- Köszönetek: 211
Nitrátszelektív műgyanta-regenerálva!
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688

T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Az egy jó kérés hogy milyen anyagból van, bementünk a méterárushoz és mondtuk hogy valami műszálas extra sűrű anyag kell, hát ezt kaptuk. Egyébként hasonlít arra amivel a kabátok belülről vannak varrva. A varró cérna is műszálas.
Csak ez eleső néhány lett fakkosra varrva a többi nem, mert mondta Gyula hogy akár gombócban is lehet használni.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Milyen anyagból készítette az ügyes kezű párod?
- halivadek
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Ezért engedtessék meg hogy nem kizárólag e két link okán,de megköszönjem valamennyiünk nevében a segítségét!Oltári hasznos a magamfajta időhiányban szenvedő hobbistának az ilyen közvetlen linkkel való segíteni akarás!
Gyulánk:köszi itt is!

- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 374
Köszönöm a linket, bizony nagyon részletes, úgyhogy van mit tanulnom.
Mary
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

- mmccannon
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 374
Legyünk türelemmel, és megértéssel Iránta.
Mary
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Válaszodban nyilván a lágyítás témakörére utaltál,ugye?A sok gyantázás kissé rendezetlenné tette gondolataimat,bocsánat!

- tomm
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 7
Az ioncsere minden esetben azt jelenti hogy egy eltávolítandó iont kicserélünk egy kevésbé károsra.
A kérdés csak az hogy gyárilag mi van a műgyantádban ami ki tud cserélődni nitrátra.
"Másik mód az anion-szelektív ioncserélő műgyanta használata."
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Igen szépen köszönöm az AM cikkének beidézését,ismét egy olyan ami mellett a figyelmetlenségem okán elmentem.Utánanézek hogy nálam egyáltalán elérhető-e ez a szám..ha igen akkor bizony mea culpa!
Igazság szerint valóban netszerte csak és kizárólagosan a sóval való regenerálásról olvasni...azonban szívesen megpróbálom a szódabikarbónás módszert is..mit veszíthetnék?
De van itt még valami:természetesen a vízcseréket sosem hanyagoltam-éppen most is arra készülök-nálam gyanta mint jeleztem is csak arra szolgál hogy a vízcserék közbeni nitrátszintet "karbantartsa"..Azonban van egy aggályom ha már a felszabaduló klorid ionokról,és azok káros hatásáról esett szó:nálam jellemzően páncélosok élvezik a vizet..vagy lehet hogy ahogy egyre több nitrát kerül megkötésre egyre kevésbé élvezik?:(Hiszen ekkor szabadulnak el a klorid-ionok..és hát lehet hogy ők sem csippentik..
Nagyon szépen kérném ezért a tanár urat-Dr.Szita Gézát-hogy segítsen nekünk ezt megválaszolni..Vajon akkor jobb lenne ha szódabikarbónában regenerálnánk?
Megjegyzendő egy saját tapasztalatom a növényes témában:vadonatúj-tehát még regenerálatlan-nitrátszelektív gyanta van benn a sarokmatten mögött...a növények/Anubias,jávai moha-eddig semmiféle jelét nem mutatta annak hogy meg szeretne állni a fejlődésben.Ehhez kapcsolódó kérdésem-sejtésem:ez azért lehet mert az a gyanta még nem volt regenerálva sóval-ergo arról nem szabadulhatnak föl klorid-ionok?
És..ha már szíveskedett idefáradni az általam is igen tisztelt kolléga,még egy igaz kissé off kérdésünk lenne..Mátéfi hobbitárssal aktívan használjuk a Skype-ot,és a napokban felmerült a mésszel való vízlágyítás kérdésköre..Mindketten szeretnénk tudni:ön szerint használható lenne ez a víz akvarisztikai célokra?Megjegyezném hogy mindkettőnk szerint valószínűleg nem..de mi ennek az oka?
Nagyon köszönöm a cikket is,és az esetleges itteni megtisztelő válaszát is:Gábor
- Pasa
-
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
-
- Köszönetek: 360
Íme:
"Nitrát-szelektív ioncserélő műgyanta regenerálása nátrium-hidrogénkarbonáttal
Mindenki számára szép látvány a szobákban, éttermekben, üzletekben elhelyezett, igényesen berendezett akvárium. Sajnos a halak és más vízi állatok anyagcseretermékei és ezek bomlásából keletkező mérgező anyagok miatt időnként részleges vízcserét kell végezni. A víz magas NO3- tartalma csökkenti a halak étvágyát, megváltoztatja a tápanyagok hasznosulását, rontja az immunrendszer működését és káros a vérkeringésre, valamint rontja a szaporodási képességet. A víz magas nitrát tartalma csökkenti a nitritből nitrátot termelő baktériumok mennyiségét is, és a felhalmozódó nitrit még mérgezőbb vegyület. A nitrát csökkentésére különféle denitrátorokat (szén és kén alapú) használhatunk. Másik mód az anion-szelektív ioncserélő műgyanta használata.
A nitrát-szelektív műgyantát akvarista gyakorlatban nátrium-kloriddal (konyhasó) szokták regenerálni, amely eljárás során felületén a klorid-ionok kötődnek meg. A regenerálást követő mosási folyamat után gyantát vízbe illetve szűrőbe téve a rajta áthaladó akvárium vízből a felületén lévő klorid-ionok helyére nitrát-ionok kapcsolódnak, míg a klorid a vízbe kerül. Minden mg/liter nitrát megkötése után 0,57 mg/literrel növekszik a víz klorid-ion (só) tartalma. Tudjuk, hogy a „kloridos” vizet számos növény (vízikelyhek), illetve hal (pontylazacok, diszkoszhalak) nem kedvelik, ezért előbb-utóbb mégis rákényszerülünk a vízcserére. Éppen ezért ez a módszer inkább a növénymentes akváriumokban használható.
Elkerülte eddig a figyelmünket, hogy a nitrát-szelektív ioncserélő gyanták nemcsak konyhasóval, hanem nátrium-hidrogénkarbonáttal -Na2HCO3 – (más szóval szódabikarbóna) is regenerálhatók. 1 liter nitrát-szelektív műgyanta regenerálásához 4-6 %-os oldatban kb. 300 g Na2HCO3 szükséges. Ebben az esetbe a gyanta felületén a hidrogén-karbonát ionok ködödnek meg és így ioncsere után a nitrát-ionok helyett ezek kerülnek a vízbe. A hidrogén-karbonát ionok viszont semmilyen káros hatással nincsenek az akvárium élőlényeire, sőt ezek adják a víz ún. változó keménységét. Ha az akváriumvíz pH-értékét csökkentjük, akkor a hidrogén-karbonát ionok átalakulnak szénsavvá, amelynek egy része a vízinövényeink számára szénforrást jelent, másik része pedig eltávozik a vízből.
Láthatjuk tehát, hogy egy kis módosítással teljesen ártalmatlanná tudjuk alakítani a nitrát-szelektív gyanták által leadott anyagot. Természetesen itt is igaz, hogy a gyanta a vízből azért más anionokat (foszfát, szulfát, klorid stb.) is eltávolít, ezzel nem tesz jót a növényes akváriumoknak."
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
http://www.kia.hu/konyvtar/szemle/208_f.htm
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Egyébként tudomásom szerint semmiféle káros anyagot nem bocsát ki magából-halaim is ezt támasztják alá.Az viszont tuti,hogy emellett tőzegezni-égertobozozni színezés okán nem érdemes,hiszen a huminsavakat viszont megköti..tehát a víz olyan átlátszó lesz mint a tükör.Ez nem minden fajnál jó...éppen ezért nálam a tartó akváriumokban-egy növényekkel végzett kísérleti kivételével-nincs is ilyen matéria.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Nálam bejött a papírforma..semmi nem változott,csupán kedvezőbb lett a víz összetétele.Mértem ph-t egy telefonos beszélgetésünk okán azonnal,és azóta is rendszeresen.Igaz csak a durva megközelítést adó Neptun csepegtetőshöz van alkalmam hozzáférni/anyagiak:(/,így tizedes pontosságú mérést képtelenség végezni.Azonban semmi negatívum..mondom:nálam a megszokott 7.5-8-as csapvíz a nevelőben is állja a valót-gyanta mellett is.Esetleg másban kellene keresned a lesavanyodás okát,de ez itt off lenne-ráadásul vágom hogy képben lehetsz;)!
A legjobbakat:Gábor
- pecajoco
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 8
Bocs a kérdezősködésért de ez a dolog még új minél több tapasztalat, információ annál többet lehet róla tudni.
Üdv.pecajoco
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Érzem hogy hosszaban fejtegetem majd gondolataimat,illetve szeretném ha egy helyen lehetőségünk lenne erről beszélni..ezért a blog.
Mint a fórumon olvashattátok,pár hónapja nálam is "tiszteletét teszi" a nitrátszelektív műgyanta.Azóta kettő csomagocska már a "fáradás" jeleit mutatta-bár a teljes igazság az,hogy nitrátot nem mértem..csupán a víz színe,halaim viselkedése szolgál támpontul ennek megítélésében-no meg magának a műgyantának az elszineződése.Ilyenkor már látható rajta az,hogy felülete bebarnul a megkötött káros anyagoktól-bár a tannint is megköti tudásom szerint.Tudott dolog hogy főleg corydorasokkal foglalkozom,de azért halaim között szép számban Ancistrusok is megtalálhatóak.A coryk egyértelműen jelzik ha már kezd számukra kedvezőtlenné válni a víz kémiája,ilyenkor esznek ugyan-de koránt sem olyan vehemenciával.Aztán ugye olvashatjuk több helyen,hogy ezek a káros anyagok bizonyos koncentráció fölött nehezítik a vérben lévő hemoglobin oxigénfelvevő képességét,egyszersmind halaink szerveinek oxigénnel való ellátottságát.Nyilvánvaló hogy csökkenő ellátottság esetén halaink közérzete romlik,csökkentik-majd bizonyos szint fölött be is szüntetik a táplálkozást.
De...és itt van az a bizonyos kutya elásva kérem:esznek ők,viszont magának a tápláléknak az emésztése,az abban rejlő "építőkövek"hasznosítása is nehezítetté válik-sőt ami hasonlóan fontos a növekedésük is csorbát szenved.Ugye mondani sem kell,hogy pl.egy ivadéknevelő medencében milyen káros az,ha a növekedés drasztikusan lelassul,esetlegesen a magas-összefoglalóan csak-káros anyag koncentráció miatt még ne adj isten a betegségek,degeneratív elváltozások is megjelenhetnek?Mindeközben halaink egyre csak föl-fölcsapnak a vízfelszínre egy kis levegőért -/itt corykról beszélek/,hiszen mégoly kicsinyke agyuk is jelzéseket továbbít:oxigént!Nyugtalanná válnak,és ahelyett hogy idejük nagy részében minket örvendeztetnének meg szépségükkel,már kimondatlanul is az életükért küzdenek.És sajnos mint említettem:hiába a levegő....nehezített az oxigénforgalom-de lásd előbb leírva.
Itt rendkívül fontos megjegyezni,hogy ezen okok miatt is hihetetlenül elsőrangú,és szükséges a rendszeres vízcsere!Senki ne higgyen a szemének,mert lehet csodálatosan tiszta a víz-attól a kémiája mégis kedvezőtlenné válhat.Nem lehet elégszer hangoztatni a vízcserék fontosságát-bár hallani évenkénti kis "belespriccelésről",kis párolgóvízpótlásról-én ezt nem minősíteném!
De...már megint eltérek/;)/-mentségemre szolgáljon hogy az említett dolgok összefüggenek.Forduljunk hát ismét a cím adta téma felé,és beszéljünk a tulajdonképpeni szelektív gyanta regenerálásról!
Már a fórumon is jeleztem:elkezdtem a műveletet-kétségek közöt hezitálva.Rengeteg hivatkozást-itthoni és külföldi honlapokat,gyártói tanácsokat is figyelembe véve-olvastam,és meg kell mondanom:a pontos só koncentrációra adatot nem találtam-merthogy a regenerálást lágyvíz,és közönséges konyhasó adott oldatában kell végezni.Lágyvíz..nos van olyan hobbitársunk aki csapvízben regenerál,van aki ezt sose tenné.Mind a víz mennyiségéről,mint pedig az abban oldott só menyiségéről eltérőek a vélemények,egy azonban biztos:magasabb koncentráció jobban-pontosabban fogalmazva rövidebb idő alatt-regenerálja nitrátszelektív műgyantánkat!
Ezen információk okán én a következőképpen jártam el:egyik csak akvarizálásra használt vödrömben 15liter csapvízbe-nálam most 8Nk,8ph-egy kiló sót "zuttyintottam"a lehető legfapadosabb közönséges-legolcsóbb fajtából.A vödörke falára egy cseh típusú légemelőt tapasztottam föl,majd a vízbe belógattam a két kis csomagocskát rozsdamentes drótból hajlított kis tartók segítségét igénybe véve.A képen már a regenárálás első fázisának megkezdését láthatjátok:
Miután letelt az erre szánt idő-nálam 12 órás esti "műszak",reggel ez a kép fogadott:
Hoppácska....mi ez a förtelmes elszíneződés,mi ez a borzasztó lötty?Ez kérem a só hatása,mivel a műgyanta felületén megtapadt nitrátot,egyebeket annak felületéről eltávolította!Eleddig ez mind benne volt a vizemben-a rendszeres vízcserék,a szuper és biológiailag is aktív szűrésem dacára-elgondolkoztató...
Miután konstatáltam hogy valószínűleg kész vagyok,csak és kifejezetten a blog kedvéért elrekviráltam párom kislavórját:),hogy a kádba téve a fehér edénykében megmutathassam nektek valódi szinét..íme:
Ez természetesen ment a csatornába-pontosabban nálunk csak emésztő van még a környéken.
Miután a kis gyantazsákocskákat bő vízben a csap alatt kiöblítettem-elősegítendő ezzel a minél jobb só eltávozást-következhetett a második fázis,ugyancsak 12 órát szánva a sómentesítésre:
Az idő leteltével belekóstoltam a vödör vizébe-és semennyi só ízt nem éreztem..tehát elvileg azonnal kész is vagyok!Haha..nem én lennék ha ez így működne-meg aztán jobban féltem coryjaimat attól,semhogy egy bármilyen sót tartalmazó dolgot bezuttyintsak nekik!Ismét a csap alatti alapos leöblítés következett,majd egy pohárkába engedtem lecsöpögni a nyantát.Ekkor érzékszervi vizsgálat következett..megkóstoltam-illetve kontrollként páromat is megkértem erre!:D Igérjétek meg hogy nem szóltok neki;)!Semmiféle íz nem volt érzékelhető-hacsak nem a szokásos punnyadt csapi víz íze...
Visszakerült hát az őt megillető helyre,egy oldalmatten mögé,közvetlenül a vízszállítást biztosító cseh légemelő közelségébe:
ezennel és azonnal meg is kezdte működését,én pedig kora hajnalban halaim megszemlélése után a blogírást...
Szeretném ha a blog hozzászólásainál bátran kérdeznétek,illetve helyesbítenétek engem ha szükséges.
Kiemelkedően fontosnak gondolom ismét hangoztatni:a vízcserék nem elhanyagolandóak-véleményem szerint e gyanta csak segít nekünk kordában tartani a nitrátszintet-tehát igen hasznos,és megfelelő alkalmazás eseték komoly segítség.Használjátok hát sikerrel,halaitok egészségére-saját örömötökre!:)