- Köszönetek: 192
Kávézó
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mark24
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 107
Sok halnál beválik a hidegsokkos módszer, vizet rakok a fagyasztóba, amikor már hártyás a teteje, vagy részben befagyott, a halat kimerítem a meleg, 26+ C-os medencéből és beledobom a hideg vízbe. Ez általában akkor hőmérsékleti különbséget jelent, hogy hirtelen szívmegállást okoz és egyből elpusztul a hal. Nagyon sok halnál a hideg vízbe érkezés pillanatában egyből beáll a halál, de a legellenállóbbak sem szenvednek sokáig.
Ez utóbbiaknál vagy hidegvizeseknél jobban szeretem a Mátéfi kolléga által említett kémiai módszert, szegfűszeg vagy más illóolaj-tuladagolást végezve (csak igen kis adagban használva kábulatot okoz --> ezt vizsgálatoknál, hipofizálásnál használják ki --> erősen oxigenizált vízben felébrednek utánna).
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- roberto8802
-
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 97
Lehet hogy nem túl humánus, de ezt tartottam a leggyorsabbnak-leg fájdalommentesebbnek.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1127
Állataltató, de túladagolva, öl.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Szerintem két részre lehet osztani a dolgot:
1. mechanikus eutanázia - el kell metszeni a nyaki gerincet egy éles ollóval vagy késsel(nem nyiszálva, hanem egyetlen gyors mozdulattal). Ha valaki erre képtelen, akkor jöhet a
2. Kémiai eutanázia - valamilyen fájdalomcsillapító túladagolása a vízbe, vagy, szegfűszeg olaj adagolása a vízbe. A szegfűszegolaj előbb elkábítja a halat, majd a további olaj cseppek elkeverése a vízben átsegíti az örök halmezőkre.
A horgászok a fejbekólintás módszerét alkalmazzák, de hát ott nagyobb halakról lévén szó, nehezebben lehetne kivitelezni a hirtelen nyaki gerincmetszést. Szerintem a mechanikai módszer okoz a legkevesebb stresszt és fájdalmat.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688
Egy érdekes link után egészen másfajta témát taglalnék..előbb azonban a link:
femina.hu/terasz/szivfacsaro_foto_az_olelkezo_csontvazakrol
De halazzunk csak még e témán belül is!Egyáltalán nem gondolom hogy morbid lenne manapság egy olyan "utazás" ahol a halakat mintegy rétegenként lebontva több különböző nézetből "járhatjuk végig"..élvezetes,tanulságos!Pontosan tudom hogy vannak akiket érdekel a téma-ezért nekik ajánlom az alábbi linket:
digimorph.org/specimens/Panaque_cf_nigrolineatus/whole/
Isteni..a jobb oldali mezőben kiválaszthatjátok hogyan szeretnétek megtekinteni a halacska vázát-az előbb én a "Dynamic Cutaway"-ről beszéltem...gyertek ismerjétek meg jobban halainkat!

De van egy ennél gyászosabb témám is kéznél-már rég szerettem volna az itteni közösséget e dologról megkérdezni.Mindenkinél vannak elhullások..sőt időnként még beteg hal is előfordulhat.Kérésem arra szeretne inspirálni benneteket,hogy elmeséljétek:ki hogyan gyakorolja az elkerülhetetlent...ha van olyan halad mely egyszerűen már gyógyíthatatlan,melynek már csak megváltás a halál ti mit ,és hogyan csináltok?Jól tudom hogy e téma nagyon sarkalatos,és még az is lehet hogy erre nem kapok választ...azért fusson neki az aki nem tagadja:szükséges rossz,és elkerülhetetlen.Segítsünk azoknak akik nem tudnák a legetikusabbnak gondolt módszert-én csak halkan jegyzem meg:valószínűleg több ilyen is van.Gyerünk hát kollégáim....ez is a hobbinkhoz tartozik sajnos.
T.:Gábor
- mark24
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 107
De ha már itt tartunk, érdekes az is, hogy gyermekeknél sokkal magasabb a szervesanyag tartalom a csontokban, puhábbak, nehezebben törnek, ezt szokás zöldgally-törésnek hívni, és a szervezet fejlődése során épülnek be a szervetlen anyagok, vegyületek, elsősorban a kalcium. Ezért fontos a sok tejtermék!

- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
De érdekességekről is szó lehet:vajon mikor van több csontunk,születéskor,vagy felnőttkorban?Egy könnyed téma is aztán ha már irigykedhetünk a majmokra:nekik milyen csontjuk van,ami nekünk embereknek nincs?Ez utóbbit csak érintőlegesen taglalnám...

Szkeleton..csontváz..igen érdekes téma.Köszi a gondolatébresztő képet!
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
!
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
www.origo.hu/teve/20130608-megnyerte-a-b...t-az-attraction.html
Ui.:a videót nem lehet kihagyni...csoda!
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
www.facebook.com/photo.php?v=24662883546...48029&type=2&theater
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
szimpatika.hu/cikkek/4167/milyen_gyogyvizet_valasszunk
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...&catid=245:halivadek
Bármi kérdés vagy meglátás van részedről ott nyomassuk,ok?Jó lenne ha a fórum később is átlátható lenne;)!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Ui.:ha nem találod az akkori beszélgetést szólj,segítek keresni,)!Grat az új légpumpádhoz,használd egészséggel és örömedre!
- szotyika
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 486

nekem ez bőven elég Gábor egyelőre. csak fogalmam sincs még hogy csináljam meg a becsövezést. emiatt kérném a műszaki megoldásokat. mit hogyan , mit , mivel címszóval

Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Sok sikert-sajnálom hogy a központi levegőhálózatos dolgokat még nem veséztük eléggé.Nem tendálnál már most a 328-as felé?

- lucius
- Nem elérhető
- Növendék
-
- Köszönetek: 39
létraként össze kell kötni a szálakat
üdv
- szotyika
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Tommy
- szotyika
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Tommy