22 október 2020

Kezdő akvaristaként - mert a gyerekkori 50 [vagy 80?] literes nem számít, én csak néztem, emlékezni is alig emlékszem már rá - hosszú hónapok fejtörésébe került az első saját akvárium összeállítása. Az egyik legnehezebben kikristályosodott terület a világításé volt. Erről szeretnék írni, valamint arról az elméleti háttérről, amit rengeteg olvasgatással az eltelt időben magamra szedtem - hátha segít valakinek, aki hasonló módon vacillál.

A led nálam alapvetően már a kezdetektől szerepelt az étlapon. A lakásban már régebb óta elkezdtem lecserélni a halogén illetve izzószálas körtéket ledekre, és igen meggyőző tapasztalataim voltak velük, így hamar adódott: legyen led.

Elsőként az egész téma elméletéről írnék, aztán az én konkrét választásom körülményeiről, végül magáról a világítás összeállításáról. Mivel ez valójában három külön blogposztként született anno, előre szólok, hogy hosszú lesz. Nagyon. Szóval rágcsát, üccsit tessék bekészíteni. :)

A led lelkivilágáról

Azt hiszem, azt mindenki tudja, hogy a ledek valójában diódák, azaz olyan elektronikai eszközök, amik megfelelő feszültség alá helyezve - meglehetősen szűk spektrumú - fényt bocsájtanak ki. Elsőként a piros, sárga és zöld ledeket sikerült elkészíteni, majd meglehetősen hosszú idő után sikerült a kék ledet kifejleszteni. Ez után újabb technológiai lépésre volt szükség a manapság már sűrűn használt fehér ledek megjelenéséhez.
A fehér ledek ugyanis nagyon hasonlóak a végső fénykibocsájtás elvében a fénycsövekhez: valójában egy kék ledről beszélünk, aminek borítása olyan porral van bevonva, ami a kék fény gerjeszt fénykibocsájtásra - ennek eredője lesz az általunk látható fehér fény. Ennek megfelelően a ledek fénye, spektruma elég jellegzetesen egyedi. Alább egy kép, hogyan is áll össze az a fehér, amit mi látunk egy ilyen ledtől.
Látszik, hogy komoly tüske van kék tartományban - ez a kék mag fénye, a maradék ív pedig a fénypor által kibocsájtott fény. Az alábbi képen három különböző színhőmérsékletű fehér led spektrumát láthatjátok.
Mi az a színhőmérséklet? Alapvetően az eredőként kisugárzott fény "színét" szokás ezzel az értékkel kifejezni [persze ennél bonyolultabb, de közelítéssel elfogadható]. Egy olyan hőmérsékletről van szó, ami egy feketetest-sugárzó [szénrúd] hevítésénél különböző színű izzásakor mérhetünk. 2-3000K magasságban sárgás-pirosas ez a fény, majd egyre magasabb hőfokon egyre kékebb, hidegebb. Ehhez viszonyítva lehet a különböző fénysugárzók színét megadni. Azt tudni kell, hogy ez alapvetően azokra a fényforrásokra jó, ahol a sugárzás melegedésre jön létre - pl napfény, hagyományos izzólámpa. Minél inkább átmegyünk a fluoreszcencia területére, annál kevésbé lesz ez a módszer megfelelő.
Ezen felül, ezek a fent említett fényforrások minden tartományban sugározzák a fényüket. Az általunk használt fénycsövek és a led is csak bizonyos szűk tartományokban sugároz - a fejlesztők a fényporok összetételének variálásával úgy állítják ezeket a tartományokat be [illetve igyekeznek], hogy végül az eredmény fehér legyen - megközelítőleg.

Itt alább látható pár példa:

Egy t8-as, 6500K-es phillips fénycsőEgy t5-ös, 865-ös csőEgy tungsram biax kompakt fénycsőVégül egy összehasonlító ábra. Baloldalt egy hagyományos izzó, aztán háromféle kompakt, végül egy led színképe
A növények és a fény

A növényeknek alapvetően szükséges a fény a fejlődésükhöz, a fotoszintézishez. Csakhogy ők egészen máshogy viszonyulnak a fényhez, mint mi. Az emberi szem a "fény" azaz az elektromágneses sugárzás teljes spektrumának csak egy nagyon kis részét képes érzékelni. Ez az intervallum 400 nm körül [ibolya] kezdődik és alig 800 nm környékén [vörös] már véget is ér. Az ennél rövidebb hullámhosszú elektromágneses sugarak a különböző ultraibolya változatok, majd a gamma- és röntgensugarak egyre "keményebb" változatai. A 800nm feletti sugárzás az infravörös, mikro- majd a rádióhullámok területe.
Ráadásul az emberi szem a különböző hullámhosszúságú fényre más-más érzékenységgel reagál, a fényérzékenység maximuma a zöld fény sávjában van.
A növények ehhez képest még az emberi szemnél is kisebb mértékben tudják "látni" - azaz felhasználni a fényt. A növények számára a fény a fotoszintézishez szükséges, amúgy ettől eltekintve vaksötétben is ellennének. A fotoszintézist a növényben található többféle színtest nevű cucc végzi - zöld, kék, stb színtestek. Ezek csak nagyon szűk határokon belüli hullámhosszúságú fényt tudnak hasznosítani:
A képről hiányzik a ß-karotinoidok által hasznosított tartomány, de az gyakorlatilag majdnem megegyezik a klorofillok kék tartomány-beli érzékenységével.
Tehát mindez azt jelenti, hogy lehetőség szerint olyan fényforrást kell találjunk, ami a lehető legjobban lefedi a kék és vörös tartományok megfelelő részét, lehetőség szerint abszolut nem sugároz sem UV, sem infra tartományban [ld. algásodás], és még zöld is van benne, hogy még a mi szemünknek is tessék, hiszen végülis azért tartunk akváriumot. A fentiek alapján a ledek erre nem tökéletesek - de legalább annyira alkalmasak, mint a t5 és méginkább a t8 csövek.

A ledek manapság

Amikor a világítást terveztem, két szempontot tartottam a legfontosabbnak:
- 12 voltos működtetést. A medence a gyerekszobában lesz, és bár az enyémek nem dúvadak, azért jön vendégségbe mindenféle kis ördögfajzat:). Ezen felül ha valami gond adódik, nem szeretnék feltétlenül halászlevet sem főzni, nem azért tartom őket [nem is szeretem:)].
- a lehető legegyszerűbb elektromos szerelést. Elektronikából sík hülye vagyok, azaz a forrasztgatás, pákával és egyéb hasonló apróságokkal mókolás nem az én világom. Időm és energiám sincs erre.

Jelenleg a ledek négyféle technológia szerint készülnek - már azok a ledek, amiket a mindennapi gyakorlatban könnyen beszerezhetünk.

Anno a led egyfélét jelentett: a mindenki által ismert apró epoxi buborékot, két vékony lábbal, 3-5mm átmérővel. Ezeket hívják DIP ledeknek.Az ezekkel készült lámpatestekben a nagyobb fényerőt a "minél több minél kisebb helyen" módszerrel valósítják meg. Alapvető hátrányuk ezeknek a ledeknek, hogy a tokozásuk hővezetése elég rossz [=botrányos]. Itt ki kell térni egy tévhitre: a ledek bizony melegszenek - mint minden eszköz, amin elektromos áram folyik át. Mivel nincs tökéletes tisztaságú félvezető, ez a hőtermelés a ledek élettartamára nagyban befolyással van. Lényegében a ledek élettartamát az határozza meg, mennyire lehetséges a fénykibocsájtó réteg hőmérsékletét a lehető legalacsonyabban tartani. Az ajánlás szerint a maghőmérsékletnek 125 foknál magasabbra nem szabad mennie, de javasolt a 100 fok alatt tartás. A DIP ledeknél ez a tokozás miatt nagyon rossz hatásfokkal lehetséges, ráadásul a foglalatuk oxidálódik is, így ezeket a ledeket napi 2-3 óra folyamatos működésnél többre nem is ajánlják. Ennek ellenére tudni kell, hogy ezeknek a ledeknek a legkisebb a hőtermelése egy egységre, bármikor megfoghatóak, melegek, de nem sütnek. A további típusok már passzív hűtés nélkül hamar működésképtelenné válnának.

A következő típus az SMD ledek családja. Ebből jelenleg már kétfélét forgalmaznak [legalább], a tokozás méretében és a modulok fényáramában is van eltérés - meg természetesen az árukban.Ezeknek a ledeknek a tokozása olyan anyagból készül, ami a hőleadást sokkal inkább lehetővé teszi, valamint a fenti oxidáció sem érinti őket. Így ezeket a ledeket már 8-12 órás folyamatos üzemre is ajánlják.A harmadik a Power ledek vagy High Power ledek csoportja.Ezekben szintén SMD ledek teljesítenek szolgálatot, közvetlenül alu/kerámia alapra szerelve a hővezetés miatt, viszont ezekből max. 3-4 darab van és mindegyik külön el van látva egy gyűjtőlencsével a fény fókuszálásához. Ez a lencse a teljes kisugárzott fényt már előre sugározza, általában 45 fokos szögben. Ezek az SMD modulok 1-2 wattosak önmagukban, tehát egy ilyen fényforrás felvett teljesítménye már 3-5 watt is lehet. SMD lámpáknál ez jellemzően maximum 3 watt körüli [most a halogén spotlámpák kiváltására alkalmas darabokról beszélek]. Ezeknek a fényforrásoknak a hőtermelése már igen jelentős, ezért alu házba szerelik minden esetben. Ezt a házat megfogva üzem közben határozottan megsüti a kezünket.

A negyedik, és technológiailag legfrisebb csoport a COB ledek családja.Ez a power ledekhez képest homlokegyenest más irányú fejlesztés eredménye: a "kevés erős kis helyen" helyett a "több gyengébb, kicsit nagyobb helyen" elve alapján. A power ledeknél az egyes modulok teljesítményét növelik, ameddig csak lehet. COB ledeknél pedig egy tokozáson belül több, lehetőleg kisebb teljesítményű [kb. max. 1w] chip kerül egymás mellé. Ergo nagyobb felület - jobb hőleadás, kisebb vakítás. Ezen felül a meghajtó áramot sem kell magasan tartani, mivel elég a chip felületét növelni a nagyobb fényerőhöz - így a hőtermelés is alacsonyabb.
Technológiailag mindhárom utóbbi fényforrás alapvetően SMD chipet használ.

A korábban említett kritériumok miatt végülis a led szalagok és az mr16 gu5.3 foglalatú 12 voltos spotlámpák voltak versenyben. Szalaggal nem szimpatizáltam az elejétől kezdve. Sok megvalósítási leírással, képpel találkoztam a neten az információgyűjtés időszakában, amik - számomra, természetesen - mind azt az információt közölték felém, hogy ezekkel csak a gond van:) Forrasztgatás, méretrevágás, vízhatlanság/páravédelem megoldása... Aztán később találtam tapasztalati leírásokat a használatról a fény szempontjából is. Ezek egybehangzóak voltak azt illetően, hogy a ledszalagok sajnos élettartamuk első néhány hónapjában drasztikus fényerő csökkenésen mennek keresztül. Ez egyrészt a hűtés hiányából/rossz megoldottságából, másrészt a vízállóságért felelős szilikon/gyanta bevonat és a vízpárában található anyagok reakciója miatti sárgulásból/opálosodásból adódik.

Ezért nálam a szalag elég hamar kiesett. Ahhoz a fényáramhoz ráadásul, amire nekem szükségem volt, majdnem 7 méter smd3258-as szalagot kellett volna elosztani valahogy a tető felületén - vagy beruházni a méterenként 7000 forintnál is drágább 24 voltos verzióba, aminek impresszívek az adatai, de a fenti hiányosságoktól ugyanúgy szenved.
Így maradt a spotlámpás megoldás.

Mindhárom létező technológiából próbáltam kikutatni a lehető legjobb megoldást. A power ledek hamar kidőltek, lévén a hőtermelésüket csak nagyon komoly aktív hűtéssel tudtam volna kompenzálni - ahhoz ugyanis, hogy a mindenhol emlegetett 30 lumen/liter értéket át tudjam lépni, az akkor megtalálható power ledek közül 6-7 darabot is a lámpatestbe kellett volna szerelni [átlag 300lm fényáramra voltak képesek]. Ezek mellett a power ledek sugárzási szöge legtöbbször nagyon kicsi, 30-45 fok körüli. A medencém 71 cm hosszú, ez szintén azt jelenti, hogy 10cm magasságban függesztett lámpába sok fényforrásra lesz szükség.

Az SMD ledes spotok hosszú ideig versenyeztek a COB ledekkel, de végül, miután az általam kedvelt webshopba érkeztek új COB lámpák, amik 400 lumenes fényárammal rendelkeznek, egyértelmű győztest hirdettem. A talált SMD spotok ugyanis max. 250 körüli lumenre voltak képesek, ráadásul jellemzően 120 fokos sugárzási szöggel - ami azt jelenti, hogy egységnyi területre megint kevesebb fény esik, sok megy kárba. A nyertes COB spotok 60 fokos sugárzási szögűek.

A konkrét megvalósítás

Hogy lehetőleg mindkét szükséges tartományt megpróbáljam megközelíteni, kétféle spotot rendeltem:
- 6000K színhőmérsékletű hidegfehéret, 400 lumen fényárammal és
- 3200K színhőmérsékletű melegfehéret, 360 lumennel.
Előbbiből hármat, utóbbiból kettőt. Ezek egy 65cm hosszú lámpatestbe kerültek, így a vízfelszín alatt 5-8cm-rel már a teljes medence területét lefedi a fényük.

Összesen 1920 lument szolgáltatnak, ezzel a bruttó méretre 29.5, a nettó kb 55 liternyi vízre 34.5 lumen/watt érték esik. Az általánosan ajánlott 30lm/w határt tehát ezzel el lehet érni, ráadásul a vízoszlopom csak 27cm, tehát jut fény elég mindenhova.

Azért vettem két félét, mert úgy gondoltam, szimulálunk egy kevés napkeltét-napnyugtát a halaknak:). Mivel ezek 12 voltos fényforrások, két külön kört időkapcsolóval csak két külön táppal lehetne megvalósítani - vagy sokat kéne mókolni, így a vezetékezést úgy oldottam meg, hogy a közös tápról két áramkört alakítottam ki, mindkettőben egy-egy egypólusú kapcsolóval.

Ezeket kapcsolom manuálisan - reggel először a melegfehéreket, majd 15 perc múlva a hidegeket is; este fordítva. Ezzel talán valamelyest tudom csökkenteni a fénysokkot a halak számára.

Építés

Volt itthon maradékban beépíthető spot lámpatest. Kétféle, persze, nehogy egységes legyen:) Három fapados kerek, és két kicsit szebb, antik nikkel színű szögletes. Ráadásul a kétféle lámpatest kétféle méretű is: a szögletesek jóval kisebbek.
Ismeretségen keresztül sikerült hozzájutnom egy 10mm vastag, 10cm széles tömör alu rúdhoz. Még kedvesen méretre is vágta nekem, szóval ezt a 65 centis darabot már csak ki kellett vágni a lámpatestek helyénél, és tökéletes, extra hővezetésű alapot kaptam a lámpatesthez. Mivel nem akartam dobozszerű épített akváriumtetőt, ezért a világítótestet függesztve kellett felszerelni - azaz egy dobozt kellett hozzá gyártsak.
Ennek oldalai fenyő lécből, a két rövid oldalon a lezárás pedig 5mm rétegeltből készült. Ebbe a két rétegeltbe is lyukat vágtam - a doboz két végét 1-1 8cm pc ventillátor foglalja el. Egyik végén beszív, másikon kifúj, ezzel folyamatos kereszthuzat is van a dobozban, szintén a hűtés elősegítésére. A doboz tetejét pedig egy légkamrás polikarbonát lemezmaradékból vágott megfelelő méretű darab alkotja, a belenyúkálásokat elkerülendő - bár pont emiatt lett 12 volt, hogy ez se okozzon gondot.Elsőnek kivágtuk egy akvarista társ segítségével a lyukakat az aluból.
Utána a két hosszanti oldal alsó széléhez közel csináltam 1-1, 7-8mm mély hornyot. Ezekbe kerül az alulemez két oldala.Ezeket, nem lévén se körfűrészem, se marógépem, flexszel csináltam: hosszában bevágtam a két oldalt, majd kis kézi vésővel kifaragtam. Ahhoz képest egész használható lett.

Innen már csak pár lakkréteg következett, és jöhetett az összeállítás, majd a vezetékezés, végül az egész doboz felfüggesztése egy falra szerelt polc konzoljaira. Ehhez aprószemű láncot vettem, kb. 60-80 centire volt összesen szükség.

A végeredmény:Érdekességképpen pár kép a fényekről. Amíg a világítás nem lett kész, viszont a medence már feltöltésre került [kicsit hamar ültettem be a növényeket, onnan már nem volt visszaút] két 11 wattos kompakt izzó próbált valamiféle félhomályt varázsolni a víz fölé. Ezt lefotóztam, és a beállításokat felírtam, majd később a ledekkel ugyanezekkel a beállításokkal is lőttem egy képet. Hát a különbség ég és föld.A ledes kép a mentett beállításokkal elég jól beégett, szóval helyesbítés után is csináltam egyet, hogy valamennyire élvezhető legyen.


Költségek

Az egész világítótest megvalósítása a következő költségekkel járt:
- led spotok: 5db x 2 390 Ft = 11 950 Ft
- mr16 foglalatok: 5db x 121 Ft = 605 Ft
- 60w led táp [12vDC, 5A] = 4 079 Ft
- kéteres vezeték: volt itthon, kb 2-3 méter fogyott [de lehet, hogy kevesebb:)]
- postaköltség = 990 Ft
- faanyag: 2x 80cm fenyő kerítésléc, 2x 10cm x 10cm x 5mm rétegelt = ~1800 Ft
- kapcsolók: 2x 1pólusú nyomógomb = 120 Ft
- ventillátorok: kukázva halott pc tápból
- alu rúd: ingyé' volt, de kg-onként kb. 1200 forintos nettó ára van. a rúd maga kb. két kilós.
- lánc: métere 270 forint. 2 métert vettem, de elég lett volna 80cm = 216 Ft
- beépíthető lámpatestek: maradék, de darabja a fapados fehérnek kb = 900 Ft

ez így együtt összesen ~20 600 forint. Az elfekvő vagy ingyenes anyagokkal együtt sem került volna többe, mint 26 ezer forint. Cserébe elvileg világít, míg világ a világ, plusz két nap :), gyakorlatilag nem melegít semmit - a spotok üvege megfogható szemből, még csak épp langyos - és a növények láthatóan szeretik, minden nő, még az anubias is hozza a heti egy levelét. A halaknak pedig barnul a feje búbja.

Nagyjából ennyi. Az elkészítést illetően a dolgok nagy részét nem írtam le, az elméleti és megvalósíthatósági információkra koncentráltam, hogy látható legyen, mennyire használható ez a technológia. Bárkinek bármilyen kérdése van, szívesen segítek, ahogy tudok.

További érdekességként ajánlom ezt az oldalt

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


nebula profilkép
nebula válaszolt #1 6 éve 8 hónapja
hogy ez a feljebb húzás nem jutott eszembe... ez most nem lánc, hanem 2.5ös sodrony, de akkor is. ennyi eszem van... :D
Gabor77 profilkép
Gabor77 válaszolt #2 6 éve 8 hónapja

nebula beküldte: Gábor77, ha egyszer fehérvár felé jársz, nem hoznád el azt a műszert, ha szépen megkérlek? :D


Ok, bár sajnos jó 5 éve nem jártam arra, de ha véletlenül arrafelé járok egyszer, akkor elviszem.

Telefonnal egyébként úgy tudnál mérni, hogy a fényérzékelőt eltakarod valami sötét, de fényáteresztő anyaggal, annyi rétegben, hogy ne a maximumot mutassa. Bár a 10 cm kicsit közelinek tűnik, érdemes minimum 20 cm-re mérni (ha még mindig láncon lógnak, simán meg tudod emelni), és szintén érdemes kizárni a többi fényforrást, egy nem fényáteresztő csővel, spot LED-nél már egy 5 cm átmérő elég.

Persze pontos adatot nem fogsz tudni így sem mérni, de a LED-ek közötti különbséget, és a későbbi mérések közötti különbséget igen, persze, csak ha megőrzöd a csövet, és a sötétítő anyagot is...
nebula profilkép
nebula válaszolt #3 6 éve 8 hónapja
egyébként ha lesz egy kis idő, megpróbálom a vízoszlop alján is megmérni a telóval a fényt [vízálló]. sajnos a két lámpa alatt nem egyforma magas az aljzat, ez okoz némi nehézséget, meg az, hogy ne túrjam szét az egész scape-t... :)
nebula profilkép
nebula válaszolt #4 6 éve 8 hónapja
Gábor77, ha egyszer fehérvár felé jársz, nem hoznád el azt a műszert, ha szépen megkérlek? :D
most bennhagytam az egy évvel kevesebbet futott lámpát az armatúrában, elvileg ennek párhuzamosan fut a csökkenési görbéje a többivel, szóval a különbségnek végig meg kell lennie, amíg ki nem ég. szóval jó lenne egyet mérni :D
Gabor77 profilkép
Gabor77 válaszolt #5 6 éve 8 hónapja

halőrxxl beküldte: Olvaslak benneteket,és olyan gondolatom van amit megkérdezek:elképzelhető hogy más márkákat használtok Gábor?Nebulánál szuper a világítás nálad csökkenés tapasztalható...talán a te ledjeid olcsóbbik verziós kivitelűek,vagy mire gondolsz?


Elképzelhető, hogy ezek gyengébb minőségűek, hiszen 1 USD 1 ilyen LED, tehát biztosan nem az örökkévalóságnak gyártják. Én abban a tudatban is vettem, hogy ennyiért 4-6 havonta cserélni kell a LED részét, de egyelőre bírják még. A másik amire gondolok, hogy szemel ezt az eltérést nem igazán lehet észrevenni, főleg úgy, hogy egyszerre több LED is világít. Én szemre semmi különbséget nem látok a 6800,és az 5500 LUX-szal világító LED-ek között, pedig a mérés szerint ott 20% a különbség a 2 LED fényereje között.

A fényerő egyébként nagyon változó, már sok fajta 3W-os LED-et rendeltem, még nem nagyon sikerült 2 egyformát találni, és a különbség általában 1-2%-nál nagyobb, szemmel mégsem látható a dolog. Egyébként igaz ugyanez a MO-on vásárolt hagyományos izzókra, és kompakt csövekre is, új korukban is van 10-15% különbség az egyszerre vásárolt ugyanazon teljesítményű, és márkájú izzó között, tehát nagy tapasztalatokat ebből nem lehet leszűrni...

Fénycsövekhez nem nagyon tudok hozzászólni, de a fényerőben szerintem ugyanaz a szórás megvan, mint izzók, és LED-ek esetében, ott még a mérés is nehézkesebb, hiszen azok nem 1 pontra, hanem 1 csíkra világítanak, ha jó a fényterelő...
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 6 éve 8 hónapja
Olvaslak benneteket,és olyan gondolatom van amit megkérdezek:elképzelhető hogy más márkákat használtok Gábor?Nebulánál szuper a világítás nálad csökkenés tapasztalható...talán a te ledjeid olcsóbbik verziós kivitelűek,vagy mire gondolsz?
Fantasztikus hogy tudsz mérni,hála a jó égnek hogy ilyen műszaki berendezésed is van-én igen kíváncsi lennék hogy a fénycsöveknél vajon mit lehetne mérni?Hogy ezt szóba hozom annak az az oka,hogy egy FB társamat "elirányítottam" egyenlőre a T5 világába.A világítást már meg is vásárolta,gyári darab 4x54W fénnyel egy 450-est világít-igaz főleg anubiasok és moha van nála-viszont később talán jobban belemerül....Elégedett,de engem nem hagy nyugodni a kérdés:az olcsósága ellenére vajon jó tanácsot adtam neki és egy ideig még inkább valóban a fénycsövek jobbak hasonló medence fölé?Szeretném ha elmondanátok a véleményeteket...
A lámpatest pont ilyen,és pont innen:
www.greenaqua.hu/hu/quad-t5-4-54-watt.html
T.:Gábor
Gabor77 profilkép
Gabor77 válaszolt #7 6 éve 8 hónapja

nebula beküldte: @Gábor: az a 25% az borzasztó sok. 30% vesztés már a számított élettartam végét jeleni.


Sajnos az elején nem mértem (azaz mértem, de rosszul), így csak tipp, lehet nem volt ekkora változás. A tippembe az is belejátszhat, hogy az első ~2 héten 12V-on mentek a LED-ek, hogy tudjam figyelni az esetleges melegedést/egyéb hibát, és csak aztán vettem lejjebb a feszültséget, lehet ahhoz képest tűnik csak nagynak a változás.
Az elmúlt négy havi viszont tuti, mert ott nem volt feszültség változás sem, és ott már nem a szememre hagyatkoztam...
Gabor77 profilkép
Gabor77 válaszolt #8 6 éve 8 hónapja

halivadek beküldte: Köszi!

Nálam csak 6 órát mennek 12V-os stabilizált tápegységről. Ahogy néztem az enyémeket szétszedhetőek, cserélhető bennük a modul, szóval még mindig olcsóbbak mint egy led szalag. Üzemben az alu borda forró, kézzel alig lehet megfogni, viszont 1-2 perc elteltével teljesen kihűl, szóval elég jó a bordák hőleadása.

Mivel mérted telefonnal vagy spec mérővel? Milyen mérési távolságról, szöggel?


Igen, az enyém is szétszedhető, így ha az elektronika jó, akkor elég a led részét cserélni, ha már nem úgy világít ahogy kellene, az meg szinte filléres tétel...

Nem telefonnal, rendes fény mérővel (eredeti szakmám miatt pont porosodott egy ilyen itthon :) ), 20 CM-es csőben mértem, 90°-os szögben.
nebula profilkép
nebula válaszolt #9 6 éve 8 hónapja
kicseréltem.

első megfigyelés: szemre az égvilágon semmi különbség.
második: bohóckodtam egy pár fénymérő app telepítésével a telefonra, de úgy néz ki, a fénymérő szenzor maximuma 1000 lux, ezt pedig mindegyik izzó megüti erről a 10 centiről, úgyhogy nem tudok egzakt értéket mondani :)

mérés: plexi a tank tetejére, telefon a plexi tetejére, szenzor pontosan a fényforrás középpontja alatt. :)
nebula profilkép
nebula válaszolt #10 6 éve 8 hónapja
hát nekem nincs mivel mérni, de mivel naponta látom őket - 8 órát mennek, fix 12 volton - nem veszek észre semmilyen különbséget.
most itt a kocka felett ugyanazokat használom, amik a 65 literes felett voltak, ha jól számolom, mostmár pontosan két és fél éve mennek, ez 30 nappal számolva 7200 óra működés. mivel a 65ös felett 5 darab volt, ide meg csak 4 kell, van egy tartalékom, ami "csak" egy évet ment a 65ös felett. elő fogom keríteni és kicserélem az egyiket vele, ha tényleg van különbség, annak látszania kell így már.
majd referálok.

@Gábor: az a 25% az borzasztó sok. 30% vesztés már a számított élettartam végét jeleni.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #11 6 éve 8 hónapja
Köszi!

Nálam csak 6 órát mennek 12V-os stabilizált tápegységről. Ahogy néztem az enyémeket szétszedhetőek, cserélhető bennük a modul, szóval még mindig olcsóbbak mint egy led szalag. Üzemben az alu borda forró, kézzel alig lehet megfogni, viszont 1-2 perc elteltével teljesen kihűl, szóval elég jó a bordák hőleadása.

Mivel mérted telefonnal vagy spec mérővel? Milyen mérési távolságról, szöggel?
Gabor77 profilkép
Gabor77 válaszolt #12 6 éve 8 hónapja

halivadek beküldte: Nebula, tudom hogy már kérdeztem, de kíváncsi vagyok hogy csökkent e láthatóan a cob ledes spotok fényereje?

Teszt képen én is beszereztem 6 db-ot belőlük, karácsony óta szépen üzemelnek, de még mielőtt az állványokra is megrendelném őket kellene egy kis megerősítés :)


Bár nem vagyok Nebula, de én is COB-ot használok, 8 hónapja vannak az akvárium felett, sajnos csak 4 hónapja kezdtem el mérni a fényerejét, így csak arról tudok pontos adatot írni, a 8 hónappal ezelőttihez csak tippelni tudok, szerintem olyan 25%-ot veszített a fényerőből a rendszer, mert már szemre is gyengébbnek érzem a világítást, de ez csak tipp.
A mérés szerint pedig 4 hónapja a 3 LED fényereje 5900, 7000, 6300 LUX volt, mai mérés alapján pedig 5500, 6800, 6300 LUX, tehát nem egyformán változnak, a gyárilag gyengébb gyorsabban veszít a fényerőből, azt a LED-et hamarosan cserélem is...
Egyébként a 12V-ra tervezett LED-ek nálam 11,1V-al vannak meghajtva, és napi csak 5 órát világítanak egyhuzamban, tehát napi 8-10 óra világítással, max fényerőnél valószínűleg nagyobb fényerő romlás következett volna be...
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #13 6 éve 8 hónapja
Nebula, tudom hogy már kérdeztem, de kíváncsi vagyok hogy csökkent e láthatóan a cob ledes spotok fényereje?

Teszt képen én is beszereztem 6 db-ot belőlük, karácsony óta szépen üzemelnek, de még mielőtt az állványokra is megrendelném őket kellene egy kis megerősítés :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #14 7 éve 1 hete
Ez így is van...én azonban nem kívánom követni mindenáron a legújabb trendeket.Anno kiadtam a pénzt ezekre-elhasználom.:)
Figyelem: Spoiler! [ Kattints a kinyitáshoz ]

T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #15 7 éve 1 hete
Akkor majd lehet, hogy újra kell kezdeni az infógyűjtést, ugyanis a technológia fejlődési és változási üteme olyan gyors, hagy ami ma még érvényes az holnap már múzeum.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #16 7 éve 2 hete
Ok,ez a segítség is elegendő első körben.Egyenlőre még persze nem "aktív a kérdésem",majd annak idején lesz érdekes ha futja ilyesmire-akkor viszont lesz bőven szerelni valóm.
Köszi Gábor!
T.:Gábor
Gabor77 profilkép
Gabor77 válaszolt #17 7 éve 2 hete

halőrxxl beküldte: Már csak elméleti érdeklődés a többi:az hogy dimmelhető egy elektronika azt értem-szabályozható a fényerő.Ehhez bármilyen fénycsövet használhatok-illetve a fogyasztás is csökken ha csökkentem a fényerőt?
T.:Gábor


Igen, ha dimmelhető az elektronika, az azt jelenti, hogy szabályozható a fényerő.
Miután sem dimmerem, sem neoncsövem, így csak tippelek, szerintem a normál fénycsövek nem dimmelhetőek, hanem van erre külön cső, de majd kijavítanak akik biztosak a dologban.
A fogyasztásra szintén csak tippem van, elvileg csökken, LED-eknél legalábbis csökken...
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #18 7 éve 2 hete
Rendben van...és nem ezekre semmi ilyen adat nincs ráírva!
Alternatív megoldásként arra gondoltam hogy a négypolcos állvány alulról 3. polca alá rögzítem az elektronikát-pontosabban a hátlapra-így a legtávolabbi pontok sem esnek oly messzire.
Már csak elméleti érdeklődés a többi:az hogy dimmelhető egy elektronika azt értem-szabályozható a fényerő.Ehhez bármilyen fénycsövet használhatok-illetve a fogyasztás is csökken ha csökkentem a fényerőt?
T.:Gábor
Gabor77 profilkép
Gabor77 válaszolt #19 7 éve 2 hete

halőrxxl beküldte: ...nekem meg a swordtail endleredtől kiesett a szemem megint!:)
Ha már ilyen szépen összegyűltetek ti villamos szakemberek,lenne egy kérdésem nekem is:én egyenlőre a rendelkezésemre álló elektronikus előtéteket használom fel majd a T8-hoz.Szeretném az elektronikát az állvány oldalán elkülönítetten felszerelni,és csak a csövekhez menő vékonyabb vezetéket vinném a polcok alá.
Kérdésem:milyen hosszú vezetékekkel tehetem ezt meg?/Van sejtésem arról hogy nem lehet hosszú...de mégis mennyi-1 méter,kettő?/
T.:Gábor


Ha nincs ráírva, akkor sajnos ez csak próbálgatással fog kiderülni. De 1-2 méternél sokkal hosszabbra szerintem se számíts, mert nem távoli működtetésre gyártják őket. Szerintem próbáld meg egy 2 méteres vezetékkel, aztán ha nem úgy működik ahogy kell, akkor marad a rövidebb...
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #20 7 éve 2 hete
Tényelgeg nem lehet túl hosszú, de gyártonként és típusunként eltérő. Általában az eletronikus előtéten feltüntetik, de ha jól sejtem a Tiéden nincs rajta.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #21 7 éve 2 hete
Igen-laikusként én is így gondoltam anno..aztán utánaolvasgattam kicsit,de alaposan el is bizonytalanodtam :blush: ezért érdekelne "villanyászaink" véleménye.Vannak elektronikus előtétjeim kihasználatlanul,vannak foglalataim,csöveim-szóval minden ami csak kellhet-gondoltam azt a pár évet amíg a LED lenyomja tudásban kihasználom..őket pedig elhasználom:).Anno mikor áttértem a fénycsöves világításra még nem voltak elektronikus előtétek,de a fogyasztásuk,fényük már olyan gazdaságossá tette őket hogy nagyon megérte...aztán jöttek az elektronikus előtétek,én meg mértem,és meglepődtem!A régieket azonnal leszereltem-borzalom volt amit fogyasztottak!-,és gondoltam jöjjenek a kompakt izzók!Egyszerű,gyors..és lehet hogy nem a legolcsóbb!Ha megfelelő fényáramú,megbízhatóan hosszú élettartamú izzókat veszünk,már nem is olyan olcsó-ráadásul elég nehéz megoldani az egyenletes bevilágítást.Most itt tartok..kompaktok mindenütt,a fénycsövek meg elraktározva várják hogy mi lesz?
Már olvasgatok olyan új generációs hidegkatódos előtétekről is,melyek még a kiégett csövet is újraindítják..fantasztikus!:D Szóval nem kell még a fénycsöveket sem kukába dobni ahogy mondják a srácok...jók még azok!Ráadásul ezek dimmelhetőek,és valami 20.000 kapcsolást garantálnak...
Egyenlőre tehát ez az irányvonal van érdeklődésem előterében az egyik állványnál.
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #22 7 éve 2 hete
Ez megint attól függ milyen átmérőjű a vezeték.:) De szerintem néhány méter simán leghet.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #23 7 éve 2 hete
...nekem meg a swordtail endleredtől kiesett a szemem megint!:)
Ha már ilyen szépen összegyűltetek ti villamos szakemberek,lenne egy kérdésem nekem is:én egyenlőre a rendelkezésemre álló elektronikus előtéteket használom fel majd a T8-hoz.Szeretném az elektronikát az állvány oldalán elkülönítetten felszerelni,és csak a csövekhez menő vékonyabb vezetéket vinném a polcok alá.
Kérdésem:milyen hosszú vezetékekkel tehetem ezt meg?/Van sejtésem arról hogy nem lehet hosszú...de mégis mennyi-1 méter,kettő?/
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #24 7 éve 2 hete
Én azért csináltam az első tesztet led szalaggal, hogy a fényt jobban szét tudjam oszlatni az egész felületen.

Összesen 10 pár led van egy 20X50 cm-es felületen elosztva. A víz mélysége 30 cm. Ilyen a világítás intenzitása....és ilyen erős az alján

A fényerő csökkenését eddig nem vettem észre, pedig már több mint egy éve használom, igaz nem is mértem. A növények nőnek mint a bolond.
nebula profilkép
nebula válaszolt #25 7 éve 2 hete
@trek: a szórásszöggel az a gond, hogy egy akvárium fölé általában 10cm magasság körül rakja az ember, onnan pedig a vízfelszínen csak kb 10cm átmérőjű kört világít be.

az, hogy a felszínen 50 fokos egy led, nem mond el semmit sajnos arról, a magban mennyi a hőmérséklete. és ez a fontos. ha ott 80 fok fölé megy, akkor máris drasztikusan esik az élettartama.
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet