Paludárium-mit hogyan?

Több
10 éve 10 hónapja #1 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Sajnálattal olvasom... Az időhiány, vagy a felmerülő problémák futamítottak meg?

(A fenti menüsorban találsz egy AMApró menüpontot, ott meghirdetheted, ha gondolod..)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 10 hónapja #2 Írta: mcll
mcll válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Nos, ennyi volt. Eladó az egész palu mindenestül, komplett felszerelésekkel, sok tartozékokkal, egyben. 50 körül vihető (megegyezünk).

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 11 hónapja - 10 éve 11 hónapja #3 Írta: mcll
Üdv!

Nem tűntem el, nem adtam fel semmit, csak iszonyat sok meló, kevés idő stb. A palu még mindig ugyanúgy áll sajna, az imént csináltam egy vízcserét, mert a vasfáimon keményen megjelentek az ecsetalgák (pedig a világítás ki van kapcsolva egy ideje, a palu önmagában üzemelt, se hal se növény). Érdekes hogy csak a vasfákon volt, de azt beborította rendesen. Most azokat kivettem, kifőztem, vizet lecseréltem, szűrőt kitakarítottam. Remélem nem jön vissza. De hogy miért csak a vasfákon volt? Lehet azokat nem kellene visszatenni?
Last edit: 10 éve 11 hónapja by mcll.

Több
11 éve 1 hete #4 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Bocsi. Na akkor, a szűrő addig menjen ameddig csak lehet. Amikor bepakolod a dekorációt meg a növényeket akkor is ha lehet folyamatosan menjen valami vödörbe belógatva a csöveit, mert akkor nem halnak be a baktériumok benne.

A pilács jó, hogy kikapcsoltad, elvégre senkinek se célja algát nevelni. Aztán amikor gondolod mehet a menet, had ámuljunk ezen a palun. Én már kíváncsi vagyok rá.:laugh:

Ha nagyon belesüt nappal a fény akkor érdemes lehet letakarni valami pokróccal indításig ettől aztán az algák elpusztulnak.

Több
11 éve 1 hete #5 Írta: mcll
No akkor elölről. :D

Adott egy aki ami üzemel, azaz felfűtve (24-25C), bevilágítva és mára jóóóól bealgásodva a műkő. Növény, hal, semmi élőlény nincs a paluban. Mint kiderült úgy néz ki ez a fekete ecset féle jószág. Ma szépen lekapirgáltam a kövekről, fogkefével a maradék is leszedve (jól néz ki). Aljzathomok kicsit megkavarva. Szűrő megy, szépen tisztul a víz, az aljzatról majd fel kell szipkázni a sok maradékot. Pilács most egy időre kikapcsolva.

No akkor innen? :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, saluosi

Több
11 éve 1 hete #6 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Jocó...nem olvasol vissza,de tanácsokat adsz.Összezavarod,kérlek rendezzétek a dolgokat mert most nehezen kibogozható;)
T.:Gábor

Több
11 éve 1 hete - 11 éve 1 hete #7 Írta: jocopoco95
A szűrőt ne kapcsold le. Csak amikor aljzatot takarítasz vagy mohát porolsz mert akkor nem viszi szanaszét a szmötyit és akkor azt le tudod szívni. Viszont a karbantartás időtartamára figyelni kell mert ha túl sokáig maradnak friss víz, oxigén nélkül a baktériumok akkor megpurcannak. Meg ha majd nyírod a mohát akkor sem érdemes szétcsapatni a szűrővel a nyesedéket, mert képes mindenhova benőni. Szóval szerintem a pilácsot kapcsold le elsősorban. Aztán fogj valamit, ami képes elbomlani a vízben (nem kell sok) és rakd bele a vízbe. Ezt elvégzed mondjuk egy héten kétszer és a hétvégén pedig cserélsz vizet, hogy az ami marad ne büdösítse be a vized.

JA! most olvasom, hogy indítasz, ok. Akkor szerintem fogj egy vödröt és abban üzemeltesd a szűrőt indítás alatt. Addig viszont mehet az akváriumban is. A pilácsot meg kapcsold le addig, és ha lehet próbáld meg óvni mindenféle fénytől az akit. Amikor kész vagy a berendezéssel, akkor pucold ki a szűrőt addig is működtesd azt. Tehát ez legyen az utolsó lépés (mondjuk a vízzel való feltöltés előtt).

Még annyit hogy a szűrőben milyen szűrőanyag van?
Last edit: 11 éve 1 hete by jocopoco95.

Több
11 éve 1 hete #8 Írta: mcll

jocopoco95 beküldte: Bocs, közben elmentem. A világítást inkább csökkenteném. Mondjuk 10 órára. De szerintem felesleges világítani, én legalábbis nem akarnám az algákat szaporítani feleslegesen. elég ha valami kis hal kaját beszórsz a medencébe lényeg, hogy legyen ammónia, amit majd lebontanak a szűrőbacik. De nem kell sok, egy csipet valami száraz táp tökéletes. Ha lehet legközelebb a kotrás után közvetlen szívd le a vizet. De előtte érdemes min. 1 napig állni hagyni a csere vizet, hogy kiszálljon a Cl belőle.

A világítást most lekapcsoltam, pár napot várok vele és figyelem. A szűrőt holnapig azért még hagyom hogy kiszedje a vízből a koszt, aztán leállítom 1 napra. Utána meg 50% vízcsere lesz, szűrőtisztítás és indítás.

Több
11 éve 1 hete #9 Írta: mcll

jocopoco95 beküldte: Milyen is a szűrőd? Ha már írtad bocs, de nem találom, az előző oldalakon.

Valahol írtam, de nem tudom hol. :) Amúgy Hydor Prime 30-asom van. Benne új szűrőszivacs, aktív szén, Filter Wool sxzűrővatta és Zeomax Plus Zeolit.

Több
11 éve 1 hete #10 Írta: jocopoco95
Milyen is a szűrőd? Ha már írtad bocs, de nem találom, az előző oldalakon.

Több
11 éve 1 hete #11 Írta: jocopoco95
Bocs, közben elmentem. A világítást inkább csökkenteném. Mondjuk 10 órára. De szerintem felesleges világítani, én legalábbis nem akarnám az algákat szaporítani feleslegesen. elég ha valami kis hal kaját beszórsz a medencébe lényeg, hogy legyen ammónia, amit majd lebontanak a szűrőbacik. De nem kell sok, egy csipet valami száraz táp tökéletes. Ha lehet legközelebb a kotrás után közvetlen szívd le a vizet. De előtte érdemes min. 1 napig állni hagyni a csere vizet, hogy kiszálljon a Cl belőle.

Több
11 éve 1 hete #12 Írta: mcll
Nos, lekapargattam, majd egy régi fogkefével átpucoltam az egészet. Látszólag szépen le is jött. Az aljzat felső részét is kicsit átmotgattam. Most jó zavaros a víz, megvárom míg a szűrő letisztítja, aztán egy 50%-os vízcsere lesz. Remélem elég lesz. És a héten szerzek bele algaevő halat.

Több
11 éve 1 hete #13 Írta: mcll
Köszi Joco. Azért világítok, mert akkor szinte biztos hogy jobban algásodik. Akkor javasolt az egész algaállományt lekapargatni? Majd utána teljes vízcserét csináljak? A szűrő amúgy lehet nem állt be, mert a szűrőindító baciadalékot sem adtam be (azaz nem oltottam még be a szűrőt). A szűrő 24h-n át megy nonstop.

Több
11 éve 1 hete #14 Írta: mcll
Köszi! A világításom jelenleg 12h, de felemeltem 14h-ra (ez a max amit a vezérlő tud). A héten betelepítek pár algaevőt.

Több
11 éve 1 hete #15 Írta: jocopoco95
Ez szerintem is fekete ecset alga. Az üres akváriumra tuti, hogy kell világítani? ;) Egyébként a halak is eszik, de legjobb, ha fogsz valami kemény, hegyes tárgyat és lekapargatod. Szerintem egy vízcserét is csinálhatsz közben meg megmozgathatod a talajt is hátha összegyűlt valami rajta. Egyébként azt mondják, hogy a barna algák a szűrés problémákra jönnek elő, főleg az indításkor, amikor még nem állt be a szűrő és a talaj "baci" kultúrája.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mcll

Több
11 éve 1 hete #16 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Mintha az utolsó képen ecsetalgát látnék...hm,ez nem jó jel.Szerintem el kéne kezdened a betelepítést,először egy-két próbahallal,aztán mielőbb kéne bele algaevő és Crossocheilus moszatevő márna.szerintem....a világítás időtartamán is érdemes elgondolkodni....

Több
11 éve 1 hete - 11 éve 1 hete #17 Írta: mcll
Sziasztok!

Először is mindenkinek eredményekben gazdag Boldog Új Évet Kívánnék! :)

Eddig nem jelentkeztem, mert az ünnepek kicsit lefoglaltak. Sajnos a palum terén sem történt még előrelépés, ennek per pill anyagi okai vannak, de tervem szerint január végén, február elején megkezdem a betelepítési műveleteket. A palu azóta is üzemel, igaz üresen, de a szűrés, fűtés, világítás üzemszerűen megy. Ennek következményeképp viszont barna és zöld algák jelentek meg, ami kissé ellentétes, ezért is fura. A zöld algák esetében ugyanis azt hallottam hogy a túl sok fény okozza, és ezen algák nem is veszélyesek, azt jelzik hogy egészséges a környezet. A barna alga viszont ellentétben a kevés fény miatt alakul ki, és a túl kevés oxigén elősegíti az elszaporodásukat. Nos nálam mindkettő algafajta megvan, igaz a barna van túlsúlyban. Hogy az oxigén kevés lenne, azt nem hiszem mert (mint a fotókon is látható) abból van bőven a vízben:

kepfeltoltes.hu/view/140105/01buborekok_...kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140105/02buborekok_...kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140105/03buborekok_...kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140105/04alga_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140105/05alga_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Tehát a kérdés, hogy ez ami a képeken látható az normális folyamat, vagy kezdjek el aggódni? Esetleg pár algaevő harcsa mielőbbi betelepítése segít-e ezen? Mondjuk a fenti rész elég sekély, ezért oda az algaevő nemigen tud kimenni... Vagy majd a növények/halak betelepítése megoldja az algásodást?
Last edit: 11 éve 1 hete by mcll.

Több
11 éve 1 hónapja #18 Írta: mcll
A mai szombati takarítás során lepuceváltam az aki üvegfalát kívülről, mert tele volt már tapinyomokkal. De nem is ez a fontos, hanem az hogy két érdekességet is észrevettem. Az egyik, hogy az aki bal alsó sarkában a homokból kinőtt egy icipici (az egész kb 2cm nagy) kis zöld hajtás a végén két pici levélkével. Nem tudom mi ez, sztem valami gazféle. Próbáltam lefotózni, de nem sikerült a kamerával, folyamatosan melléfókuszált. Majd visszakérem leányomtól a fotómasinámat és azzal makróban lekapom. A másik érdekesség, hogy a korábban jelzett zöld algám terjeszkedik, sőt elég sok méregzöld színű pontok, kis kupacok is megjelentek. Nem tudom, de lehet hogy az moha? Majd erről is lövök fotót alkalomadtán.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
11 éve 1 hónapja #19 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Mindig van új,és még újabb nekem e honlapon-pedig már azt hittem ismerem!:)
Aranyra találtam,mindjárt kettőre is ebben a témában!
Ajánlom a téma iránt érdeklődőknek az alábbi cikkeket,a szerzőnek pedig elismerésem:
www.akvariummagazin.hu/index.php?Itemid=...nt&task=blogcategory
T.:Gábor

Több
11 éve 1 hónapja #20 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Paludárium-mit hogyan? témában
Gyönyörűen felpörgött a téma, csak gyors átfutásra volt most erőm (kicsit sokat utaztam ma), a következőket jegyzetelném hirtelen:
- a vulkán kivétele csodás döntés volt, az első képről az jutott eszembe, hogy minden jó az induláshoz, csak a vulkánt ki kéne hajítani az ablakon! :)
- a növények:
- a száraz részre történő kiválasztásnál érdemesebb vízinövénykertészeti, mintsem akváriumi, akvaristától/tenyésztőtől származó növényt venni. Különböző közegben átalakulnak a sejtek, bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a vízből kinőtt és rég szárazon levő levelek egy jelentős része "elmegy" víz alá kényszerítve. Nem magyaráznám túl, 2 szép, erőteljes, akváriumból kivett Anubias tövemet már kicsináltam a terráriumban (az egyik nyáron gyakorlatilag megfőtt, de a másik sem húzta sokáig), maximum komoly fokozatossággal lehetne megoldani a kiszoktatást, de egyszerűbb ha az ember eleve emers nevelt növényt vesz. Feltételezem, hogy az Anubiast víz alá szeretnéd, csak eszembe jutott a dolog.
- a száraz részre történő rögzítést szerintem kicsit túlgondoljátok, ha nem fekszik fel a növény túl nagy felületen, nem fogja lemosni a víz. Most épp nincs kész képem, de mindenféle rögzítés nélkül kb 45°C-os szögben raktam be jávai mohát egy olyan vájú-szerű lefolyóba, amiben napi több alkalommal (tehát rendszeres lökésszerű indulással) folyik a víz. A moha még mindig ott van :) Ugyanígy a kúszónövények nagy része is kevés ponton érintkezik, ha valami ilyesmit is beraknál, elég a végét a vízbe belógatni és valahogy ízlésesen "felpakolni" a sziklára, ha nem levéllel lefelé rakod, nem nagyon fogja elvinni a víz. Megfelelően kiválasztott növényekkel nem feltétlenül szükséges megbolygatni a szárazföldi részt.
- a fadekoráció kapcsán: a penészedés komoly probléma a víz fölötti részen, Sanyiék szerintem egy időben többet főztek tőkét, mint húslevest, de mindig megjelent a penész. Én most előkészített, beakvarizált (amcikkal jó alaposan lerágatott), majd akváriumból átrakott tőkével próbálkozom, de eredményhirdetéshez még korai a dolog. Az előkészítés nálam röviden: szárítás sokáig (1-2 év), gyökérkefével majd fúróba befogott drótkefével pucolás, hordóban áztatás hónapokig (minél tovább, annál gyorsabban - akár azonnal - süllyedni fog akváriumban) rendszeres, egyre ritkuló vízcserével, normál csapvízzel, vagy vízcserekor leszívott akváriumvízzel, amíg a víz tiszta nem marad, a hordó szagmentessé nem válik, ekkor bekerülnek a csigák, csak végső indikátornak akváriumba rakás előtt (ismerem a tökéim származását, még soha nem is volt vele gond, de inkább legyen elővigyázatos az ember). Ezután átmosás, bicskával utolsó előtti tisztogatás, majd végső tisztogatás ancik és csigák által.

Oldalmegjelenítési idő: 0.465 másodperc

Naptár

January 2025
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés