Akváriumvilágítás

Több
13 éve 4 hónapja #281 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
üdv

szűzposztként ehhez szólnék hozzá először. nekem két hónapja indult egy egyedi méretű bruttó 65 literes medencém. LED világítás van felette. több hónapos infógyűjtés és utánajárás után elvetettem a LED szalagokat és az SMD ledes megoldást is. emellett feltétel volt a 12 voltról működés. ezért végül mr16 foglalatú COB ledes spotok szolgáltatják a fényt, pontosan 5 darab.

ezzel a bruttó 65 literre 1920 lumen esik, ez 29.5lm/w.

a fogyasztás ehhez mindössze 25 watt. 60 wattos táppal együtt a teljes bekerülési költsége ~15ezer forint.

nekem bejött. írtam róla egy blogot is máshol, ha valakit érdekel még valami, szívesen segítek, amivel csak tudok.

Nedőzz!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 6 hónapja #282 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Igazán semmi gond...csak ragaszkodtam volna ahhoz,hogy még jobban kidomborodjon a LED létjogosultsága!:)Amint megtehetem váltok...
Közben pedig biztos hogy fejlesztik a LED technikát is,és javulni fog a W/lumen értékük.Ha még a megfelelő színhőmérséklet is elérhető áron lesz majdan,biztos hogy sokkal többen fogjuk használni mint a manapság próbálkozók.Nyilván nem mindegy a hobbink fogyasztása...és mint említettem már gyanítom hogy a fény kerül a legtöbbe!
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 6 hónapja #283 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Jogos tényleg elnéztem :)

Több
13 éve 6 hónapja #284 Írta: halőrxxl
Szia!
Gyanítom hogy a 18W/225W arány nem egyenlő az általad számított 1743/2128 hányadossal.
Abban az esetben,ha a 225W-os óránkénti fogyasztásra havonta 2128Ft jön ki,akkor a mindössze 18W-ot fogyasztó LED-re kerekítve is alig jön ki a 171Ft..tehát elnézted a tizedesvesszőt;).
Persze könnyű nekem-errefelé a mindennapi osztás-szorzás a magyarázata annak hogy miért vagyok legalább az alapszámításokban otthon.Efféle kényszerültséget azonban senkinek nem kívánnék..:(

Több
13 éve 6 hónapja #285 Írta: halivadek
Igen, Előfordul. Hol számoltam el?

Néha nem árt átrendezni a polcokat, már csak azért is hogy az ember kizökkenjen a rutinból :)

Több
13 éve 6 hónapja #286 Írta: halőrxxl
Igazad van...értem én!:)A következő Világításom már LED-es lesz!
Azonban lehet hogy kicsit elszámoltad magad...a LED-es jóval kevesebbet fogyaszt ha tartod a 18W/225W arányt!:)
Már elfilóztam ezen benn a gyárban...lehet hogy a mostani akváriumokat kellene másik állványra tennem,és ezeket világítani a fénycsövekkel..a nevelők fölé pedig valóban a LED kerülne!Ez sokkal jobban tetszik mint az eredeti elgondolásom.

Több
13 éve 6 hónapja #287 Írta: halivadek
Én is tudtam volna használtan olcsóbban szerezni, de végigindulva hogy mennyit fogyasztanak, maradtam a LED nél. Még 4 modulal számolva is 15 polcra elég ( hangsúlyozom hogy nem növényes aksik) ~18W-os fogyasztás mellet. Ha a 15 polcra mondjuk a legkisebb kapható teljesítményű csöveket 15 wattosakat teszünk akkor 15x15=225W jön ki! Kiszámolva a az árakat az előbbire havi 1743 Ft az utóbbira 2128 ft jön ki. A számítás nem pontos mert mindenféle rendszerhasználati díj stb. benne van. 385 Ft a különbség, nem sok. De ne felejtsük el a kompresszor és a fűtés fogyasztását sem!

www.elmu.hu/esz-dijkalkulator

Több
13 éve 6 hónapja #288 Írta: halőrxxl
Tökéletes ötlet..az árából-fogyasztásából eredően akár 10 modul is belefér!:)
Viszont a tegnapi napon bogarásztam az akvarisztikai "kacatjaim" között,amik mint tudjuk számos nélkülözhetetlen,és soha ki nem dobandó dolgokat rejtenek mindannyiunknál...Találtam 3db elektromos előtétet-Osram QTP8-valamint T8 csöveket is...Ezek közül kettő eredeti Boyu akvarisztikai,kettő GE F36W/860-as,valamint még két vadiúj hasonló fényűt mint ez utóbbi.Mivel csak nevelők fölé lesznek,kevésszer használom majd őket egész nap-a medencékre természetes fény is jut!Így az újonnan készülő állványaimra szvsz.van is fényem..de lehet átgondolom még,és a régi állványokat átrendezve adok nekik új világítást:).Nőnek a gyerekek,kell nekik a saját szoba...tehát legkésőbb tavasszal átrendezés szükséges...na az lesz még giga meló!
Halvány fogalmam sem volt hogy az évek alatt én ezeket már beszereztem-vagy kaptam pár dolgot.Lehet hogy ha egyszer rendet teszek a tetőtéri tárolókban,még pénzverdét is lelek?;):D
De ettől függetlenül a LED megfogott....amint módom lesz rá,illetve ezekkel már elégedetlen leszek,azonnal abba az irányba orientálódok.Köszönöm szépen a segítségedet!

Több
13 éve 6 hónapja #289 Írta: halivadek
Elvileg a tápot, 80-90%-osan lehet terhelni, egy modul 0,24W-ot eszik. a legroszabb esetre számolva is 60 modult elbír. Egy 80x40 es polc fölé 3-at tettem, de inkább 4-et javaslok.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 6 hónapja #290 Írta: halőrxxl
Szia!
Értelek,köszönöm...megvallom nekem is csak hasonló célokra kellene,hiszen a növény nélküli akváriumokat nincs értelme "ezerrel" világítani szvsz.Amely medencékben csak nevelgetek,azt elegendő annyi fénnyel ellátni hogy a halaknak elég legyen-és igen:hogy én is lássam őket!:)
Köszönöm az ötletedet-de még egy kérdésem van:ezzel az egy táppal el tudod látni több polc világításának igényét is ugye?Így viszont már abszolút baráti!:)

Több
13 éve 6 hónapja #291 Írta: halivadek
18-20W-os tápot vettem, kb 2-2500Ft-ért.
egy 40x80as polc fölött 3 modul van, de mostmár lehet négyet tennék, de nem is a növények miatt kell hanem hogy lássak valamit az akváriumban ha pl takarítok.

Több
13 éve 7 hónapja #292 Írta: halőrxxl
Nem rossz...de az a 15 lumen modulonként hallod!:(
Mennyi modult kötöttél össze,és még mennyit költöttél tápra?

Több
13 éve 7 hónapja #293 Írta: halivadek
A LED modulnak talán egy kicsivel hosszabb az élettartama. Én ilyet használok: leddiszkont.hu/termekek/led-modul-180-ft...-life-light-led.html

Több
13 éve 7 hónapja #294 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában

Tommy

Több
13 éve 7 hónapja #295 Írta: halőrxxl
Most csapok a homlokomra..de hiszen a nevelőim fölé-ahol csak kevés,vagy épen nulla növényzet van-tökéletes lenne LED szalag..na ennek a napokban utánajárok,köszi hogy segítettél abban hogy a "fejembe jusson" az esetleges megoldás.Én már számolgattam hogy mennyiben lenne a fénycsöves rendszer a majdani új állványomra-meg a fogyasztást is.De ez a LED szalag barátinak tűnik...

Több
13 éve 7 hónapja #296 Írta: halőrxxl
Attila ha azt mondod hogy az áruk is tökéletes,azonnal "rárabolok"...;)Tudom hogy a szakmádban találkozol sok újdonsággal,sőt a külföldi trendek sem ismeretlenek előtted.Azonban még errefelé nem jött a pénzesvonat,vasút sincs...-majd később!:)
Azért ha találsz linket a lámpatestekről szívesen tájékozódnék...illetve ha valaki szakértő a témában,én roppant mód örülnék egy LED témával foglalkozó,friss ismereteket is tartalmazó cikknek!Én csak a felszínt kapargatom-mondhatni laikus vagyok.

Több
13 éve 7 hónapja #297 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
most szereltünk ledes lámpatesteket az iskolában és tökéletes a fényük mintha kompakt fénycsövek lennének.

üdv Attila

Több
13 éve 7 hónapja #298 Írta: halőrxxl
Szia,újra itthon?:)
Igazad van....talán még 2010-ben lett volna egy lehetőség a LED technika tesztelésére-egy kedves kereskedő ajánlotta fel a technikát.Azonban én szerettem volna bevonni egy "növényfej" kollégát...ő azt mondta várjunk még vele,mert nézete szerint nem elég fejlett a dolog egyenlőre.Igazat adtam neki..
Manapság egyre hallani a kedvező változásokról,viszont még mindig elégedetlen vagyok a watt/lumen értékkel,illetve az elérhető árú alkatrészek még sokszor meghibásodásra hajlamosak.Természetesen itt nem a professzionális kivitelű-és olyan árú-termékekre gondolok,hanem a barkácsolt kivitelre.Hallani mindenféle LED szalagról,vagy egyenesen a "fénycsövek" helyére betehető LED csövekről is.Sokan panaszkodnak a kis LED-ek idővel előjövő meghibásodására,ilyenkor egyre csak fogy a még működő egységek száma....
Viszont a jövő ebbe az irányba mutat...talán ha kis fogyasztás mellett hasonló fényárammal rendelkeznek majd mint a csöveink,akkor beszállok.Addig azonban a józan hobbikasszám mellett csak a T5-de még inkább a T8 látszik megvalósíthatónak.Ez van nálam..aki viszont megteheti az már próbálkozzon is!A LED-ek még erősen a feljövő ágban vannak szvsz,de idővel talán ezek lesznek a jövő fényforrásai számunkra!:)
Tisztelettel:Gábor

Több
13 éve 7 hónapja #299 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
én azt javaslom hogy hogy a ledes világitás felé kacsingatnék.

Több
13 éve 7 hónapja #300 Írta: halőrxxl
Igaz..a HQI-re csak mint minden igényt kielégítő fényforrásra tettem utalást ;):)
Igazság szerint a világítás nekem amolyan szükséges rossz,hiszen a hobbim legtöbb fogyasztását hozzá köthetem.Mivel a növényeim igénylik a helyes minőséget és mennyiséget kénytelen vagyok ezt-ha nyögve is-lenyelni...de mindig azon filózok hogy hogyan oldjam meg gazdaságosan.
Mivel jómagam nem vagyok elektronikai szakember,küldök neked egy javaslatot ahol igen részletesen,és minden vitán felül kiválóan tájékozódhatsz-ez privátban fog menni.
Aztán még ezekkel a csövekkel kapcsolatosan amiről beszélünk:tegnap éjjel még nézegettem a különféle lehetőségeket,és bár nem annyira ultramodern,de lehet hogy a H8 is bejövős lehetne-az áruk mindenképpen kedvezőbb,a csövek nincsenek túlhajtva stb...Bár mondom:régebbi technika,de talán meggyőző az árkülönbség.Sok módosítani valónál sok kicsi sokra menne nálam....

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.358 másodperc