ImageHamarosan a boltokban az Akvárium Magazin 70. száma. Az újságban fő helyen az Interzoo-ról szóló beszámoló található. Az újság hangulatában már nagy mértékben érződik a közeledő Akvarista Napok rendezvény. Íme egy kis ízelítő a tartalomból:

 

 

 

Interzoo 2008
ImageA 2008. május 22.-25. között Nürnbergben 30. alkalommal megrendezésre került Interzoo 2008, a hobbiállattartás világkiállítása. Az Interzoo minden alkalommal pozitív lökést ad a szakmának, hiszen ekkor az eddig nem vagy csak ritkán találkozó szakemberek, megismerhetik egymást, megbeszélhetik az eltelt időszak eredményeit, problémáit, illetve a jövô stratégiáját. A Magazinban képes beszámolót találhattok a kiállításról.

AM Postaláda
Ebben a rovatban a Szerkesztőség címére érkezett akvarisztikával kapcsolatos kérdéseikre, válaszolnak a legavatottabb szakemberek.

Sügérföld
Az állatvilágban a zebrák érdekes mintázatú kinézetük miatt nagy népszerűségnek örvendenek. Számtalan más állatfaj is megkapta hasonló kinézete miatt a „zebra” jelzőt. A halvilágon és azon belül a sügérvilágon belül sincs másképpen, nagyon sok zebra csíkos halat ismerünk. Most két kevésbé ismert fajt szeretnénk bemutatni, az egyik Afrikában, a másik Közép-Amerikában él, ami mindkettőben közös: a zebracsíkos mintázat.

AM Könyvajánló
Chris Lukhaup: Süßwasserkrebse aus aller Welt
Dähne Verlag 2003

AM Webajánló
Édesvízi garnélák a neten. Szeptemberben az Akvarista Napokra hazánkba látogat Cristian Lukhaup a rákok és garnélák európai „guruja”. Ebből az apropóból néztünk körül, mit találunk garnéla témában a hálón.

Színpompás garnélák Indonéziából
ImageSulawesi sziget középső hegyvidékéről származó, a tengeri fajok színpompájára emlékeztető, édesvízi garnélák izgatták fel a kedélyeket az utóbbi időben. Ezekből mutatunk be a Magazinban néhányat

AM Hírek
Ez a rovat híreket érdekességeket közöl az akvarisztika világából

Borneó harcoshalai
Borneó, mint a Föld harmadik legnagyobb szigete, a Betta nem egyik fő olyan előfordulási helye, ahol óriási a biológiai sokszínűség. Talán az egyik legbékésebb természetes élőhelyük a Földön, ahol a harcoshalak számos faja él. Malajzia Sarawak tartományában - Borneó észak-nyugati részén - jelenleg hét ismert vadon élő faj található. A cikkben bemutatjuk ezeket a fajokat és élőhelyeiket.

Betta albimarginata
Egy máig még szűk körben elterjedt Betta fajt szeretnék bemutatni a magyarországi akvaristáknak, amely szépségével, kecsességével reményeim szerint egyre több lelkes halbarátnál fog megfordulni és így mind többet tudhatunk meg erről a szájköltő Betta fajról.


Az akvárium karbantartása
Mielőtt valaki megvásárolja élete első akváriumát fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy ez nem csak egy dekorációs tárgy, hanem egy természetes élővilág, ami magától nem fog mindig gyönyörűen kinézni, ha nem foglalkozunk vele. Hogy pontosan mit is kell tenni, hogy a halaink jól érezzék magukat, azt elolvashatod a cikkben.

Akvárium világítás – elektronikus fénycső előtétek
Napjaink akvárium világításai jellemzően gázkisülő lámpákkal működnek – fénycsövekkel, fémhalogén lámpákkal. A legfontosabb előnyük a kitűnő színvisszaadás, a hosszú élettartam, az állandó fényáram, az energiatakarékosság és a jó hatásfok – a normál izzólámpákhoz képest. A cikkben az általánosan elterjedt fénycsövek működtetésével foglalkozunk.

Diszkoszhalak - Színváltozatok kialakulása és továbbfejlődése
ImageAzt hiszem mindenki számára elfogadott tény, hogy a szülők külső és belső tulajdonságaiknak nagy részét átörökítik utódaikra. Az átörökített tulajdonságok hordozói a sejtek. Minden élőlény, így a diszkoszhal is sejtekből épül fel. A sejtmag kromoszómapárokból áll, ezen kromoszómapárok hordozzák a géneket…

Karbantartó állatok egy tengeri akváriumban
Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de léteznek, és tartunk úgynevezett karbantartó állatokat akváriumunkban. Ezek az állatok segítenek a szűrésben, ételmaradékok és esetleges holttestek lebontásában, nélkülük díszakváriumunk működtetése sokszor nehezebb, munkásabb lenne. Többségük nem túl dekoratív, nem is színes, és mivel áruk hazai piacon nem előnyösebb a színes szagos állatokénál, ezért kispóroljuk őket akváriumunkból. Ezzel a cikkel szeretnénk rávilágítani fontos szerepükre.

A csigavilág
ImageNem kívánok szakkönyvet írni, sem malakológiai („csigatan”) oldalról megközelíteni a dolgokat. Ez nem az én asztalom. Annál inkább megosztanám saját élményeimet, tapasztalataimat ezekről a kedves és különleges élőlényekről. Szeretném megismertetni a vízi csigák tartási körülményeit, és ezek hasznosságát az akváriumban.

 

AME oldalak
Az Akvaristák Magyarországi Egyesületének oldalai. Hírek események az Egyesület életéből. Beharangozó a szeptemberi Akvarista Napokról.

Image

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

December 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés