11 augusztus 2020

Még csak néhány hete adtunk hírt a győri rájaszaporulatról, de máris újabb sikerről számolhatunk be. Ezúttal Zuglóban történt a nagy esemény, melyről a tenyésztő, Lochinger Katalin, levél formájában számolt be főszerkesztőnknek. Az érintettek engedélyével ezt tesszük most közzé!

 

 

Szervusz Gyula!

 

Köszönöm a lehetőséget és örömmel teszem mások számára is elérhetővé a képeket a rájákról.

Amiről beszéltünk reggel: -Június elején volt két éve, hogy egy genovai kirándulást követően 3-4 hónapos információgyűjtést követően sikerült megvásárolni az akkor kb. fél éves rájákat, az általad ajánlott Nagy Krisztiántól. Mivel már három hónapja nála voltak az állatok, így már a bőven letelt karanténozási idő után, beakvarizált, csapvízhez szoktatott példányokat vihettem haza. A számukra elékészített akvárium méretei: hxszxm: 140x50x60 cm., kvarchomokkal, nem túl sok dekorációval-növénnyel, hogy a rájáknak legyen szabad talajfelületük. Lakótársaik: Ancik, Lorikáriák, Pandaharcsák.

A zuglói vízminőséggel nagyon szerencsés vagyok , vízcserék alkalmával mehet a csapvíz , a mennyiséget tekintve pedig hetente 40-50 % , nagy melegben akár 4-5 naponként is 30-40 %.A hőmérsékletet igyekszem 26-28 °C között tartani , persze a nagy melegben néha kicsit 29 °C-ra is felmegy a klíma ellenére is.

Etetés: mikor még fiatal egyedek voltak, naponta 2x kaptak enni, de úgy 1,5 éves koruktól már csak naponta 1x . Fagyasztott eleségként: vörösszúnyoglárva, kagylóhús , aprított tintahal , garnéla . Élő eleség gyanánt vörösszúnyoglárva , főleg ,ha szezonja van, illetve mikor milyen eleséghalat kapok megfizethető áron. Azért élő eleséghalként a neonok jönnek be leginkább, mert azokat este már könnyű levadászniuk. Persze 100 db-ot két nap alatt leszednek, de ilyen csemegét nem is kapnak csak 3-4 hetente. Viszont az anci szaporulatot, ami rendszeresen van mellettük, szintén leszedik.

Én nem adtam nekik még sohasem tubifexet, valahogy attól ódzkodom.

Nos nagyvonalakban ennyi. Bár már két éve itt vannak, még mindig nem mondhatom, hogy annyira sokat tudnék róluk, de a csodálatom irántuk változatlan.

Az egy szem utód most augusztus 9-én éjjel született. Erős, egészségesnek tűnő ivadék, remélem, szépen fog fejlődni a szülők mellett. Most talán 7-8 cm-es lehet a testátmérője, és a farokrésze legalább kétszer olyan hosszú, mint a teste. Ebből én arra következtetek, hogy az ivadék hímnemű. A nőstény egyednek ugyanis rövidebb és tömzsibb a farokrésze, mint a hímeknek.

Mellékelten küldöm a képeket és egy rövid kis videót. Remélem sikeres lesz az átküldés.

Még egyszer köszönöm a lehetőséget.

 

Üdvözlettel: Lochinger Katalin

 

 

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet