Hogyan építsünk profi cseh átemelőt jól? http://akvariummagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=481&Itemid=242
Hogyan építsünk alap cseh átemelőt nagy lelkesedéssel? Erről fog szólni ez a rövid blog, képes barkácsrovat jelleggel! Előre szólok: túl sok újdonságot és elgondolkoztató részt sem fog tartalmazni, de ha legalább 1 társunknak kedvet csinál egy építéshez, már megérte megírni!

1. Először is szerezzük be a szükséges összetevőket - az optimális esetet már tudjátok, ha olvastátok halőrxxl cikkét -, esetünkben ezek a következők:
- 16-os Mü II-es villanyszerelési cső
- 25-ös Mü II-es villanyszerelési cső
- 15x4-es O-gyűrű
- vinilfix
- alumínium vezeték a padlásról

Szerszámok:
- flex
- fúró
- 1-es és 4-es fúrószárak
- gumicső a hajlításhoz (minél pontosabban illeszkedő)
- felület a hajlításhoz (fontos: akinek van lehetősége, építsen a fentebb javasolt blogban részletezettnek megfelelő sablont!)
- alátét a fúráshoz
- pontozónak alkalmas vékony csavarhúzó, tű vagy hasonló a fúrás könnyítéséhez
- colstok, vonalzó
- sniccer
- jelölőfilc
- szorító
- csiszolópapír
- szigetelőszalag
- nagy adag jókedv és elszántság

Az asztalon: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Vágjuk méretre a kamrához a csöveket a 25-ös csőből (javasolt hossz 5 cm körül - vastagabb flex korong esetén ráhagyással)!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Sorjázzunk szakszerűen - nagyjázás flexszel férfiasan, csiszolás papírral nőiesen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Fúrjuk át a levágott darabokat 4-es fúróval, majd ezeket is sorjázzuk - jó, ha már ekkor begyakoroljuk a helyes fúrástechnikát, mindig az anyagra merőlegesen tartsuk a fúrót! Bár a művelet nem igényel férfias erőt, nő kezébe csak akkor adjuk, ha olyan tehetséges, mint Réka! :D Fúrás előtt valamilyen alkalmas szerszámmal nyomjuk be némileg a fúrás helyét (pontozás), hogy a fúró ne tudjon elvándorolni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Távolítsuk el a vezeték burkolatokat ízlés szerinti hosszban a tapétavágónk segítségével (blankolás), ezek a burkolatdarabok fogják a levegőbeömlő szerepét betölteni - tehát nem a vezetékre lesz szükségünk :), ha legalább 4 kezünk áll rendelkezésre, egyből be is illeszthetjük a kifúrt kamrákba, ahogy az a lentebbi képen is látható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Ragasszuk be a légbeömlőket, apró szorítók híján, praktikusan leragaszthatjuk egy körbecsavart szigetelőszalag-darabbal az elkészült példányokat a szárítási felületre, a csöveket pedig egy másik darabbal a kamrához rögzíthetjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Vágjuk le a pipának való 16-os csöveket ízlés szerinti hosszban! (A most következő részpont nem az optimális sorrend, a 8-as pontot ide beiktatva sok nehézséget meg lehet előzni!!) Gázláng fölött melegítsük a csövet, minél jobban illeszkedő belső gumicsővel támogassuk a hajlítás szép ívét. Ennek hiányában hajlításunk vagy göcsörtös lesz, vagy megnyúlik az ív (ld a képen), mindkettő rontja a teljesítményt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Fúrjuk körbe a pipák tövét az 1 mm-es fúrószárral (ha kell, tekerjünk némi szigetelőszalagot a tövére a tokmányba befogáshoz) 2 sorban, a lyukakat minél pontosabban elosztva. Ha nincs fúróállványunk, használhatunk fúróülvényt, ehhez szükséges 2 ember (az egyik forgat és lefog, a másik fúr) és 2 szék (ezen ülnek).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Sorjázzuk kívül-belül a kifúrt pipákat! Az eredmény lehetne mutatósabb is, de mentségünkre szóljon: ez az egyik első darab...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Illesszük össze a pipákat, a kamrát és az O-gyűrűket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Élvezzük az eredményt! (nem árt hozzá tapadókorongot beszerezni, különben nagyon ki tud ázni a kezünk heti 7x24-ben...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Első tesztalanyaim a C. schwartzii-jaim voltak, őket még mindig nem indítanám Cory-futtatási versenyen, de azért jóval aktívabbnak tűnnek mióta az átemelő áramoltatását tapasztalják, remélem Sanyiék is pozitív tapasztalatokról tudnak beszámolni!

Tanulságok, avagy miket hibáztunk el:
- a hajlítás csak akkor lesz szép, ha megfelelően felkészülünk rá és a csövet szinte tökéletesen kitöltő hajlítóeszközünk áll rendelkezésre
- a fúrást érdemes a hajlítás előtt elvégezni, a kiömlő rész szögben levágását pedig érdemes lehet a hajlítás után
- nézzünk egy példaképet, mielőtt az összes kamrát megragasztjuk légbeömlési pontot az aljára irányozva

Továbbfejlesztési lehetőségeink bőségesek: elosztók, hosszabbítások stb.. Van még hova fejlődni és mit javítani a technikán, de így legalább jó lesz a statisztikánk - hiszen szinte tökéletes megoldást nem lehet kétszeresen javítani!

Ezúton köszönöm meg halőrxxl-nek a részletes építési leírást, mely hatalmas lendületet és kedvet adott az építéshez, és természetesen köszönöm "Halivadeknak" és kedves párjának a részvételt és az élményt! :)

Próbáljátok ki, barkácsoljatok Ti is! :)

Üdv,
toist

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #1 8 éve 6 hónapja
Hej! Többször, és bőbeszédűbben fordulj meg mifelénk Józsi!
Úgyis erősíteni kell az algázós vonalat, egyedül nem bírom. ;)
via_mala profilkép
via_mala válaszolt #2 8 éve 6 hónapja
Nagyon jó írás, köszönjük!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 8 éve 8 hónapja
:)
Haloda..ugyan!:(
Mindössze négy kisebb állványon van cirka 1200 lityi vizem-és szinte kizárólag corykkal-ancikkal foglalkozom!Talán az lehet megtévesztő,hogy sokat "szónokolok"...ezt a szenvedélyes hobbiszeretet okozza,meg a tudásvágy.Bár megvallom anno beszereztem a haloda felülvilágítós ablakaihoz szükséges 30m2-nyi edzett üveget..ez máig érintetlenül várja a szebb időket.Bár tervezem még egy állvány beüzemelését az előtérben-de..szóval hasonlóan mint nálad is.
Mindenesetre szivesen látnálak benneteket-a tavaszig kimozdulni sem lesz esélyem-és megvallom éppen ma szereztem be nektek is egy 16-os hidraulika cső darabkát a cső bővítéséhez;)!Vannak terveim arra az időre amit itt fogtok tölteni...és mind akvarisztikai,amolyan vidéki lakás adta lehetőség.Pl. mit szólnátok ha ameddig itt vagytok egy szabadtéri üstben kifőznénk nektek pár ágat,vagy gyökeret?:)Biztos nagyobbak elférnek mint a panelkonyhában...Ilyen vagyok..segíteni szeretnék!
Sera pumpával kapcsolatosan elgondolkoztattál..és igazad van:az általad említett dolgok is okozhatják!Én anno kicsit megtuningoltam annyiban a pumpát,hogy a kivezető csöveket ledrótoztam-nézd csak vissza a képet!Nálam a megtörő kivezetések mellett szépen sziszegett a levegő...annak pedig minden literje drága kincs!:)
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #4 8 éve 8 hónapja
karancsalja66: köszönjük a tippet! Én is írtam korábban, de így jobban kiemelve is látszik: aki nem akar hajlítgatni, megoldhatja "bolti" könyökkel is (ahol én jártam 70 Ft körül mérték darabját)!

halőrxxl: nagyon kedvesek felajánlásaid! Sanyiék már hétvégén említették a látogatást, mindenképpen örömmel megnézném én is valamikor halodádat - őszintén szólva pár hónapja keresztül is mentem már kis faludon Ózdra menet, szóval az utat már tudom! :) A hajlítóbetéttel kapcsolatos ajánlatodat szintén hatalmas köszönettel elfogadom, de a többit még nagyobb köszönettel visszautasítom, sajnos egy darabig nem lesz szükségem nagyobb számú és sokkal jobban muzsikáló cseh átemelőre, mint ami jelenleg van készleten! (esetleg, ha megnyerném a lottó 5-öst, de erre elég kicsi az esély így, hogy nem lottózom...) Na idáig a nagyon off, innentől a kicsit off: a Sera550R 1-es fokozatos teljesítménycsökkenését nem észleltem még, valószínűleg azért mert nálam nem maximumon megy.. Viszont a teljesítménye ennek ellenére hullámzik, van egy átlag, aminél néha erősebb, néha gyengébb - ezt legjobban a sórákkeltető "lábon" tudom megfigyelni, ha elég finom porlasztásúra állítom, néha megáll, néha túl nagy lendülettel pörgeti - miközben a többi lábon semmi változás. És tudom, hogy az lenne logikus amit írsz, hogy a 2-2 láb teljesítménye csak egymáson belül van hatással, de a tapasztalataim nem ezt mutatják. Nincs előttem a kapcsolási rajza a szerkentyűnek, nameg villanytanból sem voltam túl erős, de feltételezem ez azért van, mert a két motor egy forrásról táplálkozik, ezért, ha az egyiket jobban terheled, a másiknak is változik a felvétele... Mindegy is, a legpraktikusabb egyértelműen az lenne, ha az egészet egybe kötném és mindenhol külön csappal szabályoznám a lábak levegőleadását, de ezt majd akkor, ha kompresszorra cserélem! A poti lekötése viszont nagyon hasznos ötlet, köszönöm, még könnyen lehet, hogy nem is olyan sokára alkalmazni fogom, ha hasonló problémák jönnek szembe!

sandorfipeter: sok sikert az építéshez! ;)
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #5 8 éve 8 hónapja
Nam is kellet olyan sokat győzködni :) Nagyon jópofa ahogy az anyuka terelgeti a piciket, meg amikor megrázza magát és az összes pici odasereglik köré :)


Akkor egy klónt kérjük, az etelon maradjon meg nállad.

Köszi, de részemről így is jól működnek az átemelők, ne fáradj miattam, majd legközelebb jobban figyelünk.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 8 éve 8 hónapja
A végén még rábeszélsz a sügikre!:)Voltak már egyébként,és szerettem őket....lehet igazad lesz,és nosztalgiából mégis tartanék újból-imádtam őket etetni is!Tudod mit...rá is beszéltél! :D
A betét egy nulla értékű csődarab,a sablont magamnak egy félóra alatt klónozom ha még kellene majd.Most Mac dolgain fogok vele hajlítani,a sajátjaim pedig már részben elkészültek a még nem létező állványaimra is...
Örömmel venném ha megutaztatnátok-tudom hogy olyan helyre kerülne ahol megbecsülik,és nem kacatként végzi.
Megismétlem a múltkori ajánlatomat:észleltem hogy Toist jelezte a kamra külső burkolatának elhibázott összeállítását nálatok...ezért ha kéritek én elkészítem nektek ismét-hiszen Mac-ét amúgy is készítem:),az időmbe pedig bele fog férni!Utálnám ha egy darab kihasználatlan 25-ös cső itt fetrengene nálam.... tehát szólj hány darab kell neked,és Toistnak!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #7 8 éve 8 hónapja
Hátpedig ők pont a coryk főlé valók, még az élőhelyük is nagyjából egybeesik, de nem akarom rád eröltetni őket. :)
A betétet köszönettel elfogadjuk, de ha a sablonodat odaadod Te mivel fogsz hajlítani?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #8 8 éve 8 hónapja
Igen.. a "kétkarosra"-te vagy a névadó keresztapjuk,ok?:)
Nagyon rendes vagy a sügérekkel kapcsolatban...de jobban szeretném ha nálad növekednének tovább,ugye nem gáz?:)Én már letettem a voksomat,és azt gondolom nincs annyi hátra hogy a corykkal is végeznék valaha.Specializálódni fogok a legmesszebbmenőkig-ez már eldöntött tény.De igen jól esett a felajánlás....a bosziharcsáid pedig köszönik nálam is jól vannak-kiváló munkát végeztél velük!
Mivel Toist kolléga blogját sajnos kissé offoltuk :blush: elnézését kérem..de folytatnám!
Időpont még távlati..de valóban szándékomban áll a nektek nyújtandó segítség.Toist a blog végén jelezte hogy a kamrákat kissé fordítva ragasztottátok össze :P ..én elkészítem nektek a megfelelőt!Csak darabszámok kellenek....és kis idő.Viszont most nyert bizonyítást az a tény,hogy rendkívül jó az ha hallgatunk egymásra-a ti csöveitek pontosan olyanok melyekből én is dolgozom,így minden méret klappolni fog!:)Találjuk ki hogy hogyan tudjuk megoldani a ti emelőitek rendbetételét is...azt akarom,hogy legalább olyanokat használjatok mint én.A hajlításhoz szükséges betétet adom..ha kell a sablonomat is!:)A hajlításban pedig gyakorlatot szerezhettek majd kis fatornyos falunkban-én alig várom!
Javaslom hogy időben beszéljük majd meg-és a továbbiakat privátban,ne offoljuk a blogot!:) Köszönöm a türelmet valamennyiőtöktől!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #9 8 éve 8 hónapja
A kétkerosra gondolsz adapterként?
Nagyon szívesen megyünk. :)Kíváncsi vagyok a halaidra, meg a családodra!
Amikor megyünk lehet egészen véletlenül nálam lesz néhány kakadu törpesügi :)
Toist vasárnapig nehezen elérhető, valahol nyaralnak. :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #10 8 éve 8 hónapja
Köszönet a képekért..valóban beállította magát!:)
Azt te is tudod hogy mivel így tetted bele a szivacsba,nem a leghatékonyabb a szűrés.De megoldás amit a blogban láthatsz-én a későbbiekben javaslom a szivacstartó adapterekkel való bővítést!Ha szeretnéd el is készítem neked....
Isteni lenne ha ti is lejönnétek!Toist mestereteket is invitáltam már...Mac jelezte hogy szeretne barkácsolni is:)Valószínűsítem hogy október vége felé lenne jó az időpont,hiszen szeptemberben valószínűleg hullára leszünk terhelve a melóhelyen,okt.közepén pedig TP.Bocsi az offért,de azt szeretném ha Toist is itt olvashatná...A mesterrel már beszélgettünk a témáról,de még nincsenek tisztázva a dolgok-sőt még nekem is szerveznem kell egy találkozót az ő régi itteni ismerősével.
Meg fogtok lepődni...egyszerű lakásunkban egyszerűen hobbizom.A halak viszont..na majd meglátod!:)Jelzem:pár albínó paleatus szeretne nálatok új otthonra lelni..;)!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #11 8 éve 8 hónapja
Közben készítettem új képeket itt már jobban látszik hogy felúszott. :)halivadek profilkép
halivadek válaszolt #12 8 éve 8 hónapja
De olvastan, sőt valaki még élőben is bemutatta Nekem!
Venni kéne tapadókorongot mert sajnos csak ebben állítóta be a magát a többiben nem :(
23-24 villanyszerelési csővel "kifurtam" a szivacsot, és egyszerűen ráhúztam a cseh emelőt, ami kis beömlő csonk miatt benne marad. Lehet hogy mellete egy kis víz beszökik, de nem volt sok választásom mert ezek már működő kifurt szivacsok voltak.

Beszéltem Rékával róla, ha van lehetőség rá szívesen meglátogatunk benneteket! Mikor induljunk :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 8 éve 8 hónapja
Jaj..már majdnem azt mondtam hogy a létező legrosszabb módon helyezted el...Te nem olvastad el az elméleti résszel foglalkozó blogot,és nem nyitottál rá a linkekre! :blush:
De végül ahogy továbbolvastalak örömmel töltött el az hogy a légemelő magát állította be..:)Még egy jó pont számukra:woohoo: :woohoo: !
Gyerünk..szeretném látni hogy te hogyan oldottad meg a szivacs csatlakozást!A téma olyannyira érdekel még ma is,hogy elnézésed kérem ha kicsit bizalmasabb vagyok a postjaimban...Mac-el fogok küldeni nektek gumicsövet a hajlításhoz...nem új,de használható még vagy ezer hasonlóhoz;)!Vagy....gyertek le ti is a pároddal-legalább kedvet kaptok a gyermekzsivajhoz ;):D!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #14 8 éve 8 hónapja
Sajnos a gumicső amit otthonról hoztam nem volt megfelelő, merevnek tűnik, de melegítéstől az is behajlott. :(

Nálam így üzemel a cseh átemelő :)


A képen látszik mekkora vízmozgást produkál. Azóta fogat magát és felemelkedett szivaccsal együtt, a legideálisabb pozícióba, úgy hogy a kiömlő résznek a 2/3-a vízen kívül van.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 8 éve 8 hónapja
Igaz!Itt a világvégén valami 30-40 forintért adják...
Még egy adalék kissé vájtfülűbb kollégáknak,és egyben a magyarázat is amiért én mégis hajlítom:maga a hajlítás rádiusza befolyásolja a vízhozamot..minél kisebb az ív,annál kevesebb a hozam-vagyis kissé ront a hatékonyságon.A szóban forgó ív viszont valóban nem rossz-ha gondoljátok ne bajlódjatok a hajlítással!Én kísérleteztem az ív rádiuszával ez az igazság....meg valahogy így jobban tetszik.:)De akár docendo discimus....:)
T.:Gábor
karancsalja66 válaszolt #16 8 éve 8 hónapja
Egy apró megjegyzés csak a MŰII csőhöz lehet kapni gyári könyököt és nem kell bajlódni a hajlítással

egy villanyszerelő
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 8 éve 8 hónapja
Péter légemelőt épít...csúcs!
Sok sikert hozzá,és várom a teszteredményt.Nyilván fizikailag a belső lenyomja majd..de biológiailag??
Persze hogy az afrikaiak is sokfélék..de tudod hogy "máshol" ha valaki sügerezni szeretne,akkor minden aki kevés a közönségnek-a szűrés pedig minimum 8-10-szer keverje át a vizet.Nem akarok agyaskodni..de volt tapasztalatom afrikaiakkal még igen anno.Más utakon járok,más halakat tartok..:)
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #18 8 éve 8 hónapja
:laugh: :laugh: :laugh:
Arra a bazi nagy palackra vagy a bazi nagy kompresszorra gondoltál a Harcsa utcában?
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #19 8 éve 8 hónapja
hát igen a megszokás nagy úr. ;) Majd Pasa visz beneked egy kis levegőztetőt hogy kényelmesen tudj pihenni :cheer: .
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #20 8 éve 8 hónapja
Múlt héten engedtek ki a kórházból, és holnap megint befekszem.
Elárulom, hogy az első éjszaka mindig gáz, mert nem tudok aludi. Miért? Mert nem hallom a kompresszort (Hailea ACO-318).

És ez nem vicc, én vagyok az. :woohoo:
sandorfipeter profilkép
sandorfipeter válaszolt #21 8 éve 8 hónapja
Épp a mai napon szedtem szét a Sera 275R kódjelű légpumpámat egy kis pucolás, ellenőrzés céljából. Teljesen ugyanez, csak fele alkatrésszel.:)

Szerencsére minden rendben van vele, úgyhogy amikor megcsinálom a cseh emelő prototípusát, kipróbálásra fog kerülni. Szerintem a 60 literes akvárium 10*10-es sarokmatten szűrőjét jól el fogja látni. De majd kiderül... :)
Összehasonlítási alapul egy másik, hasonló berendezésű akvárium lesz, szinte ugyanolyan méretekkel, csak a mattent egy belső szűrő feje fogja vinni. Majd mindenképpen beszámolok a fejleményekről, ha máshol nem, akkor a következő Terraplazan (ami sajnos még túl messze van...:( )

Halőrxxl: Az afrikai sügerek között is ég és föld a különbség. Az ürülék nagysága összefügg ott is a halak nagyságával. És hát beláthatjuk, hogy egy kis csigasügér, mondjuk N. multifasciatus nem termel annyi "koszt", mint egy Frontosa. ;) Nem beszélve a nálam levő, vagy a jövőben lenni fogó csigasügerekről, vagy torpedósügerekről, amik olyan válogatósak, mint a fene...
Ezért is hülyeség az általánosítás, hogy sok az ürülék, meg a sügerek több helyen történő negatív megkülönböztetése. (De ez már megint csak OFF itt)

A légpumpák, és különböző ketyerék zajossága egy jó téma lehetne, mert mindenkit zavar, és sokat sokféleképpen oldjuk meg, hogy ezt eltüntessük. Én pl kíváncsi lennék rá, hogy egy légpumpa mennyire hőmérséklettűrő, mert ha az lenne, akkor feltehetném a padlásra, és csak egy cső jönne le onnét. Ebben az esetben már venném is meg az "ipari" légpumpám. De tapasztalat nélkül nem mernék belevágni.

Ja, és mégegy gondolat a hanggal kapcsolatban. Jópár éve, szerintem már azóta 10 év is eltelt, még egy békebeli Ciklon légpumpa mellett aludtam, mint a tej. (elő is kéne keresnem, hátha még működik, és összehasonlítanám a hangját a Sera-éval :woohoo: )De mostanra már az igények megváltoztak.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #22 8 éve 8 hónapja
Szia Toist!:)
Sera 550 R-t használsz..nem rossz ám,de te is látod a gyengéit.Anno díszhalboltban vásároltam őket-talán egy kivételével-és voltak meglepetések.Az ára nem oly vészes..megvallom az Eheim legnagyobbjáért semmiképpen nem cserélném el.Az-elnézést a márkától,de egyszerűen nevetséges.:(Viszont a Sera-nál is meg kell fizetni a márkát,és bizony tényleg hajlamos a meghibásodásokra,megmagyarázhatatlan tünetekre.Megmagyarázhatatlan?Nézzük hát:


A "motorháztető" nyitása után ugye ezt látjuk-pontosabban majdnem,hiszen én már belenyúlkáltam itt-ott ;).A 2-3 jelölésű egységek valójában a két tökéletesen megegyező pumpaegységet takarja-a 275-ös Sera egyet tartalmaz-melyek négy kivezetésen adják le a levegőt.Igazad van annyiban,hogy ha egyesítjük a négy kivezetést akkor ha a levegőt szabályozom az egyik fogyasztónál akkor hatással van a többi levegő fogyasztóra is.Azonban ha csak a két szomszédos-mondjuk a "2"-es ágait egyesíted egy Y-al,akkor csak arra az egységre lesz igaz!:)Mindenképpen javaslom a kis szabályozó csapocskák bevetését..ezt azonban tutira alkalmazod is.
Mivel az ördög a részletekben lakozik,az általad észlelt jelenség visszavezethető a pumpa egyszerű kivitelére-mindenekelőtt a visszacsapó gumilapocskák állapotára,tisztaságára.
Kissé félek ide linkelni saját blogspotom elérhetőségét,de amennyiben jobban megismerkednél a Sera 550R belső felépítésével kérlek keresd meg...vagy a Google-ba üsd csak be:"Levegőt!";)
Már nem emlékszem említettem-e ott,de itt fogom:hatalmas gáz a Serákkal a potenciométer-"1"-es jelölés-meghibásodásra való hajlama....a sírba kergetett a sorozatosan ismétlődő levegőhozam csökkenésekkel:(.Megoldás erre ha szétszeded-felülről kell kezdeni a tekerő gomb felől-és a csúszkás fésűrészre egy csöppnyi WD 40-et adagolsz!Sajnos néhány esetben ez el szokott oxidálódni,és látni fogod hogy reménytelen a tisztítás-legalábbis nekem.Ebben az esetben én összekötöttem a potméter két lábát,állandósítva ezzel a lehető legnagyobb léghozamot..mintegy "kiheréltem" a potmétert! :D
Visszatérve a ti általatok barkácsolt cseh emelőkre:nincs azzal az ég világon semmi gáz....nem kiállításra készült,és ezer százalék hogy használható! A legkomolyabban mondom:lelkes csapatotokat nagyon szivesen támogatom bármivel amit csak én el tudok követni.Azt gondolom Mac és pár társunk még az ősszel vendégségben jár majd nálam,így akár el is küldöm nektek mindazt amit nem tudtok beszerezni-és nekem van.De akár szivesen látnálak is szerény lakásunkban-így legalább személyesen is megismerkedhetnénk..és te hajlítanád le Mac hugom vízvető csöveit a később ajándékba kapott sablonnal..ami a blogban szerepel.:)Na?Ha másra nem is,de egy igazi járdánházi lecsóra vendégeim lennétek...echte bio!
Bizony a sok kis szűrő,a kis légpumpák hatalmasra duzzaszthatják a fogyasztásunkat-és a zajt is.Egyetértek:idővel egyetlen pumpa jó választásnak tűnik.
Várom válaszod...légpumpákkal kapcsolatosan is szivesen beszélgetnék veletek!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #23 8 éve 8 hónapja
halőrxxl: Sajnos azt hittük, hogy jó lesz a cső, amit Sanyiék beszereztek - én nem is buzdítottam a nagyszülőket aktív keresgélésre -, csak használat közben derült ki (akkor viszont elég gyorsan :)), hogy nem teljesen az... Legközelebb erre majd jobban figyelünk!

A félig off-hoz szólnék még hozzá (majd a végére valamennyire vissza is kötném a topic témájához...): egy Sera 550R-t én is nyúzok már legalább 5 éve.
Annak ellenére, hogy tökéletesen megbízható, engem a nem túl nagy teljesítményénél sokkal jobban zavar 2 dolog:
- a lábak terhelése (pl mennyire dugod a vízbe/milyen követ teszel rá) összefügg. Hiába a 4 kivezetés, ha az egyiket módosítod, a többi 3 kivezetésen leadott levegő is módosul. Ez különösen idegesítő tud lenni, ha az egyik kivezetésével pl sórákot szeretnél keltetni. Sajnos nem csak a két szélső van egymásra hatással, hanem bármelyik bármelyikre - emlékeim szerint 2 kivezetéshez 2 gumiharang, de csak egy tekercs tartozik belül...
- a teljesítménye ingadozó, néha erősebb, néha gyengébb a leadott összlevegő változatlan körülmények között is. Erre a mai napig nem találtam magyarázatot.
Amúgy hangja szinte nincs, szekrénybe rakva különösen, bár én az első motoros szűrőm (régi "kocka" aquael fan 2) beüzemelése után anno 2-3 napig alig aludtam, aztán megszoktam - néhány centire volt a fejemtől -, azóta az ilyen jellegű zajok egyáltalán nem zavarnak az alvásban.

Mostanra, hogy nálam is összegyűlt pár belső szűrő, néhány powerhead, 2 külső szűrő és 2 légpumpa én is nagyjából az egészet elcserélném (najó, kivéve a tetratec ex700-at B) ) egy jó kompresszorra, 3 mattenszivacsra meg néhány cseh átemelőre - ja várj, az már nem is kell! (ugye milyen ügyesen visszakanyodtam a témához? :D)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #24 8 éve 8 hónapja
Köszi a választ!:)Természetesen mint mondtam olvaslak máshol is..a régi ismerősök hobbija érdekel,és segítek ha tudok.Egyébként ne nagyon sajnáld a Sera 550R-t...nálam most a tetőtéri lomosban várják a sorsukat,és arany tartalékként az akvarisztikai "kócerájt"ékesítik.A hangja valóban kicsit brummogós,főleg ha több darabbal is igyekszünk biztosítani a levegőszükségletünket.Bár a legnagyobb teljesítményű "hobbipumpa"egyike,a kicsinyke nyomás miatt nálam állandó porlasztókő csere volt a menü...persze akkoriban még nem ismertem a cseh emelőket.
Igen,te sügérezel...az ott képződő ürülék nagysága sokak szerint aggasztó mennyiségű,bár megvallom tartottam N.multifasciatusokat egyetlen szivacsszűrővel egy éven át.Hát nem is tudom....a fizikai szennyeződés csak egy dolog,szerintem sokkal fontosabb ami láthatatlanul,a víz kémiájában történik.Meg kell jegyeznem,hogy bár nálam a vízben nincsenek lebegő "koszok"-de egyértelműen nincs olyan hatékonysága a szivacsos szűrésnek,mint mondjuk egy nagy külső szűrőnek.Bár ilyenem sose volt...
Mivel a szűrő média-itt csak szivacsokról beszélek-teljes felületén nyitottan helyezkedik el,természetesen nem keletkezik annyira direkt szívóhatás kis felületen,mint a külsőknél.Így értelemszerűen nem szív minden keletkező mulmot magába-igaz viszont hogy ez könnyedén eltakarítható a heti vízcserékkor.Ugyanakkor a biológiai oldalról azt gondolom verhetetlenek...legyen bár a legszuperebb Sipo,vagy bármilyen Bakto....A matten szűrés igazi vetélytársa véleményem szerint a szűrő akváriumok,és a növényes szűrőmédiával megáldott rendszerek lehetnek.Nem kívánok itt a külső szűrők ellen ágálni..de van egy bizonyos határ,mely fölött már erősen gazdaságtalanok anyagilag.Aztán még elgondolkodtató hogy vajon egy tizen-huszon valahány akváriummal rendelkező hobbista hogyan gazdálkodja ki az árukat,a fogyasztást stb..
Nálam egyértelműen ezen okok miatt nyilvánvaló a törekvés az egyszerűbb-olcsóbb megoldások felé.Igaz sok melót kell belefeccölni...de halaim vitalitása kárpótol.
Hát Péter,igazából okosabbat nem tudtam mondani neked,ugye?Itt kettáválik a hobbid,mert el kell döntened mit szeretnél:motoros szűrést,avagy levegős rendszert?Nyilván mindkettőnek vannak határai..de gazdaságilag az a legmegterhelőbb ha későn váltasz-mint én:(.Kevés számú akváriumnál talán a powerek viszik el a pálmát,de egy határon túl-szóval ahogy írtam is.:)
Nem ismerem a bővítési céljaidat,a lakásod e célra történő átalakítási lehetőségeit-így egyenlőre a halk belső motoros szűrést javaslom.Aztán lehet hogy mások mást mondanak...
Felnőtt vagy már...a fórumokon meghallgatott vélemények nálad is csak egy részét képezik saját elgondolásaidnak.Azért tájékoztass majd a fejleményekről-én szeretném nyomon követni a hobbid fejlődését.:)
/Egy kicsit zavar az,hogy mindig előjön ez a "pumpák zajossága" téma...a fene egye meg!Viszont tökéletesen érthető,és jogos a felvetődése.Talán más rovatban érdemes lenne beszélnünk erről a témáról amúgy igazán "össznépileg".Engem is zavar..nagyon zavar a zajszennyezés.Tárgyaljuk ki ha vannak olyan kollégák akiket érdekel a téma-kérem hogy válasszátok ki a megfelelő topicot,és folytassuk ott,ok?:)Megköszönném az ötleteiteket,és a majdani hozzászólásaimhoz fűzött válaszokat!/
T.:Gábor
sandorfipeter profilkép
sandorfipeter válaszolt #25 8 éve 8 hónapja
Hát lehet, hogy most ezzel sok embert elkeserítek, de el kell mondanom, hogy én Tanganyika sügereket tartok csak és kizárólag (ha ezt eddig még nem mondtam). B) Bár a másik oldalon olvasott killis bemutató/cikk nagyon belelkesített az ikrázó fogaspontyok irányába... na meg az akvakertészet... nem is tudom hol állnék meg akváriumokkal, ha lenne a bővítésre sok lehetőségem. :woohoo:

Na de visszatérve az elejére. Most a Tanganyika sügeres akváriumok kisebb traktusát fogom bővíteni, kisebb testű csiga és/vagy torpedósügerek kollekciója lesz az akváriumokban és ahhoz kell majd a technika. A levegős szűrés az, ami elsőre beugrott.
Szidtam magam, hogy kb 1-1,5 éve adtam el egy Sera R550-es levegőpumpát kihasználatlansága miatt. De kérdésedre válaszolva semmi bajom nem volt a Seraval, de a fejemben biztos valami baj van, ezért rosszul esne, hogyha ugyanolyan Sera pumpát vennék kb 2-szer annyiért, mint amennyiért eladtam. Ezért vetődött fel bennem a kérdés, amire se itt, se sehol nem válaszoltak... :(
(Olvastam a blogod a légpumpák elemzéséről, de nálam szempont azért, hogy halk legyen viszonylag)

A nagyobb légpumpákat is nézegettem, de a hangja miatt egyenlőre elvetettem, majd az egy későbbi fázisban fog megvalósulni, mert a szobámban azt már nem tudnám elhelyezni, valamilyen más helyen kell. Gondoltam a padlástérre, de nem tudom a hőmérsékletet hogyan tolerálják ezek a szerkezetek, félek tőle, hogy nem jól...

Most írnom kéne valami okosat a végére, hogy ne vegyétek észre, hogy az egész hozzászólásban OFF voltam...:dry: :whistle: Legyen mondjuk ez:

Milyen boltban lehet kapni ezt a híres neves MŰA II-es csövet, villanyszerelésiben, vagy vízvezetékesben? (ugye, hogy milyen okos kérdés... ;) )