- Köszönetek: 1688
Cseh emelők-let's work!
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Viszont igazatok van-a levegős szűrések sarkalatos pontja azok levegővel való ellátása is!.Mi több célszerű kialakítani a központi légvezetéket akkor is,ha nem kimondottan nagy tenyésztők vagyunk...Rengeteg előnye mellett csupán a belefeccölt munka,és némi felfordulás az ára.Viszont a kiépítés után már csak élvezzük az előnyöket...
Az én rendszerem roppant egyszerű...bár két helyiséget hidal át.
Ja..hogy írjak blogot?

De csak még egy halovány utalásnyira vagyok attól hogy valóban szeretnétek...szívesen,és részben a cseh emelős blognál bemutatott videókra támaszkodva eszközölném...szóval hadd hallom:valóban érdemes erről írni egy blogot-és azt szeretnétek hogy én áldozzam erre a szabadidőmet?

Mutatok majd olyan faláttörést nektek ami meg fogja osztani a kedveteket..de elrettentő példaként kerül bemutatásra!

T.:Gábor
Ui.:segítséget is kérnék majdan...már rég szerettem volna szorosabbra fűzni egyikőtökkel a munkakapcsolatot.A témához kapcsolódó linkekre gondolok-egy közös blogban:)De akár egy párbeszédszerű, nézeteinket-gondolatainkat is tartalmazó blog is sikerülhetne...
Mátéfi:a kiépítés előtt állsz..dolgoznál velem egy közös blogon,és saját munkádat is fényképezve benne lennél egy eddig szokatlan,de hagyományteremtő írás elkészítésében?Legalább a leghasznosabb tudásunkat mutathatnánk be...Szóval?
/A labda visszament-rafkós halőr!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 211
Ez alapján a leírás alapján bárki megtudja építeni! Részletes, gazdagon illusztrált blog!

Nem akarsz írni egy blogot a levegőrendszeredről is

- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Újabb blog Mac?

De hogy magam alatt is vágjam a fát:mi sem természetesebb mint hogy lesz folytatás,ráadásul kapcsolódó folytatás is.Már maga a légemelős téma is több olyan kérdéskört felvet,melynek megválaszolása közös érdekünk...Bár nem kifejezetten érzem magam "szakinak",de a hobbiban eltöltött idő azt mondatja velem:a tapasztalatokat,az észrevételeket meg kell osztani-én ezért is örültem mikor alig több mint két éve végre csatlakozhattam a nethez.
Tehát a jövőben várható még néhány írásom...egyenlőre azonban más teendőimet is el kell látnom.
Kifejezetten örülnék ha több kollégával összefogva együtt barkácsolnátok..ez esetben kérem hogy bőséges kép,és szöveganyaggal tájékoztassatok majd valamennyiünket!

Tisztelettel:Gábor
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 374
Nagyon örülök, hogy végre egy helyen olvashatom írsaidat, és nem kell különböző honlapok között szörfölnöm.
A legutóbbi bejegyzésed még számomra is érthető, ami nagy dolog.

Olyannyira, hogy megint belémhasított a fájdalom, mennyire szét vagyunk szóródva. Fantasztikus lenne, ha keménymag összejöhetnek egy közös barkácsolásra. Dőre álom.

Remélem, hogy még sok-sok bloggal örvendeztetsz meg mindannyiunkat, mert már most várom a legfrissebb bejegyzést.

Mary
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
halorxxl.blogspot.hu/
Szeretettel várok minden olvasót!
T.:Gábor
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Tudom várjátok már…e hétvégén az időjárás is kedvez a blogírásnak-ráadásul reményeim szerint szabadidőm is engedi hogy legalább az alapverziót együtt/interaktív módon/ megépítsük.Miről is van szó?Tárgyaltuk már a cseh légemelők dolgát,előző blogomban-„Légi hidak”-az alapismereti rész elméleti szekcióját nagyvonalakban le is tudtuk-bár ismételten szükségesnek látom a visszautalást az elmélet jobb megismeréséhez szükséges ismeretek olvasgatását netszerte…De tovább már nem szeretnélek várakoztatni benneteket-így vessük magunkat bele a munkába!:)
Lássuk hát mire lesz szükségünk ahhoz,hogy végre belefoghassunk a cseh emelők megvalósításához,egyszersmindvégre-valahára kezeink között születhessen megez a kis segédeszköz?
Azonnal meg kell jegyeznem:a munka flott elvégzése,a szabadidőnkkel való takarékoskodás arra sarkallt,hogy a legegyszerűbb,ugyanakkor a könnyed megvalósítást szem előtt tartó eszközparkot javaslom….néhol a részletekbe menően és legjobb tudásom szerint hozzáfűzöm saját meglátásaimat,és pár képen ötleteket is láthattok különféle praktikákra.Alapszakmám szerint forgácsoló vagyok..így bocsássátok meg ha néha kissé túlbonyolítom a dolgokat-én is élvezem a bloggal,és a barkácsolással való foglalatosságot!;)
Tehát kezdődjön az érdemi munkát taglaló leírásom…bizonyára lesz még folytatás is!
Szerszámlista:
-sarokcsiszoló 1mm-es vágókoronggal a daraboláshoz-viszont vasfűrésszel is megoldható a csövek darabolása-sőt akár egy egyszerű vasfűrész lappal is!A csövek késsel való vágását nem javaslom..lassú,és balesetveszélyes művelet,hiszen a falvastagság 1.1 mm.Nyomatékosanfelhívom a figyelmeteket:a „flex” igen férfias szerszám-rendkívüli odafigyeléssel dolgozzatok vele!Használatához mindenképpen ajánlom a védőszemüveg,és a védő maszk használatát…
-sorjázó én a Noga-t használom,de megjegyezném hogy természetesen ez megoldható egy éles késsel,de akár snicerrel is
-állványos fúrógépa precíz és gyors furatképzés miatt okvetlenül ezt ajánlom…bár kézi pisztolyfúróval is megoldható,sőt a Multidremmel is bejövős-mégis inkább az állványost pártolnám.Hasznos ha az asztalára gépsatunk is van,ennek híjján egyszerű prizmát készíthetünk szögvasból.
-100-as csiszolóvászonhasítékolt farudacskával-a kis légbevezető furatok sorjáinak eltávolítására a cső belsejében
-csigafúrók különböző átmérőben.Amire nekünk konkrétan szükségünk lesz ezen belül:
-0.8-1.0mm-es-a levegő belépő furatocskákhoz
-4.0-6.0mm-es-a szivacstartó „T” fúrásához,a levegő bevezetőhelyének képzéséhez
-10.0-12.0mm-esméret a „T”elágazók elkészítéséhez
Egyes fúrógépek tokmánya nem tudja befogni a kis átmérőjű fúrószárakat..ezen egyszerű szigetelő szalagosbandázsolással segíthetünk;)!
- kis rúgós szorítók a „T” elágazók ragasztás közben való megtartásához..de lehetünk kreatívak is némi drót felhasználásával
-Snicceravagy cutter..de aki úgy ismeri annak a tapétavágó kés is megfelelJ…a levegő bevezető csövecske vágásához,sorjázáshoz
Alapanyagok,segédeszközök:
-Műa II-es csőa következő átmérőkben:
-16mm-ebből fogunk effektíve a legtöbbet használni….maga a vízvető cső,az esetleges alsó adapterek is ebből készülnek.
-20mm-es:ezt később fogjuk használni egy spec. diffúzor barkácsolásához,ám ha már a boltban járunk vegyünk egy szálat….majd jó lesz valamire!;)
-25mm-es:ebből készül a levegő kamra…egy szálból bőséggelelegendő készíthető akár több társunk részére is.
Szeretném felhívni a figyelmeteket a következőre:ragaszkodjatok a pontos vásárláshoz!A blogban leírt összes méret e csövekre vonatkozik,a csatlakozások,O gyűrűk ehhez lettek méretezve-így hát amennyiben pontosan az általam készített verziót kívánjátok megépíteni ez az út a helyes.Egy igen fontos dolog még a csövekkel kapcsolatosan azok minősége!Nézzetek bele a csőbe…én belefutottam olyan selejtbe is,melynek a furata excentrikusL..ez sajnos azt jelenti,hogy hajlításkor-melegítésor nem egyenletesen mozog az anyag,és vesződség van vele.Tehát:bármennyire is olcsó anyag,mi ragaszkodjunk az első osztályú minőséghez-hiszen ezáltal magunknak könnyítünk!
-Vinilfix ragasztó ….és csak ez a jó!Én megpróbáltam más-és olcsó!-ragasztót is,sajnos nem volt meggyőző az eredmény.Ti már az első körben ezt vásároljátok…Egyetlen tubuska többetek számára is elegendő lesz,bár ára valamiért kissé megugrott mostanában-1650 körül van ha jól emlékszemL.
-Pillanatragasztó,és ragasztó pisztoly hőre lágyuló ragasztó rúddal
-O gyűrűk nekünk ehhez a variánshoz-tehát a 16/25-ös csövekhez-a 15X4 mm-es lesz a megfelelő!
-4-4.5 mm-es kis csövecskena itt már találékonyságra van szükség!Én egyszerű egyeres villanyvezeték szigetelését „operáltam le”,lényeg hogy ragasztható legyen,és kellően merev is.A furata olyan 2-2.5mm közötti,de mondom:nézzetek körül,mert ami megfelel a kritériumoknak az jó lehet!
-Betétidomnem kell megijedni…ezt majd a 16-os cső melegen való hajlításakor fogjuk alkalmazni,megelőzendő ezzel a cső berogyását.Nálam csodásan bevált a valamikoridissous gáz csöve,vagy közkeletűbb nevén az autogén hegesztéskor használt vastagfalú gumicső.Ebből bármely lakatos műhelyben található egy maximum fél méteres darabka..nem kell venni sem!Lényeg hogy a 16-os csőbe könnyedén betolható legyen,ugyanakkor szépen megtartsa annak falát hajlításkor-erre később visszatérünk még.Az oxigén csöve-kék színű-pontosan megfelelő;)
-16mm-es fém csőezt fogjuk használni tüskeként amikor bővítjük a csövünket..hiszen szeretnénk majd összetolni is őket ha az én utamat járjátok.:)Fontos hogy felülete szép sima legyen,és hogy a befutó részen leélezzétek-ezzel a könnyebb betolást elősegítve.
-stb..hiszen mindenkinek a saját szerszámparkja ,rutinja korrigálhatja a dolgokat-ezek csupán azok a dolgok amelyekkel én dolgoztam.
Nos..megvan minden hozzávaló?Akkor lássunk neki azonnal,hiszen alig várjuk már hogykezünkben materializálódjon a kütyű..és végre lökje már a vizet!:D
Legelőbb azonban meg kell határoznunk a méreteket.Medencéinkben nem csordultig töltjük a vizet,és a cseh emelő nem is ér totálisan a fenékig…igen fontos viszontannak tudata,hogy minél hosszabb a vízvető cső,annál több lesz a szállított víz mennyisége-ezért volt hasznos ha tájékozódtatok az előző blog linkjei alapján;)!
Vegyük figyelembe azt,hogy a légemelő akkor működik a legcsendesebben,ha a kiömlő rész kb.2/3-ig a víz alá merül….tehát milliméterezzünk!Nem gond ha a végső magasságot magának az emelőnek a le-föl állítgatásával oldjuk majd meg,lényeg hogy a víz alá sose kerüljön a kiömlő…ekkor káros turbulenciák keletkeznek,miközben a levegő buborékok zajt keltve távoznak a víz felszíne felé.Ha már benne van a légemelő előnyeiben a halk működés,használjuk is ki!Ugyanilyen káros ha a kiömlés magasabban van a vízszintnél..ilyenkor drasztikusan csökken a víz mennyisége-ez még kedvezőtlenebb mintha rövid lenne a csövünk!
Fogjuk hát a 16-os csövet,és belőle daraboljunk megfelelő méretet-ami sosem sikerül!:D Nekem sem…a cső hajlításakor kissé megnyúlik,vagy az ívhez kell hosszabb-rövidebb anyag-szóval a műanyag nem vascső amit kedvelek…így inkább hosszabbra hagyom.
Tulajdonképpen itt elgondolkoztam:vajon kell-e olyannyira részletesen elmondanom a dolgokat mint ahogy szeretném..szükség van-e ennyire részletekbe menő-rossz nyelvek szerint szájbarágós-„szövegelésre”?Azt mondom:gyakorlottabbak átléphetnek bizonyos részleteket,ám én azért írtam-mutattam így,mert azt szerettem volna ha bárki boldogul vele..az elkészült légemelőt pedig minél hamarabb használhatjátok!Van egy sejtésem…lesznek még kérdések-én pedig biztosan örömmel segítek nektek!
Bár a képek,videók minősége néhol kifogásolható-hiszem hogy segíteni fog azok megbeszélése!
Tessenek hát hátradőlni,és ha még mindig nem vált volna nyilvánvalóvá,elmondom:oltári élvezettel írom e blogot-hiszen számomra a téma akvarista hobbim egyik mérföldköve…ráadásul hogy most bármennyit beszélhetek,nem is leszek szűkszavú!:D
Gyerünk hát…