- Köszönetek: 1688
Mű ikráztató közeg coryknak
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- lucius
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 39
üdv:Feri
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Egyenlére megpróbálom a dörzsit, aztán meglátjuk. A krumplizzsákot szigorúan szálakra bontva használtam/használom mert már én is jártam úgy hogy beleszorúlt egy hal.
Halőrfibres, jól hangzik. Sajnos csak a fehér forgácsból van otthon
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Valaha említetted hogy az ikrákat egyszerűen lerázod róla-már a közegről-mikor már nem annyira tapadnak..ezzel kapcsolatosan lehet valai plusz infóhoz jutni?Az elkülönített ikrákat hogyan kelteted,valami hálószerűségben,vagy csak az aljzatra szórva?Esetleg ezt a gyakorlatot már nem követed?
Egy dolog a lelkesedés Ferikém,másik a halak hozzáállása-ha bejön akkor jó,ha nem akkor tovább kell filózgatni.E blog is csak a botladozásaim egy állomása,de a kezdetekhez képest már előrébb vagyok.Köszönöm a valahai ötletedet!
- lucius
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 39
Be kell valljam nagy rajongója vagyok a lelkesedésednek. Viszont én mindig a lehető legegyszerűbb megoldást szeretem, mert annál kevesebb a hibalehetőség. Én csak simán bedobok egy kupacot a biofibresből, és ha ikráznak akkor abból szedegetem ki az ikrát. Ha magamba akarok szállni akkor szépen gondosan egyesével, remek dolog, de lehet ipari méretekben pillanatok alatt is kinyerni az ikrákat. A te megoldásoddal az a gondom, ha van a csapatban 1-2 ikrazabáló akkor esélyed sincs, hacsak nem állsz őrt, de ezt meg nem mindig lehet megoldani. Mostanság nálam szinte minden csapatomban van vadorzó ezért a néhány szálnál nagyobb kupacot dobok be, így megnehezítem a dolgukat.
üdv:Feri
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Az aeneusokat valaha nem is sokba néztem-már elnézést
Igazából van itthon 3 aeneus változatom,de ez nagyon-nagyon kevéske...ha módom lesz rá teszek róla hogy többen legyenek!Nem mindegyik ikrázik százszámra,sőt van közöttük ami kihívás-komolyan mondom!Mostanában eljátszogatok velük azért...van egy megnyúlt úszósugarú változatom/mintha guppiban a swordtail lenne/,most azon dolgozom hogy rögzítsek egy "dupla swordtail"-t örökítő csapatot-van már eredmény,de még kell rá sok idő!/Erről már írtam is anno/
A dörzsiről anno beszéltünk,én meg is ejtettem a próbát!Működik,de mire kibontottam a hajam szála az égnek állt-kicsit élesek a szálak,meg elég barátságtalan anyag..viszont ha gondolod használd bátran!Lényeg hogy olyan csomókat képezz amely mind méretben,mind kialakításban megfelelő-és kihangsúlyoznám neked azt hogy a halak ne akadhassanak bele!Túl nagy gomolyagot ne csinálj,mert magadnak nehezíted meg a dolgot!
Aztán még jónak gondolom-bár nem csináltam-a vastag használt horgászzsinórból készített söprű fazonú ikrarakásra csábító kis kreálmányt is...60-80-as zsinórra,és természetesen monofil damilra gondolok itt.
Ha zsákból készítenél ilyen kis "mop"-ot figyelj a szemnagyságra..az ikrákat hurcoló lány könnyen beugorhat szűknek bizonyuló helyre is!
A legigazibbat,a tutit mindannyian tudjuk:eszterga forgácsból kell csinálni és kész!Az ingyen van,pillanatok alatt egy halom áll rendelkezésre...szakmailag úgy ítélem meg,hogy érdemes ezt bővebben kifejteni!Maga az alapanyag a sarkalatos pont egyébként:a sokak által ismert "fehér" műanyag a metamid és társai nem alkalmasak ilyen célra! A forgácsuk éles,ráadásul töredezésre hajlamosak idősebb korban.Javasolnék valami "jó színű" műanyag rudat vagy tárcsát keresni ha forgácsolásról van szó...a kést én lépcsős élűre köszörülném ki,a forgácshornyot pedig úgy hogy felém hozza a folyó forgácsot.Forgácstörőt nem hagynék,0.3mm-es előtolás mellett dolgoznék olyan fordulatszámon ami az átmérőnek megfelelő.Előbb csak próbát végeznék-pár milliméter után megállnék és megnézném, hogy a forgács-ami tulajdonképpen nekünk kell!-milyen keresztmetszetú,hogy bírja ha el akarom szakítani,és hogy éles-e?Ha nem jó az eredmény a késem éléből egy kicsit visszavennék,hogy több hő keletkezzen,és mintegy félig átmelegedve a sorja visszaolvadjon még a kés elhagyása előtt...fogásmélységnek 2mm-t gondolok a hagyományos 30o-os nagyolókésre vetítve.Tehát hőre lágyuló,lehetőleg zöld műanyag kellene...három perc alatt csinálnék egy zsáknyi "Halőrfibres"-t!
Amit mindenképpen hangsúlyoznék még:ez az alapanyag rengetegféle mű közgenek megfelelhet...én csak a corykra hegyeztem ki a felhasználását.Imádom a szakmáimat..kár hogy megélni errefelé nem lehet ebből/sem/.
Ahogy olvaslak van neked is tennivalód-hajrá hát!Én bújókákkal ötletelek majdan...
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Az egyik régebbi AM-ben volt is egy cikk az aenous változatokról. Ahány nagyobb folyószakasz annyifelé változat van
Mátéfi írt pü-ban hogy a műanyag mosogatódörzsi is szétbontva hasonló, mint a sera biofibres, csak árban töredéke.
Tubit most hoztam hétvégén, úgyhogy retteghetnek az aeneusok és a pandák
Vettem a börzén törpe coryt de egyenlőre csak tartom, aztán később lehet megpróbálkozom velük. Helyem még lenne is de időm az mostnem nagyon van, mert folyamatosan gyártom az üvegtetőket, üzembe helyezem a tőled kapott cseh-átemelőket, néhány szivacsot is lekéne szabni meg a héten vagy jövő héten érkeznek a cob-ledes spotok, azokat is fel kéne szerelni
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Te,én azt gondolom hogy ez hasonlóan van mint a hobbiban eltöltött idő:nem csak a "letenyésztett" fajok száma számít,hanem az is hogy milyen biztonsággal "nyúlunk" adott fajhoz...lehet meglepetés még az aeneusoknál is ám!Egy példa kellene ugye-nos itt az enyém:direkt ragasztottam 30 literes ívatókat is,hogy nagy csapatokat tehessek ki-úgy értem 10-15 halat egyszerre..aeneusokról van szó/blackekről/.Azt hiszed történik bármi is azon kívül hogy a tubit mindet felfalják?
Egyébként beszéljünk csak még az aeneus csoportról!Mi magyarok ülünk a hátsónkon,a hobbi meg elmegy mellettünk-például itt is!A C.aeneus nem csak egy fajt jelent,hanem rengeteg féle változatot/variánst is...a klf laser,a venezuelanus például!Csodásak-itthon mégsem hallani semmit róluk!
A krumplis zsák bírja a dörzsölést-ha gondolod járd végig az utamat..aztán a biofibres még megmaradhat lehetőségnek.
Egyébként meg eshetne már az eső...jó ívatást neked is-próbáld még a trilineatust is;)
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Nem volt még a kezemben ilyen biofibres, nemtudom ennyire masszív. A krumpizsák birja az álatalad leírt mosást.
Kiprbólom, de előbb tubit kell szereznem, mert annélkül rakhatok én be hozzájuk akármit is.
A sodrás beállítása alap
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Ma is mentek ikrákat-most azzal a beállítással volt behelyezve amit javasoltam is-és az ikrák szinte valamennyien a kis szálakon/tapadókorongon stb vannak!
Amire még felhívom a figyelmed:jelzem hogy a sodrást hogy célszerű irányítani...próbáld hát,és kérlek majd jelezz vissza!
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
(... vagyis ahogy a Google fordító mondaná: "ívási mopsz") Ismerős ugye? Ha nem is a közeg, hanem az érzés, hogy mit tegyek ha leikrázott a corym, ha minden elképzelhető helyen ikraszemek mosolyognak felénk a medencében? Ezen írásomat azoknak az elhivatott "corystáknak" szánom, akik hozzám hasonlóan mindig gondolkodnak, mindig szeretnék ha egyszerűbb lenne a dolgunk - az eredmény mégis kielégítő lenne.