Automata etető átalakítás (DIY)

Több
8 éve 1 hete #1 Írta: toist
Kösz a tippet Mary, első ötletnek jó! :) Én sajnos valami egyszerűbb és hatékonyabb megoldást keresnék, ami nyáron is hosszú ideig hatékony,vízben oldható, viszont az ivadékokra és az akvárium biológiájára (a létrejövő kis dózisban) nem káros. Valamiféle tartósítószeren gondolkodtam, de nem nagyon találtam olyan természetes tartósítószert (mint megtudtam a tartósítószerek élelmiszeripari jelölése E200-300 között van, a természetesek is itt vannak), ami alkalmazhatónak tűnik akváriumi környezetben, a mesterségeseket pedig lehetőség szerint kerülném. Élelmiszermérnökök és biokémikusok nyugodtan segíthetnek! :)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #2 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Automata etető átalakítás (DIY) témában
No a tartósítást illetően, most vaktában ötletelek, hátha sikerül egy jó kis bréjszórmingot elindítanom. :)

Tippjeim:
- PC ventillátor,
- jégakku a számára készített hungarocell dobozkába fektetve.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #3 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Automata etető átalakítás (DIY) témában
Hogy neked mekkora poénjaid vannak....a halakon kívül!:D:D.
A mozgóágyast átgondolom-főleg azt hogy nekem kell-e ilyen,vagy a nagyszerű biológiai hatásfokra bízhatom magam?Az utóbbira hajaznék,de még nem vagyok semmiben biztos.
T.:Gábor

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #4 Írta: toist
Gábor, Gábor... Ha nálad a barkácsolásnál nem szempont a kinézet, akkor az átemelők kapcsán leesett állam most még egy kicsit lejjebb esett, pedig nem is sejtettem, hogy tud még! A mozgóágyas szűrőd, ha elkészül, remélem itt is tudni fogunk róla és nem fogod tőlünk sajnálni a képi és írott anyagot! :)

Természetesen ennél az esetnél a kinézet volt a legutolsó szempont a szükség és az idő szorításában, de nyilván általánosságban a használhatóság házi megoldásoknál nálam is jóval előrébb helyezkedik el a kinézetnél (ez néhány, gyárban készült megoldásról már nem mondható el - ld mikroméretű szivaccsal ellátott belsőszűrők, ahol a szivacs még az apró kamrát sem tölti ki).

Nagyon örülök, hogy megemlítetted a napokig álló tojásmix-szel kapcsolatos ellenérzésed! Én is csak azért mertem alkalmazni, mert egyrészt egy 100 literes akváriumban (félig töltve) vannak egyelőre az ivadékok, számos csiga és garnéla társaságában, plusz korábban már próbáltam, hogy mit csinál hűtés nélkül egy ilyen mix napok alatt és nem buggyant be jelentősen. Nem állítom biztosan, hogy minden halnál működhet, a mézgurámiknál abból a szempontból biztosan jó, hogy az első időkben annyira aprók az ivadékok, hogy ha az eleségen felszaporodna a papucs/rota, az is nagyszerű táplálék lenne nekik. Amúgy nagyon érdekes kérdés és várom az ötleteket/tudást annak kapcsán, hogy hogyan lehetne tartósabbá tenni a feloldott eleséget (por, tojássárgája, esetleg apró fagyasztott eleség)? Arról se nagyon találtam infót, hogy hogyan csinálják ezt a gyártók, mert itt van pl a JBL NobilFluid, ami eleve folyadék formájú eleség (90% víz, 10% artémia + vitaminok), viszont nem látok rá sehol utalást, hogy mivel érhetik el, hogy "tartós" legyen, de igazán érdekelne!

Mary!Örülök, hogy eljutott hozzád és tetszett a leírás! (Elnézést, hogy nem küldtem el, bíztam benne, hogy sikerült az oldal bugját megkerülni, de ezek szerint nem az volt, amire gondoltam!) A házilag készített megoldásoknak mindenképpen megvan az a nagy előnye, hogy elkészítésük közben is tanul az ember, s ha elég jól csinálja még igazán tartósak is lehetnek, plusz ott a lehetőség a folyamatos tökéletesítésre. Ahogy Pasa szokta mondani "egy akvaristának mindenhez kell értenie" :) Múltkor járt nálam egy kedves kezdő akvarista, aki a halas szobámban kb egy óra szakmázás után megkérdezte: "van még valami az akvarisztikában, amit még nem készítettél saját kezűleg?" a válaszom az volt, hogy természetesen a halakon kívül :) is még rengeteg dolog és ráadásul mindig egyre több...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #5 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Automata etető átalakítás (DIY) témában
:)
Ugyan Mac...úgy vélem a barkácsolás akkor teljesedik ki ha más is élvezheti annak gyümölcsét-ez lehet egy írás,lehet akár materializálódott tárgy is.Biztos vagyok benne hogy a segítőid is legalább annyira élvezték a munkát mint én-segíteni öröm!A barkácsolás nem szükséges rossz...van amit el sem érhetünk a boltokban,vagy ha igen annyit kellene utánajárni ami erősen megkérdőjelezi az adott eszközre fordított anyagi ellenértékét.Nem azt mondom hogy barkácsoljunk légpumpát,vagy gányoljunk valamit amit olcsón is elérhetünk...de akár azt is!;)
Jani bátyánk-Szőke Jánosunk-egy évvel ezelőtti találkozásunkkor elmondta hogy ő bizony egy hűtő kompresszorát használja évek óta teljes megelégedettséggel-sőt leleményesen még a levegő fűtését is megoldotta!Ahogy mesélte a dolgokat szemeiben tűz gyulladt-akkor értettem meg hogy sokunknál a hobbi része ez is.
Valóban nem a külcsíny számít első körben...mint mondtam majd csinosítjuk ha állandóra kell.Számomra hihetetlen öröm ha olyat készíthetek amit haszonnal alkalmazhatok a hobbiban.Mostanában egy mozgóágyas szűrőn agyalok,amit nem a megvalósítás nehézsége,hanem a szabadidőm hiánya késleltet.Roppant kíváncsi lennék majd a működésére,és a vízben mért paraméterekre is..
Cseh emelők....:)Mátéfi és Killer nem is sejtik hogy máig menyire élvezem a használatukat,és hogy még most is módosítani fogom.De a legfontosabb:jött az éves villanyszámla elszámolónk!Lehet tippelni mi volt a hatása annak,hogy jobbára átálltam levegős szűrésre,és a sok motoros szűrő nyugdíjba vonult...a feleségem is örült neki-én nemkülönben;).
Utolsó gondolataimmal egyik célját is megjelöltem a barkácsolásnak:költségcsökkentés azért,hogy a hobbi szinten tartható legyen,sőt,fejleszteni is lehessen óvatosan.
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #6 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Automata etető átalakítás (DIY) témában
Mindenek előtt, köszönöm HalőrXXL-nek, hogy megküldte a blogot. Nagyon tetszik az írás, és bizony a humorod (frakk + virág)!

Amíg anyám anno ki nem dobta az összes szerszámot - temérdek volt!!! - addig magam is mindent megcsináltam. OK, villanyszerelési munkáktól hideglelésem van.

Viszont imádom olvasni/nézni amit Ti készítetek, mert úgy gondolom, hogy a leleményesség (a türelem mellett) nagyon fontos egy akvaristánál.

Egyetértek Gáborral, hogy a funkcionalitás a fontos, nem pedig a szépség. Nekem nagyon tetszik, ahogy töprengésed fonala átívelt a másik kedvenc időtöltésed felé, ahol végül megoldást találtál.

Gáborom, imádom minden egyes légemelőt, amit készítettél nekem! És imádom a levegőrendszert, amit Pasa állított össze, és imádom az állványt, amit Sanyival és Rékával raktunk össze.

Ki nem állhatom, ha valami tökéletes! Kisebbségi érzésem támad tőle. :laugh:

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #7 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Automata etető átalakítás (DIY) témában
Szia Toist!
Barkácsolásnál nálam sosem szempont a kinézet-a cél elérése számít!Ha a villám módban elkészített "bármi" működik,akkor az úgy,abban a formában megy egy ideig-lehet mindvégig! :D Ha mégis van igényem a dizájnos megjelenésre,átgondolom/átformálom.
Nem-egyáltalán nem az udvariasság volt az indíték-leesett az állam hogy milyen ötletes voltál,és milyen frappáns a megoldás!Igaz némi ellenérzésem azért van a több napig a kis kupakokban álló tojás sárgája mix-el kapcsolatosan,de elgondolkoztam:nekem is lesz nyár,én is szeretnék menni néha napokra valahová a vadonba pecázni..de mi lesz ha pont akkor van ivadékom?
Bármiféle barkács megoldás engem érdekel...ha most elküldenék egy fotót neked a pincénkben lévő állapotokról,láthatnád hogy rendkívüli időhiányban szenvedő,de nagyon barkácsolni szerető ember vagyok.Rend az sosem volt ott...de mindent megtalálok! :D Most éppen egy hete tettem le a sarokcsiszolómat-cserepeket daraboltam-és arra nincs időm/erőm hogy letakarítsam a satupankot....de a cserépdarabolás kész!Imádom a DIY megoldásokat...
Te-azok a légemelők nekem nem hiszed el,de nem tetszettek már elküldésük pillanatában sem..én csináltam,én láttam minden egyes négyzetmilliméterét..és én tudom hogy egyáltalán nem tökéletesek.Tuti biztosra veszem hogy minden barkácsoló a saját kreálmányát nagyon keményen véleményezi-pedig mások szemében lehet hogy rendkívül jó,és még tetszik is!Úgyhogy nyomassál minden olyat amiről azt hiszed hogy nem tetszik...valakinek biztosan megfelelő lesz,te pedig az eredeti használata közben bizonyosodhatsz meg róla hogy az bizony úgy jó ahogy van!Nem dizájnerek vagyunk mi kérem...téved aki azt hiszi bármiféle megfelelés kell egy magunk által alkotott dologhoz.Én szeretném ha még a legalapvetőbb munkákat is láthatnánk!
A kis kütyüd jó!
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #8 Írta: kapi
sziasztok
Érdekes ha itt bal oldalt kattintok a témára nem jelenik meg,ha jobb oldalt a kiemelt blogok alatt akkor olvasható a teljes blog.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #9 Írta: toist
toist válaszolt Automata etető átalakítás (DIY) témában
Gábor!
Köszönöm hozzászólásod és remélem nem az udvariasság volt az értékelésnél a fő szempont! ;) Azért ez a barkácsolás tényleg igazán amatőr és villám jellegű, őszintén szólva engem kínos nevetés fogott el, amikor áttekintettem a végeredményt - főleg, hogy pár hete Pasánál kézbe vehettem az általad készített átemelőket, de többet nem is írok, mert az egy lapon említés már nagyon meredek :). Mégis azért gondoltam úgy, hogy megosztom a dolgot, hogy hátha ezzel másokat is ösztönzök arra, hogy a cél érdekében ne féljenek a gyári megoldásokat is újragondolni/módosítani, még akkor is, ha nem rendelkeznek profi képességekkel ill. sok tapasztalattal a téren.
Automata etetőt -15 év akvarizálás után- én is most akartam először használatba venni (ezért is ért meglepetés), pont azért, amit az időbeosztás kapcsán írsz. Az ivadékokat 2-3 napnál hosszabb időre soha nem hagynám etetés nélkül magukra -1 hónapnál fiatalabb ivadékot még 1 napnál hosszabbra sem- és bár párom nagyon toleráns bolondériám kapcsán, azért szeretném, ha 1 hétre fel tudnám magam szabadítani a nyáron és ez idő alatt sem kéne folyamatos helyettesítést kérnem az etetésre... Persze mindez addig működik, amíg az etetőautomaták száma legalább annyi, mint az apró ivadékokkal teli akváriumok száma. :)

Mary, nebula!
Nem nagyon tudom, hogy mi lehet a gond, mindenesetre levettem az "előzménytörő" vonalat, így elvileg a teljes blog megjelenik már a BlogAM pont alatt... (Félek így kicsit túl nagyok lettek a várakozásaitok, remélem azért senkit nem ér nagy csalódás :) )
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 3 hete #10 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Automata etető átalakítás (DIY) témában
ez pont ugyanígy megy nálam is, mint marynál... és ez az automata izé engem is nagyon érdekelne.

Nedőzz!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 3 hete #11 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Automata etető átalakítás (DIY) témában
Ha valaki megtenné, hogy Toist blogját átlöki e-mailben, azért nagyon hálás lennék. Az Istennek sem tudom megnyitni.


Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 3 hete #12 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Automata etető átalakítás (DIY) témában
:)
Én az életben nem etettem még automatával-de tudod néha az időbeosztásom éppen ezért forszírozott!Nagyon jól mondod:a legkisebbekre kell a legnagyobb gondot fordítanunk,és mit tegyen az akvarista ha mégis ki kell hagyni a pár etetést?
A dolgot megoldottad...nem is rosszul!És ugyan már,ne minősítsd a munkádat-ez a megoldás tutira jobban teljesített,mint némely "hivatásos" etetőautomata!Jelzed hogy mi volt a kiindulási alapod,és milyen eszközökkel valósítottad meg-nekem tetszik!
Horgásztársi üdvözlettel:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 3 hete #13 Írta: toist
toist létrehozta Automata etető átalakítás (DIY) témát

Mivel lassan több mint 1 hónapja senki nem rukkolt elő semmilyen hasznos bloggal, én sem teszem. :) Csak egy kis kényszer szülte sürgős tavaszi barkácsról lesz szó, mely remélem mosolyt csal néhányak arcára! A blog alcíme: Kamasaki etetőautomata.

Bizonyára többen használtatok már automata etetőket távollét miatt, tőletek előre is elnézést kérek! A múlt heti hosszú hétvége alkalmával terveztem az Eheim 3581-esem első éles bevetését. Nem készültem túlzottan az alkalomra (se frakk, se virág), gondoltam nem lehet az olyan bonyolult... Kibontás után szembesültem vele, hogy ezek az etetőautomaták nem arra vannak tervezve, amire én használnám őket. Miért is?

 

 

 

 

 

 

 

Kifejlett halaink normál esetben gond nélkül kibírnak 1-2 hetet, az etetőautomata használata számomra csak ivadékoknál logikus. Az ivadékok apró táplálékát azonban folyadékban oldva lehet és érdemes bejuttatni a vízbe. Itt érkeztünk el a konfliktusponthoz: az etetőautomaták csak száraz táp bejuttatására alkalmasak. Mivel a néhány napos mézgurámi ivadékok éhségérzetét cseppet sem érdeklik az ilyesfajta korlátozások, a rendelkezésemre álló 1-1,5 órában elő kellett rukkolnom egy használható megoldással.

Először is meg kell vizsgálni milyen módszerrel etet egy ilyen automata: beállított időpontban a kosarat elforgatja, ezáltal az akváriumba szóródik a tartályon szabályozott rés méretével arányos táplálékmennyiség. Első ötletem az volt, hogy a tartályon belül egyfajta arkhimédeszi csavart alakítok ki, így az egyenletesen eloszlatott folyadék forgásonként kerül előre. Az ötletet gyorsan elvetettem, miután a kosár belső kialakítását jobban szemügyre vettem: a megfelelő belső sablon kialakítására és rögzítésére bizony nincs idő! Akkor vegyük le a kosarat:

 

 

 

 

 

 

 

itt láthatjuk a forgató kart. Nem is olyan rossz... Át kéne alakítani a forgató irányú mozgást húzássá, mi több tekercseléssé.. ezaz! Szerencsémre a horgászatot is hobbijaim között tudhatom, így innentől az út szinte egyenes volt: kell valami amit a forgó részre tudok illeszteni. A téli időben szekrényben szomorkodó horgászládámhoz fordultam és máris előkerült egy régi spulni damil, a spulni pedig "sérüléseket szenvedett" eképpen:

 

 

 

 

 

 

 


Hogyan is kéne folytatni? A damil tekercselésével valamit húzni kell, amiről az üveg széléhez érve beeshet a nevelőmedencébe az előre kiporcíózott feloldott eleség. A húzott dolog azonban nem lehet túl nagy kiterjedésű, mert az első feltekeredése után a továbbiaknak is minél biztosabban kell a spulnihoz érkezni... Fogtam hát pár kartondarabot, bevágást ejtettem a két végén, áttekertem rajta a damilt és miután megmértem, hogy egy fordulat mennyi damilt teker fel, rögzítettem őket egy-egy darab szigetelőszalaggal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejuttatáshoz műanyag kupakokat (már megint a pet-palack! :) ) szemeltem ki, de természetesen mielőtt magára hagytam volna a szerkezetet, teszteltem is egyet. A teszt tapasztalatait felhasználva biztosítékként egy darab műanyag "öntetes tálkából" (valamilyen ételkiszállító cég "mellékterméke") köpenyt készítettem a spulni és az etető közé, hogy a mellécsévélt damil nehogy sokkal rövidebbet húzzon, mint kéne:

 

 

 

 

 

 

 

Kapott még egy kis szigetelőszalagot, hogy pofásabb legyen, nameg jobban tartsa a damilt :) A biztonság kedvéért az utolsó "vonószem" távolságát is annyira csökkentettem, hogyha az utolsó előtti után még egy kicsit teker, már behulljon a kupak. Innentől egyszerű volt a dolog, felállítottam a kupakokból készült libasort, beléjük porcióztam a tojássárgájás/rotatoriás keverékeket, beállítottam az időzítőt, majd izgultam villámtákolmányom sikeréért. Bár fentebbi képeket és leírást elnézve én magam sem mertem volna sokat tenni a rendszer működésére, visszatérve mindhárom kupak a vízbe pottyanva, a gurámik pedig úszkálva tudatták velem, hogy bár barkácsolni se szépen, se jól nem sikerült, a célnak azért megfelelt!

(A képeket természetesen csak utólagosan tudtam elkészíteni, akkor nem volt rá időm, ezért mutatnak már helyenként előre többet, mint amit a szöveg tartalmaz)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jobb barkácsolást mindenkinek! :)

toist

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.505 másodperc