- Köszönetek: 80
Walterféreg
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Növendék
-
A többi dobozban fogy az élesztő és elindultak kifele a kis férgek a cukros dobozok oldala tele van féreggel.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688

Nem biztos hogy jó ez a nagy sürgés a dobozban...de sikert kívánok,majd jelezz hogy mi volt!

Köszi:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 374
(Gyerekek, itt olyan Walter-főzőcske megy, hogy lassan a TV Paprika is felfigyel ránk.

Mary
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Növendék
-
Próbáljátok ki a cukros élesztőt ,fél órája jöttem haza, kíváncsiságból az egyik telepre nem csak élesztőt hanem 1 kicsi cukrot is szórtam,pezseg a doboz és már 1 cm magasan tele az oldala kimászott férgekkel-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
halőrxxl beküldte: ..........Tanulság:ezentúl minden kultúrát már csak és kizárólag vagy a Mátéfi módszerével kilyuggatott tetővel,vagy a tetőt csak félig ráhelyezve fogom őket szaporítani.Hmm..de mi van akkor,ha mint szokásuk is olyan számban rajzanak föl az edény falára,hogy még a tetőn is vastag réteget képeznek?Volt már olyan migrációs hullám,hogy az edénykéből már "túlcsordultak",és a külső falán is túlrajzottak..végül a tenyészetek alatt lévő akvárium üveg teteje volt a végső állomás.Nyilván fel kell etetnem az ilyen turbó szaporaságú egyedeket,és hálistennek nincs is gond vele!
..........
T.:Gábor
Még van egy lehetőség a szellőztetésükhöz. Egy nagyobb lyukat fúrsz az edény tetejébe, amibe beledugsz egy szivacsdarabot. Azon keresztül jut be elegendő levegő, viszont megakadályozza, hogy legyek stb. bejussanak.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Oltári kíváncsi vagyok az eredményre!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Kósza gondolatom volt csupán, de köszönöm az észrevételeiteket.
Mary
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Növendék
-
A cukor szerintem is csak az élesztő hatását gyorsítja,az összes süti recept úgy kezdődik hogy cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.
Eddig zebra dániót és kék pajzsos páncélost neveltem a Walter éa a banán féreg etetésével,mindkettő gyorsan és szétnövés nélkül fejlődőt
Régen a kis vitorlások csak sórákot kaptak és szépen felnőttek
Most a banán és a Walter férget kapják váltva,na persze nem sokáig mert két hetes korukba már a vágott tubit is megtudják enni és akkor kezdenek igazán nőni.
Kíváncsi vagyok mijen gyorsan nőnek így,a következő ikrázásnál majd ketté választom a kis halakt és megnézem hogy a sórákkal vagy a Walterral nőnek-e gyorsabban.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Nem cukrozott férget kapnak a halak! A féreg táptalajába rakják az élesztővel. Gondolom, hogy az élesztő gombáknak olyan katalizátor szerűség, mint amikor pizza tésztát csinálják. Azzal etetik az élesztőt. Szerintem az a cukor átalakul mire a halkba kerülne.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Kérdés, hogy a glükóz és izocukrok miként hatnak egyes halakra. Történetesen a L-es harcsák, és a gyümölcsevő piranhák rendelkeznek olyan enzimekkel, amik le tudják bontani a cukrot, hisz' természetes élőhelyükön elfogyasztják a vízbe pottyant gyümölcsöket.
Az elevenszülők többsége is megbírkózik a cukorral.
De vajon ez áll más halfajokra is? Neonok, kolibrik, stb?
Mary
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
http://norskguppyklubb.no/index.php/artikler/96-levendefor/bananmarkmikromark-yngelfor
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Most kezdtem adni nekik tubifexet, és jó minőségű száraztápot. ezek mindent felfalnak.
Mostanra az Oryziasok is ráfanyalodtak a Walterre, és bizony cikáznak a vízben, hogy minél többet tudjanak felfalni egymás elől.
A Nomorhamphus liemik kopoltyújuk botját sem mozdították.
A Tanichtys ivadékok, valamint a Guppy és Xifó babák is lelkesen tömték magukba.
A héten kaptam két Botiát, és meglepődtem, amikor ráhasaltak a Walter kupacra. Szóval nekik is nagyon ízlik.
Összesséében eddigi tapasztalataim nagyon jó a Walterrel, és a héten még három másik tenyészetet indítottam.
Köszönöm Kapinak, hogy meglepett az oltással, és Mindannyiótoknak, hogy tapasztalataitokat megosztottátok/megosztjátok velem.
Mary
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
mmccannon beküldte: Egy valamin elgondolkodtam: valószínű, hogy másféle fehérjék vannak a két élő eleségállatban, ezért nem biztos, hogy hosszútávon nem bosszulja-e meg magát a csak Walterrel való etetés.
Igaz, hogy artémiát nem keltetek, de a Walter mellett adok nekik fagyasztottat: vörös és sima cyclopsz, fekete- és vörösszúnyoglárva, vörösplankton, stb.
Én meg nem mondom, hogy az általunk tenyésztett férgekben milyen aminosavak és egyéb dolgok vannak, de az kétségtelen tény, hogy a változatosság fontos szempont. Még az ember is ráun a rántott húsra amennyiben reggel-délben-este azt kapja. Talán annyit lehetne segíteni a dolgon, hogy a tényeszközégbe csepegtetni egy kis multivitamint is ami beépülne a férgekbe.
A Walterek esetén úgy tűnik, hogy nekem nagyjából sikerült kiszelektálni a bűzös változatokat. Arról a telepről oltottam át amelynél azt tapasztaltam, hogy nincs szag. A kenyeres tenyésztés teljesen szagtalan, egész közelről van némi kovász szaga, de rendben van. Bár nem annyira robban a szaporulat mint a zabpelyhen. Ettől függetlenül nekem jó, mert tényleg nincs szaga. Még eddig nem próbáltam a kenyeresre élesztőt szórni, lehet, hogy az felturbózná őket. De ez egy kompromisszum részemről, inkább egy-két tégellyel több és szagtalan, mint kevesebb de szagos.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Felmerül bennem a kérdés:vajon nem a túl vastag közeg erjedő szaga a probléma néha?
Mint jeleztem egy másik topicban 3 edénykém elkezdett szagot eregetni...meglevegőztettem őket,és ma hajnalban már nyüzsgött a felszín.De továbbra is mervényletes szaguk volt...így hát a lefolyón elbúcsúztam tőlük miközben edénykéjüket kimostam.
Tanulság:ezentúl minden kultúrát már csak és kizárólag vagy a Mátéfi módszerével kilyuggatott tetővel,vagy a tetőt csak félig ráhelyezve fogom őket szaporítani.Hmm..de mi van akkor,ha mint szokásuk is olyan számban rajzanak föl az edény falára,hogy még a tetőn is vastag réteget képeznek?Volt már olyan migrációs hullám,hogy az edénykéből már "túlcsordultak",és a külső falán is túlrajzottak..végül a tenyészetek alatt lévő akvárium üveg teteje volt a végső állomás.Nyilván fel kell etetnem az ilyen turbó szaporaságú egyedeket,és hálistennek nincs is gond vele!:)Megfigyelésem szerint még a kifejlett coryk is éktelen talajtúrásba kezdenek amint ezek az apró férgek vízbe kerülnek.
Kapi :pontosan jól mondod...anno már a banánféregnél is kértem-és kaptam-több hobbitárstól is visszajelzést,volt aki a legapróbb lazac,vagy labirinthal ivadékokat is ezzel indította!Nálam ugyan volt sórák pete,de itt igen nehezített-és drága- a beszerzése,ezért örültem annyira a banánférgeknek.Aztán idén te leptél meg Walterekkel,ami ugye a következő lépcsőfok nagyságrendileg...Elmondhatom hogy mára már csak alkalmanként kapnak sórákot az ivadékok,sőt amint elfogy én többé nem is vásárolok ilyet.
Méret?Én bizony pápább akartam lenni a pápánál is..és teszteltem a sórák szűrőmet.Mind a banán,mind pedig a Walter féreg "csont nélkül" megy át rajta...tehát sokkal apróbbak gondolom.Aztán még egy próbám volt grindállal..ki akartam mosni őket,ugyancsak a sórákszűrőm használatával.Nos a grindálok a pár másodperc alatt úgy belefúródtak,hogy lehetetlen volt őket onnan eltávolítani:(Ezért a szűrőt mindenestől belehelyeztem az etetni szándékozott medencébe..

Meggyőződésem hogy minden akvaristának szüksége van e három féregre...még ha a kisebbek nem is olyan laktatóak a nagyobb halaknak,de vadászatuk során a halnak gyönyörűséget okoznak-és nekünk is!

Azt el kell ismerni hogy a sórák remek táplálék-nőnek tőle mint a gomba.Viszont ahogy elfigyelem banánnal-Walterrel indított coryjaimat,ezek sem lehetnek rosszabbak!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Igaz, hogy artémiát nem keltetek, de a Walter mellett adok nekik fagyasztottat: vörös és sima cyclopsz, fekete- és vörösszúnyoglárva, vörösplankton, stb.
Mary
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Növendék
-
Úgy tűnik a banán és a Walter féreg feleslegessé teszi a sórák keltetést is.
A kis vitorlásaim két napja úsztak el szépen eszik a kis férgeket szép gömböjű a pocijuk.
A Walter banán mixben a Walter az életre valóbb szinte teljesen kiszorította a banánférget.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Ismételten, nagyon köszönöm a segítséget!
Mary
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Megyek, és rögvest ki is próbálom.
Estefelé referálok.
Mary
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Tegnap készítettem egy másikat, másik akvárium vizével (amiben nincs vasfa), és nagyon kíváncsi vagyok a végkifejletre.
Mivel a két befuccsolt tenyészetet olyan vízzel készítettem, amiben van vasfa, lehet, hogy a csekély kioldott huminsav közrejátszott a kudarcban.
Nagyon örülnék, ha megosztanátok gondolataitokat ezzel kapcsolatban.
Mary