- Köszönetek: 39
A televényféreg
- lucius
- Nem elérhető
- Növendék
-
Ezt a Gáboron kell leverned, mert ő tehet róla, hogy megvadult, vérben forgó szemű akvaristák bolyongtak remény vesztetten a White Worm-okat kutatva a tegnapi Terraplázán. Én próbáltalak útba igazítani, de ezek szerint nem sikerült.
Üdv:Feri
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688
Csókoltatom a párod kezeit Sándor-bár azt gondolom az is fogott már nagyobb gyíkokat is!

Köztünk legyen mondva hogy egyáltalán nem tartom rossznak az óvatos viselkedést ha bárminemű élő eleséggel bánunk-én ekkor két alkalommal is kezet mosok!Előtte-hogy nehogy hozzájuk vigyek be bármit is,és utána is alaposan,körömkefével..erről nem is kell mondanom hogy miért fontos.Bármiféle fertőzés terjedhet vice versa-ez nagyon komoly dolog-ajánlom figyelmetekbe!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 211
De ha van türelmed és sikerem lesz velük adok szívesen

- Takker
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- Köszönetek: 64
Sajnos én nem találtam meg,akinél volt televény oltás,pedig kérdezősködtem,vagy nem volt kint addig míg én.Lényeg a lényeg Sándor megvárom a te tenyészeted felfutását,aztán tőled veszek majd legfeljebb.

Üdv:Takker
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Titkon remélem hogy a békásnak is jut majd belőlük. A grindált csak kin-keservesen tudták felkapkodni a tálkájukból, hátha a nagyobb televényféreggel boldogulnak.
Amikor megmutattam a blogodban lévő képeket a Rékának, viccesen azt kérdezte ezzel a kézzel akarja megfogni a Bencét?

- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Levittem egy hőmérőt, tegnap épp 11 fok volt, úghogynem raktam le őket a földre.
Már most tűkön ülök, hogy megmaradnak-e illetve mikorra indul be rendesen a tenyészet.
Tosit, ha majd rendesen működnek akkor csinálok Neked is egy tenyészetet aztán ha felénk jársz akkor majd mindig viszel belőle egy-egy etetésnyit.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Simán elfeledheted őket az első két hétben-aztán elegendő 2-3 naponta kajáltatni őket!
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Gyanús hogy vennem kéne, egy olyan 5 litere forma dobozzal akarok indítani. Rémes vagy Gábor, mindig bogarat ültetsz a fülembe...

Mennyire gáz ha csak max heti 3 alkalommal adok nekik enni? Azt olvastam, hogy az első napokban rá se bagóznak semmire.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Bocs..élvezlek olvasni!Nem tudom mennyi zacskóval szeretnél venni,de ez attól is függ hogy mekkora kultúrákat akarsz indítani.Ha egyenlőre csak keveset,akkor 3-4 zacsit javallok neked..

- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Mennyi időnként kell őket etetni? Csak mert elég körülményes lenne naponta lerohangászni...
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Toist ne csak pincét akarj hanem hideg pincét.

- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Megjegyzem hogy a telepnek-amit a blog,és a ti kedvetekért kiemeltem-az ég adta világon semmi baja sem lett..ma hajnalban ismét megetettem őket,és ők jöttek is mint a kútra!Élvezem,szenvedélyesen élvezem azt hogy itthon tenyészthetek élő eleségeket-ma akvarista vendégem volt,és olyan hangélményben volt többször is részem melyet sosem feledek!Az úr közel olyan idős mint mesterünk-gyermekkorától halazik,és talán be is regisztrál;)-egészen kis korom óta ismerem..és most elmondom hogy miket "mondott" az élőeleséges halakra,ok?Figyelem,idézet következik:"Hmm...húúúú....ejj!" később:"Hhhhhh...hmmm!...de most hogy fogod meg őket?"
Azt gondolom az ilyen és hasonló megnyilvánulások okán igen érdemes hajnalonként fáradoznom-hajnalonként,hogy a nap többi részében mást csinálhassak.És ha még nem lenne pár kollégám számára nyilvánvaló,akkor elmondom:a hobbim egy része a halaké-másik a különféle férgek tenyésztése!

Toist: a televénynek semmi,abszolút semmi illata nincs ha jól van tartva.Akár panelba is ajánlom...de a kellően hűvös elhelyezés bizony szükséges.
Köszönöm a szavaidat-azon vagyok hogy jól csináljam,és a világ legtermészetesebb dolga hogy a jót-rosszat is elmondom nektek-ezért vagyok közöttetek!

Még valami:egyáltalán nem hiszem hogy olyan egyedi lenne a sikerem-de egyszerűen nem hiszem el hogy nem bírok olyan magyar kollégát találni akivel összevethetnénk a tapasztalatainkat-vagy nem netezik,vagy ..vagy van egyáltalán aki manapság ilyeneket dédelget még,és beszédbe elegyedne velem?Én nagyon szeretném....
- toist
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 363

Érdekes egyébként, hogy bár változatlan formában megjelenik a faláda az irodalmakban, egyik sem ír arról, amit feszegetsz, hogy milyen is legyen (milyen anyagból készüljön) az a faláda, a kiterjedésén és fedésén kívül nem nagyon van másról szó. Elnézve, amit a műanyag dobozodban csináltak, nem néznek ki úgy, mintha meg akarnának fulladni!

Összefoglalva: a sikeres televényféreg tenyésztés egyik fontos összetevője a türelem?
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Amit elkövettél hogy segíts nekem az nem kevés munkádba került-és igenis nagyon sokat segített!Segít abban,hogy lássam a régebbi irodalmakban is az ajánlott technikát,és nyomon követhessem az etetésükre ajánlott eleségeket is.
Persze én sem vagyok úgymond "ártatlan" a témában,egyértelmű hogy az eltelt pár év alatt magam is igazán belemerültem a témába-sőt:gyermekként/kiskamaszként olyan televény tenyészetem volt,hogy félelmetes! Anyukám néha mondta is hogy:"..minden férget hazahord ez a gyerek!"A mosóteknőt persze hogy csapig kellett töltenem a kiszáradó tóból származó békákkal...ha már csak 1-2 centi volt a jég egyértelmű hogy minden nap kékre fagyva kellett hazatérnem-ez az életem.
Ahogy a blogban is írom számomra egy-egy élő eleség kultúra beszerzése szinte ugyan olyan lelkesedést okoz,mintha egy újabb halfajjal gazdagodtam volna-sőt,megkockáztatom hogy talán még kicsikét jobban is lázba hoz!Hogyne hozna...itt arról van szó hogy otthon,saját magamnak tenyészthetek eleséget halaim számára!Élő eleséget ráadásul-élőt,mint a természetben is legtöbbször esznek!Bár jól tudom hogy kicsi az esély arra hogy halaim endemikus élőhelyükön találkozhassanak például az E.albidussal,mivel azonban ez is egyfajta féreg,nyilván nem hezitálnak ha meg kell tömni a pocakot!

Még azt szeretném elmondani,hogy irtózatos régi televényférgeim halálosan pontosan úgy néztek ki,mint ezek a maiak...vagy mint egy nagyra nőtt grindál,esetleg egy aprócska újszülött ún.tejfehér giliszta!De a blogban ajánlott Dózsa-Farkas dokumentum hű olvasója mára meggyőződésemmé vált,hogy hasonlóan a "grindálokhoz" itt sem biztos hogy ugyanazt a fajt tartjuk már mint anno!
Száz szónak is egy a vége:a blogot ismét frissítenem kell újabb adalékokkal,és ami neked és a hozzád hasonló érdeklődési körrel megáldott társainknak bizonyára örömet fog jelenteni lesznek képek is-de még milyenek!

Ui.:sajnos mostanára már képtelen vagyok fotót beilleszteni a fórumra-de ez nem gátol meg semmiben!Köszönöm a honlap tulajdonosának,és a moderátoroknak a megértését olyan tekintetben,hogy ezen okból kifolyóan saját blogspotomat használom/ajánlom itt.Szives tájékoztatásul közlöm,hogy nincs szándékomban ebből sem most,sem később semmiféle anyagi vagy erkölcsi hasznot húzni-a blogspot létrehozása óta eltelt idő/és az ottani tevékenység/ talán elegendő ok a megalapozott bizalomra.
Így hát nyugodt szívvel teszem ide a blogspotom e témára vonatkozó linkjét...minden olvasónak jó szórakozást,ha van mit belőle akkor tanulást kívánok!Jelzem hogy hozzászólásaitokat minden ottani témához itt,e honlap fórumán várom.
halorxxl.blogspot.hu/2012/10/a-televenyfereg.html
- toist
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 363
- Behyna Miklós (1938) szerint "jó kerti földből, korhadt levelekből, melegágyi földből és kevés korhadt fűrészporból készült, mindenesetre laza és nem agyagos keveréket fektetünk". Heti 1-2-szeri nedvesítést, etetésre 2-3 naponként 1 kávéskanál tej, tejbe áztatott zsemle, fözelékmaradék, sajt.
- Oláh József (1967) a grindállal egy kalap alá veszi a tenyésztését, talajnak Behynával azonosat ajánl, szintén kiemeli, hogy ne legyen agyagos és ne nedvesítsük túl. Egyebekben azonos, mást, újat nem ír.
- Dr. Wiesinger Márton (1975) már több receptet is felsorol alájuk, idézem:
"1. 50% átszitált virágföld, 25% mosatlan kvarchomok, 25% malátakávéalj (zacc)
2. 50% virágföld (szintén átszitált), 50% tőzeg
3. átisztált komposz, homok és tőzeg (midegyik 1/3 arányban)
4. lombföld, tőzeg és fenyőtű (mindegyik 1/3 arányban, de ezt általában csak grindalhoz ajánljuk!)
5. tiszta tőzeg" Valamint az etetésnél korábbiakhoz képest megjelenik a sárgarépa, a főtt hüvelyesek, krémsajt, tejföl, máj és csirkehús. Utóbbival óvatosságra int az atkásodás miatt, atkákra és egyéb kártevőkre több megoldást is felsorol, számomra legszimpatikusabb a pinceászkák alkalmazása a tenyészetben. Van még egy érdekes bekezdés, ami aktuális lehet: "Ha valamelyik láda tartalma elöregszik, amit az egyre csökkenő féregszaporulat és a felső talajéretegek elkérgesedése, valamint édeskés szaga jelez, akkor tegyük a ládát tűző napra. Ilyenkor a férgek a mélybe húzódnak, s az elkérgesedett felső talajréteget lehánthatjuk és frissel cserélhetjük ki. Az akció sikerét már egy hét múlva az Enchytraeus rohamos szaporodása szokta jelezni". Ha ez sem segít, új tenyészet indítását javasolja.
- Horn Péter (1991 - 1971, 1978, 1983 stb) annyiban tér el Dr. Wiesingertől, hogy a tejes eleségeket nem javasolja sajtmuslincák és atkák miatt. Talajnak virágföld és tőzeg fele-fele keveréket ajánl.
- Pasa (2004) "laza szerkezetű - például erősen tőzeges vagy perlites" talajt ajánl, valamint főtt zöldségek és tészta etetését.
Ami mindegyikben közös: faládát említenek mindenhol a talaj jobb szellőzése miatt. Nem tudom van-e faládád, de én a helyedben kipróbálnám, ha 70 év alatt ez a javaslat nem változott!

- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Megértésedet köszönöm...ha viszont nem sikerülne,a nyár elejére tervezett Szent Helyre tett kirándulásom alkalmából nem csak neked,hanem még pár kedves kollégámnak is kész működő telepet szeretnék átadni-természetesen a szokásos áron:egy kézfogás,némi kis mosoly!