Kékpettyes maszkos rája
2012-ben újabb különleges porcoshallal, a kékpettyes maszkos rájával (Neotrygon kuhlii) bővült a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumának gyűjteménye. E faj érkezésével tovább bővült az Állatpark olyan fajainak száma, melyeket az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) által koordinált tenyésztési program keretein belül szaporítani szeretnénk a jövőben.

 

Salvini sügér
Ez a gyönyörű sügér az Atlanti-óceán északi lejtőin, Közép-Amerikában él, folyókban és lagúnákban; Mexikóban, Belízben, Guatemalában, Hondurasban. A „mojarra Pico de Gallot” eredetileg Günther, 1862-ben a Heros nemzetségébe sorolta. Angol felfedezőjéről, O. Salvin-ról kapta nevét. Halunk volt már Parapetenia és Nandopsis is.

 

Tőzegsügér
Régi kedvencem ez az észak-amerikai díszsügér. Nem csupán azért, mert hűvösebb vízben is tartható, hanem mert formája, színezete és viselkedése is érdekes. Az Amerikai Egyesült Államokban New York környékén, Maryland-től New Jersey-ig megtalálható a lassan áramló vagy teljesen álló vizekben.

 

Sziám harcosai
A sziámi harcoshal szinte az egyik első díszhal, amivel kisgyerekként találkoztam. Nem is annyira a hal, mintsem a neve keltette fel figyelmemet és ragadta meg a fantáziámat. Vajon mitől harcos? A viselkedésére utal, vagy ennél többről van szó? Ha tükröt tartottunk az akvárium mellé, akkor kopoltyúfedőjét kitárva kezdett el harcolni tükörképével. (Ezt ma már a szigorú állattartási jogszabályok miatt nem tehetjük.) Magyarországon sose rendeztek betta-viadalokat – a mai törvények tiltják is –, de Thaiföldön még ma is természetesnek számít.

 

Panda csík
Ritka, nálunk jelenleg nem beszerezhető faj ez a szép, Dél-Kínából, Guangxi Zhuang autonóm tartományból származó 5–6 cm-es csíkhal. Általában 500 méteres tengerszint feletti magasságokban található, hűvösebb, 18–22 °C-os hegyi patakokban. Az esős időszakokban előfordul, hogy a lezúduló esőtől a víz átmenetileg zavarosabbá válik és a vízmélység is meghaladja az 50 cm-t.

 

Elevenszülő pontyocskák
Valamikor a 70-es években tudtam először beszerezni néhány darabot ebből a kisméretű elevenszülő halból. Azóta – kisebb kihagyásokkal – a mai napig tartom és tenyésztem őket. Ennél a változatnál, amelynek eredeti lelőhelye Dél-Amerikában, Rio de Janeiro környékén van, mindkét ivarú egyedei fekete mintázatúak, a hímek szinte teljesen feketék. Előfordul közöttük időnként az „arany” változat is.

 

Harcsaritkaságok Dél-Amerikából
A törpe bendzsóharcsa és a morgóharcsák után ismét érdekes dél-amerikai harcsákkal foglalkozunk cikksorozatunkban. Mostani választásom a dél-amerikai antennásharcsákra, a Pimelodidae családra esett, azon belül is egy konkrét genusra, a Pimelodusokra.

 

Feketesávos limia
Csodálatos, mégis egyszerűen tartható, kis igényű elevenszülő hal. Haitin őshonos, az ottani vizekben található meg, nagy csapatokban. A víz minőségére nem érzékeny, szereti a keményebb (10-20 nk), kissé lúgos (pH 7-8) vizet.

 

Neocaridina heteropoda garnélák
A következő bejegyzésben szeretném összefoglalni a Neocaridina heteropoda garnélákat és bemutatni, hogy mennyire változatos és színpompás apróságok találhatók köztük, továbbá röviden összefoglalni, hogy 2012 végén hol tartanak a tenyésztők, mik az újdonságok és hogy mire számíthatunk a közeljövőben.

 

Akvarisztikai börze Brno-ban
A budapesti TerraPlaza-t követő hétvégén – október 17-én – párommal Brno-ba utaztunk egy cseh akvarisztikai börzére . A helyi művelődési ház adott otthont a rendezvénynek. Sok kiállító volt, köztük magyarok is vittek néhány érdekességet. Bár igazi ritkaságot nem találtam, de több ismerőssel találkozhattam és beszélhettem. A tömeg itt is nagy volt, mégse panaszkodtak sem az árusok, sem a látogatók. Készítettem néhány fotót, amelyek talán visszaadják egy kicsit a hangulatot.

 

Az oldott oxigén jelentősége akváriumainkban
Mindig is érdekelt, hogy kedvenc díszhalaim milyen körülmények között élnek őshazájukban. A halbegyűjtő expedíciók gyakran beszélnek a gyűjtőhely vízhőmérsékletéről, vezetőképességéről, esetleg pH értékéről, de a víz oxigéntartalmáról csak nagyritkán. Utánajártam annak, oxigéntartalom szempontjából milyen is a helyzetkép.

 

Börze Pozsonyban
Pozsonyban már több éve egy kultúrház ad otthont a rendezvénynek. A mostani alkalommal mintegy 20-25 tenyésztő jelent meg, sok hallal. Az árusok között akadt német algázó-tenyésztő, és osztrák nagykereskedő is, aki vízinövényeket és dekorációkat árult. Itt is próbálkoztak nano-akváriumok berendezésével, az elkészült művek a fotókon láthatóak. Itt is volt Betta-bemutató állvány, szépséges harcoshalakkal.

 

Exotica Wien
Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete szervezésében 2012 novemberében 20 fővel meglátogattuk a bécsi Exotica kiállítást és börzét. A főszervező, Alexan der Dobernig, akivel mellesleg az őszi TerraPlazán is beszélhettünk, kedvezményes VIP jegyekkel lepett meg bennünket. A kiállítás érdekessége volt az akvárium-berendező verseny, mely pályaművek kint maradtak mindkét napon.

 

AME Hírek – AME közgyűlés 2012
Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete 2013. január 4-én tartotta évi rendes közgyűlését. A Közgyűlés, miután döntött a jegyzőkönyv-vezető és a két hitelesítő személyéről, megkezdte a meghirdetett napirendi pontok tárgyalását.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

November 2022
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Bejelentkezés