- Köszönetek: 6
Az akvárium szûrése
- invertáz
-
- Nem elérhető
- Ikra
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- vito
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 0

esetleg tudna egy jó tervrajzot..........

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- silentfrog
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 1

A szőllőtőkét természetesen előkészítettem,homok fújással lett megszabadítva a kérgétől és pár hetes áztatás után sós vízzel lett kifőzve.
Nem nagy mértékben színezi a vizet, a 120 centis hosszúságot könnyedén átlátom,csak zavar a víz színe, olyan érett 2 hetes vízcsere előtti árnyalata van.
Volt köves medencém is,de a fa nekem jobban tetszik,nem foglal el sok helyet a medencéből és nagyos szeretik a halak a bujkálást, az agresszió így nagyon lecsökkent.
Ilyesmi az elrendezés,a kép minősége nem a legjobb...
- toist
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 363
Nem kötözködésből, de egyébként, ha sügeres akvárium és csak kicsit színeznek a tőkék, akkor nem is értem a problémát:
- ha afrikai sügeres, azokhoz inkább a kő illik
- ha amerikai sügeres, számukra jobb, ha kicsit színes a vizük, természetes életkörülményeikhez jobban illik
- ha ázsiai sügeres, az már nehezebb kérdés, de ezt nem hiszem

Ha ezek ellenére is nagyon zavar, lehet egyszerűbb kivenned és kifőznöd a tőkéket, úgy is jelentős mennyiségű színük kijön, aktív szén házi előállításával felesleges bajlódnod.
- silentfrog
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 1
Egy pár helyen feltettem már a kérdésem ,de még érdemi választ nem kaptam így megkérdezem itt is hátha....
Valakinek az aktív szenes blogjában olvastam egy hozzászólást, ,miszerint valaki aktív szenet készít.
Az eljárás az, hogy a keményfát meggyújtja tűzön majd mielőtt elégne a parazsat egy légmentesen lezárt edénybe teszi és így állítólag aktív szén keletkezik,mire kihűl.
Én ezzel a módszerrel csináltam egy pár kilóval, de nem tudom, hogy bele merjem e tenni a külső szűrőmbe.
Teljesen tiszta, csak fából készült.
Bár meglehet, hogy nem teljesen aktív szén,még az is lehet, hogy csak fa szén lett belőle.
A kérdés az lenne, hogy ha tényleg csak fa szén amit készítettem, lehet e bármi probléma a használatával.
Kimostam,fél napot áztattam. Nem koszol,nem jön ki belőle már semmi.
Rengeteg szőlőtőke van az akváriumba / kb 15 kiló/ és még a második hónap után is színezi a vizet kis mértékbe /
Kiló számra használom az aktív szenet és szeretnék más ezzel az anyaggal kicsit spórolni!
Szerintetek használhatom?
/sügeres,növénytelen medence/
- Tompi
-
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 4

- toist
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 363
Én kicsivel nagyobb akváriumot szűrök évek óta (kb 4 éve) egy FAN 2 fej + 20x7,5x5-ös szivacstömb kombóval, növények-halak nagy örömére (kifejlett szumikat hoztam bele, azóta is gyönyörűek), pedig munkahelyi akvárium lévén túl sokat nincs vele foglalkozva...
- Tompi
-
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 4
Míg az akvárium újraindítása folyamatban, kattog az agyam a hogyan továbbot illetően.
Jeleztétek a zavaros víz témában, hogy gyenge a bruttó 63L-eshez az Eheim2008. Jelenleg csatasorban mellette egy Resun P400L Is. Mindamellett, hogy ormótlan a 2 együtt és sok helyet foglal, a Resun szűrőfején lévő 2 karom közül az egyiket sikeresen le is törtem múlt héten. Ez a 2 karom fogja a szűrőházat a fejhez. Jelenleg /pecás lévén/ damillal oldottam meg hirtelen, hogy egybetartsam a 2 egységet. Bár ott tartja 1 karom is, de idővel a mostmár karomnélküli rész eltávolodik a fejtől, feszül a rotor. Mivel a hobbisták közül is a csóróbbak közé tartozom, esélytelen vennem jelenleg másik szűrőt. Viszont az Eheim gyenge egyedül, a damilos megoldás macera és randa a 2 szűrő az akváriumban.
Arra gondoltam, valahogyan használom továbbra is a fejet, valamiféle külső szűrőt kreálnék. Átolvastam ezt a 40 oldalnyi szösszenetet, meg jópár házi barkács jellegű blogot....A szűrő gyári adatai szerint 70cm-t tud emelni. Ha arra gondolok, hogy nem mai gyerek, nem neki tervezett töltet mennyiséggel használnám, akkor szerintem jó ha "oldalpolcos" szűrőt tudnék kreálni belőle. Elképzelésem az, hogy marad az Eheim mechanikainak /részleges cserénél úgy is porszívózók/, ez meg amolyan biológiai lenne. Mivel szűkös a hely az akvárium mellett, max 110es PVC cső vagy egy kisebb szűrőakvárium /több rekesszel/jöhet szóba.
Kérdésem az lenne, hogy van e értelme laikusként nekiállni egyáltalán? Olvastam itt átfolyási sebességről, ezer féle szűrőközegről, meg növények segítette szűrésről...szóval elég nagy a káosz a fejemben.

- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 76
Valaki tud arról információt, hogy a zeolit mikor veszti el a kémiai anyagmegkötő képességét? Elsősorban a növénytápok szempontjából érdekelne.
Köszi előre is.
Az előttem szólónak pedig. A belső szűrő és a külső szűrő nyomóága szerintem egymással szembeni oldalon legyenek. Meg próbálkozhatsz azzal, hogy a külsőnek csak a pipáját alkalmazod, az akvárium jobb első sarkában, a belsőszűrő pipája meg a bal hátsó sarokból nyomja a vizet a háttér mentén, figyelj arra, hogy a háttérbe az áramlás ne ütközzön meg, mert akkor nagyobb eséllyel fog ecsetesedni a nagy áramlásban.
A külső szűrő szívóágát, én szintén a jobb oldalra tenném, csak épp a hátsó sarokba, így jobban szűrné a vízből a koszt is.
- hate77
- Nem elérhető
- Ikra
-
Lehetséges, hogy már volt ilyen kérdés, amire megkapnám a választ, ha végigböngészném a topikot, kérlek nézzétek el nekem, de a lustaságom miatt inkább felteszem újra:
Egy kb. 500 literes társas akváriumot szeretnék üzembe helyezni. Az akvárium hossza 170 cm. Épített 3D háttere lesz az akváriumnak, a bal oldalán kialakítva hely egy belső szűrőnek. Ugyanebbe a lyukba vezetném bele a külső szűrő szívó ágát is. Gondolom az lenne az ideális, hogy a külső szűrő nyomó ágát az esőztetővel szintén a bal oldalon helyezném el, de erre sajnos a háttér miatt nincs lehetőség. Kérdésem az lenne, hogy mi lenne a legoptimálisabb megoldás egy ilyen 170 cm-es akvárium esetén arra, hogy a víz körbeforogjon rendesen?
Én speciel arra gondoltam, hogy a belső szűrő és a külső szűrő szívó ága ugyanott van, a belső szűrő nyomó ága egy terelőlappal a víz felszíne felé nyomja az akvárium jobb oldala felé a vizet, az akvárium jobb oldalán pedig a felszínhez közel lefele irányítva működne a külső szűrő nyomó ága. Azt nem tudom, hogy esőztetővel, vagy egyszerűen csak a cső vége lefele nézzen, erről is érdekelne a véleményetek...
Valamint érdekelne, hogy levegőpumpa nélkül meg lehet-e oldani a levegőztetést?
Külső szűrő: EHEIM Prof. 3e 2078 valami jó minőségű biológiai anyaggal és kevés szivaccsal.
Belső szűrő: Még nem tudom milyen, kb. 1200 l/h szivaccsal. Milyet vegyek? 65 cm a teljes magasság...
Nagyon szívesen veszem tanácsaitokat!
Üdv!
- atis23
- Nem elérhető
- Ikra
-

- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 211
- atis23
- Nem elérhető
- Ikra
-
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 211
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688
Azzal kezdeném hogy Halivadék barátomnak van egy blogja is erről-én az életben nem használtam trisós lágyításon átesett vizet ha jól emlékszem.De van ötletem!

Én a helyedben nem így csinálnám,hanem csinálnék "nullás vizet" és aztán keverném be a megfelelő keménységűre!Egy dologra viszont nagyon nyomatékosan felhívom a figyelmedet:mindenképpen el kell végezned a "zavarosodási próbát",mert ha ezt nem teszed a halállományodat is lenullázhatod!
A központi fűtésünkben használok trisóval lágyított vizet-de az más téma!

Egy érdeklődésem:az ára miatt szeretnéd használni ezt a módszert,és indokolt hogy lágyvizet használj?
A továbbiakban kérném a társaim segítségét is-valóban nem rendelkezem erről tapasztalattal,és nem szeretnék butaságot javasolni!
T.:Gábor
- atis23
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
- atis23
- Nem elérhető
- Ikra
-

- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
- atis23
- Nem elérhető
- Ikra
-