Az Interzoo miatt megkésve, ámde annál nagyobb örömmel ajánljuk az AM 88. számát. Tehát: múlt hét óta a nagyobb újságárusoknál és a jobb díszhalboltokban a lap. Remélem tetszeni fog!Anubias fajok az akváriumban
Az itt bemutatott növénynemzetség tagjai, a különböző Anubias fajok, a legkedveltebb növényei akváriumainknak. Talán azért, mert az egyedüliek, amelyek jól bírnak mindenféle megpróbáltatást. Elviselik, ha akváriumunk nem csillogtat akvakertész erényeket, fény és tápanyag tekintetében. Vastag, húsos levelei bírják az afrikai sügérekkel teli medencét. A hazai kemény csapvízben még szépen fejlődnek is.

 

 

Diszkoszhal-kiállítás Nápolyban
Az elmúlt évben olasz barátom, Carmelo Arico meghívásának eleget téve, részt vettem a Nápolyban 2. alkalommal megrendezésre kerülő, nemzetközi diszkoszhal-kongresszuson és a vele egybekötött versenyen, diszkoszhal-kiállításon. A szimpózium témája a diszkoszhalak bírálati szempontjainak átalakítása, egységesítése, megreformálása volt.

 

A Parton – és más gondolatok
Érdekes, és ugyanakkor több helyen is összekapcsolódó témakörökhöz értünk. Nevezetesen az akvarisztika, a horgászat, és a természetes vizek mentén való sétáink kapcsolatáról szeretnék koránt sem pár szóban beszélgetni veletek. Beszélgetni, mert meggyőződésem, hogy igen sok olyan tapasztalatunk van közösen, melyek mindegyike érdemes az alapos átgondolásra.

 

Szingapúrban jártam, sok-sok halat láttam
Gyerekkorom óta vágytam eljutni Délkelet-Ázsiába, ezért mikor megkértek, hogy néhány napra utazzak el Szingapúrba tanítani, természetesen nem utasítottam vissza az ajánlatot. Már napokkal, hetekkel az út előtt lázasan készülődtem (de nem a munka miatt), elkezdtem gyűjteni a díszhal-tenyésztéssel és értékesítéssel foglalkozó cégek címét. Csomagolásnál – biztos, ami biztos alapon – bekerült a bőröndbe két halszállító hungarocell doboz, két kézi háló, no meg pár halas zacskó.

 

Egy cápaműtét krónikája
Magyarországon már az is ritka, ha valaki cápákkal kerül fizikai kapcsolatba, nemhogy életmentő műtétet végezzen rajtuk. Ezért gyomorszorító volt számunkra, amikor kedvenc homokpadi cápánknál – akit kissé felálló orra miatt Pinokkió-nak kereszteltünk – bél előesést fedeztünk fel.

 

Édesvízi garnélák
Napjainkban egyre többen tartanak édesvízi garnélákat, legyen szó társas akváriumról, ahol halakkal együtt éldegélnek ezek a színes kis állatok, vagy pedig direkt nekik kialakított speciális medencéről. Azt mindenekelőtt tudni kell, hogy méretük miatt nagyobb és agresszívabb halakkal a kisebb fajok (a legtöbb Caridina és Neocaridina) semmiképp sem társíthatók mivel elég gyorsan eleség lenne belőlük.

 

Márnák
A pontyfélék (Cyprinidae) közel 2000 fajjal és több mint 200 nemmel az édesvízi halak legnagyobb családja. Van közöttük egészen apró, mintegy 1 centiméteres, de van 2 méter fölötti faj is. Előfordulnak Európában, Ázsiában, Afrikában és Észak- Amerikában. Ha a bevitt gazdasági halakat nem nézzük, akkor nem honos Dél-Amerikában és Ausztráliában sem. A magashegységeket kivéve mindenféle vízben élnek. Vannak, amelyek az álló- vagy lassan folyó vizeket, tavakat kedvelik, míg mások inkább a gyorsfolyású, kavicsos talajú folyókat.

 

Élőgépek
Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek a szennyvíztisztító telepekről az óriási beton tartályok, a bűz és a tiltakozó helyi aktivisták jutnak az eszébe. De egy magyar fejlesztésnek köszönhetően ez megváltozhat. Hogy lehet-e egy ilyen telep olyan, mint egy pálmaház, és hogy mik azok az élőgépek, arról Bakonyi Péterrel, az Organica Zrt. üzletviteli igazgatójával beszélgettem.

 

Tartsunk koit – jól!
„Él, mint hal a vízben.” A fenti mondattal szokták jellemezni azt az embert, aki látszólag mindenfajta komolyabb gond nélkül, boldogan éli az életét. A mondat igazságtartalma azon a megfigyelésen alapul, hogy optimális környezetben (a vízben) a hal is jól érzi magát – boldognak csak azért nem nevezzük, mert ez kissé túlzó antropomorfizmus lenne. Tudjuk azonban, hogy a hal számára létező ideális élettér meghatározásakor nem elég pusztán azt mondanunk, hogy: a víz. Ugyan a „hallét” közege valóban ez, a bolygónkon az életet alapvetően lehetővé tevő anyag, azaz a H2O molekulák sokasága, de ezt kiegészíti az adott vízközeg megannyi tulajdonsága, amelyet annak, illetve a benne oldott anyagoknak a fizikai és kémiai jellemzői határoznak meg.

 

Terra Plaza Vol. 6
Az időjárás okozta nehézségek ellenére közel 3 és fél ezer látogató jelent meg a 6. TerraPlazán, ez 200 fővel több, mint az októberi rendezvény résztvevőinek száma. A hidegben való sor kialakulását igyekeztünk elkerülni, plusz kasszák nyitásával, délutáni kedvezményes belépőkkel, illetve a meghirdetett 10 órási előtt egy órával engedtük be az érdeklődőket, így megszűnt a nap folyamán megszokott 2-3 órás ostrom. Emellett – a hidegre való tekintettel – ingyenes meleg teával fogadtuk a bejáratnál a vendégeket.

 

Óvodai pályázat
Az Akvárium Magazin pályázatán nyertünk egy akváriumot, komplett berendezéssel és egy kis teknőssel. Most érkezett meg hozzánk. Nagyon szerencsésen alakult, mert a Víz Világnapjához kapcsolódóan nem is tudtunk volna szebb lezárást találni ennek a témának. A gyerekek izgatottan várták. Érkezése előtt arról beszélgettünk a szőnyegen, hogy mit is tudnak a gyerekek a teknősről. Elmondták, hogy zöld, páncélja van, halat eszik, négy lába van, és Franklin is teknős, a mesében. Ez után átfordítottuk a szőnyeget, hogy majd mindent jól láthassanak.

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 12 éve 2 hónapja
Barkácsrovat....hmmm!:)
Visszatérhetne az általam olyannyira kedvelt megoldások prezentálásának lehetősége..és aztán a véleményeinket,további ahhoz tartozó észrevételeinket itt a fórumon kivesézhetnénk..a szerzővel karöltve!
Kiemelkedő ötletnek találom..bármeddig várok a megvalósításra!
T.:Gábor
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #2 12 éve 2 hónapja
a barkácsrovat az engem is nagyon érdekelne, és szerintem minden akvaristát :)
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #3 12 éve 2 hónapja
Színvonalas és szép lett!

Javaslat: lehetne esetleg egy állandó barkács (D.I.Y.) rovatnak is helyet szorítani?

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés