Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
16 éve 6 hónapja #1061 Írta: Moderátor
Moderátor válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
zsore írta:

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben:
Újrakezdő vagyok. A halas múltam nagyjából 10 évet ölel fel,de legalább 15 éve,hogy semmit nem foglalkoztam ezzel a gyönyörű hobbival. Álmélkodva és nagy örömmel látom,hogy ez idő alatt mennyit fejlődött az akvarisztika,és ész nélkül igyekszem felfejlődni a jelenlegi színvonalhoz. Hogy felvegyem a ritmust, kezdésnek összeállítottam egy brutto 100 lityis kis ökoszisztémát,már csak a lakók hiányoznak belőle. Anno inkább a sügereket kedveltem,több faj tenyésztése is sikerült (bár mai szemmel nézve ezen én csodálkozom a legjobban,visszaemlékezve az akkori felkészültségemre...)Szóval manapság inkább a lazacok felé húz a szívem. Asszem be is választottam rendesen,mert a kolumbia lazacot néztem ki magamnak,és minél jobban próbálok keríteni magamnak,annál inkább látnom kell,hogy nem egy sűrű faj sajnos. Egy érdi tenyésztő például tőlem hallott róla először....Nos tehát ilyen halacskákra vágyom úgy 8 darabra. Ha esetleg valaki tudna ebben segíten nagyon hálás lennék érte! Még egy dolog amin nagyon megütköztem. Amikor csak úgy általánosságban beszéltem ezzel a tenyésztővel,és érdeklődtem tőle a halak tartási és ívatási körülményeinek különbségeiről szúrós szemmel rámnézett és megkérdezte,hogy tartani vagy tenyészteni akarom őket? Mondtam,hogy elsősorban tartani,de hát milyen akvarista az,aki megelégszik ennyivel,meg különben is...Mondom mennyi örömet okoz látni,ahogy felnő a kis ivadékbrigád,erről nem szívesen mondanék le. Erre elmondta,hogy ne legyek naív,itt már lóvéról van szó,és a tenyésztők GÉNKEZELIK a halaikat,hogy más ne tudja eredményesen szaporítani őket...Hát leraktam az arcom! Frankón impotens halakat kell tartsak ha tetszik-ha nem? Amúgy nem is akartam különösebben foglalkozni a szaporítással,éppen azért esett a választásom a kolumbiára mert a leírása szerint leívik a tartó medencében is,és jó eséllyel előfordulhat némi túlélő ivadék is anélkül,hogy különösebb óvintézkedéseket kellene tenni. Szóval így elsőre ennyi. Mégegyszer, ha valakinek van ilyen hala, vagy tud valamilyen forrást,kérem segítsen Köszönöm!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
16 éve 7 hónapja #1062 Írta: Guppy4
Guppy4 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Mindegy, akkor rossz választ néztem.
Nagyon szépek a kövek, mindenképpen szeretném megtartani őket, így jött a gyanta ötlet. Ha úgy alakul szeretném lekezelni a köveket műgyantával... úgy ahogy a háttereket is leszokták, de nem tudom, hogy hogyan működik, hol lehet beszerezni, milyen típus és kb. mennyibe kerül.
Ha ebben tudnál segíteni hálás lennék.
Holnap veszek vízkeménység mérőt, akkor már okosabb leszek.
Üdv, E.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
16 éve 7 hónapja #1063 Írta: trek
trek válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Valamit összekeversz, nincs szó semmilyen gyantáról (az egy másik téma). Bele kell rakni a köveket az akváriumba és mérni a víz keménységét. Ha megfelelő a halak a igényeinek akkor a kövek maradhatnak az akváriumban, ha túl kemény a víz akkor nyilván érdemes kivenni.

Több
16 éve 7 hónapja #1064 Írta: Guppy4
Szia,
Köszönöm a gyors választ... én is valami hasonlóra gondoltam, de sajnos gyanta-ügyben nem vagyok otthon. Ha lehetséges írnál valami típust, amit lehet használni, illtve ezek kb. mennyibe kerülnek.
Előre is köszi, E.

Több
16 éve 7 hónapja - 16 éve 7 hónapja #1065 Írta: trek
Last edit: 16 éve 7 hónapja by trek.

Több
16 éve 7 hónapja #1066 Írta: Guppy4
Sziasztok,
Kb. 1 hónapja üzemeltem be az első akváriumonam, egyelőre 4 guppy van benne, de nagyon megszerettem őket, ezért itthonra is vettem egyet. Sok-sok infot elolvastam, de kezdem azt hinni, hogy az alapoktól (víz, szűrés, levegő) eltekintve jobb, ha magamnak tapasztalok ki mindent. Mindenki mást mond, sokszor ellentétes dolgokat.
Most mégis lenne egy kérdésem, mert tanácstalan vagyok és ez egy komoly oldalnak tűnik.
Vettem az akváriumba két "sziklát" nagyon tetszenek, de ecetet csepegtetve rá pezsgett, tehát meszes. Mekkora gondot okoz ez egy 160 l-es akváriumban? Guppikat szeretnék itthonra is és még alganyalókat, 1 bettát, talán neonokat, és zebrát... Nem szeretném telezsúfolni.
Tanácsotokat szeretném kérni, hogy (milyen módon) maradhat a 2 szikla?
Kezdő vagyok, bocs ha butaságot kérdeztem.
Köszi, E.

Több
16 éve 7 hónapja #1067 Írta: trek
trek válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Lehet hogy mészkő, de ettől még elvileg beteheted az akváriumba.

Több
16 éve 9 hónapja #1068 Írta: blaze100
blaze100 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Hello,

köveket vettem az akváriumba, ecetpróbát végeztem rajta. Nem látható pezsgés, de nagyon halkan közelről hallok némi zizegést. Lehet benne mészkő? Betehetem az aksiba?
Köszönöm a választ!

Több
16 éve 9 hónapja #1069 Írta: lugsa74
lugsa74 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok!
Alga problémám van!
4 hónapja üzemeltem be az akváriumom,bruttó 240 liter belső háttérrel élő növényekkel.A háttéren erőteljes zöld algásodás van, a növények levelein és a homokon pedig barna.Kb 2 hete kezdődött.Raktam bele Sera algovec algairtót.A kérdésem az lenne tudnátok -e mondani valamit amivel el tudom tüntetni az algát.Azt tudom én is hogy a zöld alga a sok fény a barna pedid a kevés fény jele,de egyenletesnek látom a fényt mindenhol.Új Philips master fénycső van benne.A növények felérnek kb az akvárium feléig és ott is barna alga van rajtuk,viszont a háttér alján zöld alga van.
A választ köszi.
Laci.

Több
16 éve 10 hónapja #1070 Írta: tollakura
tollakura válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Hali

Van egy kis axolotlom és lenne egy pár kérdésem. Olvastam, hogy minél jobban érzi magát annál nagyobbra nő a kopoltyúja. Ez igaz vagy csak korfüggő a kopoltyú mérete? A másik kérdésem az lenne hogy természetes-e az, hogy nem használja a hátsó lábait?

Több
16 éve 10 hónapja #1071 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Akkor alkalmazunk műnövényt, ha olyan halakat tartunk, amelyek megeszik az élő növényeket.

Több
16 éve 10 hónapja #1072 Írta: borosadam98
borosadam98 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
az akváriumba jó a műnövény vag inkább vegyek igazit?

Több
16 éve 10 hónapja #1073 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: szőlőtőkék az akváriumban témában
Nálam még nem volt gond sose a szőlőtőkékkel, bár az is igaz, hogy legalább fél évig áztatom, de előfordul, hogy csak két éve ázó tőkék kerülnek be az akvárioumokba.

Több
16 éve 10 hónapja #1074 Írta: patzu
patzu válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok
Bocs, azt hiszem az előbb rossz helyen kérdeztem?!

Van-e valakinek tapasztalata arról, hogy ha szőlőtőkét használunk dekorációnak, főzés és áztatás által eltávoznak-e az esetleges maradék permetszerek a fából, vagy mérgek oldódnak később az akvárium vizébe?
Mert szerintem permetmentes szőlőt nem nagyon lehet találni.

Több
16 éve 10 hónapja #1075 Írta: feketejozsef63
feketejozsef63 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Igen,csak korbe rakod,valamien modon rogzited(ragasztod),feltoltod es kesz.A JBL900-as maximalisan megfelel.Kivanok sok sikert az akvariumhoz.Kerdezhetel emilben is,szivesen segitek.üdv:Jozsi

Több
16 éve 10 hónapja #1076 Írta: blaze100
Hi!
Veszprémben lakom, csak jövő héten viszem az asszonykámat 4D-s vizsgálatra Pestre, és ha már ott vagyok, kicsit körülnéznék arra a témában... :-)
Szűrőnek a JBL e900-as szűrőt gondoltam...
A terasz csak annyi, hogy körberakom a dolgokkal, belül meg feltöltöm talajjal így magasabbra?
Balázs

Több
16 éve 10 hónapja #1077 Írta: feketejozsef63
feketejozsef63 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Teraszos emelest uvegcsikokkal,hosszukas kovekkel,vagy gyokerekkel tudod kialakitani.Egyebkent hol lakol,miert pont pesten akarsz vasarolni?A kulso szurok nagyon jok es csendesek.üdv jozsi

Több
16 éve 10 hónapja #1078 Írta: blaze100
Sziasztok!

Készülök az első akváriumomra, 160-180 literes lenne, külső szűréssel (sok növénnyel). Két kérdésem lenne, külső szűrőt gondoltam hozzá, szerintetek jü döntök-e (pölö mennyire hangos egy belsőhöz képest) illetve megyek majd jövő héten Pestre, tudnátok ajánlati egy boltot, ahol szélées a választék felaszerelésől (és jó árban is van)
Illetve, hogyan lehet talajt emelni az akváriumba egy teraszos kialakításhoz?
Köszönöm!

Több
17 éve 1 hete #1079 Írta: tothtomi
tothtomi válaszolt Válasz:Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok!

Valami gebasz lett az accountommal (THOMAST), így regisztrálnom kellett mégegyszer!

Köszönöm a válaszokat!
A puffadás valóban hasvízkór volt, kivettem szegényt, el is pusztult meg a párja is!
azóta nem volt elpusztult halam, viszont amit még kiderítettem, hogy valószínû bélgyulladása van néhánynak, a tünetek egyeznek.
Azzal mit lehet csinálni?
Ja a szûrõ valóban kis belsõ keringetésû szûrõ és csak akvárium vízzel mosom!

Több
17 éve 2 hete - 17 éve 2 hete #1080 Írta: feketejozsef63
feketejozsef63 válaszolt Válasz:Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia thomast! Én úgy gondolom, a felpuffadt has, hasvízkór ha a pikkelyek is felállnak! Ha nem, akkor lehetséges hogy terhesek. Mindenesetre,ha hasvízkór jelei mutatkoznak,akkor meg kell tõlük szabadulni,mert a többit is megfertõzi!Üdv:jozsi
Last edit: 17 éve 2 hete by trek.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.443 másodperc