ImageMár a boltokban a Magazin 71. száma. Benne számtalan érdekes cikk, beszámoló az Akvarista Napokról. A részletekhez lapozz tovább.
A 71. szám tartalmából

A fantomlazacok
Az egyébként is igen népszerű dél-amerikai pontylazacok közül viselkedésükkel, kedves szépségükkel és viszonylag könnyű tartásukkal emelkednek ki a fantomlazacok. Azok számára, akik nem csak egy-egy pillantást vetnek naponta az akváriumra, hanem szeretnek hosszabb időre is leülni elé, ideális halak, mert sok más lazacunkkal ellentétben egy cseppet sem unalmasak. Bár nem túl mozgékonyak, egymás közötti viaskodásaik lenyűgözőek…

Intergiccs 2008
„A giccs lételeme a fogyasztás, célja a fogyasztói igények tömeges kielégítése a befogadó érzelmi és gondolati kiszolgáltatottságának kihasználásával.”
Az Interzoo-n látott elrettentő példákat mutatunk be a cikkben.

Sügérföld
Rovatunkban szokás szerint egy afrikai és egy dél amerikai cikk található. Lukács László a császársügerek (Aulonocara sp.) színváltozatairól ír, míg Kasi Mátyás az arany szemfoltos bölcsőszájú halról (Heros severum).

Darakór
Akváriumi díszhalaink tartásánál a bakteriális megbetegedések mellett, paraziták okozta  elváltozások fordulnak elő leggyakrabban. Az egyik legjelentősebb és legismertebb parazitás megbetegedés a darakór, amely akár tömeges elhullásokkal járhat. A betegség különösen ragályos és gyorsan terjed…

Ezerarcú petpalack

…Bár évek óta rendszeres látogatója vagyok a budafoki halodának, szinte mindig lehet találkozni valami elképesztő kütyüvel, amit Gyula rögtönzött valami újrahasznosítható anyagból. Legutóbb egy beszélgetés alatt elfogyasztott üveg kóla mellett kérdeztem, hogy ebből a flakonból hány dolgot tudna csinálni. Csak úgy tódultak az ötletek és jó néhány ex- üditős palackot már elő is varázsolt a halodából, hogy működés közben mutassa meg. Úgy gondoltam ez megér egy cikket és rögtön papírt ragadtam, majd lejegyzeteltem mire is jó egy üres petpalack.

A tarisznyarákok

A tarisznyarákok tartása semmi esetre sem egyszerű. Magasan fejlett érzékszervekkel rendelkező, értelmes állatok, amelyekhez bizonyos életfeltételek biztosítása feltétlenül szükséges. Az egyes egyedekhez különféle vérmérséklet társul, amit gondozójuk alapos megfigyeléssel könnyen észrevehet. Egy olyan akvaterráriumban, amelyben több féle élet is zajlik, a gondosan ápolt rákocskák ellenállnak a változó életfeltételek vagy stressz miatt kialakuló betegségeknek. Fotó: Cris Lukhaup!!!

A Fekete Herceg

A cím, akár egy fantasy regény borítóján is állhatna, ahol varázslók, lovagok és más képzeletünk által szült lények küzdenek egymás ellen. A jó és a rossz összecsap és a végén a gonosz elbukik. Mielőtt bárki várná e történet folytatását, ki kell hogy ábrándítsam. Főhősünk nem egy ember, és nem mesét fogok írni. Egy elevenszülő fogaspontyról lesz szó, méghozzá egy a Goodeidae (magyar megfelelője a magashegyi fogaspontyok) családba tartozó fajról.


Vörösorrú pontylazac

A vörösorrú pontylazacot a legtöbb állatkereskedésben „Petitella” néven árusítják. Az igazság az, hogy még a hazánkban megjelent szakirodalomban is gyakran keverik össze az eddig leírt, egymáshoz igen hasonló halakat. Egy a „Petitelláról” írt, egyébként kiváló cikk fényképmellékletén is egyértelműen Hemigrammus bleheri látható. A Petitella georgiae és a Hemigrammus rhodostomus fajok azonban nem terjedtek el nálunk. Ez utóbbi két fajt csak a leírásokból, fényképről ismerem, élő példányaikat még soha nem láttam….

Az égertoboz
Több díszhal tartásához illetve tenyésztéséhez természetes élőhelyének megfelelő vízminőséget kell előállítani. Ilyen vízre leggyakrabban a lágy, enyhén savas, csersavban gazdag, sötét vízben élő halaknak van szükségük. Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, ha kizárólag természetes anyagokat szeretnénk alkalmazni….

Biológiai szűrés algákkal

Korábbi számunkban már írtam a berlini módszerről, és a denitrátor és csöpögtető szűrő kombinációjáról. Ebben a cikkben a természethez legközelebbi, minimális technikai segítséggel működő „szervesanyag-exportról” írok…

Csigavilág - 2.rész
Földünk bolygója ezernyi csodát és érdekességet rejt magában. Az élővilága hatalmas, aminek csak egy töredékét látjuk életünk során. Pl. hallottuk, vagy láttuk már olyan kis halat, ami megeszi a nagy halat? (helyesbítenék, egyben lenyeli)? Vagy pl. hallottunk-e már a négyszemű halról... és láttunk-e már almacsigákat, amint közelharcot vívnak egymással, vagy csigát, ami csigával táplálkozik? Nézzünk, olvassunk utána! És láttatjuk, hogy ezek az állatok valóban léteznek és miért is viselkednek így.

AME Akvarista Napok 2008
Az akvarista napok történéseinek elbeszélése egy lövőhal szemszögéből.
Jó szórakozást a laphoz!
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

December 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés