Elkészült az idei utolsó szám, melyben olvashattok többek között Chris Lukhaup dél-amerikai útjáról, szudáni fogaspontyok gyűjtéséről. Keressétek a díszhalkereskedésekben és az újságárusoknál.
Jó olvasást kívánunk!

 

 

 

 

Kékégbolt márna
Hála a külföldi, gyakran távoli kontinenseken élő díszhal-importőröknek, napjainkban egyre másra jelennek meg új hal-, illetve vízi gerinctelen fajok az akvarisztikában.
Az elmúlt néhány esztendőben megsokszorozódott az Európába, illetve Magyarországra behozott új halfajok száma. Ezeket az adott ország díszhaltenyésztői megpróbálják minél hamarabb beakvarizálni, illetve tenyésztésbe fogni. (…) A megszámlálhatatlanul sok fajból ez a cikk egy színpompás pontyfélét mutat be, a már 1846-ban felfedezett Zacco platypus-t.

Zászlós sügér
Bizonyosan minden nagytestű sügéreket kedvelő akvaristának van egy kedvenc faja a sok közül. Nekem sok van, de mindegyiket más okból kedvelem. Kiemelkedő helyet foglal el köztük a zászlós bölcsőszájú hal. Ha a vitorlás- és diszkoszhalaktól jelen esetben eltekintünk, akkor elmondható, hogy nála kecsesebb, finomabb felépítésű, békésebb természetű dél-amerikai nagytestű sügér gyakorlatilag nincs.

Akvarista zarándoklat
Évszázadok óta az egyik legjelentősebb zarándokhely Jeruzsálem, amely mind a három monoteista világvallás szent városa. A zsidók és a keresztények számára Jézus Krisztus halála és feltámadása miatt, a muszlimoknak pedig a Templom-hegyen található Szikla-templom végett, amely a legrégebbi iszlám szent hely. A mi brazíliai utunknak ugyan nem volt vallási háttere, mégis hasonlít abban, hogy úti célunk, a Mato Grosso do Sul szövetségi államban lévő Bonito városka egy akvarista zarándokhely.

Gyűrűs csuka
Az utóbbi időben több ikrázó fogaspontyot látni a kereskedések és nagykereskedések kínálatában, de még több faj van a hazai tenyészetekben. Vannak közöttük egyszerűbben tartható és tenyészthető fajok, míg mások aprólékos munkát, több oda figyelést kívánnak. Ez utóbbiak közé tartozik Nyugat-Afrika (Sierra Leone, Guinea, Libéria) sekély, mocsaras vizeiből származó gyűrűs díszcsuka, vagy más néven bohóc csuka.

Gyöngygurámi
Egyik kedvenc labirinthalam a gyöngygurámi. Fantasztikus színezete azonnal magával ragadja a szemlélőt. Délkelet-Ázsia az eredeti élőhelye, a Malájfélsziget, Thaiföld, Szumátra és Borneó lassú folyású vagy állóvizei. Mivel a kifejlett halak testmérete eléri a 12 cm-t, csak nagyobb, legalább 100 literes, jól benövényesített akváriumban tartsuk.

Akváriumbemutató
Ebben a számban egy 200 literes tengeri akváriumot mutatunk be, amely már több éve hibátlanul üzemel. Ehhez persze az is kell, hogy a tulajdonos mindennap ellenőrizze a medencét és lakóit, megfigyelje azok visel kedését, valamint elvégezze havi rendszerességgel a szükséges vízcserét és karbantartást. A fotók karbantartás előtt készültek.

Ikrázó fogasponty kutatások a szudáni Nuba-hegységben
A Nuba közösségek nélkülözhetetlen alakja a Kujur, azaz esőcsináló, ami jól kifejezi a terület függőségét a csapadéktól. A Kujur rituálékat vezet, hogy ösztönözze az esőzéseket, és elsődleges szerepet játszik a betakarítást kísérő ünnepségekben.

Halak érzékszervei – Tapintás
A tapintóérzék a halak életében nagyon fontos szerepet játszik, mert ennek segítségével nemcsak a közeli, szilárd, álló vagy mozgó tárgyakat, hanem a távolabbiakat is képes érzékelni. Mivel a halak többsége félhomályban él, így a tapintóérzék sokkal fontosabb, mint a látás.

Késmárky Márton
Riportot készítettünk múlt májusban itt Budapesten Késmárky Mártonnal, Marci bácsival, a kanadai Saskatchewan, Regina fővárosában élő és a mai napig is, ez évben 75. éve működő, aktív akvaristával. Sikereit mi sem mutatja jobban, mint az akvarisztikában elért kimagasló eredményeiért kapott díjak, kitüntetések, valamint a Tropical Fish Hobbyist (USA) amerikai magazinban 70. évfordulója alkalmából megjelent, róla szóló cikk.

AM Hírek
Ritka, kipusztulás szélén álló cápafaj, a bikafejű cápák közé tartozó Horn foki cápa (Heterodontus francisci) bébi született a Nyíregyházi állatparkban!

 

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


shawer válaszolt #1 11 éve 10 hónapja
Hogyann lehet Romaniabol megrendelni,vagy nalunk (Erdely)megvasarolni a lapot?
karancsalja66 válaszolt #2 12 éve 1 napja
akkor hamar itt lesz mert erre fele nagyon fúj, a postást meg nem igen bírja elfújni
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #3 12 éve 1 napja
Már nem kell sokat várnod, hacsak a szél el nem fújja a postást.
karancsalja66 válaszolt #4 12 éve 2 napja
már alig várom hogy olvashassam a jó meleg szobában.

Naptár

December 2023
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés