Üvegmunkák

Több
8 éve 1 hete #1 Írta: Lackoo
Lackoo válaszolt Üvegmunkák témában
Apropó! Mit tudtok a víz alatti üvegvágásról ill lehet-e számunkra gyakorlati haszna?
A megváltozott felületi feszültség miatt könnyebben vágható az üveg,kérdés mennyire pontosan!?
Rákerestem,elvileg még nem volt téma,ha igen elnézést!

Borbély László

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #2 Írta: Lackoo
Lackoo válaszolt Üvegmunkák témában
Srácok,emelkedjünk felül ezen és használjuk a fórumot arra amire való:a szàmunkra oly kedves hobbyról való diskurzusra!

Borbély László

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #3 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Üvegmunkák témában
Mélységesen szégyenlem magam hogy egy szót is szóltam neked.
T. :Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #4 Írta: Pap Endre
Pap Endre válaszolt Üvegmunkák témában
"elveszem még szinte az életkedvét is."
Pontosan ez történt velem, az egész napom hangulata odalett. Nem én kezdtem a személyeskedést, nézzétek meg, hogy hogyan kezdődött az egyébkén nagyon építő válasz - nyomom az igét. Igaz, hogy nem olvastam el a blogot (legalábbis a hozzászólás előtt, amikor nekiláttam rájöttem, hogy régebben már átfutottam), de most már igen és a fórumot is. Való igaz, a blogban volt szó róla, hogy terpentin olaj, petró, WD-40, fúró-vágó spray, de pl a speciális üvegvágó olaj létezéséről mit sem tudtam, nem volt értelmetlen a hozzászólásom, nem volt értelmetlen a kérdésem sem, mert kaptam rá válaszként egy új infót. A fórumot is végigolvastam, és hát azt azért nem lehet mondani, hogy ezt a témát már ezelőtt is "kiveséztük" volna, sehol nem találtam említést a spec vágó olajról, mi most felszínre került. Amiket leírtam, bár szerepelt a blogban, azért nem volt akkora marhaság, hogy azért letorkolást érdemelnék - kivéve a sósavat, de ott jeleztem is a kételyeimet, és lám meg is tudtam, hogy az nem lehet kenőanyag, hanem tisztító. Nem ismerem el, hogy hirdettem az igét! Leírtam, hogy én mit próbáltam, és hogy jártam, azt vártam, hogy ezután kitaláljuk mi lehet az oka, megvitatjuk, kitárgyaljuk - mint ahogy ez meg is történt - nem erre való a fórum? Ezért még nem kell leoltani az embert. Komolyan tényleg annyira elment a kedvem, hogy hihetetlen. Elhiszem, hogy a sok ostoba ember kiidegel, és a következő már nem tudja, hogy miért vagy ennyire ideges, de így visszanézve azért mégsem mondhatni, hogy akkora idegesítő ostobaságot írtam volna. Bocs az offért, ha tetszik töröljétek, de ez kikívánkozott belőlem.
Vissza a témához:
shop.glass-design.hu/product_info.php?cP...22_35&products_id=94
egy ilyen eszközt találtam 4000-ért, úgy néz ki, hogy semmi baja, a kerekén még látszanak a gyári köszörülés finom barázdái. Mit nézzek még meg rajta? Állítólag egy elhunyt akvárium-készítőé volt, és van (vagy legalábbis lesz) hozzá körvágó is.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #5 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Üvegmunkák témában
Igen- de nem zabos vagyok inkább csalódott. Én nem szeretném azt hogy itt ezen a fórumon is az legyen a divat mint szinte mindenhol: ha nem tudok valamit akkor személyesbe fordítom át a témát, ezzel a másikat zavarba hozom, egyszersmind -ha a hobbi a szenvedélye is- akkor elveszem még szinte az életkedvét is.
Írtam még, de a fenébe visszatöröltem...:(
T. :Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Lackoo

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #6 Írta: Lackoo
Lackoo válaszolt Üvegmunkák témában
Hűha Gábor! Mintha kicsit te is szokatlanul zabos lennél?!
Bocs de nem olvastam vissza volt-e már ilyen :laugh:
Egyébként igazad van,nyílván utána kell járni még mielőtt újra elő kaparunk egy csontot vagy"vitázunk"
Viszont párbeszéd híján csorbul a "leülök a haverokkal dumcsizni"hangulat
Ezt minden rossz szándék nélkül írtam!!
Lécci ne vitázzatok,úgyérzem méltatlan mindkettőtökhöz!
A hozzászólásom pártatlan,szeretnék semleges maradni!
Köszönöm

Borbély László
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robotpilóta

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #7 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Üvegmunkák témában
Rossz napod van...ne haragudj.
És akkor megint: nem olvastad el a blogot, de nyomod az igét Endre...hát drága kolléga nem figyelted még meg hogy itt a "Cikkek, Hírek" topic általában úgy áll össze hogy van előtte egy "Cikk", vagy Hír" is? Ha most kellően felpaprikáztad magad akkor dühből keress csak vissza ennek a topicnak a legelső kommentjére! Azta..hát ott a blog...hát ez elképesztő ugye?
Egyébként számtalan alkalommal kérdeztek olyan témát amire a válasz már megvan- akár pár hozzászólással visszább. A keresőzés nem megy, de "beszakad a fejetek" ha az ember szóvá teszi yess? Talán hihető ha azt mondom hogy egy idő után unalmas és felesleges az a kidobott idő amit az írások újbóli akár mondatonkénti leírására szán a segítőkész kolléga, mert a legelső adandó alkalommal ha merészel szólni máris leoltott, beszólt, szemét volt stb...mindez szerintetek, itt kezdő kollégáinktól. Egy incuri kis figyelemmel pedig láthatnád akár magad is hogy egyikről sincs szó- csupán valóban le van már írva, ki van vesézve- csak esetleg netalántán TE nem tudod még megfelelően használni ezt a felületet.
Én viszont igen, és újból kifejezett nagy segítőkészségről teszek tanúbizonyságot mikor a kezedet fogva arra kérlek hogy kattintsál csak ide drága társam: www.akvariummagazin.hu/index.php/forum/1...unkak?start=20#13932
Na mi van, van ilyen írás, van a végén is egy link? Van...anno azért is megkaptam a magamét hogy hogy merészelek külső blogomra linkelni? Ha akarod azt a beszélgetést is belinkelem neked, és azonnal át fogod érezni hogy miért vagyok néha paprikásabb. :( Nem elég ha az ember segít, a legelső adandó alkalommal máris sír a szátok? Mi lett volna veletek mikor még csak könyvek voltak- vagy azok se? Kissé acélozzátok meg magatokat ha itt a fórumon ténykedtek, mert itt nem hiedelmekből szőtt pókháló a tudás hanem létező dolog..még ha nem is nálam akkor is! Huhhh!! Sokszor még olyan kérdéseket is nagyon alaposan kiveséztünk már ami még fel sem vetődött..aztán jön a szöveg netszerte hogy "Á, az AM-en nincs nagy pörgés, csönd van!". Az hát...itt nem naponta születik 200 hozzászólás, hanem itt olvasni kell. Visszamenőleg is, évekre, akár minden topic elejéig is...minden ciket meg kel nyitni, sőt azok kommentjeit is szép sorban! Aztán el kell olvasni a fórumszabályzatot mielőtt a legfrissebb hozzászólásaitokban már szöges ellentétjét állítva írtok az egykori értékes és mérvadó közös tudásunknak . Mi a pálya uraim? Nem utálatoskodom, hanem kimondom a frankót...halőr az ilyen!
Na tessenek csak tessenek...olvassatok, élvezzétek! Ez nem az a honlap ahol sok lúd disznót győz elven szavazzák meg az userek hogy mi a jó, és mi nem jó az akvarisztikában...;)
Most pedig jelentem saját bejegyzésemet az admin felé, ha úgy érzi hogy nagyon kemény voltam akkor majd teszi amit jónak lát.
T. :Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Lackoo

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #8 Írta: Pap Endre
Pap Endre válaszolt Üvegmunkák témában
Na álljunk már meg!
Semmilyen igét nem hintettem, hanem kérdeztem! Amit eddig használtam, leírtam, hogy megtudjam, mit szóltok hozzá, de hogy ez igehirdetés lett volna azt azért nem gondoltam. Ha hülyeséget írtam ,hát azt is meg kell tudnom a válaszokból, ezért vagyok itt, de hogy én nyomom az igét? Ezt kapom, ha meg akarok tudni valamit?
Talán figyelmetlen vagyok, de nekem nem sikerült csak egy üvegvágós blogot találni: Ő így készíti, ezt olvastam, de nem találtam benne szót a vágó olajzásáról. Ezek szerint egy olyan blogban van szó róla, melynek címe nem utal erre, ezért nem találom. A külső blogspot linkjét elvesztettem, mert újra kellett telepítenem a gépet, de ott sem emlékszem ilyen blogra, bár ennek most még újra utána kell néznem, mihelyt rátalálok a linkre a fórumban.
A kioktatást elfogadom és megköszönöm, de a leoltásra szerintem nem szolgáltam rá!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #9 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Üvegmunkák témában
Így igaz...élmény vele dolgozni, és a tudásához képest egyáltalán nem is drága! Sőt, az olcsó vágók a drágák a sok elszúrt vágás miatt ami a néha kihagyó kerékforgásból meg a kerekek minőségéből is adódik.
Emlékszem vagy 20 éve a "lengyelpiacon" egy ember üvegvágókat árult, kézben tartott üvegcsíkokat metélt gyönyörűen...nem adta olcsón a vágót, de vettem tőle egyet. Hazajöttem, és nagy örömmel rögtön el is kezdtem a 4-es üvegek vágását. Elkezdtem....akkoriban még sokkal tüzesebb voltam mint manapság, ezért a sokadik elrontott vágás után kocsiba vágtam magam, és vissza a piacra. Mindössze másfél óra telhetett el a vágó vásárlása óta, a manusz még ott kínálta a portékát, törte az üveget gyönyörűen. Mondom neki mester kérek egy üvegvágót- "De hiszen előbb már vettél egyet!" Én?? Dehogy vettem mosolyogtam..de de, vettél, emlékszem rád! Igen, na akkor itt a vágó öreg, ezzel vágd az üveget úgy mint ami a kezedben van! De hoztam is egy üveget, tessék már nézni hát ezt kéne elvágni! Letette a pultra, kézbe vette a saját vágóját és elképesztően szép vágást ejtett....na mi van öcsi? Bátya, most azzal a vágóval amit öntől vettem..letette a saját vágóját, felvette az enyémet- ÉN MEG AZ ÖVÉT, és hirtelen rám nézett. Adjam vissza a vágóját, az az övé..ugyan olyan mint amit nekem eladott. Hát viszont látásra, köszönöm szépen Uram, és elballagtam...:)
Nem volt egy nagy híres vágó- rossz volt a kerék megvezetése- de használtam vagy 3-4 évig, míg végül kölcsönadtam. Azóta is hozzák vissza...
T. :Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #10 Írta: toist
toist válaszolt Üvegmunkák témában
Sósavval zsírtalanításról vágás előtt már hallottam, de sósavval olajozni elég meredek ötletnek tűnik.
A vágóolaj párszáz forintos tétel, mivel sokat jársz Pesten szerintem nem probléma beszerezned és ez biztos működik (talán 250 Ft-ért vettem 2 éve az üvegezők boltjában ) és egy kis tubus is félelmetesen sokáig elég - vágtam sokat azóta a Toyo-val, de újratöltenem még nem kellett a vágót pedig nem fér sok bele, tényleg nagyon jól adagol.. Plusz mióta használom (mostanában sajnos nincs rá időm, pedig üveg lenne) nincs százfelé tört üveg, esetleg egy-egy elcsúszott vágás az én hibámból adódóan előfordul, de a vágás/örés egyetlen szimpla húzás mentén kiválóan működik, nem kell kocogtatni és egyéb trükkökhöz folyamodni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #11 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Üvegmunkák témában
Természetesen nem olvastad el a blogomat, csak nyomod az igét. Megjelöltem benne hogy régen mit használtak pedig, az ma is jó lehet! ;)
Speciális vágóolaj is vásárolható, de azt mondják a finomabb műszerolaj is megfelel- lényeg az hogy a mikrorepedésbe is képes legyen behatolni, de a kenése is megfelelő legyen hiszen a kerék tengelyéhez is kell kenőanyag. Elképzelhetetlennek tartom hogy megfelelő vágónyomás és jó minőségű szerszám megfelelő éllel bármin is megcsússzon, inkább a siklócsapágyazás megkopása miatt tapasztalhattál ilyet. Ez pedig a nem megfelelő kenőanyag miatt hamarabb jön létre..;)
Én már anno használtam műszerolajat, varrógépolajat is, ha ez a két flaska elfogyna amim van biztosan használnám még ismét őket. De ez szinte kizárt hogy az én életemben megtörténik, az automata olajzás olyan gyönyörűen adagolja a szükséges mennyiséget hogy öröm nézni..
T. :Gábor
Ui: van több darab rozettás vágóm is/ ezek a hatkerekes vágók/, de őszintén megvallom hogy ami ebben a Toyoban van az az egy szem kerék szerintem többet ér mint több rozetta együttesen. Nem véletlen hogy anno olyan elragadtatottan írtam Gyula vágójáról, egyszerűen élmény volt látnom a mestert ahogy metéli az üvegeket játszi könnyedséggel. Erről olvashattok az "Ő így készíti" c. blogomban...:) Isteni volt az a 2012.-es nap....

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 1 hete #12 Írta: Pap Endre
Pap Endre válaszolt Üvegmunkák témában
Milyen olaj kell bele? Én eddig petrót vagy benzint használtam, az olajtól (arolt és gépolajat próbáltam) megcsúszott a kerék, nem gördült jól, még akkor is ha kétütemű olajos benzint használtam. Van valami speckó olaj erre a célra? Sósavat is mondtak, bár azt nem értem, hogy mitől nem marja szét a vágót? Nem mertem kipróbálni.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #13 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Üvegmunkák témában
Nekem is fémnyelű van, vásárláskor ellenőrizd hogy van-e benne olaj- ha nincs azt is vásárolj!
Ennek a vágónak sajátossága hogy csak akkor olajoz ha vág is vele az ember- ilyenkor a fej kissé hátracsúszik a nyél felé, az olaj folyása szabaddá válik a szükséges mennyiségben. Ha a vágót elemeled az üvegről lezáródik az olaj útja is, nem kell attól félni hogy bármilyen tárolási pozícióban is elfolyik. A legelső vágások előtt nyomd be a fejet forgasd a kereket míg csak olajcsíkocskát nem látsz...innentől kezdve enjoy the cut! ;)
Eredményes használatot, ez egy valóban profi "élményvágó"!
T. :Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robotpilóta

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 2 hete #14 Írta: Robotpilóta
Robotpilóta válaszolt Válasz: Üvegmunkák témában
Köszönöm válaszod, megerősített a döntésben. Sopronban van is jó áron ,nem messze a gumigyűrűs bolttól. Két hét múlva odamegyek és veszek 1-et. Van műanyag és fém nyelű én az utóbbi mellett döntöttem. Már le is beszéltem a boltal.

Üdv. Karcsi!

"Ami nem öl meg az megerősít"

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 3 hete #15 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Üvegmunkák témában
Az eltelt időszakban ebben is változás történt nálam- egykori álmom megvalósult. Jelenleg már egy kék szárú Toyo TC17B-t nyüstölök ha vágnom kel, és örömmel vágok vele. Nagyszerű szerszám elforduló vágófejjel, vonalzó melletti komfortos vágásra. Bármilyen üveget vágok vele ami nekem kell, már 10-est is metéltem. Ajánlom, szuper!
T :Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robotpilóta

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 3 hete #16 Írta: Robotpilóta
Robotpilóta válaszolt Válasz: Üvegmunkák témában
Toyo tc-17b üvegvágóròl mi a vèlemènyetek?

"Ami nem öl meg az megerősít"

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 3 hónapja #17 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Üvegmunkák témában
Pontosan erről van szó...a rossz szerszámmal még a profik is szenvednek-ha egyáltalán kézbeveszik.Offolok én is kicsit-ma édesapámnak két fúrógépe adta be a kulcsot-mondom hogy kettő,mert már kettesével veszi szegényke,hogy biztosan elkészüljön!Nem adom oda neki a Makitámat-ő az idők során már legalább két Hilti árát költötte olcsó gépekre-kédezem:az volt az olcsó?/Persze lehet hogy holnap odaadom mégis a "makit"-t..mesterember kezében mi baja lehet egy ipari gépnek nem igaz?/
Vissza az üvegvágókhoz,mintegy végszóként:olyat kell majd beszerezni ami kiszolgál jó darabig...hogy kinek mit jelent ez,az fogja megmutatni hogy milyet vásároltok majdan.Megjegyezném hogy abban a márkában amit én használok abban is van nagyon penge...sőt,van még "Húha" kategória is.Én mégis egy Toyo-t szeretnék majd...mert emléket idéz bennem! :)
T.:Gábor
Ui.:Toist szeretném ha elfogadnátok egy felajánlásomat:van még "asztallábam"-csinálhatok nektek egy közös használatra szánt "halőrderékszöget"?Örömmel..majd felkerül valamikor hozzátok,ok?

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 3 hónapja #18 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Üvegmunkák témában
Köszönöm Gábor és el is hiszem! A legolcsóbb vágók szinte csak dísznek valók, nem is értem, hogy egyáltalán miért forgalmazzák őket - különösen komoly barkácsboltok. Mostanában nem szaporítok akváriumot, de ha egyszer én is nekilátok a nagyszüleimnél pihenő üvegtáblák feldolgozásának, szinte biztosan eszközbeszerzéssel fogok indítani (túl nagy akváriumok nem lesznek belőle, a vastagabbak 3-asok, talán 1-2 4-es is van).

Sanyi, természetesen tudom, hogy nem támadásnak szántad és Te is tudod, hogy én sem :) Kicsit off leszek, de amit írsz, az teljesen igaz (ráadásul igen sok szerszámra), az a csempevágó 60kHUF körül volt és pont egy általad említettel történő szerencsétlenkedés után szerezte be kedves rokonom, aztán párszáz négyzetméter profin lerakott járólap és csempe "benne is van" azóta (ebből néhány tucatnál társtettes voltam). Az üvegvágó mellett sok szerszámmal van úgy, hogy az árral (ha megfelelő helyen veszi az ember) tényleg jelentős mértékben nő a használhatóság, én is próbálok afelé menni, amit kedves rokonom már évekkel ezelőtt próbált belém sulykolni: inkább tegyek rá félre tovább és később, de minél jobb szerszámokat szerezzek be.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 3 hónapja #19 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Üvegmunkák témában
6-osból csak egy csíkot kellet levágnom, egy régi táblából merevítésnek. Akváriumnál vagy bárminél aminél fontos a méret Én is üvegeshez mennék, mert azért a 6-os üvegnek már tényleg elég borsos az ára.

Nyilván ha mindennap vagy sűrűn kellene üveget vágnom akkor legalább 2 vágom lenne Nekem is az üvegvastagságnak megfelelően. A régi kitudja mikori és hol tárolt üvegekhez meg tényleg muszáj egy jobb vágó, mert azoknál már nagyon nagy a bizonytalanság.

Tosit, nem kiforgatásnak vagy támadásnak szánom. A Te profi csempevágoddal lehet üveget vágni ha nincs kéznél üvegvágó, de a barkácsláncokban lévő néhány ezer forintos csempe vágok biztosan alkalmatlanok rá, sőt némelyik még csempevágáshoz sem való. Azért írtam ezt mert a legtöbb háztatásban valószínűleg az utóbbi csempevágó található meg.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 3 hónapja #20 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Üvegmunkák témában
Kedves kollégám-nagyon megérdemelnél egy jó vágót a Mikulástól...Saját gyakorlatomban semmiféle gondot nem okoz a kocogtatás nélküli vágás-a blogban látható oldalmerevítések 15mm szélesek,35cm hosszúak-és ez egyáltalán nem kihívás.Szemrebbenés nélkül vágok le 60 centi hosszú 6-7mm széles ragasztós üveget a táblák széléről-íme a leggyorsabb és legalaposabb szilikonmentesítő eljárás! :D Fenti dolgok 4mm-es üvegre vonatkoznak természetesen.
Használt,de főleg régi üvegek feldolgozásához én mindenképpen javaslok neked egy kézhezálló példányt-te az az ember vagy aki megérdemli,és megbecsüli a jó szerszámot-és élvezettel fogsz dolgozni.Megéri hidd el...behozza/megtakarítja az árát!
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.219 másodperc

Naptár

March 2024
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés