- Köszönetek: 1688
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Chris0604
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 8
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
- Coryn29
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 4
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ez az uszonytöredezettség nem olyan gyors-én úgy értelmezem hogy nála egyik napról a másikra történt,sőt utána a hal is eltávozott.Sajnálatos,de a megfelelő társítás és a medence berendezése/nagysága sarkalatos pont,amit figyelembe ajánlott venni.
Sikeres hobbizást,az "aljzat tisztító"-nak pedig majd társak kellenek egy nagyobb medencében!
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 205
Jó lenne tudni,hogy milyen "garnélád" van...ha pici,1-2 cm-es,akkor biztosan nem ő bántotta a guppikat.Ha nagyobb,akkor más fajtájú,és akár ő is lehet a tettes.Viszont ha pici,akkor lehet,hogy az aranyhalak kajának fogják nézni.
Sajnos a farokúszó letöredezése,eltűnése betegség jele is lehet,nem feltétlenül mechanikai sérülés következménye.
- Coryn29
-
- Nem elérhető
-
Köszi: Coryn
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Chris0604
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 8
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 124
Coryn29 beküldte: Még egy kérdés mi van a garnelaval?az baj hogy benne van?
Szia!
Bár nem írtad milyen garnéla, de a garnéla alapvetően társas faj, egyedül nem érzi jól, és biztonságban magát, főleg halakkal körülvéve. Viszont miután fentebb írták, hogy így is túltelepített kicsit a medencéd, ezért inkább nem javaslom, hogy még társakat szerezz neki.
Egyébként, ha a halak nem kergetik, akkor nem "baj, hogy benne van". A halak szempontjából mindegy, őket általában nem zavarja a garnéla jelenléte, max tápláléknak nézik őket (bár ez is attól függ milyen garnéla)...
- Coryn29
-
- Nem elérhető
-
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
De miért is írtam, amivel kezdtem?
Minden kezdő hibát elkövettél:
- ötletszerűen, alapos utánanézés nélkül telepítetted be élőlényekkel első akváriumod. Emiatt nem kell szégyenkezned, mint írtam, sokan kezdtük így, ez részben a kereskedő felelőssége is. Honnan jön le az ötletszerűség? Az élőlényeid faja és száma nincs összefüggésben az akvárium méretével, és az igényeikkel. Nem tudod, hogy milyen halakat vettél, nem csak az igényeikkel, de még csak a fajukkal sem vagy tisztában... Itt nincs más teendőd, mint meg kell cserélni a sorrendet: előbb megismerni az egyes halfajok igényeit és utána venni meg a kiválasztott faj példányait a boltban, nem a kiválasztott fajra rábökni a boltban és utána próbálni megtalálni milyen halról is van szó, hiszen az igényeire utólag már nem tudsz hatással lenni.
- túl gyors betelepítés. Ugyan 2 hónapja van akváriumod (először azt hittem azóta üzemel), de ha jól veszem ki, teljes újraindítás után kerültek most be az élőlények. Ez azért baj, mert nem tudott beállni a biológiai egyensúly (az aljzat hiánya ezt még tovább nehezíti). Az első halak folyamattól függően 1-2 héttel az akvárium "indítása" után jöhetnek.
- "megcsináltam a vizet", ez feltételezem azt jelenti, hogy a kereskedésben kapható összes felesleges löttyöt beleöntötted (szintén nem a te hibád, jót akartál). A víz előkészítése normál körülmények között 1-2 napos pihentetés. Az algagátló különösen felesleges, ha 3 (vagy 4) algaevőd van egy 25 literes akváriumban - alapvetően sok egy ekkora akváriumba ennyi algaevő, bármilyen fajú is legyen, bár a kép alapján gyanús, hogy legalább 1 példány nem is algaevő, hanem talán foltos páncélosharcsa.
- egész kis akváriummal kezdtél. Minél nagyobb az akvárium annál könnyebb kezdeni vele. Persze gyakran nincs több hely/pénzügyi keret stb, de sokkal egyszerűbb egy 100 l körüli akváriummal indítani, mint egy 30 l-essel, az egész könnyebben "egyben tartható", sokkal jobban tűri a kezdő hibákat.
Hirtelen ezek jutnak eszembe, de amikor elkezdtem a felsorolást még biztosan volt valami...
Az "éppen állatkínzást követsz el" rész magyarázata: a hatályos törvényi szabályozás szerint 30 l-es akvárium alatt gerinces állat tartása állatkínzásnak minősül. Ez a törvény. Ettől függetlenül be lehet rendezni jól kiválasztott fajokkal (vagy inkább fajjal) 25 litert úgy, hogy ne kínozd őket (vannak egész kis testű, nem túl nagy mozgásigényű fajok), ehhez kell az alapos kiválasztás.
Azt javaslom első körben olvasd el az elejéről ezt a témát (Első akváriumom kezdőknek), szerezz be egy jó könyvet (antikváriumban, neten használt, jó állapotú példányokra akár egész olcsón is hozzájuthatsz), olvasd el legalább az általános részét indulásnak, "kerülj képbe", aztán persze ha valami nem tiszta, kérdezz bátran!
Sokan gondolják, hogy egy akvárium berendezése egy tetszetős (és minél kisebb) akvárium megvásárlásában, hozzá való, kereskedő által ajánlott technika kiválasztásában, pár számunkra tetszetős hal összevásárlásában és ezek etetésében ki is merül. Kinek sajnos, kinek szerencsére: ez a hobbi sokkal összetettebb ennél, bizony rá kell fordítani legalább a kezdéshez az időt, ha az ember nem csak "haltemetőt" akar üzemeltetni. Aztán aki szeretne egész mélyre is merülhet, és minél mélyebben van, annál szerteágazóbb a hobbi és annál mélyebben veti magát bele a természetbe!
Az a képről is lejön, hogy belső szűrőd van (ezt jelenti az internal power filter), de a típusa és teljesítménye a fontos, amit a dobozán is megtalálsz
Takkernek könnyen igaza lehet a tetra kapcsán, nem tudtam, hogy (már?) az albínó tetrát is festik, fel sem merült, hogy nem a kép miatt lilás...
- Coryn29
-
- Nem elérhető
-
- Coryn29
-
- Nem elérhető
-
- Takker
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 64
Egyetértek Toistal,de ha csak nem a fény törik meg rajtuk nagyon,akkor azok nem albínó,hanem "festett" tetrák.Kissé halvány lilás színűek.Nekem is van ilyen,annó elhoztam mert azt hittem én is hogy ez sima albínó csak kicsit színesebb,és majd ilyet örökít,de az összes utód sima fekete lett.
Üdv:Takker
- toist
-
- Nem elérhető
-
A guppidnak valószínűleg vége, ha a farkából is hiányzik és valóban rákod van (nem pedig valamilyen garnélád), lehet, hogy nem teljesen ártatlan...
Külön kérdést nem tettél fel, de az akváriumon egyébként lenne mit "helyrepofozni"
Nem vagyok nagy pontylazacos, de szerintem albínó fekete tetrák vannak a második a képen.
Üdv,
P
- Coryn29
-
- Nem elérhető
-
- jocopoco95
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 76
- Bishop
- Nem elérhető
-
Üdv.:
Gergő
- toist
-
- Nem elérhető
-
Eheim 2010 többeknek bevált, nekem 2008-cal volt negatív tapasztalatom: garanciaidő lejárta utáni első takarításig működött csak úgy, ahogy kellett... Lehet csak nem volt szerencsém, de ár-érték arányban nem győzött meg, ennek ellenére sokaknak bevált.
TetraTec In 600 és Aquael Fan 2 megy, előbbi 5, utóbbi 7 éve, gond nélkül. Fan 2 sem hangos, irodai akváriumban (65 l) van, porlasztás kikapcsolva, csak felszínt mozgat, gyakorlatilag néma, régen eredeti szivacsával használtam, úgy sem volt rossz, csak gyorsabban csökkent a teljesítménye és gyakrabban kellett tisztítani. Tetra díszakváriumban van (kb 80 l) gyári kivitelben, porlaszt is, emiatt valamivel hangosabb, de alaphangja ennek sem jelentős.
Ha fontos, hogy belső szűrő "kinézete" legyen (ízlés kérdése, hogy mi néz ki jól) és gyári megoldást szeretnél, a Tetrát választanám.