, még idén költözni fogunk, illetve egy akvárium kiesett, a tervezett rendszer módosítva került megvalósításra (a szoba túloldalán elhelyezkedő 2 akvárium kimaradt). Valahogy így - kép valahol a közelben:

 

 Pár tartalék vételezési pont felkerült így a pontok száma nagyjából ugyanannyi maradt, viszont kevesebb cső, elágazás és kacifánt került a rendszerbe.

Összeállítás után felhelyeztem a vételezési pontokra a levegőcsöveket, kis O gyűrűkkel rögzítve, túloldalukra a tűszelepes levegőcsapot szintén rögzítve (a szabadon álló lábára mindenhol felhúztam azt a gyűrűt, amivel majd az akváriumba menő csövet rögzítem, így azonnal kéznél lesz).

 

 Amire nem volt kész tervem: a pumpa csatlakoztatása a rendszerre. Néhány kósza próbálkozás után egy tömszelence lett a megoldás, melybe a pumpa végéről érkező cső pontosan beköthető, túloldalon a rögzítést egy tömszelencével azonos szélességűre tágított, Vinilfixszel alaposan összeragasztott 16-os cső oldotta meg.

 

 Kötésnél a szigszalagból nem lehet kevés, ezért ezt is bepólyáltam kissé.

 

 Átállásnál minden pillanatok alatt ment... volna! Az átállást úgy terveztem, hogy a pumpához közeli 2 csapot valamennyire megnyitom, minden mást elzárva tettem fel, majd sorban kötöm fel a levegőket és nyitom meg a csapokat. A terv jó volt: a pumpához közeli átemelőt meghajtotta a levegő, de alatta a követ már nem bírta működésbe hozni a rendszer. Még úgy sem, ha elzártam az átemelőt. Ennek a fele sem tréfa, valahol szökik a levegő! Sajnos ez a kis pumpa teljes teljesítményét gond nélkül képes egyetlen kis levegőcsövön leadni, úgyhogy sejtettem, hogy nem lesz egyszerű dolgom. Szerencsére olyan a fülem, mint a sasé (vagy az orrom), így pár perc értelmetlen elágazás igazgatás és O-gyűrű ellenőrzés után sikerült megtalálni a probléma forrását: a könyök szélességét sikerült kihagyni az egyenletből, így a csodásan előkészített rendszerben egy csonk a 112 akvárium _mögé_ került. Hát igen, bár én jelöltem, nem én raktam be, teljesen elfelejtettem, hogy oda is kerülhetett... Pár percre még visszakötöttem az előző rendszert, nem túl könnyen, de végül felküzdöttem a csonkra a csövet + O-gyűrűket + elzárt tűszelepet, innentől minden ment, mintha húznák! Sorban metszettem el a hosszú levegőcsöveket, kötöttem be a köveket és átemelőket és élveztem a tűszelepes szabályozó finom állíthatóságát. Ha rendszert nem is csináltok, mindannyiótoknak javaslom, hogy a hagyományos csapokat cseréljétek ilyenre, rengeteg kellemetlenségtől és bosszankodástól óv meg, rettenetesen jól szabályozható, tényleg élvezet a használata.

A felső akváriumhoz a blog elején említett topikban beszéltek hatására elhelyeztem még egy visszafolyásgátlót is, így szebb, mintha U-ra hajtogattam volna a csövet :)

 

 Mennyibe is kerül mindez?

Nem reklám, hanem információadási célzattal megjelöltem azt is, én honnan szereztem be.
A vázhoz szükséges anyagok:
- 16mm-es és 25 mm-es cső, 3m-eseket vettem, összesen 6 szálat, ebből összességében kb 2-t használtam fel, 1515 Ft volt a budapestvill-ben (elnéztem az áraikat, ennél jóval olcsóbban is lehet kapni)
- 80 db kicsi, 50 db nagy O-gyűrű, nagyból 42 db, kicsiből kb 20 db maradt, 1700 Ft volt cssc.hu-nál (ebből a vázhoz gyakorlatilag 8 db nagy került felhasználásra, ~200 Ft értékben)
- alumínium vezeték, szeszes rövidital kupakja (cső végére) nem került semmibe, tömszelencét némi 20 mm-es MÜ II-es csőre cseréltem :)
- Vinilfix, bár nálam volt itthon, de 1260 Ft lenne a Kőházynál
- szigetelő szalag ~ 50 Ft
Az egész váz tehát nagyjából 4000 Ft rengeteg tartalék/maradék anyaggal.

Kiegészítők:
- 20 db tűszelepes levegőszabályozó, ebből csak 1 maradt, 2000 Ft volt az akvariumplus-ból
- visszafolyásgátló, ~ 60 Ft/db ebay-ről
- gyorskötöző, ennek árát nem tudom, volt itthon

Ha pontosabb mennyiségeket veszek minden bizonnyal 5000 Ft alatt megállt volna az egész "korszerűsítés", így viszont még pár állványt be tudok kötni új kiadás nélkül (kisebb O-gyűrűből kellhet még pár, ha alaposan akarok rögzíteni).

És végül egy kép a pumpától az oldott oxigénig:

 

 Nem egy műtermi darab, de nekem kellő biztonságérzetet ad, hogy minden ugyanabból van és ismerem az egészet.

Először elkezdtem mindenhol feljegyezni, ahol Gábor tanácsait/ötleteit felhasználtam, de aztán rájöttem, hogy egy-két részt kivéve az egészhez odaírhatnám, így inkább források jelleggel itt a végén jelenítem meg: Gábor, nagyon köszönöm a rengeteg segítséget és ötletet, ez a rendszer biztosan nem jöhetett volna létre nélküled! :)

Minden halnak jó levegőt a vízbe és mindenkinek jó barkácsolást!

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


toist profilkép
toist válaszolt #1 6 éve 10 hónapja
Sehol senki? Akkor majd én! :)
Feri, TP-n is beszélgettünk a dologról, ezért a bennem felmerült kérdéseket, illetve, amiket elmondtál, pontokba szedem (hátha másokat is felráz kicsit!):
- a csöveket és az idomokat ebben a formában meg lehet vásárolni, csak össze kell dugni, soha nem csúszik szét. KIVÉVE: amire figyelni kell, hogy ez az egyenes csövekre igaz, névleg azonos méretű, "tekercs"-ben gyárott kivitel kotyog a csatlakozókban, mi céljainkra nem alkalmas
- a leágazások kis zöld csapok, megfelelő méretű fúróval előfúrva, fogóval benyomva, a falvastagság miatt nem csúszik ki
- kompresszor fent helyezkedik el, kondenzvíz nem jelentkezik
Mondtad, hogy a bolt hátuljából, elfekvő készletből vetted, nem túl gyakran használják, meg tudod mondani a pontos megnevezést? Hogyan kell "kérni", ha más is ilyet szeretne?

Nálam a blogban leírt rendszer kapcsán kis hiba jelentkezett: a pontatlan rögzítés miatt az egyik hosszú szár lecsúszott, ezzel feszítve a T elágazót, amelyen a nem megfelelő irányú erők hatására az egyik O gyűrű mellett enyhe levegőszökés volt. Újrarögzítés és visszatolás után megszűnt a dolog, nem volt komoly gond, de a nyomáson csökkentett. Ha valaki ilyet építene, legyen nagyobb figyelemmel a hosszú csövek rögzítésére (akár a végén, akár több ponton!)!
lucius válaszolt #2 6 éve 11 hónapja
Sziasztok!

Gyorsan egy kis rágcsálni való. Játsszuk azt, hogy kérdezzetek ami a levegőrendszeremmel kapcsolatban eszetekbe jut, és én megpróbálok rá válaszolni. Ha szükséges csinálok még képeket, csak szóljatok, és legfőképp türelem, mert nagyon zűrösek a napjaim.
Üdv:Feri


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 6 éve 11 hónapja
..még annyit hogy most tökéletesen működik!A minap figyelmetlenségből 4 megás képekre klikkeltem rá hogy azt szeretném beilleszteni,és ment a dolog!Igaz a post elküldésekor kellett egy kis idő mire nagyot "csuklott" a konvertáló,de hiba nélkül tette a dolgát-elismerésem a tuningolónak!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #4 6 éve 11 hónapja
Lucius, a képeket megkaptam, köszönöm, a mellékelt leírás hiánya és utalásod miatt úgy gondolom csak pár mondatban akarod részletezni, ez esetben nyugodtan tedd meg itt, hozzászólásban!
A hozzászólás rész alatt van egy "Csatolmányok" rész, attól jobbra egy fájl hozzáadása gomb. Itt egyesével hozzá tudod adni hozzászólásodhoz a képeket, sikeres feltöltésnél megjelenik egy "Beillesztés" gomb jobbra. Ha azt megnyomod oda, ahol áll a kurzor beillesztésre kerül az adott sorban lévő kép. Ha ez túl bonyolultnak tűnik, vagy valamiért nem megy, csak írj pár mondatot a rendszerről és én - engedelmeddel - beleszerkesztem a hozzászólásodba a képeid! :)

Előre is nagyon köszönjük!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #5 6 éve 11 hónapja
:D :woohoo: Na ugye hogy ugye...néha a bénázásaimat megmutatva érem el a célt hogy lelket öntsek belétek!:)
Én a kis beragasztott csonkra húzott légvezetéket csak olyan hosszúra hagyom,amit felvesz a beragasztott csonk,és a tűszelep hossza-ez kb 3cm.Tulajdonképpen összetolom a tűszelepet és a csonkot-a levegővezeték csak csatlakoztatásul szolgál.Nincs különösebb oka annak hogy ide teszem a tűszelepet hacsak az nem hogy itt egy kézzel is szabályozhatom-igaz az újabb tűszelepek kissé durvábbak mint régi társaik-,illetve hogy így szépen egy helyen vannak a szelepek.A leghosszabb levegővezetékem(a 4/6-os)sem éri el az egy métert,mégis pofásabb az egész..meg így a medencéim tetejére szégyenteljes rumlit rakhatok néhol! :D.
Nagy méretű rendszer,ugyan!Majd a következő-ha lesz szerencsém már nem ebben a lakásban,hanem egy igazi hobbiszobában vagy sufniban vagy bárhol,csak helyem legyen-olyan helyem ahol igazi "hobbirendetlenséget" hagyhatok,ahol pocsolhatok,és ahol sosem bizonyul majd kevésnek a rendelkezésre álló hely.Ezek az álmok-de addig is tapasztalgatom hogy hogyan kellene majdan.
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #6 6 éve 11 hónapja
Na a kis technikai halőr - akarom mondani malőr :) - úgy látom nem csak a fotómasinában esett, nekem sem sikerült mostanáig reagálnom... :blush: Nagyon köszönöm a képeket!

Azért ezt a csőberogyást nem mondanám komoly gondnak, szerintem kizárólag esztétikai jellegű probléma, még talán a "ragasztódugó" stabilitásán is javít, hiszen így igazán esélye sincs a kitartó nyomásnak kinyomnia (nem mintha egyébként ettől nagyon kéne rettegni).

A tartalék leágazásokra Sanyi nagyon erősen ösztökélt készítés közben, ezért is lett az eredetileg tervezett rendszer 2/3-án ugyanannyi kivezetés, mint a 100%-os tervre volt számolva. Az elosztók valóban eléggé zsúfolttá teszik azt a részt, ahol egymás mellett van a sok tűszelep (és a sós víz nálam is hasonló "munkát" végez az állványomon sajnos), ha egy kicsit messzebb lennének a szelepek a leágazástól, talán valamivel könnyebben kezelhető lenne, de értem, hogy nem csak ez az alap probléma, hanem a T-k ismételt bevezetése. A leágazás és tűszelep közötti légvezeték hosszára végül nem tértél ki jobban, csak kérdezted, hogy miért hagytam hosszabbra és én ott le is írtam, azonban nem ismerem a te álláspontod: azért hagyod rövidebbre, hogy ne legyen folyamatos "nagy" nyomás alatt egy hosszabb légvezeték, vagy valami más az ok? (Nyilván nem olyan részekre gondolok, ahol pl a keret körbefut és egyértelműen a legpraktikusabb és legjobban kézreeső, ha közvetlenül a csőnél van a szabályozási pont)

A türelmetlenség és frissen ragasztott csonk kicsúszása már tényleg komolyabb gond, különösen kisebb teljesítményű pumpáknál, ahol ha a csonk kirepül az egész rendszerből ott fog kimenni a levegő... De azért úgy látom ez sem csúszott ki teljesen, szóval a lehetséges két hibából csak egyet követtél el: a csonknak fúrt lyuk nagyon jó passzentos lett!

Azért ezek a bemutatott "bakik" egy igen nagy méretű rendszeren helyezkednek el, mindenesetre szerintem sokunkat megnyugtat és további barkácsolásra ösztönöz, hogy látjuk, még Te is el tudsz követni ilyen apró hibát/hibákat néhanapján! :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 6 éve 11 hónapja
Elnézésed kérem a késedelemért,de némi technikai malőr volt a fotoaparáttal..most azonban megmutatom neked mit szúrtam el!:)
Emlékszel mondogattam én neked hogy mennyi Vinilfix kell a cső lezárásakor a kupakba,mert képes a csövet meglágyítva azt beroggyantani?Nos-tapasztalatból mondtam ezt is-nézd csak meg milyen csúnya az egyik csövem vége:


De nézzük teljes valójában ezt a fürdőszobai egyik állványon lévő csövet(itt nincsenek hurokba kötve ahogy említettem is):


Figyeld meg hogy mennyi lekötés van rajta-képes valamennyit egyidejűleg üzemeltetni(itt nyolc működik jelenleg erről a csőről),de elég zavaró a sok -most felesleges szelepke!Ha jobbról haladunk akkor a legszélső végzi a fenti medence matten mögötti cseh emelőjének ellátását,a következő kettő az alsó polcon lévő két 20 literes ívatójáért felel.A következő egy medencén belüli kis keltetőt lát el,az alatta lévő két szelepen keresztül pedig két darab 30 literes ívató kap levegőt.Azonban az e közötti üres kiállás zavar mikor ikrát mentek-ezért valószínű hogy egy kábel bilinccsel felhajlítom a csőre őt.A következő két felül látható kiágazásból ered a szintén a fenti medencében lévő két 3 literes kis keltető "lélegzőcsöve"...alapvetően ezzel nincs is gond,van azonban mással!
Nézzük meg miről van szó:


Nem hiszem el...azon kívül hogy az állványról szépen lemarja a sós víz a festéket,igazán számíthattam volna arra hogy nem mindig csak két edénykében keltetek majd sórákot-most megint használnom kellett ezeket a fránya "T"-ket. :( Sebaj..legközelebb okosabb leszek(mentségemre szolgáljon hogy nem is ide gondoltam én az artemia keltetőket,hanem máshová ahol jobb "ingyen fény van",de időközben azt is megmásítottam)
Végezetül megmutatom neked hogy mire képes egy erőteljesebb légpumpa az esetben ha türelmetlen vagy,és nem várod meg a ragasztó kikeményedését:


A cső pedig passzos volt a központi csőbe-mégis a még lágy ragasztót eltépve kitolta azt-na?
Természetesen nem olyan nagy bajok ezek-de ha azt nézem hogy ez már a második verzió,szóval izé...
Viszont az alapanyag ára olyan baráti hogy még én is gond nélkül elronthatok valamit!;)
Láthatod hát hogy a profinak gondolt rendszerben is vannak gyengébb pontok-én pedig a sajátos ipari szemléletemmel könnyedén minősítem ilyen esetben az egészet (akvarista szóval élve) mulmnak! :D
Ne gondold hát hogy amikor dicsérlek benneteket akkor vigasztalásból teszem-én is hibázom mint mindannyian.Az viszont rendkívül örömteli számomra hogy megmutatjátok mit készítettetek,megbeszéljük közösen,és közösen jobbítunk is rajta ha lehet!Na,ezt élvezem én!;)
(A központi levegőhálózatom faláttörését meg sem mertem mutatni emberek...huuuu,na az a kemény!:D)
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #8 7 éve 6 napja
Lucius!
Akár itt, hozzászólás formájában csatolt képpel, akár - még inkább - egy kiadós blog formájában örömmel várjuk az anyagot! A bloghoz nehezebb képet rakni, de abban is szívesen segítek (a kész blogodba is bele tudom őket szerkeszteni, ha szeretnéd).

Sanyi!
Az előző postodat megint nem olvastad át elküldés előtt, de azt hiszem értem mire gondolsz :) Én egyelőre biztosan nem bővítek, de lehet egy ventillátort ráállítok a pumpára, mert nagyon forró...

Gábor!
Alig várom, hogy lássam azokat az elszúrt részleteket! :D
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #9 7 éve 6 napja
Az Én össze visza tekergő csőkígyomnál mindenképpen szebb. Várjuk A Mindkettőtök képeit!

A KPE-nek egy előnye(???) van hogy a falvastagség miatt nem kell beregasztani a csonkokat. Ragsaztani tényleg nem lehet vinilfixxel sőt csak speciális pe ragasztóval lehet. A minimális hajlítási sugara 40 cm, ami ha polcok alá kell begyűrni akkor nem kevés. Nagyon sokat küzdöttünk vele.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #10 7 éve 6 napja
:woohoo: Még hogy az én rendszerem olyan tökéletes,ugyan! Ti nem látjátok azt amit én,de ígérem fogjátok majd a képeken-minden elszúrt részletet,hibás vagy időhiány miatt nem eszközölt dolgot megmutatok!Lehet hogy most úgy tűnik hogy szép meg jó-de a használata során ismét újabb megközelítésekből már másképpen csinálnám...na majd hétvégén! ;)
Feri Toistnak hála problémamentesen nyomathatsz már fel képeket-én mindig csökkentem a méretet,és a file névben sincs hosszú magánhangzó.Viszont a technikais topicban anno a javítás után csináltam egy tesztet-nagy méretű képpel sem volt gond!:) Várom a fényképeidet,nem tartom kizártnak hogy pár megoldásodat szívesen alkalmaznék majd!
Sanyi szerintem a polietilént nem lehet Vinilfix-el ragasztani,így a több komponensből álló rendszeredet nehezített lenne kivitelezni.Egyébként a nagyobb átmérővel rendelkező fő gerincnek ott van jelentősége ahol maga a rendszer is jóval nagyobb-de ez is kivitelezhető az ismert Műa.II csőből,olcsón/hatékonyan.Mindezen dolgok mellett nem gondolom azt hogy ez a legjobb alapanyag,csupán szerintem a legolcsóbb és megfelelő annak aki nem rest barkácsolni és érzéke is van hozzá.Valóban szépen lehet vele dolgozni,és hála a cseh emelők gyártása során szerzett tapasztalataimnak számomra ez már rutinszerű...
A KPE cső gigantikusan túlbiztosított egy ilyen nevetséges felhasználásra! Elmondom hogy '95 óta nálam fémtokozással/meneteléssel csatlakoznak az ivóvízrendszeremben,de minden további nélkül bírja az "ostorcsapás" nevű folyamatot is-rendszerint 4.5-5 bar van a rendszerünkben összenyomhatatlannak gondolt folyadékból.A levegőrendszerünk még tized ennyi nyomást sem jelent,ráadásul mindig van olyan elvétel ami megakadályozza még a pumpa névleges nyomásának kialakulását is.Anno én ezért gondoltam hogy jó lesz az 1.1mm falvastagság-igaz ebbe kötelező beleragasztani a csonkokat!
A KPE cső ugye még a "leggyengébb" kivitelnél is PN6 nyomásfokozatú-ez azt jelenti hogy 6bar nyomásnak tartósan ellenáll!Gondolom a nyomáspróba során rövid ideig zokszó nélkül bírná a 10 bar-t..de minek nekünk ilyen vadállat masszív cső?Ráadásul a legkisebb sugár amin alakváltozás nélkül hajlítható az ha jól emlékszem 20 D...Persze vannak idomok,meg minden-de pénzbe kerülnek.
Alig várom Feri képeit!:)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #11 7 éve 1 hete
Igen, ezért is írtam hogy már lett hivatkozva :)


A kpe nagyon masszív, bár szerintem nagy nyomásnál előbb köpködné ki a levegőcsonkokat mint szétrepedne. Viszont kpe-ből viszont a 20-asnál kisebbet nem gyártanak. HDPE-ből szoktak még gyártani vékonyabbat távközlési célra, de azokhoz a toldók még drágábbak. Az Én rendszerem is bőven elbújhat Gáboré mögött, pár amennyire precíz még a kpet is mm pontossággal vezetné ha abból építkezne. :)

A létrákon O gyűrűs, a fővezeték meg kpe lenne, de ez csak ötlet lehet ha odakerülnék azt mondanám legyen egyforma az egész.

Marad még kpe-e beköthetjük rá a másik állványodat is :D

Lassan nálam is takarítani kéne a kompresszor szűrőjét. Mivel hűtőm érezhetően lassabban öregszik a membrán benne. A régebbit ennyi idős korára már hangosabb volt, mer csak később kezdtem el hűteni.

Lucius várjuk a képeket, elvileg már nem olyam macerás a képfeltöltés, de erről Toist többet tud.
lucius válaszolt #12 7 éve 1 hete
Jogos!
Valóban adós vagyok a részletesebb beszámolóval, az a helyzet, hogy teljesen lelohasztotta a lelkesedésemet a sok küszködés amit olvastam az oldalon, hogy senki nem bír képet feltenni. Ha van megoldás emailre szívesen átküldöm a képeket, de én nem vagyok hajlandó szenvedni a felrakással (mert nem értek hozzá)
Fenntartom, ha az aki enyémnél egyszerűbbet, könnyebben kivitelezhetőt tud akkor szobrot állítok neki :D
Üdv:Lucius
toist profilkép
toist válaszolt #13 7 éve 1 hete
Nahát, pedig direkt az elején linkeltem :) Ott is nagyon sok jó link és beszélgetés gyűlt össze a témáról (Mátéfi is besegített), hazai beszélgetős jellegű link nem volt köztük (tudtommal hasonló anyag se nagyon), remélem nem is ezek lesznek az utolsók!
Addig is, amíg remélem mielőbb lesz követő: "perszehogy!" támogatom, hogy beszélgessünk róla itt és elemezgessük a dolgokat, várom nagyon a képeidet is, Gábor! Nem tudom eldönteni, hogy jó vagy rossz, hogy még a mostani rendszereddel is elégedetlen vagy... Rossz, mert elégedettséggel kéne eltöltsön, hogy nagyszerűen működő és műterminek is beillő csodás rendszered van, aminél rosszabbal már sokakkal legyet lehetne fogatni; más szemszögből viszont jó, mert már látom előre, hogy olyan ötletekkel fogsz még előrukkolni, amivel fapados rendszereink is könnyen és olcsón még tovább javíthatók vagy egy új kialakításhoz nyújtanak rettentő segítséget!

Sanyi! A fúrószárak miatt még egyszer bocs, nem gondoltam volna, hogy pont ez a köztes méret hiányzik (annyi 5-ös és 6-os tört szám volt).
A kpe egyébként nagyon robosztus és tényleg szuperstabilan rögzül, szerintem egész durva nyomást is kibírna, bár én azt hiszem kicsivel vékonyabb csövet használtam volna (bár azt hiszem utólag már te is :) ). A "hibrid" rendszer alatt mire gondolsz, hogyan csinálnád?

Közben ha már levegőrendszer a "pumpától": épp szétkaptam egy sera 275R-t (a kis állványt szolgálja ki jelenleg), aztán szinte hozzányúlás nélkül össze is raktam. Az előzmény, hogy már kevésnek éreztem a porlasztást, de a kő jónak tűnt és utoljára úgy 3/4 éve tartottam karban a pumpát... Annyi gondja volt, hogy durván elkoszolódott az alján a levegő szűrésére szolgáló vattakorong, belül semmi. Tisztára cserélve megduplázódott a teljesítménye. Ennyire koszos vattát még nem láttam, de ekkora különbséget sem, ezért gondoltam megosztom, hogy a koszolódott légszűrő komoly teljesítményromlást tud előidézni, érdemes gyakran ellenőrizni!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #14 7 éve 1 hete
Szerintem elegendő a blogban-ezen átsiklottam,bocs!:)
T.:Gábor

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #15 7 éve 1 hete
Hát igen nem nagyon volt mintám, látni egyedül Gyulánál láttam a fixre ragasztottat, de azt nem akartam a variálhatóság miatt. Akkoriban az "o" gyűrűs még szóba sem került. Lucius írt a szétszedhetős kpe-ről pár sorban, nagyon megtetszett hát ezt építettem meg. Drágának drága, szétszedhetőnek szétszedhető, hogy mennyire időtálló az majd kiderül.

Egyébként Én is tunningoltam a levegőrendszert egy picit. A csonkokra "o" gyűrűvel szorítom most már a levegőcsövet. A kis piros csapokat is meg akartam gyűrűzni, de gyűrű pont a csap és a csatlakozó közé esik, kiemelve a csapot a levegő útjából, tehát erre (is) teljesen alkalmatlan. Felbuzdulva Gábor és Toist leírásán megrendeltem 60 db-tűszelepet, amikhez már az o gyűrű is jó lesz.

Toist cikkében ott van a link az itteni blogomhoz. Feltegyem a saját oldalam linkjét is?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #16 7 éve 1 hete
Anno mikor te építetted még nem voltak képek a sajátomról,de úgy veszem észre hiába is lettek volna!;) Sokaknak az a legmeggyőzőbb ha fizikai valójában látják a rendszert,kézzel foghatják,körbenézhetik stb.-én ezt maximálisan megértem!Sanyikám hétvégén még én is adok hozzá pár képet,meg nyilván valami szöveget is.A lényeg hogy bárki a mi kategóriánkból(értsd kissé bővebb hobbival rendelkezők) lásson-olvashasson alternatívákról!Nos mikor te a blogodat írtad ezért is örültem annyira,és ismételten megköszönöm hogy fáradoztál vele!
Lenne egy kérésem is:mivel a tiédet is emlegetjük,sőt sok párbeszéd is van ott így kérlek hogy helyezz el ide egy blogodra mutató linket!Így aki itt olvas szinte folyományként összegezheti a dolgokat,és bővebb rálátása lesz a dolgokra...
A magam részéről ha Pisti hozzájárulna szívesen kezelném úgy e blog hozzászólásait mintha csak beszélgetnénk egy kellemes teázás közben,egymás rendszerét elemezgetve.Ezért is illesztgetek be ide majd több képet,hogy több megoldást is szemlélhessünk,és beszélhessünk róla!Köztünk legyen mondva az én rendszeremmel nem vagyok elégedett-közösen majd kitaláljuk milyen legyen a következő,sőt egymás felmerülő problémáira is keresünk mindannyiunk által jónak gondolt megoldásokat,rendi?Örülök hogy jöttél!
Bárki aki csak olvas is minket bátran és kötetlenül kérem hogy szóljon hozzá!Látjátok hogy mindannyiunk szerint hasznos dolgon ügyködünk,gyertek és beszélgessünk róla minél többen!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #17 7 éve 1 hete
Jó kis blog. :)

Örülök hogy segíthettem a kiépítésben. Amikor a kezembe nyomtad a fúrószár készletedet egy kicsit leizzadtam, főleg úgy hogy induláskor még rákérdeztem hogy van mindenféle hegyed, ne vigyük-e az enyémet :) De így hogy beragasztásra kerültek így nem számított annyira a furatpontossága, mint nálam ahol fogóval passzosan be lettek tolva a kis leágazások.

Így hogy már több rendszert láttam, lehet hogy nem kpe-ből építeném a következő rendszeremet, hanem hibrid, kpe-pvct csinálnék, de még az is lehet hogy tiszta pvc lenne.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #18 7 éve 1 hete
Hétvégén fogok képeket is mellékelni,és akkor érdemben is folytathatjuk az én rendszerem kivesézését is..örülök,mert van ami nekem a saját rendszeremben már nem is tetszik,és így megmutathatom neked,és az utánunk jövőknek is!
A bilincsek a legegyszerűbb módon vannak rögzítve,de úgy hogy kielégítsék a "halőr ipari szabványt" is! :D Természetesen csavarozva vannak,de igazán pofás kis M5X15-ös lencsefejű csavarokkal megoldva-erről is mellékelek majd fotót,sőt a pumpa bekötésről is,ami pofonegyszerű.Ha eszedbe jut bármi amivel előrehaladhatunk bátran gyűjtögesd össze,mert imádok hobbizni!
Egyébként elöljáróban annyi,hogy természetesen a valahai beszélgetésünkben foglaltakhoz hűen én sem tartom okvetlenül szükségesnek ezt a hurkos megoldást-de most nevettessem ki magam azzal hogy elmondom ez is egy kísérlet nálam? ;) Tudod jól hogy ha kell egészen markáns véleményt is megfogalmazok,de nagyon fontosnak érzem hogy tapasztalatok alapján mondhassam amit mondok...
A fürdőszobai állványokon nincs hurokrendszer-azt is megmutatom majd!:)
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #19 7 éve 1 hete
Nagyon jó ez az állványt keretbe foglaló megoldásod, így már értem is, hogy miért nem zavaró a csapok közvetlen csonk utáni elhelyezése! Őszinte leszek: bár nagyon tetszik a megoldásod, én nem csinálnám meg, mert több kicsi, néhány akváriumos állványom van, amire nekem túlzásnak tűnik az állványt körbefogó megoldás, tartalék lehetőségben és befektetett munkában egyaránt... Másik oldalról viszont az elképzelés nagyon bejön, hogy az állvánnyal együtt mozgatható a rendszer (tényleg kevés az áthelyezési időigény) és ez az egész moduláris felépítés igazán profi. Szóval nagyon jó, hogy megmutattad, egyszer még remélem fogok ilyet is csinálni, a most még csak tervezőknek pedig igen jól jöhet!

De még mennyire, hogy jobb a pókhálónál, mindenképpen megérte a befektetett munkát és pénzt. Bár úgy néz ki most csak ketten pörgünk a témán, bízom benne, lesz még, akinek megtetszik a dolog! A kiépítés szerintem már egész kis rendszereknél is megérheti, szerintem aki a sera 550-est kinövi (vagy hasonló kategóriás pumpát), annak már érdemes ilyenben gondolkodnia, könnyebb kezelhetősége és jobb szabályozhatósága miatt. Ha az lenne a kérdés, hogy megcsinálnám-e újra, azt válaszolnám, hogy igen, csak korábban! :)

Két hasznos kérdés van még szerintem (amit én sem tudok, tehát nem beavatott riporter vagyok :) ):
- a pattinthatós bilincseket az állványzatba bemarással, ragasztással vagy egyéb módszerrel rögzíted? (eredetileg ezt a módszert terveztem, menet közben döntöttem inkább a kevésbé stabil gyorskötős megoldás mellett)
- ezeken a képeken nem látszik, de kíváncsi lennék a pumpa bekötésére a rendszerbe! - meg persze minden másra is, amit még fontosnak tartasz csak nem jutott eszembe!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #20 7 éve 1 hete
Drága kollégám soha ne kicsinyítsd a munkádat!Szégyellném is ha valahogyan olyan szitu alakulhatna ki hogy valamiféle "majd én megmutatom" hangulat uralkodna-csupán azért kell képet mellékelnem,mert egy kép ezer szónál is többet mond!Minekutána úgy tűnik hogy ebben a témában mi ketten aktivizáljuk jelenleg magunkat jónak is gondolom mindkettőnk "képes" hozzászólásait!:) Ráadásul ez nálam már a második variáns mint tudod...a következő neked is sokkal jobb lesz,mert a tapasztalataidat és igényeidet is beleépíted majd!Sajnos ezt a képet Attila készítette telcsivel,én meg aztán a FB-ről másoltam ide-nem nagyítható,mert igen "pixeles".De akkor már használjuk ki hogy ilyen távlati ez a kép,és beszéljünk arról ami látható!
A locsolócsövek sima AWAB bilincsekkel vannak rögzítve,de erre a csőre nem tolható fel simán a fél colos slagdarab,melegíteni szükséges! Amint látod a locsolócső igen furán van elhelyezve-olyan természetellenesnek hat ugye?Az én szememnek még most is idegen,mert az ember akaratlanul is amolyan "antigravitációsnak" érzi..ennek a csőnek lógnia kellene igazam van?Minden kétséget kizáróan lefelé kellene állnia az ívnek,de én még plusz munkát is belefeccöltem hogy ebben a pozícióban legyen!Magyarázat az esetlegesen keletkező kondenzvíz eltávolításának lehetősége-ehhez pedig ragaszkodnom kellett ahhoz,hogy az garantáltan mindig a merev cső legalsó pontján gyűljön össze..onnan meg eltávolíthatom,nézd:


Kérlek figyelmedet a kis keretre koncentráld:emlékszel hogy ajánlgattam anno az áttetsző csöveket,hogy szemmel követhessük a megjelenő kondenzvizet?Nos valami hasonlóra gondoltam én!
De nézünk még egy képet,hogy három dolgot is megmutathassak neked:


Itt az alsó keretben láthatod azokat a kis csonkocskákat amiről én vételezem a levegőt,és magát a tűszelep helyzetét is-továbbá azt a kis bilincset ami magát a csővezetéket rögzíti az állványhoz!A felső kis keretben pedig nézd csak meg a "T" elágazást-no itt kínlódtam az O gyűrűkkel,aztán így fixre ragasztottam inkább.
Az egész rendszerem most hasonlóan épül fel:minden állványon ilyen gyűrű van képezve 16-os Műa.II. csőből,ez pattinthatós bilincsekkel rögzül az állványon.Úgy okoskodtam hogy ha már az állványokhoz készítettem el a medencéket(vagy fordítva,de egyedi méret minden),akkor nagy valószínűséggel ezek az akváriumok innen mennek nyugdíjba-ergo a polcokon lévő medencék mérete,mennyisége nem változik már.Ezért sem gondolom hogy nekem szétszedhető rendszer kellene-illetve ha jobban megfigyeljük minden zokszó nélkül szétszedhetem ezt a "fix" rendszert a locsolótömlőknél..az állványon lévő hardver minden marad,de az állvány kompletten költözhet;).És fog is...az előző postban mutatott képen lévő első állvány szépen kifordul a másik mellé,a felmaradó szabad helyen pedig megjelenik nekem egy csodálatos 100X40cm-es alapterület;)...nagyon halkan elárulom hogy ilyen sunyi módon terjeszkedek:D.
Száz szónak is egy a vége:bármilyennek is gondoljuk most rendszerünket,az nem végleges!Ez az anyag nagyon baráti áron beszerezhető,szépen ragasztható variálható.Ha viszont azt nézzük hogy hogy nézett ki előtte a medencéink környéke,ha arra a kazalnyi levegőcsőre gondolunk ami beszőtte az egészet-nos,hát ugye megérte Pisti?:) Sokkal letisztultabb,könnyebben kezelhető és mintha valahogy komolyabb is lenne..
Emlékszem amikor a képeimen szereplő kedves kolléga belépett hozzám-első kérdése a levegőrendszerre irányult!Bízom benne hogy sokaknak van annyi medencéje amihez megéri a kiépítés,és remélem hogy a mi hibáinkból tanulva végül mindenki megépítheti a saját megelégedésére szolgáló kivitelt.Mi ketten-sőt Halivadék kollégánkat is ideértem a saját blogja okán!-megmutattuk hogyan csináljuk..vagy hol hol tartunk most.Azt gondolom már ez is méltányolandó,hiszen eleddig semmi hasonló beszélgetéssel nem lehetett találkozni a hazai hobbiban.
Nagyon szívesen folytatom bármivel..ha kell egy részletet bemutatsz fényképen,és elmondjuk hogy mit gondolunk róla..de lesz olyan is hogy én teszem ezt,mert vannak ötleteim:) Élvezem a témát,köszi a blogodat!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #21 7 éve 1 hete
Gábor, ezt a képet, ha megmutatom a levegőrendszeremnek, megalázva fogja érezni magát, hogy nem elég, hogy fotókat készítettem róla, de még fel is raktam ide! :D Nagyon jó kép!

A túlbiztosításos szemléleteddel teljesen egyetértek, mondjuk én az üveget és a vizet eddig mindig jobban féltettem, mint a levegőt (értsd: az állványt sokkal inkább túlbiztosítottam, mint a levegőellátást), de ez valószínűleg azért van, mert szeretem "szellősen" tartani a halaimat, ritkán van olyan sűrűségem, amiben pár óra levegőhiány kárt tehetne. Ne bánj semmit, a túl biztos megoldásból még soha nem volt gond! :) A körbeellenőrzést én is ki akarom próbálni, bár egyelőre semmi sziszegést nem hallok, sőt, az egész rendszer kicsivel csendesebb lett mint volt (lehet a rögzített gumicső rezgéscsillapító hatása játszik közre).

A kis csonkok kapcsán féltem kicsit, az átemelőkön masszívan meg lehet fogni a levegőcső felhelyezésekor, de a rendszerben (talán kicsit túl hosszúra is vettem?) nagyon hajladozott, alig bírtam (próbáltam nedvesítve is) felerőltetni a levegőcsöveket annyira, hogy a kis O gyűrű már rendesen felkerülhessen. Eddig ehhez képest semmi gond nem volt vele. Persze ezek az alumínium kábelborítások sem azonosok, bár egymás mellett voltak a padláson, a piros sokkal keményebb és jobban tart (könnyebb volt vele dolgozni), a fekete sokkal rugalmasabb, mindenfelé hajladozott. Persze optimális esetben ezek nagyjából "örökre" maradnak a helyükön (hiszen mi indokolná, hogy lehúzzuk róluk a levegőcsövet?), tehát ezeken egyszeri munkát lehet csak könnyíteni és a hosszú távú használatot nem hiszem, hogy nagyon befolyásolná ez a jellemzőjük.

Az elágazók ragasztásánál a spórolás egyáltalán nem volt szempontom - amennyit használom a vinilfixet valószínűleg csak be fog száradni, mint az fbs vége szokott -, elsősorban a masszivitás és tartósság volt fontos számomra. Azért döntöttem a csurgatós módszer mellett, mert eredetileg a rést ragasztóztam körbe az asztalon, viszont ez egyrészt keserves munka volt (állandóan leböktem és elmozdítgattam a rövidebb ágat), másrészt azért a vinilfixre huszonpár fokon még hat kicsit a gravitáció, így pont a lényeges ragasztási felületnek is kicsit alácsorgott helyenként... Persze ezt a részét még újraragasztottam, de az egyszerre ragadt anyag mégiscsak jobb, így adódott végül a csurgatás. A képeken nem látszik, mert szárazan jóval kisebb a ragasztó, de szerintem ezt jóval kevesebb anyagból is meg lehetett oldani, viszont így bízom benne, hogy tartós lesz (egy újraragasztotton teszteltem milyen erőhatásra van szüksége ahhoz, hogy tönkremenjen... nem kicsire szerencsére).

Nade egy kérdést mindjárt intézek is a kép kapcsán: a locsolócső milyen módszerrel került rögzítésre? :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #22 7 éve 1 hete
Ahogy írod a ragasztó tulajdonságait,teljesen megnyugtattál-így már csak a színtelenségével kapcsolatosan van kis ellenérzésem,de az ízlés nem lehet döntő!Ha fizikailag megfelel,semmi okom a további "kukacoskodásra" :)
Az O gyűrűvel kapcsolatosan jól gondolkodsz,a mi rendszerünkben valóban csak a súrlódás az ami a helyén tartja.Anno én úgy gondoltam hogy a gyűrű keresztmetszetének növelésével megakadályozhatom a kipréselődést,de nem ez történt-valóban hatalmas szerepe van a nyomásnak!Igaz ami igaz,én teljes nyomáson(értsd nulla elvétel mellett)végeztem a nyomáspróbát és a gáztömörséget,ezért fordulhatott elő a dolog.Valószínű hogy életemben eddig művelt munkáim során szerzett tapasztalataim az okozói annak hogy én túl "ipari vagyok", valóban túllövök néha a célon!Egy hobbistának soha nem is lesz szüksége arra a fajta megközelítésre amit néha elkövetek...szánom-bánom,igazad van!
Elmondom azért hogy hogyan okoskodtam!Miután nyugállományba küldtem az összes kis légpumpámat(értsd Sera 550R-ek,Eheim 400,és még pár 450L/h teljesítményű ketyere)tapasztaltam hogy az egyetlen számomra addig gigantikusnak számító nagy pumpa (Air Pump 8000)nagyon bőven túllövi ezek teljesítményét.Érdekesség az,hogy bár a kis pumpák levegőhozamainak összege közel megegyezik ennek levegőmennyiségével,mégis a nagyobb nyomás az ő javára billenti a mérleget!Addig már eldobandónak ítélt porlasztóköveim keltek újból életre,én meg alaposan fellelkesülve végeztem a méréseket..egyszóval analizáltam mindent.
Világosan kikövetkeztethető hogy célom a rendszer kezelhetősége és átláthatósága iránti igényből fakadt,de egy remélt jótékony hatást is elkönyvelhettem!Ez nem más,mint a pumpa működési elvéből eredeztethető villamos fogyasztáscsökkenés abban az esetben,ha csöknentem a levegő szükségletet is! Így hát látható hogy én a levegőrendszeremben egyszerűen nem engedhettem meg semmiféle leghalványabb szivárgást sem,két okból:
  • gazdasági-mondhatnám "forintális"
  • takarékossági-itt a megtermelt levegő a céloknak megfelelő felhasználására gondolok
A mai napig még mindig ellenőrzöm a rendszert alkalmanként,ilyenkor kis edénykében mosogatószeres,vagy samponos vizet ecsetelgetek minden olyan lehetséges helyre ahol a leghalványabb esély is lehet bármilyen kis szivárgásra!A legkisebb buborékképződést sem engedhetem meg magamnak-nem garasoskodó,hanem a fent említett "ipari szemléletem" az okozója annak ha nem tűröm a lyukas rendszert.Ok-hogy lazítsunk kicsit elmondom hogy anno az országos gázprogramban résztvevő cégnél nem egyszer 85-90 bar nyomással próbáltunk.Egyébként technikai érdekességként még annyi hogy az iparban 150%-os "túlépítéssel" készülnek ezek,hiszen a sokatok számára ismert föld alatti és feletti nagynyomású gerincvezetékek legnagyobb elméleti nyomása az országos rendszerben max.62 bar lehet.
És most jön a csavar:javasoltam nektek a kissé flexibilis kiágazó csövecskét(az alumínium vezeték szigetelése ahogy írod),ennek immár számtalanszor hasznát vettem-kissé figyelmetlen,vagy néha minden ok nélkül kapkodó vagyok.Nos ha egyenesen a tűszelepeket ragasztom be,akkor már vagy 5-6 alkalommal le is törtem volna őket.Ezekből tanulva áldom az eszem hogy el mertem nektek mondai ötletemet,pedig volt némi izgalom bennem.;) Egyértelmű hogy a létező legegyszerűbben is kiképezhető,jóval kevesebb munkával és odafigyeléssel-de ismét a véletlenek elleni harc,és a túlbiztosítás okozza azt hogy ezt a kis "biztonsági elemet" beépítésre javasoltam.
A ragasztás technikájánál említed a rácsorgatást,és azt hiszem tudom is miért ezt választottad!Szerettél volna takarékoskodni a ragasztóval,ugyanakkor szeretted volna ha szép esztétikus is lesz majd az eredmény ugye?:) És ott a pont-míg teljes átmérőjű kinyomócsőrrel adagoltam a ragasztót,nekem is volt néha nehézségem-én azonban készítettem egy kisebb átömlést engedélyező pofonegyszerű kis csőrt a ragasztómra.Így már könnyedén férek hozzá a sarkokhoz is,jól kontrollálhatom a ragasztó menyiségét,és takarékoskodhatok amennyire indokolt!Elöljáróban annyit mondok neked:A mostani kupakot a ragasztóról el ne dobd..abból készül! Sajnos fotóm most nincs róla,de ha igényled készítek.
Még a ragasztások tartósságával kapcsolatosan ejtenék pár szót.Ugye ez a ragasztónk keményre köt-de sajnos nem jól tolerálja a rugalmasságot igénylő terheléseket.Igaz eddig csak egyetlen helyen törtem le egy cseh emelőm "T" idomáról a nyakat,akkor is túlzott erőhatás miatt.Megfigyelésem szerint az akkor használt ömledékragasztó(az olvasztós pisztolyból)egyáltalán nem tartott már,a Vinilfix pedig néhol indokolatlanul kis mennyiségben került felhordásra általam!Így hát a továbbiakban figyelek majd erre,ugyanúgy mint a ragasztási felületek tisztaságára,zsírmentességére is! Összességében véve azért igen tartós és olcsó kis rendszer ez-értem a cseh emelőket is ide,hiszen a ragasztási technika mindenhol hasonló(milyen jó egy homogén rendszer,ugye?).
Hopp...na még ragasszunk!Említed a lassú átkötést,és igazad is van:ahol vastag rétegben van a Vinilfix,ott valóban kell akár még több napos idő is neki.Ezért például javaslom a "T" elágazók előre való elkészítését,akár egy még csak tervezési fázisban lévő rendszernél is jó előre...viszont magad is megfigyelheted majd hogy ha fixre ragasztott rendszert építesz tok-toldás eljárással,akkor szinte percek alatt kész is vagy!Én így dolgoztam-a csövek tágított végeibe tizedmilliméternyi kottyanással betolható a másik cső,a felvitt ragasztó pedig ebben a kis résben résben néhány perc alatt a nálunk lévő nyomásnak lazán ellenáll.A kitüremkedő ragasztót én mindig szépen körbekenem szorosan a gallér mellett azonnal,így nem is csúf a dolog-tegyél majd próbát egy ragasztásnál-az eredmény meggyőző szerintem!
Valami oknál fogva én a falon futó gerincet rugalmas locsolócsővel választottam le az állványokról,így ha netán óvatlanul meg is feszíteném a merev csövet az enged...lehet hogy ez már megint az én bolondériám azonban!:)
Pisti még nem szemlélted meg a saját rendszerem egy kis darabkáját fotón-pedig azt hiszem kedves Attila barátom azt is lefotózta mikor nálam járt-no nézzük csak,így könnyebb elképzelni:


Ha szeretnél még erről beszélni ajánlom kiindulási pontnak e képet-erről már van tapasztalatom,és készséggel meg is osztom!:)
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #23 7 éve 1 hete
Holnap este felé jövök az újabb gondolatokkal!:)
Rettenet mód sajnálom azt,hogy nem tudom neked a fizikai valómban megmutatni hogy bizony neked sem kell annyit hajlítanod a szép eredményhez!De ha megfelel akkor holnap töviről-hegyire részletesen elmondom az én módszeremet,hidd el az ég világon semmi kacifánt nincs benne,tuti hogy menni fog!Holnap visszatérek...(ez nagyon Terminátorosan hangzott!) :)
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #24 7 éve 1 hete
Nagyszerű, köszönöm a hozászólást! Nem hiszem, hogy bárki is azt gondolná, hogy ezek nem fontos kérdések/megjegyzések a téma kapcsán, nem tudom mit lehetne ebből rosszindulatú megjegyzésként értelmezni, nekem nem sikerült még csak a legkisebb felesleges agyaskodást vagy rosszindulatot sem megtalálni gondolataidban! :)

A Vinilfix kapcsán: a cseh átemelő barkácsoláshoz színtelent vettem, mivel csak annyi volt a megjegyzés, hogy színtelen és szürke színben kapható, ahol vettem, úgy gondoltam, hogy mivel egyéb megjelölés nincs, valószínűleg ugyanaz a kettő, csak színben tér el, így első körben előnyösebb a színtelen, talán jobban látjuk majd, mi is történik alatta. Teljesen keményre köt, az átemelőkön még most is jól tart, pedig azokat nem most készítettük... Őszintén szólva összehasonlítási alapom nincs, még nem fogyasztottam el egy teljes tubussal a színtelenből, a szürkét pedig még nem próbáltam, de bízom benne, hogy azt jeleznék valahol, ha vizuálison kívül egyéb tulajdonságaiban is eltérne a kettő.

O-gyűrűs illesztés kapcsán: most is szárazon illesztettük, ahogy eddig mindig, de valahogy ha nem a falon kell babrálni, hanem kézben a kis emelővel, azért jóval egyszerűbb a dolog! Szóval én még nem tapasztaltam csúszást/mozgást/sziszegést a gyűrűknél és ezt nem csak a stopperrel, hanem a nyomáskülönbséggel is magyaráznám. (Nem akarok nagyon belemenni a fizikába, mert még most is padokat koptatnék, ha a fizika vizsgán nem a megfelelő cimborám mellé vezérel a sors, ezért mindenkitől elnézést előre is a nem szakszerű kifejezésekért) Úgy gondolom, hogy az én nyomásomon még kisebb az az erő, ami a gyűrűt kifelé kényszeríti, mint a gyűrűanyag és a cső között fellépő súrlódás. Kevésbé tudományoskodva (ahogy én is értem) megfogalmazva: jobban tapad a gyűrű, mint amennyire nyom a pumpa. Ha jobban nyomna a pumpa úgy gondolom ki lennének használva a stopperek is, sőt, lehet elégségesek sem lennének! Ezt lehet ki is kellett volna emelnem, hogy senki se álljon át visszaállási lehetőség nélkül a blog alapján, mert ha szétnyomja a pumpája a rendszert ott áll levegő nélkül... (Azt hiszem ezt beleszerkesztem valahova a szövegbe majd)

A cső kapcsán: sajnos nincs elég finom mérőműszerem, ezért csak szemre gondolom, hogy nekem egyöntetűnek tűnik a csöveim vastagsága és formája, de lehet tévedek. A pumpás bekötésnél a csövem nem mérvadó, mert betéttel tágítgattam, melegítéssel, nem éppen szépen és pontosan - eredetileg olyan szélesre akartam tágítani, hogy a tömszelencére rá tudjam húzni és úgy megragasztani, de aztán ez túl nagy szélesítésnek tűnt a munka közben, így csak azonos szélességűre hoztam.

A rögzítés kapcsán: a fixre ragasztást O-gyűrű nélkül feltételezem úgy érted, hogy az egész rendszer 16-os csőből épül fel és úgy kerül összeragasztásra. Jól gondolom? A ragasztás hiánya azért tetszik különösen (a könnyű szétbonthatóságon és összerakhatóságon túl persze, jól mondod), mert a száradás nem éppen gyors folyamat, egy módosításra egy napot kell számolni biztos esetben, gyűrűkkel pedig 5 percet :) Ha ez nem lesz szempont elképzelhetőnek tartom, hogy a ragasztás mellett teszem majd le a voksomat - vagy ha valamiért a mostani megoldás nem válik be, akkor biztosan.

A levegőszabályozók kapcsán: változó hosszúságú lengőre tettem a tűszelepeket, mindenhol az volt a szempontom, hogy az adott akvárium (vagy használati célpont) kényelmes közelében legyen, úgy hogy könnyen igazíthassak rajta szükség esetén. Nem annyira látszik a képen, de a felső akvárium igen magasan van (180 cm vagyok, de az etetéshez is lábujjhegyre állok), oda vezettem le, ahol ágaskodás nélkül kényelmesen tudok szabályozni. Ahol az állványzat mögött van a váz, ott az akváriumokra helyeztem a szabályozást stb.

Köszönöm a hajlításos tanácsod, talán párszáz hajlítás múlva már nem lesz nagyon sokkal csúnyább, mint a te műveid, ez alatt a szám alatt nem nagyon hiszem, hogy megközelítenélek! :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #25 7 éve 1 hete
Kérdéseimre visszatérve:a legnagyobb meglepetéssel néztem a ragasztásaidat,nekem teljesen új ez a fajta Vinilfix! Az életemben nem láttam még ebből a színtelen variánst,de azonnal "netet" ragadtam és utánaolvastam.Még tovább fokozódott a tudatlanságom,ugyanis háromféle változatban is létezik:az általam ismert szürke,a blogodban szemlélhető színtelen,és van egy barna változat is!
Neked szerencséd van,és szépen is dolgoztál a "T" idom áthatásánál...de mivel ezen a ragasztón áttetszik az egész,én a továbbiakban is inkább a szürkét használom!;) Milyen tapasztalataid vannak ezzel a színtelennel-úgy értem ugyanolyan keményre köt mint a szürke? Akarattal választottál színtelent?
Már csak megjegyzem hogy eleinte azt hittem hogy Novo lep-et használtál,ami nekem nem jött be:az nem keményedik meg ilyen szépen,és szintén ilyen színtelen.Ez a ragasztó viszont(gondolom az UV érzékenysége miatt)később besárgul,de egy nagyon csúnya színárnyalatot képzelj el,ami élesen elkülönül a csővezeték színétől!Így hát én a Novo lep-et nem tartom ezt jónak-a válasz itt olvasható alant.
.Ez a ragasztó tisztára olyan mintha Technokol lenne,egy későbbi postban taglalom majd az összetételét is,igazság szerint nem találtam meg a neten ezt.
Aztán az O gyűrűs összeillesztéseknél említed hogy volt némi harc-ráadásul te a "cseh emelős méretet" használtad és még így is...hm!Nos elmondom neked a "nagy titkot",ha még nem tettem volna:az ilyen összeszereléseknél én még véletlenül sem nedvesítettem meg a felületeket,hanem szárazan toltam össze az egészet!Viszont mint említed is én egy milliméterrel vastagabb gyűrűt használtam-és végül az is felkerült a "nemszeretem" kategóriába! Hogy miért-és miér annak gondolom-ezt a későbbi olvasók számára írtam ide
Jól mondod:nagyon extrém keményen megküzdöttem mire összeszereltem,ráadásul nekem a plafon alatt 25 centivel szaladnak a vezetékek,ott szereltem.Mire összejött az hogy mindhárom irányból csatlakoztam a "T" idomra a hajam szála az égnek állt-aztán jött a nyomáspróba!Úgy nézett ki hogy megállja a helyét már a megoldás,de sajnos perceken belül elkezdtek az O gyűrűk "ficeregni",és egyszer csak a levegő sziszegése is jelezte hogy ez nem lesz jó nekem sajna!:( Mint privátban jeleztem neked a csövek egytengelyűsége rendkívül számít a későbbi megfelelő tömítettség tekintetében-de van ettől nagyobb baj is!Sajnálatomra én csalódtam az O gyűrűs csatlakozásokban,de erről nem a gyűrű tehet! Maga a cső a ludas-el is mondom miért:ezeket ugye csupán villamos vezetékek burkolására tervezték,és 1.1 mm falvastagsággal készülnek.Az O gyűrű a maga keresztmetszetével befeszülve igyekszik elzárni a levegő útját-sőt maga az O gyűrűs tömítés ennél sokkalta nagyobb nyomásokra is alkalmas,akár hidraulikus tömítési igényekre is megfelelő...igen ám,de ott fémek közé szorítva,és fészekben van!Nálunk meg műanyagok között,ráadásul semmi vájat vagy ütközés nincs neki-remekül megoldottad viszont a "stoppereket"!
A csövünk nem mindig megfelelő még így sem-figyeld csak meg a légpumpád bekötésénél!Magam is megszenvedtem vele mint mondom-így végül ki kell mondanom mire jutottam,szerintem mi okozza ezt!A csövek falvastagsága ingadozó-némelyiken akár szabad szemmel is látható hogy az egyik oldalon a falvastagság vékonyabb mint az ellen oldalon, ráadásul a vékonyabb engedni is fog az O gyűrű nyomásának...a fenébe,már ferdül is a cső,romlik a tömítés!:(
Jól tudom hogy te a szétbonthatóság oltárán áldoztál ennyi munkát a témára-de a végleges helyen én azt gondolom hogy a fixre ragasztás lesz a megnyugtató megoldás majdan.Én is ezt csináltam aztán...Ha jobban belegondolsz az állványokon szaladó csöveket bármikor elvághatod,az újbóli összeragasztáskor pedig mindössze hosszabb szárú T-ket csinálsz és kezét csókolom!;) Ha fixre ragasztod akkor nem kellenek az O gyűrűk,a stopperek...és villámgyors az egész,igaz később már nem bontható.
Mindezeket mondom nem kritikaként,hanem nyílt téren való ötletelés gyanánt-te ezt pontosan tudod,de megelőzném a kívülállók azon gondolatát hogy bírállak!Nem erről van szó egyáltalán...mi azt szeretnénk ha az utánunk jövők is lekövethetnék a folyamatot,így igaz?

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Folytassuk:kiemelten tetszik a kis O gyűrű használata!Remek rögzítés,pillanatok alatt oldható is,és olcsó-nekünk való! Nem tudom viszont hogy miért szerelted "lengőre" a kis tűszelepeket-nálam a kis beragasztott fekete csövek után azonnal jön a szelep egy kis darabka levegővezeték közvetítésével!Persze ha neked így állt össze akkor ok...
Nagyobb átmérőjű cső hajlítása:valóban a szoros betét nagy segítség,de a belső ívnek így is kell a támaszték javaslom hát legközelebb használni azt.A cső egyenletes átmelegítése rendkívül fontos-ha a belső ívet túlmelegíted az könnyedén berogy, főleg ha kívül (a húzott paláston) meg hidegebb.Ez is mint minden csak tapasztalatot igényel,én is elrontottam párat mire ráállt a kezem.:)
Összességében igen impulzív a munkád-az meg különösen nagyon tetszik hogy te magad is érzed miben kell majd legközelebb ügyesebbnek lenni!Nálam most működik a 2.0 változat,de még mindig fogok változtatni-lehet hogy már én is csak a végleges lakásunkban.A rendszered működik,köszönöm hogy elfogadtad valahai meglátásaimat,és kérlek a mostaniakat is csak munka közbeni észrevételként kezeld.
T.:Gábor