- Köszönetek: 1688
Falevelek az akváriumban
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Roppant jó a kísérlet említése,mindenképpen szeretném ha majdan beszállnál pár post-al!Erről van szó egyébként-nem leragadni egy dolognál hanem próbálkozni,kenni-fenni!
Diólevéllel kapcsolatosan még megjegyezném ismételten:én is megetetem,semmi gond nem származott belőle!Tehát aki ehhez jut hozzá könnyedén az nyugodtan használja-isten ments hogy úgy értelmezzétek előző postomat hogy ellenjavallanám,csak kell némi körültekintés.A lelkiismeretünk azonban nyugodt lehet-elmondtuk pro/kontra hogy milyen tapasztalataink vannak,és mit gondolunk.Megemlíteném még hogy anno beszélgetünk erről a témáról már,talán itt:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...9&id=7796&Itemid=322
Továbbra is nagyon szívesen látom a blogjaimhoz köthető hozzászólásokban a gondolatébresztő linkeket,saját gondolatokat:amatőr cikkíróként akkor érem el célomat ha az írásaimban foglaltakat nem megmásíthatatlan tényként,hanem csupán saját aktuális tudásként kezelitek!Előbbre kell vinnünk a hobbit-erről szól!
Toist...mindig is vágytam saját Terminalia fára!Össze kellene többünknek hangolni,és ismételten szerezni magokat-több ember nagyobb esély a sikerre!A kis fácskákról aztán szedhetünk dugványokat,melyeket ajándékozhatunk-én nagyon szeretném!Az biztos hogy saját fáinkról nem fogjuk tudni fedezni a teljes szükségletet,de hiszen ezért van pl.ez a blog is hogy más leveleket is megismerjünk...de mégis,gondoljunk már bele:kilépsz a teraszra,és ott egy fa ami a világ másik feléről került ide magként-a levele pedig szuper nekünk!
Olvastátok Horváth Gábor írásában ugye azt a részt-az előző számban-amikor arról beszélt hogy Szingapúrban bizony összeszedegette a garnélafarm udvarán a catappa leveleket?Gáborral való Sajó parti beszélgetésemkor viszont azt is elmondta nekem,hogy mikor legközelebb ment már nem kellett összeszednie-kész zsákocskával ajándékoztak neki ingyen!:)Ilyen emberek az akvaristák...
Rendezgessük hát gondolatainkat-hét végére jön egy újabb írásom saját bennem megfogalmazódott mondandókkal.
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
Égertoboz kísérletek
Ha már úgyis szóba került az éger, ez az egyik legkedveltebb írásom a témában!
És itt is van ám hasznos információ a témával kapcsolatban, konkrétan erre a részre gondolok:
"A ponty indukált szaporítási technológiáját sikeresen alkalmaztam a széles kárász szaporítására. A termékenyítést és az ikra ragadósság elleni kezelést követően, az ikrák inkubálása során, az áztatott égertoboz (0,5kg/550l 12 h áztatás) hatásos védelmet nyújtott az ikrákat veszélyeztető gombásodás (pl.: Saprolegnia) ellen. Fontos megemlíteni, hogy ebben az oldatban neveltük a lárvákat is, elhullást nem okozott."
A tebang levéllel kapcsolatban: tavaly ősszel rendeltem magokat Indiából és jól elterveztem, hogy idén már saját termesztésű fáról szárítom a leveleket. Sajnos képeket még nem tudok mutatni, mert a magok nem keltek ki (pedig néhány még csíráztatóhormonos vizes áztatást is kapott), de azért még nem tettem le teljesen a dologról, hogy a fikuszt catappára cserélem
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Mikor készültem a blog írására néhol kétségbeejtő infókat is olvastam erről a fenébe is-pedig akkor már előrehaladott állapotban volt a "diólevél szedése kazalnyi méretben" munkacímet viselő projektem
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
Zölden még nincs benne az a mérgező anyag? Vagy nem hat a halakra?
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
A zölden szárított diólevél savanyításra és tápláléknak is alkalmas?Mert ha megcsócsálják,akkor már gondolom nem savanyít.Viszont akkor hány naponta hány darabot ,hány liter vízhez javasolsz adagolni?
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Az igazi balck water kivonat az lenne ha nem 1 féle hanem többféle növény leveléből, tözegből és égertobozból készülne. A kivonatnál nem csak a szín számít hanem a kioldott csersavak és egyébbanyagok is. Minden levélnek más az "összetétele", minnél több fajtát teszünk bele annál közelebb kerülünk a természetes vízhez. Dióból mennyi az ajánlott adga, vayg az csak gyógyítási célall alakalmazható?
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Mára már jobbára csak közvetlenül az akváriumokba helyezem be a vízkezelő segédanyagnak szánt leveleket,tobozkákat....de elöljáróban annyit elmondok a kedvedért hogy mással is kísérletek fognak folyni a télen;)Erről a majdani blogban,rendi?A téma megint annyira feltüzelt,hogy gondolataimban folytonosan ezzel foglalkozom-tegnap direkt a te kedvedért fotóztam le azt az állapotot ahogy jelenleg az égertobozkák állnak a természetben-meg fogom osztani!
Halivadék kolléga ráérsz-nem fogunk követelőzni,mindent akkor csinálj amikor időd engedi,és még erőd/kedved is van rá!Nem sietünk sehová-de ahogy észreveszem lassan előrébb jutunk közös erővel..ez a cél!
Mátéfi ott a pont!Keressük azokat a megoldásokat melyekkel gazdaságosan és részben ki tudnánk váltani a ketapang leveleket,a vegyszerektől pedig szeretnénk elbúcsúzni ha lehetséges.Egyetértünk a dió levél használhatóságát illetően-nem véletlen hogy a blogban direkt megjelenítettem olyan honlap linkjét is ahol erről beszélnek.De-egy garnélás kolléga is írni fog a témában,és ahogy ismerem pontosan olyan "elvetemült" mint jómagunk.A közös élmény reményében-mert nagyon jó az ha egy ember blogja másokat is megmozgat-hagytam hát neki is témát bőséggel.
Utolsó mondatoddal majdnem az elevenembe hasítottál-de aztán magad is beláttad hogy bizony a fénynek is szerepe van..sok esetben kell az a kis félhomály,sőt akár sötétség is.Tudod még az is lehet hogy jópár problémahalnál ez lenne a megoldás a gyenge vagy semmilyen ikrakelésekre...a fene tudja.
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
Feles,azaz fele csapvíz,fele esővíz közegben szépen barnított egy kis csokor(5-6 db)égertoboz.Viszont egy szikrányit sem vitt le a pH-ból.
Most betettem két deci esővízbe ugyanennyit,kb 2egész fokkal vitte lejjebb a ph-t.
Azóta Gábor kiokosított,hogy a toboz csak erősen lágy vizet képes savanyítani.
Azt vettem még észre,hogy a színezék nagy része két három napon belül kioldódik,azaz már nem barnul tovább a víz.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Egységnyi súlyú tözeget és tobozt, gondoltam ugyanannyi vízbe.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Tippelek,ok?
A tőzeg fajtájától is sok függ,de az inkább fog savanyítani mint az égertobozka.Kérdés a mennyiség persze..Az égertobozzal viszont úgy "besötétíthetsz",hogy csak na!
Várom a próbáid eredményét!
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Van még tözegem is megnézem melyik viszi le jobban a ph-t, illetve sötétít jobban.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
köszönöm szépen a tobozt előre
Platánlevelet azt mindenképpen szedek, de tölgyet is még szednem kell.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Sanyikám a platánt bátran használd minden célra-bár a tannintartalma nem olyan markáns mint pl. a tölgynek,de cserében szépen enyhén színez.A kérget is nyugodtan használhatod-akár aljzat helyett is!;)Halaiddal tegyél próbát-igaz nekem az axelrodik szerették főleg ezek alá rejtegetni az ikrákat-de gondolom a pandák sem vetik meg.
A "teát"csinálhatod meleg vízben is-hamarabb oldódnak ki az anyagok-igaz utána a levél már csak mint dekoráció jöhet szóba.Azt mondják külföldi garnélások hogy ők egyenesen azért forrázzák hogy minden kioldódjon belőle-nekik csak a levéllemez kell mint eleség.Gondolom így jobban tudják kontrollálni a bevitt savakat/színezőket...
Hálásan gondolok egyébként a garnélásokra,legyenek külföldiek,vagy hazaiak!Rengeteg találatot nekik köszönhetünk a keresőben-a hazai halasok nem igen aktivizálták magukat,reményeim szerint eddig!
Égertoboz gond...mindig kevés,ha meg van akkor nem használják:( Anno egy szatyornyit vittem be Egerbe,egy másik honlapon még jeleztem is nekik hogy hol adnak nekik szívesen és ingyen.Te,az ég világon semmi hír nem jött arról hogy vittek-e belőle,vagy egyáltalán kellet e a kutyának vajon?
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Sajnos felénk nem tudok egy égerfáról sem
Tudom hogy nem erre a fafajtára akarod terelni a témát, de mi a véleményed a platánlevélről illetve a kérgéről. Én terráriumban használom a békák alá aljzatnak. Néhány hetente elég cserélni, az előnye a többi levélhez képest hogy viszonlag terebélyes, nem kell sok kicsi levélet mosogatni. A kérgét is használom, hónapokig is eltart mire teljesen szétmállik. Az achát csigái alá is használtam a platánlevelet, de a kis piszkok kajának nézték amit én alomnak szántam, úghogy azóta moha van alattuk. Viszont akváriumba még nem tettem. Lehet a pandákhoz beteszem, ívatólevélnek hátha megteszik nekik.
Feketevíz kivonatot hogy célszerű készíteni? 0-as vízben áztatava vagy forrázva mint a teát? Az utóbbi esetben a forró víztől nem bomlanak le a hasznos anyagok?
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Bárminemű észrevételt szívesen fogadok-célom hogy akvarisztikailag egy megfelelő helyen legyenek összegyűjtve az aktuális gondolataink,és tudásunk...talán erre jó ez a "blog".
Viktor igen szépen köszönöm hogy "sürgetnél"...és ebben is igazad van,mert meg kellene osztanom abbéli gondolataimat hogy én hogyan tartom jónak a gyűjtést,miért akkor stb...Ma is kinn jártam az erdőn,és inspiráltál is-ezért ki fogom egészíteni ezt a blogot/vagy "előfutót" csinálok a következőnek/ a napokban némi képanyaggal is,rendi?
Türelmedet köszönöm-még a hét vége előtt ígérek folytatást!Köszönöm érdeklődésed!
- imperatore
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 75
Érdekes volt olvasni eme írásodat, már csak azért is, mert rendkívül inspiráló, hiszen éppen most aktuális a téma. Külön örülök, hogy megemlítetted a halaid, falevelekhez való vonzódását. Hasonló tapasztalataim vannak nekem is, bár nem a páncélosharcsák kapcsán, hanem az általam tartott dél-amerikai sügérek vonatkozásában. Bízom benne, hogy rövid időn belül sikerül elkészítened a folytatást, mert felkeltetted az érdeklődésemet, azon mondatoddal, hogy a begyűjtés ideje, mint tényező is, igen fontos.
Még annyit fűznék a cikkedhez, mint építő jellegű kritika, hogy nem tartom szerencsének a wikipedia-t, mint referenciaként való megjelölést. Ugyan sok esetben hasznos információkkal is szolgálhat, de nem megbízható, mint forrás, hiszen mindenki számára szerkeszthető, így bárki, aki az adott témával kapcsolatban hallott már valamit, függetlenül attól, hogy az valós, vagy valótlan, kiegészítheti a bejegyzést, a nélkül, hogy annak hitelessége, valóságtartalma ellenőrizve lenne.
Viktor
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-