A „C” – rövidfarkú főkategóriába belépve szükséges megemlíteni a főkategória általános eltéréseit. A testalakra változatlan szabályok vonatkoznak, a verseny testhossz azonban kisebb, mint a másik 2 főkategóriában, tehát kisebb méretű, arányaiban is kisebb farokkal rendelkező guppi változatok tartoznak ide.

Rövidfarkúak testhosszának értékelése:
24 mm  8 pont 
 22 mm  6 pont
 20 mm  3 pont
 18 mm  1 pont
 18 mm-nél kevesebb 0 pont, kizárás nélkül 
24 mm-nél több   maximum 3 pont levonása

Akiket nem vakít meg elsőre a gyönyörű hatalmas úszó, vagy a kardok érdekessége, esetleg kifejezetten a természetes mozgást, fürgeséget keresik, azok nagyon szép és komoly kihívást jelentő törzseket találhatnak maguknak a C kategóriában!

A lapátfarkú (angolul spade tail, németül spatenschwanz) változat a lírafarkú változathoz hasonlóan egy nagyon gyakran félreértett, tenyésztők által rosszul nevezett kategória. Sokszor selejtes kerekfarkú, illetve négyszögre hajazó formájú nevezések érkeznek, sőt, ami még nagyobb probléma, hogy találkoztam már versenybírával, aki utóbbit kifejezetten erősnek gondolta… Ezzel szemben a farokúszó alakjának ásólapátra kell emlékeztetnie, tehát az alsó-felső él párhuzamos, a farokúszó pedig V alakban végződik. Bizony nagyon ritka az ilyen törzs Európa- és világszerte. 

A farokúszó alakja ásólapátra emlékeztet. Alsó- és felső éle határozottan elválik a testtől, majd párhuzamosan fut, végül tisztán kivehető hegyben végződik, lapos V alakban. Hossza a testhossz 5/10-e, magassága a farokhossz 8/10-e. A hátúszó a farokúszó harmadáig ér, az elejénél meredeken emelkedik és hegyben végződik.
IKGH Logo 2015 web 150
A farokúszó hosszának értékelése:
A testhossz 5/10-e  10 pont 
 A testhossz 4/10-e  7 pont
 A testhossz 3/10-e  3 pont
 A testhossz 3/10-énél kevesebb  0 pont
 A testhossz 5/10-énél több  maximum 3 pont levonása

Példák a farokúszó alakhibái miatti pontlevonásokra:
Magassága kisebb, mint a farokhossz 8/10-e   maximum 5 pont levonása
 A felső és alsó farokszélek nem párhuzamosak  maximum 3 pont levonása
 Hátsó szegmens alaki hibái  maximum 5 pont levonása
 A hátsó farokélek eltérő szöge  maximum 3 pont levonása
 A hátsó farokélek által bezárt szög túlságosan hegyes  maximum 10 pont levonása
 A hátsó farokélek által bezárt szög túlságosan tompa  maximum 2 pont levonása
 Egyéb hibák, pl. fogazottság  maximum 5 pont levonása
A farokúszó magassága szemmel láthatóan kisebb, mint a legnagyobb testmagasság 0 pont (tehát automatikusan 20 pont levonása – ilyen hal jó esetben már az előszűrés során kiesik, jobb esetben be sem nevezik)
Összesen maximum 20 pont vonható le (mivel a farokúszó alakja összesen 20 pontot kaphat, ezáltal utóbbi kijelentés csak annyit tesz, hogy erre a tulajdonságra se lehet negatív pontszámot adni).

A hátúszó hosszának értékelése:
 A farokúszó első harmadának végéig tart 5 pont 
 A farokúszó első harmada előtt véget ér  a hossz függvényében maximum 4 pont levonása
 A farokúszó első harmadán túlér  a hossz függvényében maximum 4 pont levonása

Példák az alakhibák miatti pontlevonásokra hátúszóra vonatkozóan:
 Nem emelkedik meredeken az elején  maximum 3 pont levonása
 Erős fogazottság vagy hiányosságok  maximum 2 pont levonása
Eltérés az ideális alaktól  maximum 7 pont levonása
Összesen maximum 8 pont vonható le.

A kategóriával kapcsolatban nincs saját tenyésztési/szelektálási tapasztalatom (bár 2019-ben Zsolnán második helyet értem el egy párral a kategóriában, nem foglalkozok velük elég aktívan), így fogadjátok Benji, versenyguppi-tenyésztő kedves barátunk sorait:
„2019-ben Pilisen megrendezett első magyarországi páros guppi Európa-bajnoki versenyen jutottam hozzá egy lapátfarkú törzshöz. Itt 2. helyezést értek el Tomasz Czyz halai, ebben a nem kimondottan népszerű kategóriában. Mikor még döntés elött álltam, hogy elhozzam-e őket, bennem is kavarogtak az érzések, ugyan nem dobbant meg rögtön a szívem, de valami különlegességet éreztem, érdekes kis úszó forma, ami jól párosult a mintázatukkal-színezetükkel. Emellett stratégiai szerepet is szántam nekik, kis szerencsével jó eredmények érhetőek el velük, illetve a "betanulásomhoz" alkalmas a kevésbé sérülékeny, beszakadásra kevésbé érzékeny úszó.
Egy életerős, jó párral indítva kezdtem a munkám, hamarosan meg is lettek az első ivadékok. Rendkívül jól-gyorsan fejlődtek, már a 2. hónapban kezdett megjelenni a hímeken a színezet, 3-4. hónapban már egész jól kialakult a farokúszójuk formája, a hátúszójuk is elkezdett megnyúlni, az 5-6. hónapra elérték a top formát, kialakultak az úszó lecsapott élei, szögelése. Jó esetben a hátúszó hegyben végződése ezidőtájt beér a farokúszó 1/3-ra. Az ezt követő időszakban a folyamatos növés miatt apránként szétesik a forma, így viszonylag hamar kiöregszik, de tenyésztésben tartható. Ekkor találkoztam a nehézségeivel, nem csak a korai érést kell figyelembe venni, hanem gyorsan túlszalad a csúcsformán. Relatív kevés elfogadható egyed lesz igazán szép, rendszeres hiba, mikor kerek, lándzsa-szerű vagy épp elágazó-szálas-villás lesz már korán a farokúszó. A hátúszó az egyedek 80-90%-ában rövid vagy kerek - amelyik szépen alakul, annak bizony az 5.-6. hónapban kell ráérnie a farokúszóra. Nehéz időzíteni. A nőstényeken épphogy kisejlik a farokúszó forma, megpróbálom most már ezeket bevinni a tenyésztésbe. A hátúszó sokkal karakteresebben jelenik meg, így egyszerűbb őket szelektálni. A szerzett pártól nyert ivadékokat első körben apai visszakeresztezéssel stabilizáltam, külső jegyeiket továbbörökítve figyeltem a növekedési-érési erélyüket. A 2020-as évet ennek ellenére ki kellet hagynom velük, mert a nehézségek miatt nem tudtam a rendezvényekre megfelelő halat nevezni. A 2021-ben bemutatkozásra egy szép 2. helyezést értem el (2nd Online Tropical Guppy Show), ami nagyon elszánttá tett, hogy tovább foglalkozzak ezekkel a különleges úszóformájú guppikkal. Továbbiakban is a palettán kívánom tartani őket és új törzs beszerzésétől sem zárkózok el.”

A fentebb említett videót itt tudjátok megnézni:


Mint olvashatjátok, legalább egy kitartó hazai társra számíthat, aki e ritka, de mutatós standard mellett tenné le a voksát! Fontos még megemlíteni, hogy az „A” főkategóriával szemben a „C” főkategória halait bátrabban merem kezdőknek ajánlani, a rövid farokúszó sokkal kevésbé hajlamos rohadásra, beszakadásokra stb, valamint a kis fürge úszóval a hímek is hosszabb és hatékonyabb termékenységi időt mutatnak.

Mivel a 2020-as évben egyetlen EC forduló sem került megtartásra 2019-es utolsó élő versenyes statisztika álljon itt: az év során tartott összes fordulón (6-6 pár és trió) 30 pár és 18 trió lapátfarkú guppit neveztek. Nem csak a franciák, de szlovák és osztrák barátaink is felülreprezentálnak a kategóriában, így, ha valakit megfog az úszóforma, elég könnyen tudunk beszerzésről gondoskodni.

Ahogy az utolsó számban is írtam: a versenyguppizást az AME keretein belül gőzerővel folytatjuk tovább, így akár az Egyesületben, akár a Hungarian Guppy Club 2014 facebook csoportban, akár személyesen örömmel várom a leendő versenyguppi tenyésztők megkereséseit!

És végül álljon itt egy igazán kiemelkedő lapátfarkú trió a 2021-es MOL online versenyről - tenyésztő Wind Wang (CNGC):IKGH C2 szabvány

Szöveg: Toma István, Balogh Benjámin Viktor
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés