Kedves Olvasó!

Most, november végén, kaptam meg a DATZ (Die Aquarien-und Terrarienzeitschrift) decemberi számával a kiadójának (Natur und Tier – Verlag GmbH) levelét, melyben arról értesítenek, hogy az újság 2021 januárjától már csak kéthavonta fog megjelenni, hasonlóan a Süßwasseraquaristik-Fachmagazin AMAZONAS, amely szintén hat példányban jön ki évente. Sajnos ez a világjelenség minket is utolért.

Nem régen arról beszélgettünk, hogy manapság miért nem olvasunk könyvet, újságot. Már egy ideje azt látjuk a média-piacon, hogy egyre csökken a könyvek és az írott sajtó utáni érdeklődés. Helyét többé-kevésbé az Internet veszi át.
Nem hiszem, hogy ezt a tendenciát is a jelenlegi vírushelyzetre kellene ráfogni, de az Akvárium Magazin eladása is jelentősen visszaesett ebben az éven. Úgy gondolom, hogy már eddig is tovább adtam ki a lapot, mint indokolt lenne, mivel abban bíztam, hogy megváltozik ez a helyzet. Fájó szívvel teszem, de 29 év után az általam szerkesztett utolsó Akvárium Magazint tartja kezében a kedves Olvasó.

Persze nem lehet egykönnyen egykönnyen abbahagyni egy ilyen elismerten színvonalas újságot, ezért a
www.akvariummagazin.hu
oldalon folytatjuk. Ebbe a számba nem fért bele minden cikk, amit a szerzők leadtak, és van olyan is, amit kénytelenek voltunk rövidíteni. Mindent, ami ebből a számból kimaradt feltettünk az újság honlapjára. A megújult oldal egy időben indul ennek a számnak a megjelenésével.

A lap története 1992-ben kezdődött, amikor… de erről már többször is írtam. A lényeg, hogy az első szám megjelenésekor még nem gondoltuk, hogy ilyen sokáig örülhetünk egy kizárólag akvarisztikai szaklapnak, hiszen előtte még sose jelent meg rendszeresen ilyen újság.

„Bizonyára meglepődik azon, hogy ismét megjelenik egy akvarista lap. Nem kis lámpalázzal nézünk mi is elébe, hiszen nem egy elődünk elbotlott már, és az első szám után hiába vártuk a következőket...
A rossz tapasztalatok ellenére ismét nekilátunk tehát, hogy végre legyen állandó fórumuk a magyar akvaristáknak, amiből tanulhatnak és ötleteket meríthetnek, publikálhatnak, kérdezhetnek. Meg akarjuk mutatni, hogy a magyar akvarisztika előkelőbb helyen áll.”

Így már a második számmal is történelmet írtunk.

„Reméljük, hogy már várta második lapszámunk megjelenését! Ezzel a ténnyel most akvarista történelmet írunk, hiszen 1956–1959 közötti időszak után ez az első alkalom, hogy hazánkban rendszeresen jelenik meg akvarisztikai folyóirat. S ha azt a tényt is figyelembe vesszük, miszerint jelzett újság, az Akvárium és Terrárium, nemcsak akvarisztikával foglalkozott, elmondhatjuk, hogy az első rendszeresen megjelenő akvarisztikai folyóiratot tartja most kezében, Ön kedves Olvasónk. Engedje meg, hogy ezen alkalomból üdvözöljük, és kifejezzük jókívánságainkat, remélve, hogy hosszú ideig rendszeres olvasónk marad, és észrevételeivel, esetleg saját akvarista tapasztalatainak leírásával és megküldésével hozzájárul lapunk szakmai színvonalának emeléséhez.”

Majd 7 évi kihagyás után újraindultunk!

„Hét év telt el azóta, hogy 10 évi folyamatos megjelenést követően, fájó szívvel felfüggesztettem az Akvárium Magazin kiadását. 7 év nagyon sok idő, a hazai akvarisztikában mindenképpen. Régi tenyésztők hagyták abba a díszhal-tenyésztést, több kereskedés bezárt, ugyanakkor fiatalodott az akvarista szakma, új tenyésztők léptek be a hazai piacra, kis- és nagykereskedések nyíltak. Számos új díszhal került be a hazai díszhal-forgalomba, újabb kihívások elé állítva a tenyésztőket.
Természetesen az új technikák is bejöttek, segítve az akvaristák munkáját. Az újdonságok között több kétes értékű hal is megjelent. Basztardok, génkezelt, festett és tetovált halak kerültek az üzletekbe. Az EU jogszabályok már több országban szigorúan tiltják ezek forgalmazását, de ebben kicsit lemaradtunk.
Fiatal akvaristák nyomására elindult egy internetes fórum, majd hamarosan megalakult az Akvaristák Magyarországi Egyesülete. Újabb akvarista oldal jött létre, az Akvárium Magazin internetes oldala. Sokan érdeklődtek, mikor olvashatják az „újságot” nyomtatot formában, hiszen vagy nincs internetjük, vagy csak azért, mert egészen más élményt ad egy újságot kézbe venni, forgatni és azt olvasni. És most itt állunk az újság papíros verziójának megjelenésénél.
Az Akvárium Magazin létrehozása és fenntartása csak akkor sikerülhet, ha a szakma összefog és mindenki mellé áll. Meggyőződésem, hogy a magyar akvarisztikai élet el tud tartani egy szaklapot. Szerencsére vannak olyan nagykereskedők, akik hasonlóan gondolkodnak. A sikeres magyar tenyésztők pedig ontják az új információkat, cikkeket, fotókat.
Most a szakma minden résztvevője kitehet magáért és megmutathatja mire képes ezért a csodálatos hobbiért.”

Több száz lelkesítő, elismerő, segíteni akaró levelet kaptam az eltelt 29 év folyamán. Kialakult egy előfizetői kör is, akik már gyűjtötték az újságot, és ha hiányzott néhány példány, akkor azokat igyekeztek pótolni. Többen a megszokott újságárusuknál várták izgatottan a lap megjelenését. Ami viszont számomra is érdekes, úgymond magyar mentalitás, hogy a működő akvarisztikai szaküzletek – kivéve a Green Aqua Kft. szaküzletetét – nem tartották az Akvárium Magazint. Pedig ott lett volna a helyük a polcokon, hiszen az újság elsősorban a régi és újonnan behozott díszhalak leírásáról, tartásáról, esetleg tenyésztéséről, az akvarisztikai eseményekről, rendezvényekről szólt. Csak a Szer-Ber Team Bt. Nagykereskedés, valamint a Dánió Diszhal Diszkont árusította az újságot. Az új formátum megjelenésekor (69. szám) már arra is figyeltem, hogy ne legyen túl sok hirdetés a lapban. A Sera Akvarisztika Kft., a Fisch Kft., a Szer-Ber Team Bt., a valamint a Best Aquatic Kft. és az Auto President Kft. állandóan hirdetett. Köszönet érte.

Az eltelt 29 év folyamán ezernél több cikk jelent meg, száznál is több szerző tollából. Azt tartottam szem előtt, ha lehet, magyar akvaristák írjanak tapasztalataikról, hiszen szakmai munkájuk, tenyésztési eredményeik alapján a legjobbak közé tartoznak. Nem csupán a nagy öregekre gondolok, hanem az ifjú, lelkes titánokra, akik jelenleg is komoly tenyésztői munkát végeznek.
Annak idején, az 1980-as években mi is részt vettünk a Nemzetközi Guppi Szövetség (IKGH) kiállításain, és jó eredményeket értünk el. A mai fiatal hazai guppisok már bajnokságokat nyernek, dobogós helyezéseket hoznak el. Nemzetközileg elismert tenyésztőkké, bírákká nőtték ki magukat. De említhetném a garnélásokat, bettásokat, harcsásokat, vagy a vad elevenszülősöket is. Új szakma lett az akvakertészet, hatalmas
tábora lett az aquascaping irányzatnak, akár a lowtech, akár a csúcstechnológiájú hightech változatnak. Legyünk büszkék az akvarisztikában elért eredményeinkre! Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek az áldozatkész munkáját, a lelkes szerzők írásait, fotóit, az előkészítők és nyomdászok szakmai felkészültségét. Az Akvárium Magazin oldalára a továbbiakban is várjuk a cikkeket, információkat.

Az élet nem áll meg. Az akvaristák készülnek a vírus utáni életre. A szervezők a napokban jelentették be, hogy a világ minden tájáról már 1600 kiállító erősítette meg, hogy részt vesz a júniusra tervezett Interzoo-n. Mi is készen állunk, hogy augusztusban megrendezzük a tavalyról elhalasztott GUPPI EB fordulót Pakson. Az Akvárium Magazin igyekszik mindenhol ott lenni, ahol valami történik és tudósítani róla, csak most már internetes formában…

Pasaréti Gyula
főszerkesztő

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés