12Pontosan 12 éve szeptember elején jelentkezett először a világhálón az Akvárium Magazin Pasaréti Gyula főszerkesztői köszöntőjével, amelyet itt olvashattok.
Az eltelt tucatnyi évben biztosan mindenkinek része volt kiseb-nagyobb sikerekben, kudarcokban. Ezalatt felnőtt egy új akvarista generáció. Hogy hol tartunk most, azt talán a Magazin 105. számának főszerkesztői jegyzete jól szemlélteti:


pasa 150„A magyarországi akvarisztikáról többféle véleményt ismerünk. Vannak, akik szerint minden rosszabb lett, a tenyésztési feltételek és a halak eladásának lehetőségei egyaránt. Ők vagy csak vegetálnak, vagy már be is fejezték ezt a hobbit. Érdekes ellentmondásnak tűnik ugyanakkor, hogy míg az utóbbi években több mint 200 akvarisztikai szaküzlet zárt be az országban, és több, kisebb-nagyobb tenyészet is abbahagyta működését, addig azt látjuk, hogy új tenyészetek indulnak, vagy régiek ismét elkezdenek termelni, illetve a már működők bővítenek, fejlesztenek.
Vannak olyan tenyészetek, amelyek kizárólag külföldi piacon adják el halaikat, de akadnak, akik az itthoni kereskedéseket és nagykereskedéseket részesítik előnyben, attól függően, milyen kapcsolati rendszerrel rendelkeznek. A hazai nagykereskedések is – úgy látom – több itthon előállított akváriumi díszhalat vásárolnak fel, mint az előző években. Talán elindult valami…
Örömmel látom, hogy a minőségi akvarisztika hazánkban is terjed. A közkedvelt egyszerű halak mellett a ritka, még mindig kihívást jelentő fajok is felkerülnek a tenyésztők listájára. Vannak olyan specializálódó tenyésztők, akik csak egy-egy halfajjal foglalkoznak, de azt profin teszik. Ahogy azt már többször leírtam: a tenyésztés egyik formája a nemesítés, a minőségi haltartás. Ebből a szempontból a legjellemzőbb édesvízi halfajok a guppi (Poecilia reticulata), a szifó (Xiphophorus helleri) és a betta (Betta splendens). Ezekből igen változatos tenyész-törzsekhez lehet hozzájutni.
Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete csatlakozott az Európai Guppi Szövetséghez (Internationales Kuratorium Guppy-Hochzucht). Ezzel lehetővé vált, hogy a hazai ún. verseny-guppi tenyésztők hivatalosan is részt vehessenek az európai pontgyűjtő versenyeken, kiállításokon.
Jelenleg mintegy 10-12 olyan guppi-törzzsel rendelkezünk, amelyek megállják helyüket ezeken a megmérettetéseken. Természetesen részt vettünk az augusztusi Guppi Világkiállításon is, amelyet Bécsben rendeztek. Bármilyen szép, minőségi példányokat vittünk ki, sajnos a világ legjobb guppisai minden kategóriában learatták az első három helyet. Kiállított halaink különböző európai illetve távol-keleti tenyésztőkhöz kerültek. A rendezvényről a következő számban fogunk részletesebben beszámolni.

Pasaréti Gyula
főszerkesztő
Akvárium Magazin”

Kedves Olvasó! Ha neked is van véleményed az elmúlt 12 évről, és közzétennéd, kérlek írd meg itt a hozzászólásokban!
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés