- Köszönetek: 15
Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva!
- Lackoo
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
- "Az ember a legnagyobb állat"
nem fogja megkötni! viszont egyéb növénytápokat leköthet,illetve ha nem légmentesen tároltad úgy az idővel egyenes arányban telítődik.
nem hiszem h szükséges lenne a gyanta,hacsak nem vagy túl telepítve.
Alacsony nitrátszint pozitív tulajdonságai a halakra nézve főleg a stresszmentes,nyugodt viselkedés,megfelelő növekedési ütem,brutális színek.
teljesen jó a víz csere,de ha lehet inkább hetente 20l!(én a 84-ben 5 naponta cserélek 10-15-öt) nitrát ellen hatékony lenne valamelyik szoba növényed(gugli-Növényszűrő)és nagyon dekoratív tud lenni!
Borbély László
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- darer
- Nem elérhető
- Növendék
-
- Köszönetek: 9
Egyik cikkben régebben azt olvastam, az akvarisztikai aktív szén megköti a nitrátot, nekem van még abból elegendő. Használhatom azt is? Mi a tapasztalatotok?
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688
Egy picit el is kanyarodnék: a természetben olyan magas nitrátszint csak igen rendkívüli esetben mérhető mint amit medencéinkben tapasztalhatunk- ezek a növények azonban a természetben előforduló nagyon alacsony nitrát stb. szint ellenére is ott jól fejlődnek, kielégítően növekednek. Az Anubias kivételével ugye valódi vízi növényekről van szó, nem submers létre kényszerített mocsári növényekről- nos hát ez a magyarázata annak, hogy megelégszenek akváriumi körülmények között is ezzel az alacsony nitrátszinttel. és növekednek, ragyognak, gyönyörködtetnek.
DE: más oka is van annak hogy én előszeretettel alkalmazom a n.szelektív gyantát, éspedig a használt vizem halak számára effektíve magas nitráttartalma! Ez bőven belül van az ivóvízszabvány keretein, de a kívánt "abszolút nulla nitrát" így sem közelíthető meg nálam. Persze hogy nem, nekem sosem lesz nitrátmentes a vizem még akkor sem ha állandóan frissen regenerált nitrátszelektívet használok- de miért nem ugye?
- Egyrészt a jelzett ivóvíz sajátosság miatt- ha cserélek akkor sem csökkentem számottevően ennek a kevéssé veszélyes alkotónak mértékét, sőt ha nem használnék ilyen gyantát egy szint alá csak denitrátorok alkalmazásával mehetnék. Ezek megépítése még várat magára, bár elképzelhetőnek tartom hogy a helyhiány miatt soha nem is lesznek nálam esetleg csak pár medencénél.
- Másik ok a nitrát jelenlétére az igen hatékony biológiai szűréseim megléte- a halak,növények "káros anyagaiból" ezek rövid időn belül máris számottevő mennyiségű nitrátot képeznek. Ennek folyományaként ha ilyen körülmények között nem lenne nitrátom bizonyára szomorkodhatnék, hiszen ez azt is jelenthetné hogy a biológiai szűrésem valamiért már nem tudja ellátni feladatát...én biztos hogy a számomra legfontosabbnak gondolt /és szerintem hobbiszerte valóban a legfontosabb!/ hatékony biológiai szűrésem újbóli feltámasztásán dolgoznék!
Azt gondolom hogy a valóban high tech növényes medencéken kívül ahol még adagolnak is nitrátot a halas hobbiban elképzelhetetlen a "nulla nitrát"-mindig van valamennyi, és amennyiben a fauna a fő cél ezt mindig kell csökkentenünk is, vagy valami nagyon alacsony szinten tartani! Ebben segíthet a nitrátszelektív gyanta,nem elhanyagolva a vízcseréket sem! Én is szorgalmasan cserélek, amellett hogy a gyantákat is használom.

Azt mondják hogy pl. az egyik nitrátszelektívből /SZAT-gyanta/ létezik növénybarát verzió is, ugyanakkor másik hasonló tulajdonságú, de eltérő hatásmechanizmusú másik műgyantát használnak "vízpolírozónak" az aquascaperek is /Purigen/.
∑= nagyon jó a nitrátszelektív gyanta azoknak akik ismerik működését, tudják a célt amire szeretnék használni, ugyanakkor azzal is tisztában vannak hogy ez is csak akkor "csodaszer" ha megfelelően használjuk a megfelelő helyre. Számomra még liquid annak a kérdésnek a megválaszolás hogy mekkora ökológiai lábnyoma van a gyakorlatomnak, de azt hiszem hogy ha alkalmazom az édesvíz készletnek is használok...
T. :Gábor
- darer
- Nem elérhető
- Növendék
-
- Köszönetek: 9
Végigolvastam az egész rovatot, és egy-két kérdés vetődött fel bennem.
Akváriumaitokban láttok-e bármi változást a nitrátmentesítés óta? Mi tette ezt a nitrátirtást szükségessé? A halak vagy a növények azóta jobban fejlődnek, jobb az étvágyuk vagy jobban ívnak vagy szebbek? A nitritet értem, és értem Szita Tanár Úr okfejtését is, de TI láttok-e bármi pozitív irányú változást? (nem számítva a munkahelyteremtést a párunknak

A részleges vízcsere nem jobb ennél a nitrát-rehabilitációs maceránál? Az én akváriumvizem 100 l, kicsit csersavas, 10 Nk° körüli, vízcserénél a szobanövényeket ezzel megöntözöm. Van egy sóder-perlonvatta töltetű 6 literes külső szűrő. kb 300-400 liter/óra áramlással. Kb 2 hetente 20 litert cserélek, fele ioncserélt, fele csapvíz. A halak esznek, nőnek, ívnak, a növények burjánoznak. (No meg a hydrák...) Mit várhatok a nitrátirtástól?
A másik kérdésem: ez a nitrát ez nem az a nitrát, amit a növények pl műtrágyában kapnak?
- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
- Köszönetek: 60
- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-

- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Ui.: lehetséges azonban hogy én a szódabikarbóna készlet elhasználása után mégis sóval regenerálok majd. Olcsóbb, lehet hogy gyorsabb- max. odafigyelek majd. Eddig gond nem volt....
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- Köszönetek: 28
"Ami nem öl meg az megerősít"
- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
Ezek nem az én mondataim, úgy másoltam ide egy helyről, és egyetértek vele.
Másrészt ez egy régi beszélgetésünk Halőrxxl-el, Talán itt olvastunk egy cikket, már nem emlékszem, a szb-s regenerálásról. Hirtelen felindulásból bevásároltunk belőle, és ebből adódnak a folyományok.
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 124
djguard beküldte: Felülbírálom korábbi kijelentésemet, amelyben a sóval történő regenerálást részesítettem előnyben: Tegnap előtt, kb. 1/2kg gyantát tettem be szódabikarbónás fürdőbe, és ugyanilyen barna levet kaptam!Üdv!
Miért jobb a szódabikarbóna, mint a só?
Nekem mondjuk só van itthon, szóda nincs (bikarbóna meg főleg nincs

- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
Nos, a 24 órás és 48 órás eredményeim:
A mérés körülményei: 2016.02.02.01-02.03.
Reagens: S*ra NO3 test. Még annyit, hogy szerintem a kotta 10ml/6/6/1csapott kanál/6csepp előírt reagens arányát könnyen egyszerűsíthetjük felére.
Egységesen 100g-os patronokat alkalmaztam, a belső szűrő vízsugarát ráirányítva. Megjegyzem a szűrők frissen tisztítva voltak, így véleményem szerint csak szerényen befolyásolják az aktuális nitrát koncentráció alakulását.
Tank méretek: 40 l, 30 l, 10 l
Kiinduló adatok: 40 l – 100 és 50 mg/l között, érzésem szerint talán 50-60 mg/l,
24 óra múltán: enyhén magasabb, mint 25 mg/l (30-40?), de emlékezetem szerint, határozottan világosabb, mint előzőleg.
48 órás mérés: talán közel 25 mg/l, szerintem elreagált a 100 g töltet
30 l - 100 és 50 mg/l között, érzésem szerint talán 70-80 mg/l,
24 óra múltán: 50 mg/l közelében (60-70?)
48 órás eredmény: határozott 50 mg/l
10 l – határozottan 50 mg/l,
24 óra múltán: határozottan 10mg/l
48 órás mérés: valahol 0 és 10mg/l között, de több, mint 0
Kiegészíteném azzal, hogy a 30 l-esben 0,38ppt volt az összes oldott só
Egy 15 l-est ma indítottam (02.02.), erős 50 mg/l értékkel, ennek eredményét majd később. Vagyis most:
24 órával később: talán valamivel kevesebb, mint25 mg/l.
Bár semmi újat nem tudtam meg, ahhoz képest amit eddig is tudtam, de még egy mérést megengedek holnapra, annak igazolására, hogy a 100 g-os töltet meddig hatásos a különböző méretű akikban.
Üdv
- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-

- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- NorbiD
- Nem elérhető
- Ivadék
-
- Köszönetek: 6
Lehet nem ide kéne irjam,de itt aktuális a téma:
A terraria hoz majd ki valaki ilyen Nitrátszelektív műgyantát? Szeretnék vásárolni 1-2kg-ot
köszi
- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-

- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- Köszönetek: 28

"Ami nem öl meg az megerősít"
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
"Megjegyzem a szűrők frissen tisztítva voltak, így véleményem szerint csak szerényen nyelték a nitrátot." Ezt nem is várhattad el tőlük, hiszen aerob oldali biológiai szűrésnél nem a denitrifikáció, hanem épp a mielőbbi nitráttá alakítás a cél!

A nitrátszelektív gyantáink ugye megkötik a klf. anyagokat melyek a víznek "színt adnak"- arra figyelj hogy ez a szín akár némelyik eleségtől is származhat!
Élveztem a méréseidet, én is fogom használni a szódabikarbónát míg csak el nem fogy!

T.- :Gábor
- djguard
-
- Nem elérhető
- Növendék
-
A mérés körülményei:
Reagens: S*ra NO3 test. Aki már mért ezzel, az tudja, hogy 0, 10, 25, 500, 100 mg/l színskálás beosztású, ezért a köztes értékek megállapítása eléggé szubjektív, nagy hibahatárral, ezért elnézést, ha önkényesen állapítom meg az értékeket.
Egységesen 100g-os patronokat alkalmaztam, a belső szűrő vízsugarát ráirányítva. Megjegyzem a szűrők frissen tisztítva voltak, így véleményem szerint csak szerényen nyelték a nitrátot.
Tank méretek: 40 l, 30 l, 10 l
Kiinduló adatok: 40 l – 100 és 50 mg/l között, érzésem szerint talán 50-60 mg/l,
24 óra múltán: enyhén magasabb, mint 25 mg/l (30-40?), de emlékezetem szerint, határozottan világosabb, mint előzőleg.
30 l - 100 és 50 mg/l között, érzésem szerint talán 70-80 mg/l,
24 óra múltán: 50 mg/l közelében (60-70?)
10 l – határozottan 50 mg/l,
24 óra múltán: határozottan 10mg/l
Úgy látom, elég szignifikáns az eltérés. A pH és EC értékekkel nem tudok mit kezdeni, nem is akarok: pl. a 10 l-esben 0,03ppt az összes oldott anyag, rejtély számomra a csapvizes (0,16ppt) vízcsere után 2 héttel
Egy 15 l-est ma indítottam, erős 50 mg/l értékkel, ennek eredményét majd később.
Mint említettem, korábban kétségeim voltak a gyanta képességeivel szemben. Járt az agyam, mi lehet az oka, és azt találtam gondolni: talán a frissességgel van baj. Éppen ezért regeneráltam 300g szódabikarbónával a ½ kg gyantát, jóval a szakirodalmi dózis felett. Olyannyira tömény oldatot készítettem 2 l meleg vízben, hogy kb. 20-30g feleslegben úszkált a vödör alján. 1 napig forgattam a lében egy belső szűrő vízsugarával a kis zsákokat. Mélyborostyán színben lehelte ki a lelkét a megkötött nitrát. A bizonyosság kedvéért újabb, hasonló oldatban még egy napot töltöttek a zsákok a vödörben. Ez után már nem látszódott további „kioldódás”.
A helyzet az, hogy korábban is regeneráltam a gyantát hasonlóan, mint most, de akkor nem tudatosult bennem ez a „frissesség” jelenség, ezért álltam le egy időre vele. Általában elég jól beállt vizeim vannak, nem volt szükség a nitrát mentesítésre. Most is csak a téma, a fórumban történő újbóli felszínre kerülése miatt kezdtem el foglalkozni a dologgal. Egyetlen indokot találtam mégis rá: túl sötétek a vizeim, hiába tisztítottam meg az üvegfedeleket. (ha-ha, szmájli))
Az akváriumokban is látványos volt a sárgás szín kivilágosodása, a lakók viselkedésén egyelőre nem látok változást, bár eddig sem volt velük semmi baj.