28 október 2020
Megrendelés a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehetséges, az alábbi adatok megadásával:
- induló lapszám (az aktuálisnál régebbi is megadható)
- név
- cím
- számla postázását kéri-e
- átutalással vagy csekkel szeretne fizetni

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Az akvarista sose tudja mikor sodor útjába a vak szerencse egy lehetőséget melyet szeretne kihasználni. illetve ilyenkor általában még azt sem tudja hogy ki akarná használni, csak amolyan kósza háttérből jövő sejdítésként rémlik fel neki előbb a dolog. Nos így voltam én is mikor anno a kis Atman tesztelésére nyílt módom- annak gazdája jelezte felém hogy a címsorban szereplő levegőpumpa is leledzik nála, akár azt is eladná. A "csalit profi módon tálalta elém" úgymond, én pedig azonmód jó halhoz -akarom mondani akvaristához- méltóan rögtön fel is hörböltem...

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
A cikk hozzászólásai a fórumon (2 hozzászólás).
   Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete (AME) 2004. februárjában alakult. 25 alapító taggal. Pontosan 20 évvel ezelőtt már volt hasonló kezdeményezés, amikor létrejött a Magyar Akvarista és Terrarista Országos Egyesület (MATOE) az akkori akvarisztikai és terrarisztikai élet legismertebb személyiségeivel. Jól szervezett országos kiállítások, előadások és rendezvények követték egymást Békéscsabán, Budapesten, Miskolcon, Salgótarjánban, Szegeden, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen. Az Egyesület igyekezett szolgáltatni, a tagok pedig jól érezték magukat. Sajnos néhány évi működés után -személyes okok miatt- a MATOE felbomlott.
   Az egész ország területén működő egyesületünk céljait az Alapszabály tartalmazza: a magyarországi akvarisztika népszerűsítése, szakmai színvonalának emelésére, szakmai és tudományos együttműködés hasonló szervezetekkel, az akvarisztika különböző területeivel foglalkozók érdekeinek képviselete, ismeretterjesztés valamint tudományos és szabadidős tevékenységeik koordinálása; a környezet-, természet- és állatvédelem, különös tekintettel a vizek világára és a hazai vizek élővilágára.
   Az AME tagsága alapvetően amatőrökből áll, de akadnak kitűnő szakemberek is az akvarisztika világából, tenyésztők és állatorvosok is. E tudományág iránt komolyan érdeklődők éppen úgy megtalálhatók tagjaink között, mint akik „csak” szeretik az akváriumok csodálatos világát, akiknek tartalmas elfoglaltságot jelent.
   2003. a mozgolódás éve volt az akvarisztikában. Az addig csendes akvarista élet megélénkült, és felvetődött az ország több pontján is, hogy az akvarisztikát valamilyen szervezett formában kellene továbbvinni. Elindult több akvarista oldal az interneten, további lökést adva az akvarizálni vágyóknak.
   2004. az ismerkedés, a kapcsolatok kialakításának éve. Ekkor jött létre az Akvaristák Magyarországi Egyesülete. Előadások, kirándulások és rendezvények követték egymást és megalakult az Egyesület Győri Területi Szervezete, valamint több szakmai csoport, mint például a Corydoras, a Rák-garnéla ill. a Tengeri szekció. Ebben az évben alakult meg Ózdon az Ifjú Hobbiállattartók Önképző Egyesülete is.
   2005. a konkrét feladatok éve. További területi egységek kapcsolódtak be a munkába Sopronban, Pécsett, Szécsényben, Tatabányán és Környén. A tagság felajánlásaiból létrejött egy  könyvtár, amely a tagok rendelkezésére áll. A győri területi szervezet májusban gyönyörű kiállítást rendezett, amelynek hatalmas sikere volt a városban. Ugyanakkor állandó helyet kapott az AME Budafokon a Dél-Budai KUlturális és SZAbadidő Központban, ahol önálló kiállítás keretében mutatkozott be az egyesület. Több kihagyott év után egy 100 akváriumos kiállításban gyönyörködhettek a látogatók, ezzel is sok hívet szerezve a hobbinak. Ugyanebben az évben alakult meg -miskolci központtal- az önálló Kelet-Magyarországi Akvarista Egyesület.
   2006. a dinamizmus éve. Újabb területi egységek kapcsolódtak be a munkába (Debrecen-Nyíregyháza). Számtalan rendezvény volt, hiszen a területi egységek már önállóan szervezték programjaikat. Jó volt látni, hogy mindenhol remek társaság alakult ki, jól sikerült közös programokkal, és a nem teljesen szakmai jellegű úgynevezett családos bográcspartikkal. Nyilvánvalóan egy jól összeszokott társaságban a szakmai munka is sokkal könnyebben valósítható meg.
   Megrendezésre kerültek az előző évről márt jól ismert kiállítások Győrben, Tatabányán és Budapesten, ahol a szakmai programok színvonalát neves külföldi akvaristák előadásai emelték. A területi egységek önálló kiállítását az Egyesület anyagilag is támogatta, ill. kiállítási eszközökkel (állványok, akváriumok, felszerelések). Ugyanakkor a több száz fotóból álló fotókiállítás díjmentesen kölcsönözhető kiállításhoz, bemutatókhoz.
   2007 a sok munka éve lesz. Az Egyesület új szolgáltatásokat indít tagjai számára:
-Az Egyesület könyvtárat működtet, amelyben neves külföldi szaklapok éves példányait, valamint az adott évben megjelenő minőségi szakkönyveket szerez be. A könyvtár tartalomjegyzéke interneten is hozzáférhető.
-Az Egyesület díjmentes vízparaméter mérést biztosít, amelyet önkéntes mérőpontok kialakításával szervez. A mérőeszközzel rendelkező, a programban részt venni kívánó tagok ingyenes kalibrálást, és eszközkihelyezést kapnak. Interneten elérhető a pont helye, elérhetősége, a minta leadás módja, valamint a szakvélemény formája.
-Az Egyesület évi 4 x 5 liter díjmentes lágy vizet biztosít tagjainak.
-Az AME évi 1 alkalommal tenyésztési technológiát biztosít tagjainak. Területi csoportok szervezésében kölcsön biztosít 1 tenyészakváriumot, fűtővel. Véglegesen biztosít szivacsszűrőt, ozmóvizet, artemiát, perlonvattát, valamint egy füzetet, amely tartalmazza a tenyésztés, és a felnevelés menetét.
-Az AME börzén való részvételt biztosít tagjainak. A területi egységek -a megfelelő engedélyek beszerzését követően- börzéket rendeznek, ahol eladási – vételi lehetőséget biztosítanak a tagoknak.
-Az AME tagjai az Egyesület által szervezett kiállításokat díjmentesen látogathatják.
-Az AME tagjai a www.akvariummagazin.hu lap teljes tartalmához hozzá tudnak férni. Az AME-val kapcsolatos információk jelszóval védettek, egyes részeket kizárólag AME tagok tekinthetik meg.
   Fontosnak, sőt egyre fontosabbnak tekintjük az utánpótlás-nevelést. Sajnos tény, hogy az ifjúság körében csökken az érdeklődés a természettudományok iránt. Ezt az érdeklődést szeretnénk felkelteni pályázatokkal, vetélkedőkkel. A rendezvényeket izgalmas gyermekprogramok egészítik ki.
   Úgy gondolom érdemes hozzánk tartozni és részt venni a munkában. Itt mindenki megtalálja a szépséget és megnyugtató élményekben lesz része.

   Mi mással fejezhetnénk be ezt a rövid bemutatkozást, mint azzal, hogy mindazokat várjuk tagjaink sorába, akiket érdekelnek az akvarisztika eredményei, szeretnének hasonló érdeklődésűekkel megismerkedni, tenyésztési megfigyeléseket végezni – szeretnék szabadidejüket tartalmasan, a díszhalak világában eltölteni. Az érdeklődők közvetlenül a területi egységekhez és szekcióihoz is fordulhatnak további információkért.
Pasaréti Gyula
elnök
Akvaristák Magyarországi Egyesülete
Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Az Akvaristák Magyarországi Egyesületének Szekciói

AME Dél-Amerikai Nagytestű Sügérek Szekció
A Szekció vezetője: Kasi Mátyás
Honlap: www.ame-dans.akvariummagazin.hu

AME Édesvízi Rákok és Garnélák Szekció
A Szekció vezetője: Bukovácz Tamás

AME Corydoras Szekció

A Szekció vezetője: Sepsi Péter

AME Elevenszülő Fogaspontyok Szekció

A Szekció vezetője: Horváth Balázs Gergő

A Szekciók részletes programjáról érdeklődj a szekcióvezetőknél ill. az Akvárium Magazin fórumain!
Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Az Akvaristák Magyarországi Egyesületének Helyi csoportjai
 
AME Debrecen-Nyíregyháza és Környéke Akvarista Klub
A gyűlések helye általában: változó
A gyűlések időpontja általában: változó
A Helyi Csoport vezetője: Bartha Máté (Honda)
AME Győri Akvarista Klub
A gyűlések helye általában: Xantus János Állatkert Zooterme, Győr, Kiskutliget 1.
A gyűlések időpontja általában: Minden páros hét péntek 18 órától.
A Helyi Csoport vezetője: Sepsi Péter (peters)
A Helyi Csoport honlapja: www.ame-gyor.akvariummagazin.hu
AME Környe Zoo Akvarista Klub (Tatabánya-Tata-Környe)
A gyűlések helye általában: Puskin Művelődési Ház, Tatabánya, Kossuth Lajos út 4.
A gyűlések időpontja általában: változó
A Helyi Csoport vezetője: Sághi Zoltán (Zozo)
AME Pécsi Akvarista Klub
A gyűlések helye általában: Terrárium, Pécs, Munkácsy M. u. 31.
A gyűlések időpontja általában: változó
A Helyi Csoport vezetője: Szűcs László (Tappancs)
AME Soproni Akvarista Klub
A gyűlések helye általában: Sopron Plaza szinpad háta mögötti helység, Sopron
A gyűlések időpontja általában: Minden páratlan hét péntek 18 órától.
A Helyi Csoport vezetője: Magyar Miklós (Lamprologus)
AME Szécsényi Akvarista Klub
A gyűlések helye általában: változó
A gyűlések időpontja általában: változó
A Helyi Csoport vezetője: Kovács István
A konkrét találkozók helyéről és időpontjáról mindíg érdeklődj a helyi csoportnál ill. az Akvárium Magazin fórumain!
AME Siófoki Akvarista Klub
A gyűlések helye általában: Siófoki Teátrum Kávéház (közeljövőben változik!)
A gyűlések időpontja általában: minden második hét péntek, 18 óra.
A Helyi Csoport vezetője: Kocsis Tibor
A konkrét találkozók helyéről és időpontjáról mindíg érdeklődj a helyi csoportnál ill. az Akvárium Magazin fórumain!
 
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Alkategóriák

Hírek az akvarisztika világából.
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet