- Köszönetek: 192
Akváriumvilágítás
- nebula
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
szűzposztként ehhez szólnék hozzá először. nekem két hónapja indult egy egyedi méretű bruttó 65 literes medencém. LED világítás van felette. több hónapos infógyűjtés és utánajárás után elvetettem a LED szalagokat és az SMD ledes megoldást is. emellett feltétel volt a 12 voltról működés. ezért végül mr16 foglalatú COB ledes spotok szolgáltatják a fényt, pontosan 5 darab.
ezzel a bruttó 65 literre 1920 lumen esik, ez 29.5lm/w.
a fogyasztás ehhez mindössze 25 watt. 60 wattos táppal együtt a teljes bekerülési költsége ~15ezer forint.
nekem bejött. írtam róla egy blogot is máshol, ha valakit érdekel még valami, szívesen segítek, amivel csak tudok.
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Közben pedig biztos hogy fejlesztik a LED technikát is,és javulni fog a W/lumen értékük.Ha még a megfelelő színhőmérséklet is elérhető áron lesz majdan,biztos hogy sokkal többen fogjuk használni mint a manapság próbálkozók.Nyilván nem mindegy a hobbink fogyasztása...és mint említettem már gyanítom hogy a fény kerül a legtöbbe!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Gyanítom hogy a 18W/225W arány nem egyenlő az általad számított 1743/2128 hányadossal.
Abban az esetben,ha a 225W-os óránkénti fogyasztásra havonta 2128Ft jön ki,akkor a mindössze 18W-ot fogyasztó LED-re kerekítve is alig jön ki a 171Ft..tehát elnézted a tizedesvesszőt;).
Persze könnyű nekem-errefelé a mindennapi osztás-szorzás a magyarázata annak hogy miért vagyok legalább az alapszámításokban otthon.Efféle kényszerültséget azonban senkinek nem kívánnék..
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Néha nem árt átrendezni a polcokat, már csak azért is hogy az ember kizökkenjen a rutinból
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Azonban lehet hogy kicsit elszámoltad magad...a LED-es jóval kevesebbet fogyaszt ha tartod a 18W/225W arányt!
Már elfilóztam ezen benn a gyárban...lehet hogy a mostani akváriumokat kellene másik állványra tennem,és ezeket világítani a fénycsövekkel..a nevelők fölé pedig valóban a LED kerülne!Ez sokkal jobban tetszik mint az eredeti elgondolásom.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
www.elmu.hu/esz-dijkalkulator
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Viszont a tegnapi napon bogarásztam az akvarisztikai "kacatjaim" között,amik mint tudjuk számos nélkülözhetetlen,és soha ki nem dobandó dolgokat rejtenek mindannyiunknál...Találtam 3db elektromos előtétet-Osram QTP8-valamint T8 csöveket is...Ezek közül kettő eredeti Boyu akvarisztikai,kettő GE F36W/860-as,valamint még két vadiúj hasonló fényűt mint ez utóbbi.Mivel csak nevelők fölé lesznek,kevésszer használom majd őket egész nap-a medencékre természetes fény is jut!Így az újonnan készülő állványaimra szvsz.van is fényem..de lehet átgondolom még,és a régi állványokat átrendezve adok nekik új világítást:).Nőnek a gyerekek,kell nekik a saját szoba...tehát legkésőbb tavasszal átrendezés szükséges...na az lesz még giga meló!
Halvány fogalmam sem volt hogy az évek alatt én ezeket már beszereztem-vagy kaptam pár dolgot.Lehet hogy ha egyszer rendet teszek a tetőtéri tárolókban,még pénzverdét is lelek?
De ettől függetlenül a LED megfogott....amint módom lesz rá,illetve ezekkel már elégedetlen leszek,azonnal abba az irányba orientálódok.Köszönöm szépen a segítségedet!
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Értelek,köszönöm...megvallom nekem is csak hasonló célokra kellene,hiszen a növény nélküli akváriumokat nincs értelme "ezerrel" világítani szvsz.Amely medencékben csak nevelgetek,azt elegendő annyi fénnyel ellátni hogy a halaknak elég legyen-és igen:hogy én is lássam őket!
Köszönöm az ötletedet-de még egy kérdésem van:ezzel az egy táppal el tudod látni több polc világításának igényét is ugye?Így viszont már abszolút baráti!
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
egy 40x80as polc fölött 3 modul van, de mostmár lehet négyet tennék, de nem is a növények miatt kell hanem hogy lássak valamit az akváriumban ha pl takarítok.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Mennyi modult kötöttél össze,és még mennyit költöttél tápra?
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Azért ha találsz linket a lámpatestekről szívesen tájékozódnék...illetve ha valaki szakértő a témában,én roppant mód örülnék egy LED témával foglalkozó,friss ismereteket is tartalmazó cikknek!Én csak a felszínt kapargatom-mondhatni laikus vagyok.
- karancsalja66
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 83
üdv Attila
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Igazad van....talán még 2010-ben lett volna egy lehetőség a LED technika tesztelésére-egy kedves kereskedő ajánlotta fel a technikát.Azonban én szerettem volna bevonni egy "növényfej" kollégát...ő azt mondta várjunk még vele,mert nézete szerint nem elég fejlett a dolog egyenlőre.Igazat adtam neki..
Manapság egyre hallani a kedvező változásokról,viszont még mindig elégedetlen vagyok a watt/lumen értékkel,illetve az elérhető árú alkatrészek még sokszor meghibásodásra hajlamosak.Természetesen itt nem a professzionális kivitelű-és olyan árú-termékekre gondolok,hanem a barkácsolt kivitelre.Hallani mindenféle LED szalagról,vagy egyenesen a "fénycsövek" helyére betehető LED csövekről is.Sokan panaszkodnak a kis LED-ek idővel előjövő meghibásodására,ilyenkor egyre csak fogy a még működő egységek száma....
Viszont a jövő ebbe az irányba mutat...talán ha kis fogyasztás mellett hasonló fényárammal rendelkeznek majd mint a csöveink,akkor beszállok.Addig azonban a józan hobbikasszám mellett csak a T5-de még inkább a T8 látszik megvalósíthatónak.Ez van nálam..aki viszont megteheti az már próbálkozzon is!A LED-ek még erősen a feljövő ágban vannak szvsz,de idővel talán ezek lesznek a jövő fényforrásai számunkra!
Tisztelettel:Gábor
- karancsalja66
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 83
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Igazság szerint a világítás nekem amolyan szükséges rossz,hiszen a hobbim legtöbb fogyasztását hozzá köthetem.Mivel a növényeim igénylik a helyes minőséget és mennyiséget kénytelen vagyok ezt-ha nyögve is-lenyelni...de mindig azon filózok hogy hogyan oldjam meg gazdaságosan.
Mivel jómagam nem vagyok elektronikai szakember,küldök neked egy javaslatot ahol igen részletesen,és minden vitán felül kiválóan tájékozódhatsz-ez privátban fog menni.
Aztán még ezekkel a csövekkel kapcsolatosan amiről beszélünk:tegnap éjjel még nézegettem a különféle lehetőségeket,és bár nem annyira ultramodern,de lehet hogy a H8 is bejövős lehetne-az áruk mindenképpen kedvezőbb,a csövek nincsenek túlhajtva stb...Bár mondom:régebbi technika,de talán meggyőző az árkülönbség.Sok módosítani valónál sok kicsi sokra menne nálam....