Mitõl zavaros...

Több
7 éve 3 hónapja #1 Írta: Tompi
Tompi válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
A kis füzetkéket be tudtam szerezni amikor mentem a nitrivecért. De "csak" a halakról, betegségekről, algásodásról, indításról stb. Pótoltam közben a vízkezelőszerekről.
Helyzetjelentés: a hűtőfiók remekül szuperál, a halak és a garnik semmi olyat nem produkálnak ami aggasztana, remélem így is marad. Szűrök egy Aqual Fan1-el, nem világítok és 2 naponta adok csak kaját a napi mennyiség kevesebb mint felét. Nincs benn csak 1 adag jawai moha, meg 1 kókuszhéj az ancinak. Nem zavaros a vizük. Azért rajtuk is fogom cserélni a vizet időnként.

Az akvárium újraindítva, 2 napja ketyeg a szerekkel. Azt olvastam érdemes a szűrőanyagra tenni. Perlon cserélve szivacsra, 2 féle sűrűségűt is tettem bele. A vizi kalászok 1-2 levele a szár tövénél elkocsonyásodott, de 2 új hajtás is jött pár centire a növénytől. Úgyhogy a káosz ellenére mondhatjuk, hogy nem romlott a helyzetük. A Cryptoknál már gázosabb a helyzet. Több levél is levált, vagy én szettem le mert mállani kezdtek. Kivettem a legnagyobbat a talajból és azt láttam, hogy a gyökerek elég rossz állapotban vannak. A főbb /vastagabb/ szálak közül pár szintén kocsonyásodik, illetve a mellékgyökerek /vékonyabb szálak/ szinte mind eltűntek. Ez az imfuzórium miatt történt? Vagy a kevés fény miatt hogy nem jutott le a növényekig a zavarosban? Érdemes e beszereznem valami tápoldatot nekik, vagy inkább ne kockáztassak? Félek, ha benn hagyom, azzal csak rothadást okozok, lehet kiveszem őket ha nem javul 1-2 napon belül. Az is lehet egyébként, hogy amikor a kosárból és a kőzetgyapotból vagy mi a fittyfenéből próbáltam kiboncolni, megsértettem. Nagyon be volt hálózva gyökérzettel. Jó nagy kitolás ez a kosár dolog...
Azt nem mondanám, hogy a gyártó oldalán írt 4-24 óra alatt kristálytiszta lett a víz, de csak enyhén homályos. Kivárom az egy hetet és szerzek bele még növényt.
Amit belinkeltetek a minap az imfuzóriumról elolvastam. Azt írta, ha leszívok vizet egy tiszta üvegedénybe, fény felé fordítva láthatók a kis élőlények. Ugyan nagyító vagy ilyesmi nem volt kéznél, szabadszemmel próbáltam meglátni. Nem vettem észre se mozgást, sem kisebb vagy nagyobb pontokat a vízben...nekem még mindíg úgy tűnt, mint a frissen engedett csapvízben a klór, csak durva mértékben. Be kell szerezzek valami nagyító alkalmasságot is..:)
Lávakőről természetesen hallottam, olvastam. De nem gondoltam rá, hogy oldatként is alkalmazzák az ilyen szerekben.
Bocsánat, hogy teleírom a fórumot, szóljatok ha sok lennék! Majd jól nekiállok privátban faggatózni akkor...;)
Köszönöm az eddigi segítséget, szuperek vagytok! :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #2 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Oldott vulkáni kőzet...ok, nem szóltam ! B)
A Nitrivec használati utasítását is, és a kis Sera füzetkéket is letöltheted a cég honlapjáról, innen:http://www.sera.hu/letoltesek
De nézzük mi az amit esetleg félreértelmezhettetek. Valószínű hogy a szövegben utalás van arra, hogy a baktériumoknak hely is kell ahol megtelepedhetnek- ezért van az hogy a különféle szűrőmédiákat sokszor még elektronmikroszkóp alatt is megvizsgálják a kollégák, sőt valóságos "hívő csoportok" alakulnak ki egy-egy média jóságát vagy alkalmatlanságát ecsetelve. Ennek hatására jutottak előtérbe a különféle szinterelt üveg termékek, és lettek nevetségesen lenézően minősítve azok a matériák melyeket évtizedek óta eredménnyel használ a hobbi. Ez utóbbira példa a szivacs, vagy éppen a "vulkáni kőzet"-közkeletű nevén a "lávakő"- is...
Nem kell külön betenned lávakövet- a szűrődben, és az aljzatodban is meg fognak telepedni. Ennyi lenne röviden..;)
T.:Gábor
Figyelem: Spoiler!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #3 Írta: Takker
Takker válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Szia,Szerintem azt a kőzetet oldott formában tartalmazza a nitrivec,nem külön kell bele az is.
Egyébként a lávakő kitűnő szűrőanyag,belső,külső szűrőkbe szokták tenni,de egyben is belehet szerezni,így díszként is funkcionál az akváriumban,plusz hasznos baktériumok is megtelepednek rajta,így csak hasznos lehet.
Üdv:Takker
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #4 Írta: Tompi
Tompi válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Mivel a szer dobozán nincs adagolási útmutató, keresgetek...Az egyik oldalon találtam, meg egy rövid leírást, hogy mit is csinál, mennyi vízbe mennyi ml-t kell zuttyintani. Ezt viszont nem értem:
"Az ásványi vulkánkőzet eltávolítja a káros anyagokat, hatékonyan megköti a zavarosodást és megtelepedési felületet kínál a tisztító baktériumoknak." Ezekszerint kéne bele az is?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #5 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Annyira a Nitrivecre szerettelek volna "rábeszélni", hogy csak sikerült Toxivec-et írnom a fenébe...pedig végig a szűrőbacikról beszéltem! :blush:
Tehát természetesen a Nitrivec a jó megoldás, a hölgynek igaza volt! /Én pedig ismét visszatérek a régi jó szokásomhoz:még egyszer elolvasom amit írtam! ;) /
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #6 Írta: Tompi
Tompi válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Infuzorium...ezt emlegette a Hölgy az üzletben ma. Nem tudtam megmondani mi is az. Nitrivecet tudtam beszerezni nála illetve Criystall tablettát. Azt mondta, hogy a 2 együtt jó kell legyen. Ha péntekig nem változik a helyzet, akkor pedig csinál nekem víztesztet, hogy mi is jellemzi a jó kis tatabányai csapvizet ha egy 49ben kiépített hálózatból csordogál. Nem is tudtam, hogy van lehetőség ilyenre náluk...
Igazából lebeszélt a toxivecről, szerinte az inkább mérgezéses tüneteknél hasznos. Elég meggyőzőnek tűnt, illetve nem csak hasraütés szerűen adogatta a kezembe a vízkezelő-indíó dolgokat. Meglátjuk.
Délután kikerülnek a halak, aztán nekifutok mégegyszer.
Jojo-t illetően...sok évvel ezelőtt már volt szerencsém irogatni Vele. Valóban van egyfajta modora. :) De sosem sértődtem meg emiatt. Rendkívül segítőkész és ha jól rémlik többtízéves tapasztalat van a háta mögött. Nem baj az ha lekorholja az embert, legalább jobban "beleég" az ember tudatába...:D
Köszi a linket, már olvasom is. ;)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #7 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Egy félreértést szeretnék azonnal eloszlatni: a Sera Toxivec/Filterstart nem vegyszer...korántsem, sőt tele van nyugalmi állapotban lévő baktériumokkal! Amint a vízbe kerülnek azonnal megkezdik a "kikelést", osztódni és telepeket alkotni kezdenek! Én nem tartozom azok közé akik márkafüggők, de jótállok a nitrivecért- ha megfelelően telepíted megfelelő vízbe baj nem lehet. Olvastalak egyébként a másik oldalon is, és bátran támaszkodhatsz Jojo barátomra- személyes ismeretség is köt hozzá,és nem kell megharagudni ha szókimondóan adja elő magát! ;)
Kérdezed a zavarosodás okát- na figyelj írod hogy van már rengeteg anyagod, és még sincs megoldás, ugye? Hát én ajánlok neked két remek linket amin anno barátaimként tisztelt kollégáim dolgoztak, mire végzel az elolvasással lehet hogy többet fogsz tudni mint jómagam..nézd csak:
-szűrőbaktériumokról például:http://akvaguru.hu/index.php?mit=304
-zavarosodás okai/és itt találod a kérdésedre is a választ/ :http://www.haziallat.hu/akvarium/gondozas/zavaros-akvarium-viz-infuzorium/2558/
Más is hibázott már, sőt még fog is...ha nyugodt hangnemben mindent meg lehet beszélni az csak jó. Relax, pár hónapon belül ismét magabiztos lehetsz a hobbiban, sőt még segíteni is fogod a többieket..;)
T.Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #8 Írta: Tompi
Tompi válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Délutános vagyok, így késő este már nem akartam zavarni a családot. De elmostam a bödönt, víz benne. Találtam egy Aquael Fan 1 belső szűrőt elfekvőben. Eléggé viseletes, úgyhogy biztosan nem forgat gyártó által előírt mennyiséget, de így szemre jónak tűnik. Belepajszeroltam egy halom szivacsot, meg a terelőt úgy állítottam, hogy hullámoztassa a felszínt. Kb este 11 óra óta pörög, délután ha párom hazaér átteszi a halakat meg a garnikat. Addigra biztosan nem lesz klóros..Arra gondoltam, hogy a kókusz héjakat, meg a jawai mohát azért beteszem nekik, ne legyen már annyira kopár. Ha tényleg beválik, akkor elkommunizálom hasznosabb célokra és ha lesz egyszer szaporulat lesz mibe nevelgetni. :)

Közben akvaristán is írogatok egy úriemberrel, Ő is ezeket tanácsolta. S... toxivec vagy Crystal tablettát javasolt alapos aljzattisztítás után. Megpróbálom, bár tartok a vegyszerektől, sosem adagoltam ilyesmit.
Mint írtam is, nemigen tudom kik halaznak a régiek közül a környéken, ennyi év alatt kiesett mindenki a látókörömből....Így fogalmam sincs kitől tudnék beszerezni baktérium telepet.
A cryptokat nem látom hogy mennyire pusztulnak vagy sem. Holnap leengedem a vizet aztán próbálok képet csinálni róluk. Ha tényleg szívósak akkor nem értem miért kezdtek málni a levelek 3-4 nap után. Persze az is lehet, hogy csak 1-1 levél akkor épp feladta a harcot, azóta pedig nem romlott a helyzetük, majd kiderül.
Egyébként ez az egysejtű vagy mi a fene ami az opálosodást okozza, micsoda is pontosan? Mi a neve? Utánaolvasnék..
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja - 7 éve 3 hónapja #9 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Teljesen egyetértek, de én nem raknám be a hűtődobozba a növényeket -> nem lenne szükséges világítani sem. Szóval csak a szűrés a fontos! Mivel nem tudjuk mitől mállnak szét ilyen ütemben a cryptok, szerintem jobb lenne nekik az akváriumban maradni, nem érdemes kockáztatni, ha teljesen tönkremennek, inkább ott menjenek tönkre...
Last edit: 7 éve 3 hónapja by toist.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #10 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
:) Nem is rossz az ötlet-sőt olyannyira nem, hogy elmondom: külhoni kollégák rendszeresen keltetnek/előnevelnek is például kevés számú picike kis cory ivadékot hasonló műanyag edénykékben! Világíthatsz is nekik a növényzet miatt, de szűrni is kell...szerencsére nyárutó van, még fűtés nélkül sem hűl le a víz annyira hogy baj lehetne szerintem.
Mint látod nem minden az erős szűrés- ha nincs egyensúly az akváriumban /ami sosem lesz, de mi ebben bízunk/ akkor bizony rendkívül érzékeny ez a kis rendszer. Én javaslok még baktériumkultúrát is a vízbe- de akár jó lehet kollégától egy kis "szivacsvíz" is (az ő kimosott szivacsának vize, a durva szennyeződések nélkül). Várj türelemmel, a víz kristálytiszta lesz- de az aljzatot alaposan készítsd elő! ;)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #11 Írta: Tompi
Tompi válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Köszönöm mindkettőtöknek!

Jobb híjján lehet a hűtőfiókot kimosom szépen és abba teszem Őket. Műanyag, áttetsző, szögletes...kb 20-25 literesre saccolnám. Nem tudok hirtelen leakasztani üres akváriumot, a diszperzites vödörbe meg nem lenne pofám belerakni, tiszta retek. :)
Semmit nem javult a helyzet, hiába a részleges csere meg a 2 szűrő. Újraindítom, a Resunba meg faragok szivacsot a perlon mellé. Aztán szurkoljunk, hogy kibírják a 2 hetet a lakók.
Ilyen esetben mit szoktatok javasolni fűtéssel és világítással kapcsolatban? Mert nem tudom mennyire ingadozna a vízhőmérséklet a kis mennyiség miatt...Meg ha a növényeket is belerakom, gondolom nem árt ha világítva vannak. Ha nem is a megszokott időtartamban. Vagy elég annyi fény amit átenged az edény?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #12 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Ha a halaknak van már új helye, én ennél is drasztikusabbat javaslok:teljes újraindítás! Az ecettel való átmosás nem volt elegendő, egyébként is előbb jó sokszor vízzel kellene ezt megtenned. Nálam érvényes az "5 másodperces próba", ami annyit jelent hogy a kimosott hasonló aljzatot bármennyire is felkeverem 5 secundum alatt kristálytisztává kell válnia a víznek. Ameddig ez nem történik meg addig maradt szennyező anyag az efféle aljzatban, így ismételgetem szép szorgosan...
Nem csoda ha a víz ilyen maradt- vagy ilyenné lett- hiszen valószínűleg egysejtűek indultak benne burjánzásnak. Ezt pedig kiszűrni bár nem lehetetlen, de kevés az esély a megfelelő technikára hobbistáknál.
Egyéb tekintetben javaslom az előttem szóló barátom észrevételeit megfontolni, és én is sok sikert kívánok! :)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist, Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #13 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
A légpumpa hiánya nem komoly baj, úgy állítsd be a szűrőt, hogy fodrozza a felszínt (vagy ha levegőt is old be, akkor nincs is vele különösebb teendő), egy rendes 15 l-es diszperzites vödörben vagy hasonlóban 1-max.2 hetet ennyi élőlény gond nélkül el tud lenni (gondolom sem az anci, sem a black mollik nem kifejlettek), csak vigyázz, nehogy csöbörből kerüljenek a vödörbe - legyen rendesen tiszta az a vödör és tényleg ne, vagy inkább nagyon minimálisan etess, lehetőleg élő planktonnal, de ha nincs, tényleg csak nagyon keveset bármiből is (nem 1-2 perc alatt elfogyósan)! Az elajándékozásuk sem biztos, hogy célravezetőbb, ez az élmény biztosan legyengítette őket, könnyen lehet, hogy már 1-2 példányban lappang is valami, ha valaki el is vinné őket, lehet galiba lenne belőle...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #14 Írta: Tompi
Tompi válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Köszi a választ! Sajnos nincs másik akváriumom. Azt meg nem tudom túlélnék e, hogy vödörbe téve szűrővel 2 héten át....:(:(:( Mert légpumpám sincs.
Akvaristán már feltettem fórumra, hogy valaki tatabányai kolléga esetleg befogadhatná, vagy akár oda is adom, csak éljék túl. Egyenlőre nincs jelentkezé. Megpróbálom itt is, bár fogalmam sincs ki tatabányai ezen az oldalon. Vagy esetleg kölcsön akváriuma ha lenne valakinek...

A növényre írtad, h "megfőhetett"..Nem hiszem, kb 10p alatt hazarobogtunk kocsival a boltból...
Köszi mégegyszer, igyekszem ésszel nekifutni a dolognak.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #15 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Szia Tompi!
Csak azt a hibát követted el, hogy túl gyorsan akartál új, szép akváriumot. Tűzoltásképpen azt tudod csinálni, hogy egy kisebb aljzat nélküli akváriumba, annak híján akármibe, amiből nem oldódik ki semmi és tartja a vizet, beteszed a halakat, ha van állott csapvized, abba, ha nincs, de van otthon aszkorbinsavad, abból egy leheletnyivel kezeld a csapvizet, ha még az sincs, zuhanyzófejen keresztül engedd a vizet, minél magasabbról, valamilyen szinten ez is kihajtja a klórt és jobb lesz a halaknak, mint a tej. Ebbe a vízbe tett át a még élő halakat (24 óra ilyen esetben elég sok, lehet már drasztikusan csökkent a léltszám :( ) Lényeg, hogy azonos hőmérsékletű legyen a víz, így pár halat még megmenthetsz. Az akváriumot járasd tovább, az elhaló növényi részeket szedd ki! 1 hét múlva kb újra mehetnek be a növények, aztán még 1 hét (ha minden rendben) a halutánpótlás. A halakat átmeneti lakhelyükön ne, vagy csak minimálisan etesd, lehetőség szerint levegőztesd, vagy tedd be az eheimet (természetesen a szűrőanyagok átmosása után). Az eheimet egyébként kicsinek érzem ekkora akváriumba, a resunod már jobb egy fokkal, de csak perlonvatta töltettel nem fog sok örömet okozni, szóval ezt a szűrés témát még érdemes átrágni... A cryptok ritkán dobják fel ilyen gyorsan a pacskert egyébként, nem lehet, hogy útközben "megfőttek" kicsit? Ha elég gyors vagy most, aztán elég türelmes később, lesz még ebből jó kis akvárium, fel a fejjel!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Tompi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
7 éve 3 hónapja #16 Írta: Tompi
Tompi válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Sziasztok!
Jópár éve nem halaztam, meg a klubéletből is kimaradtam, de újból nekiveselkedek. Ahogy nézem pár ismerős arc itt van akikkel anno Akvaristán beszélgettünk. Bízom benne, hogy ugyanolyan segítőkészek még....;)
Szóval: Hétfőn álltam neki. Aprókavics tisztítás 20%-os ecettel, majd rengeteg öblítés. Felengedtem a bruttó 63L-es akváriumot. Eheim 2008-ba szivacsot tettem mert nem mertem betenni a rég nemhasznált eredeti szivacsot. 2 napig "pörgött", és majdnem teljesen letisztult. Leszívtam 1 vödör vizet amiben elöblítettem a szivacsot, a leszívott vízet pedig pótoltam. Még aznap este betettem 6tő Fodros vizikalászt, meg 3 tő Cryptot/még nem tudtam beazonosítani milyen is pontosan/. Csütörtök estig nem tisztult le teljesen még, opálos volt. Kb a víz 1/3-át lecseréltem, szivacsot tisztítottam.
Pénteken került bele 2 Black molli /2 nem bírta a szállítást../, 4 Endler, 6 Red Cherry, 1 arany anci. Ettek, úsztak, nem volt kirívó a viselkedésükben. Első körben csak szárazkaját tudtam beszerezni, lemezes díszhaltáp és Sppirulina van itthon. Lemezesből amit adok 1-2p alatt elfogyasztották. Spirulinát 1 tablettát adtam.
Szombatra még opálosabb lett a "lé". Van egy Resun P-400L szűrő elfekvőben ami ugyan javításra szorult, de működik. Kitömtem perlonvattával, segít az Eheimnek.
Vasárnap reggelre, mára, gyakorlatilag tejfehér minden. Halak pipálnak a felszínen, a Cryptok egyes leveleinek elkezdett málani.
Nincs itthon több szűrőanyagom amit be tudnék tenni. Világítást lekapcsolva hagytam ma. Amúgy Life Glo2, 18W jelenleg 10órában. Van benn 2 kókuszhéj illetve vasfa is. Mindegyik volt már akváriumban anno, de áztattam sikáltam mielőtt betettem.
Mit tegyek? Cseréljek részlegesen vizet? Stresszeljek ezzel tovább, vagy hagyjam mostmár és letisztul? Világítsak? Vegyszert, vízindító csodabogyókat sosem használtam, most se terveztem. Így nincs itthon az sem....
Csatolok képet, bár nem nagyon látni semmit..

Mellékletek:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hónapja #17 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
@xdee: negyven literben is lehet mennyiséget tartani, de akkor a méretről kell lemondani. mostanában végre kezd a nanohalak választéka is nagyobb lenni. viszont mivel ezek mind kivétel nélkül csapathalak, ekkora medencébe maximum egy, esetleg két fajból válogass, utóbbi esetben a lehető legkisebbek közül. akkor ők is jól fogják magukat érezni, főleg, ha rendesen benövényesítesz, mert ezek az állatkák szeretik a búvóhelyeket.

ajánlom pl az amanda lazacot. mivel ők még az átlagnál is félénkebbek, 12 példány már jól érzi magát, de akkor nem mehet melléjük csak max. 2-3 macrotocinclus affinis a takarítás kedvéért - és némi garnéla.

vagy a kicsit kevésbé betoji gyöngydániót, mondjuk hetet, melléjük pedig egy tíz fős boraras brigittae csapatot, és a takarítószemélyzetet.

vagy rizspontyból tizet, viszont melléjük szintén nem fér más.

kolibrihalakat, microrasbora kubotait, kéksávos törperazbórát, vagy más hasonló halat, ezek mostmár szerencsére könnyebben beszerezhetőek.

neont nagyon nem javaslom.

a másik lehetőség az elevenszülők közül a guppi vagy az endler. előbbi esetben elég 5-6 darab, de mindkettőnél azt javaslom, csak hímeket tarts. egyrészt szebbek, másrészt kisebbek, harmadrészt nem fogják két hónap alatt hatvan kicsivel telerakni a tankot :)
az elevenszülőkkel nem csak a szaporulat miatt kell vigyázni, hanem a fent felsorolt nanohalakhoz képest iszonyat mennyiségű mulmot termelnek, emiatt nem lehet 1halcm/2liter értékben számolni velük.
szerintem.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Cenci, xdee

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hónapja #18 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
Nebula: szerintem félre értettél! ...én csupán azt akartam mondani, hogy szívesen segítünk itt is xdee-nek. Bátran írj, mert helyesen érvelsz.

Xdee: egy 40-es akvárium eléggé behatárolja a lehetőségeket, de azért lehetséges, azonban a nagytestű halfajok pl. aranyhal, vitorlás nem maradhat benne. Legcélszerűbb az volna ha egy csapat endlert vagy valamilyen kis méretű úgynevezett nano halaknak rendeznéd be. Esetleg néhány guppy. Nehezebb halakat azért nem javasolnék, mert tudom, hogy még korai.
Leginkább az lenne a helyes, ha egy akvarisztikai szakkönyvet kézbe vennél és kicsit tanulmányoznád. Ezt azért mondom, mert egy akváriumot egy komplex dologként kell szemlélni, nem elég csupán egy-egy kiragadott szituációban tanácsot adni. Az akkor jöhet, ha már úgy nagyjából megvan némi alap és van mire építkezni. Javaslom a Horn-Zsilinszky: Akvarisztika című könyvet, vagy a Pasaráti Gyula Akvaristás szakkönyveit. De természetesen lehet más is. Azokban nagyjából megtanulhatod azokat az összefüggéseket melyek egy akváriumban zajló életet illetik. Aztán ezt követően sokkal több kérdésed lesz itt és a válaszaink sokkal élvezetesebbek lesznek. Mikor választ adunk egy kérdésre, akkor azt kell feltételeznünk, hogy csupán azzal a néhány problémával küzdesz melyek kapcsán feltetted a kérdést. De ha azt látjuk, hogy semmi alap nincs, akkor tudjuk, hogy a válaszunk csak akkor lenne teljes, ha egy egész könyvvel válaszolnánk neked. A fórum pedig nem arra való, hogy egy könyvet írjunk. Tudom, hogy mindenki meg akarja úszni a szakirodalom kézbevételét, de hidd el, szükséges! Látod már most is kezdem meghaladni azt a karaktermennyiséget, amit egy fórumban illik írni, pedig csupán útmutatást adok és akkor hol lenne még az aprólékos szakmázás. Javaslatom a következő: gondold át, hogy van-e lehetőséged egy nagyobb akvárium beszerzésére, vagy csupán ebben szeretnél halazni. Ha ezt eldöntötted, akkor gyorsan latolni fogjuk a lehetőségeidet. Az idő sürget, mivel felkészületlenül fogtál hozzá, és a gondoskodásra szoruló élőlények már a gondjaidra vannak bízva. Gyorsan dönts, és gyere vissza. Az biztos, hogy eben az akváriumban ezt az összeállítást nem célszerű és etikus tartani. Nem tudunk arról sem semmit, hogy milyen technikával működik jelenleg ez a kis akváriumod. Milyen a berendezés stb.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist, Cenci, xdee

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hónapja - 8 éve 1 hónapja #19 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
nem küldtem én senkit sehova. de sajnos azt látom, hogyha halat tart valaki, az nincs állatként kezelve. ha valaki vizslát vesz, akkor természetes, hogy nem tartja 1x1 méteres fadobozban, ha bernáthegyit, nem fogja 35nm panellakásban tartani, és így tovább. ezek természetesek. mindenki utánanéz, felkészül.
halak esetében ez nagyon nincs így... és ez nagyon nagyon szomorú.

szerintem.
de inkább csendben maradok akkor, nem akarok senkit elijeszteni.

Nedőzz!
Last edit: 8 éve 1 hónapja by nebula.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hónapja #20 Írta: xdee
xdee válaszolt Válasz: Mitõl zavaros... témában
egy 40 literes akváriumba (mert az van) mit lehetne nyugodt szívvel tartani? :D

Bocsanat nem ertek hozza. azert is kerestem fel ezt a forumot. en itt csak azt monndogoatom amit az itteni boltos mondott nekem.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.618 másodperc

Naptár

November 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Bejelentkezés