A kisméretű halivadék felnevelése gyakran problémát okoz az akvaristáknak, mert nem mindig szerezhető be a természetből megfelelő kis méretű élő eleség. Egyes halak ivadékait az első napokban szokták tojás sárgájával etetni, de ennek feleslege kénhidrogén képződés miatt könnyen végzetes is lehet.

 Kisegítő tápláléknak régóta ismert bizonyos fonalférgek, mint pl. a "mikro" otthoni tenyésztése. Ezzel az a probléma, hogy csak a serdültebb halivadék, illetve az elevenszülő halak ivadékai képesek fogyasztani, az ikrából éppen kikelt és elúszott kishalak rendszerint nem. A minap sikerült beszereznem egy újfajta, otthon is tenyészthető apró élőeleséget a "banánférget", amely eredetileg a banánfák gyökerein él és csak mintegy fele akkora, mint a "mikro", mert ez utóbbi hossza 1,5-2 mm, míg a banánféregé csak 1-1,5 mm. Kissé eltérő a zsír/fehérje arányuk is a banánféreg javára és ez fontos a kishalak fejlődése szempontjából. A banánféregek gyorsabban is szaporodnak a mikronál, ugyanakkor lassabban sűllyednek az akvárium aljára.

A tenyészet táptalajának készítése igen egyszerű: egyenlő arányban keverjünk össze zabpelyhet és érett banánból készített pépet, tenyük műanyag dobozba, virágcserépbe, majd oltsuk be a banánférgekkel és tarakjuk le üveglappal. A banánférgeket legegyszerűbben az üveglap akváriumvízbe mártásával adhatjuk a halaknak. A férgek a vízben 24 órán keresztül maradnak élve. Óvjuk a tenyészetet a kiszáradástól!

A banánféreggel történő táplálás kipróbálásához Danio rerio fajba tartozó 3 hím és 2 nőstény csapatot tettem ki ikrázni egy 100 literes állott csapvízzel feltöltött, jávai moha aljzatú, jól átszellőztetett vizű akváriumba. Két nap múlva a tenyészállatokat eltávolítottam. Az ötödik napon a víz felszínéhez közel úszott a kis dánió ivadékcsapat. Azonnal elkezdtem táplálásukat banánférgekkel. Szemmel láthatóan élvezettel ették azt az új eleséget és néhány nap múlva már jól látszott, hogy növekedésnek indultak.

Ecetféreg Egy hét múlva kaptak először Artemia frissen feltett lárvát. Azt is tapasztaltam, hogy egy másik akváriumban lévő kissé serdültebb elevenszülő ivadékok is nagy élvezettel fogyasztják.
Néhány hét múlva tenyészetünknek erősen ecet szaga lesz, ilyenkor oltsuk át új táptalajra. Meghosszabbítható a kultúra élettartama, ha kis adag zabpelyhet teszünk még hozzá.Tartsuk tenyészetünket fénytől védett, szobahőmérsékletű helyen, bár tolerálják a fényt is. Óvakodjunk más féregtenyészettől történő "kereszt-fertőzéstől".

Dr. Szita Géza

Bejelentkezés a hozzászóláshoz