ImageA jövő hét elején az üzletekben az Akvárium  Magazin 73. száma. Ezzel belekezdünk az újság 12. évfolyamában. Sok munkával jár, de örömmel csináljuk, mert lépten nyomon tapasztaljuk, hogy szeretitek a Magazint és türelmetlenül várjátok mindig az új lapot. Hogy fokozzuk az izgalmakat, íme a 73. szám előzetese.

 

 .

Image Édesvízi ráják az akváriumban
Ki ne vágyott volna már arra, hogy édesvízi rájákat tartson? Most itt az alkalom, hogy egy lengyel akvaristától megtudjuk, milyen feltételekre van szükség ahhoz, hogy e csodálatos formájú és érdekes viselkedésű halakat otthonunkba vigyük, esetleg tenyésszük.

.

 

Image Tanganyika-tavi üvegsügér
A Tanganyika-tóból származó kis üvegsügér igazi szenzációnak számít, hiszen mind a hazai mind a nemzetközi akvarisztikában nagy újdonság, és ilyen részletes beszámoló a sikeres tenyésztéséről – képekben gazdagon illusztrálva – még sehol nem jelent meg erről a halról.

.

 

Satanoperca daemon
Különleges ékszere a nagytestű sügérgyűjtők kincstárának. Van, akinek semmit sem mond e név, és van, akinek mindent. Egy valami biztos: csak a fanatikusok tudják, miért rajonganak e kiemelkedő színkavalkáddal nem rendelkező, lapos hasú, „kacsafejű” jószágért. Éppen ezért egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a kedves Olvasó is megismerje ezt a csodálatos dél-amerikai sügérfajt.

ImageHogyan váljunk akvakertésszé?
Az előző Akvárium Magazinban bemutatott Takashi Amano munkássága rám is igen nagy hatással volt. Bátran állíthatom, hogy az ô akváriumai hozták meg ismét a kedvem az akvarisztikához. Pár éve, amikor először megpillantottam egy, a Mester keze által kreált akváriumot, éreztem, hogy elvesztem. Azóta módszeresen tanulmányozom a japán típusú naturál akváriumokról szóló összes fellelhető irodalmat. Ezek alapján, lassan elkészülni látszik a saját növényes akváriumom...

AM Novella - Az üvöltő hal
Állok a bolt közepén, kezemben kávé, a piros tehenes bögrémben. Szegényt végig kísértem már jó néhány munkahelyen, nem bírta sokáig sehol. Megjön az első vevő, meglát, és erőltetett magabiztossággal közeledik felém. – Tudna segíteni?... A novella folytatása a magazinban!

Néhány gondolat a zanzibári tarkacsuka elterjedésével kapcsolatban Zanzibár szigetén
A magyar elnevezéstől eltérően a faj eredeti élőhelye a Seychelle-szigetek. A szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától 1500 km-re, míg Madagaszkártól 1000 km-re északkeletre található. A szigeteken viszonylag kevés az édesvizet tartalmazó élőhely, ahol egyébként ez az egyetlen őshonos halfaj. Mindezidáig a Mahé, Praslin és Silhouette szigetek patakjaiban találtak tarkacsuka példányokat.

ImageVilágító kékrák
Amikor először találkoztam ezzel a lénnyel, nagyon megtetszett és addig mentem, míg be nem szereztem 3 gyönyörű példányt. Hallottam, olvastam róluk jót, rosszat vegyesen, de ez nem tartott vissza a beszerzéstől, sőt kihívás volt számomra.

Északi kardfarkúak (1. rész)
Ahogy a cím is mutatja, a Mexikóban honos kardfarkú Xiphophorus fajok közül a legészakibb képviselők kerülnek most bemutatásra. Ezek a halak Mexikó északi részén, a Rio Panuco medencében honosak. Tőlük délebbre is találunk még kardfarkúakat, de a jobb átláthatóság kedvéért őket is külön kell tárgyalni...

ImageKét óceán közt
A világon mindenki olyan helyen szeretne lakni, ahol a hőmérséklet télen-nyáron 20 fok fölött van, süt a nap, és mosolyognak az emberek. Sok város büszkélkedhet ezzel, ha nem is kis hazánkban. De melyik a legszebb? Szűkítsünk: álljon óceán partján. A lista feleződött. Na de legyenek hegyei is, mégiscsak úgy szép a látkép, és máris csak néhány maradt. De hogyan válasszuk ki a legjobbat? Álljon még egy óceán partján! Ez elég abszurdnak hangzik, de van ilyen is. Fokvárosnak hívják.

Dániók 2. rész
Az utóbbi években elkezdtek érdekelni olyan halfajok Dél-Kelet Ázsiából, amelyek még egyáltalán nem kaphatók a kereskedelemben, illetve csak az utóbbi időben váltak elérhetővé. Ezek közül is a dániók és a velük rokon fajok tetszettek meg leginkább. Számos új fajt importáltak Európába a Távol-Keletről, de elég kevés új dánió faj található közöttük. Azok a fajok, amelyek elérhetők akár hazánkban is számos esetben téves elnevezéssel kerülnek a boltokba és sokszor össze is keverik őket...

Vázépítő anyagok adagolása
Sok akvarista társam kérdezett a Ca és KH megfelelő szinten tartásáról, ezért úgy gondoltam, hogy ebben a számban kitárgyaljuk ezt a témát. Azzal kezdem, hogy miért van szükség ezeknek az elemeknek, és persze sok más elemnek is a pótlására akváriumainkban. A tengerekben nagyon sok olyan állat és algafaj él, melyek mészvázat építenek.

Természetes savanyítási és vízszínezési eljárások az akvarisztikában (3.) - Tebang levél
Vannak olyan díszhalak, melyek tartásához illetve tenyésztéséhez természetes élőhelyének megfelelő vízminőséget kell előállítani. Ilyen vízre leggyakrabban a lágy, enyhén savas, csersavban gazdag, sötét vízben élô halaknak van szükségük. Az előző számokban megismerkedhettünk az égertobozzal és a tőzeggel. Ebben a számban egy érdekes trópusi fa levelének használatáról lesz szó.

Image

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

December 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés