- Köszönetek: 75
A C-vitamin szerepe díszhalaink egészségének megőrzésében
- imperatore
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
A cikkben megemlítésre került, hogy a C-vitaminról még a mai napig is azt hiszik, hogy a feleslegesen adagolt (túladagolt) mennyiség teljes mértékben kiürül a szervezetből. Ez azonban téves feltételezés, bizonyos mértékben raktározódik a sejtekben némi aszkorbát, különböző vegyületek formájában (pl.: Pisztráng-szulfát formában), de a felesleget le kell bontania a szervezetnek, mely folyamat során oxalát keletkezik. Nagyon fontos, hogy ismerjük halaink igényeit, viselkedését, mert például a hypovitaminosis, hetekkel, hónapokkal a makroszkopikus tünetek megjelenése előtt elkezdődhet. Az egyes fajok számára, az aszkorbátvegyületek (askorbát-2-szulfát, aszkorbát-2-monofoszfát, aszkorbát-2-polifoszfát) hasznosíthatósága nagyban függ az adott faj szulfatáz,foszfatáz, szulfát-transzferáz enzim aktivitásától. A kísérletek alapján megállapították, hogy ezek az enzimek nem aktívak, ha a faj számára elegendő L-aszkorbinsav áll rendelkezésre.
A C-vitamin igényt főként olyan fajok esetében vizsgálták, melyek tenyésztése, étkeztetési, gazdasági haszonszerzés céljából folyik. Kedveltetésből tartott fajok, díszhalak esetében, ez irányú kutatásokat nagyon kis számban folytattak. A cikkben viszont szintén említésre kerül néhány faj, melyeknek vizsgálták az aszkorbinsavval szembeni igényüket. A csontos halak többsége nem képes a C-vitamin szintézisre, ezért külső forrásból kel felvennie azt, míg a porcos halak rendelkeznek eme szintetizáló képességgel.
Viktor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
Mint minden vízben oldódó vitamin, a C-vitamin is pár óra leforgása alatt a vesén keresztül távoznak a szervezetünkből. Épp ezért fontos a folyamatos rendszeres, napi utánpótlás. Így kérdés, hogy halaink gyors anyagcseréje milyen arányú hasznosítást tesz lehetővé?
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Magam az igen ritka Sera fishtamin-tól eltekintve sosem használtam még semmiféle külön adagolt kiegészítőt...megvallom inkább a változatos étrendre,a rendszeres koplalónapokra helyezem a hangsúlyt-ezt már 1.5 hónapos kortól.Halaim fejlődése azt gondolom kielégítő-de semmi esetre sem mondható az hogy valami hatalmas ütemben történne.Inkább az egészségi stabilitásra koncentrálnék....
A C vitamin vajon meddig raktározódik a halak szervezetében-vagy egyáltalán raktározódik-e?Nem kérdés volt,csak egy gondolatmenet amit ajánlott végig gondolni.Másféle vitaminokról csak a hipovitaminózis jutna eszembe eleddig..ezért is nem mertem eddig beavatkozni halaimnál.Sejtelmem sincs hogyan vehetném észre hogy halaimnál kialakult ez a kedvezőtlen dolog....vagy csak azért van mert nincs okom ettől félni?
Viktor...kérlek nagyon merülj bele ebbe a témába-képzettséged számomra totálisan megbízható forrásként tart téged számon e témában.Előre is megköszönöm....
T.:Gábor
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
- imperatore
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Véleményem szerint nincs ellentmondás. Az általad idézett bekezdéseket továbbolvasva érthetővé válik a dolog. Tehát a növendék halak, életük első néhány napjában nem hasznosítják a táplálék által, szervezetükbe került aszkorbinsavat. A mesterséges tápon és az artémián nevelt ivadékok közötti méretkülönbség a táplálékok biológiai értékén múlhat. A második idézet pedig az egyes C-vitamin források, szövetekben való elraktározódásával, felhasználhatóságával foglakozik. A különböző aszkorbát tartalmú vegyületek nem minden esetben hasznosulnak az adott élőlényben, ez alapján talán kijelenthetjük, hogy az egyes vegyületek, a hasznosulás szempontjából, fajspecifikusak.
Viktor
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
Egy érdekes ellentmondást találtam a források által közölt információkban - nem a bloggal kötözködés, szeretném csak rá felhívni a figyelmet:
"Megfigyelései szerint a mesterséges takarmányon nevelt halak növekedése az első hetekben lényegesen elmarad az artemián neveltektől, függetlenül a C-vitamin tartalomtól."
míg Gy. Gyuláné, P. Zsuzsanna (2003) szintén forrásként felhasznált leírásában a következő olvasható:
"Eredményeik alapján az artémia pete egyedülállóan magas aszkorbát-2-monoszulfát koncentrációt mutatott, míg a vizsgált halakban és a tubifexben nem tudták még nyomokban sem kimutatni a vegyületet."
Ennek fényében a fentebbi vizsgálatból levont következtetési logikája a szerzőknek nem feltétlenül hibátlan...
A vitamin "mezei akvaristák" által történő felhasználásával kapcsolatban egy tapasztalatot szeretnék megosztani veletek, ami lehet véletlenek együttállása (a mintavételezés nem elég jelentős), a cikk olvasása után lehet nem is használtam volna ilyen dózist, de kíváncsi vagyok a véleményetekre - vagy ha valaki kipróbálja hasonló esetben, érdekes lenne megfigyelni hasonlót tapasztal-e!
Szimptóma: gyors kopoltyúmozgás, folyamatos mozgáskorrekció, előre-hátra billegés, vöröses száj. Megfázásra utaló dolgok - bár be kell valljam nagyon ritkán találkozok betegségekkel szerencsére, ezért lehet már itt hibáztam. A tüneteket mutató hal kicsiket nevelő sügérféle, sem külön venni, sem az egész akváriumot gyógyszerezni nem akartam - emellett nem is állt rendelkezésemre semmilyen gyógyszer, aminek a szavatossága 3-4 évnél nem régebben járt le -, ráadásul az ivadékok jelenléte miatt a hőmérséklet hirtelen emelését is túl kockázatosnak tartottam. Mindezek miatt és mert magamon és halaimon sem szívesen alkalmazok gyógyszereket, az egyetlen általam használt (a fokhagymán kívül
Ismétlem: nem vagyok benne biztos, hogy a C-vitamin okozta, illetve "lóduktoros" hirtelen kapott ötletemet nem is szeretném nagyon védeni - a lehetőségekhez képest nekem ez tűnt a legkisebb hülyeségnek akkor.
- imperatore
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Viktor
- imperatore
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Köszönöm a dicsérő szavakat.
Az általad említett táblázatban azt is érdemes lenne megemlíteni, hogy az egyes fajok, milyen vitaminszükséglettel rendelkeznek.
Egyébként a belinkelt értekezések közül kettőt én is használtam, mint forrás és ezt a cikkem végén meg is jelöltem.
Viktor
- imperatore
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Köszönöm a hozzászólást.
Ha visszaemlékszel, akkor néhány héttel ezelőtt már próbáltuk kitárgyalni a "zöld-has" betegséget. Ahhoz, hogy párhuzamot vonhassunk a kór kialakulása és az etetési szokások között, komolyabb kutatómunkát kellene folytatni. Természetesen lehet összefüggés a két dolog között, de az ellenkezője is igaz lehet.
A C-vitamin már ennél alacsonyabb hőmérsékleten (szobahőmérséklet) bomlásnak indul. Egyébként a cikkben meg is említem, hogy a kísérletek során milyen eredmények születtek ezzel kapcsolatban. A C-vitamin tartalom nem a halak testtömegére van vonatkoztatva, hanem a táplálékra.
Viktor
- cobayanigiri
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 1
- imperatore
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Viktor
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
ganymedes.lib.unideb.hu:8080/dea/bitstre...7582/3/ertekezes.pdf
..... angol nyelven cikk:
www.dsm.com/en_US/downloads/dnp/51644_VitaminC.pdf
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772145
Eddig annyit leszűrtem, hogy azok a halfajok, kétéltűek, hüllők melyek rendelkeznek a szintetizáláshoz szükséges enzimmel ( L-gulonolactone oxidase) a C vitamin termelést a vesében végzik, míg az emlősök a májban.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
- Egy kérés/kérdés: nem lehet a folyamatábrát valahol nagyobb méretben elérhetővé tenni? (Igen, öregszem...
- Nem tudtam, hogy a spenót/sóska efféle "mellékhatással" bír, ezért nagyon köszönöm, hogy erre külön kitértél írásodban. Egyúttal tudni szeretném, hogy lehet-e összefüggés a fent említett két zöldség, ill. az ún. zöldhas betegség között? E kór L-es harcsáknál fordul elő (bár - hála az égieknek - nálam nem volt efféle megbetegedés), és a mortalitás 100%.
- Régen úgy tanultam, hogy a C-vitamin 60 Celsius fok fele lebomlik. Ez helytálló? (Ha igen, akkor már helyre tudom rakni, hogy a magas hőfokon előállított takarmányoknál miért volt 100%-os a veszteség.)
- Írásodban szerepel a C-vitamin mg/kg arány ("kerülendő a 10-20 mg/kg-nál magasabb C-vitamin tartalom"). A hel testtömegére vonatkoztatva van megadva a C-vitamin mennyisége?
Végezetül: kérlek, még sok ilyen színvonalas, és az egyszeri halas számára is roppant értékes blogokkal örvendeztess meg.
Mary
- phil61
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 2
- imperatore
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-

Viktor