Akváriumvilágítás

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #321 Írta: Norby78
Norby78 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Találtam egy T5-ös csövet T8 hosszúságban(895mm) ami 45w.Ehhez nem találok elektronikus előtétet. Létezik hozzávaló?
Vagy inkább vegyek 849mm-es T5 39W-os csövet?
Last edit: 14 éve 4 hónapja by Norby78.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 4 hónapja #322 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
vagy gyere chat re
kész a látványterv

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 4 hónapja #323 Írta: szotyika
elfér a 2 db 100 as cső csak szorosan egymás mellett
de ha adsz egy e-mailt megszerkesztem neked hogy hogyan is nézne ki.
erre a cimre küld a pontos méreteket.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
14 éve 4 hónapja #324 Írta: Norby78
Hátulról előre felé 24cm-ig 118centis, onnan kezd szűkülni. Az eleje már csak 100cm.

Úgy lehet, hogy nem egyforma hosszú a két cső? Vagy elfér a 100-asból 2db vajon?

Több
14 éve 4 hónapja #325 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
norby 78 ha az akvárium hossza 118 hosszú akkor javasolnám a 36W csövet de a 100cm hosszút amit lehet kapni. és ha javasolnám akkor a az elektronikus előtétet használd hozzá mivel az nem melegszik és így a fa tetőt nem teszi tönkre, valamint a fénycső életartalmamát megnöveli
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Norby78

Több
14 éve 4 hónapja #326 Írta: szotyika
Ha szaki készíti akkor ok, de garanciát kérj rá, plusz a halak nem nagyon kedvelik, mivel több a ragasztási pont több a lehetőség a szivárgásnak is, és nehezebb javítani is. meg akárhogy is nézzük drágább is, de ha te ilyet szeretnél akkor valósítsd meg. és szurkolok hogy kellemes időtöltés legyen számodra újra ez a hobbi.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Norby78

Több
14 éve 4 hónapja #327 Írta: Norby78
Ilyenre nem is gondoltam. Nem én készíteném, hanem elvileg egy szaki.
Gond szokott lenni a pannorámás aksikkal? Vagy miért gondolod? Vannak negatív tapasztalatok?
Másnak is ez a véleménye?
Napról napra mindig újabb kérdések merülnek fel ezzel az aksival.:S

Több
14 éve 4 hónapja #328 Írta: szotyika
én inkább a helyedben maradnék a sima téglalapnál mert azzal amit leírtál , nagyon durván megszívod, és nagyot fog pukkanni, ugyanis a nagyobb oldala ha nem pontosan van levágva és ragasztva tuti a katasztrófa. a sügéreknek elég egy 36 w-os csövecske. Ha növényesre akarod megcsinálni akkor viszont jobb a 3 X 18 w, és azok különböző fényspektrummal rendelkezzenek.

Tommy

Több
14 éve 4 hónapja #329 Írta: Norby78
Sziasztok!

Most tervezem a még építés alatt lévő akváriumom világítását. Ez egy egyedi aksi lesz amindek a hátulaj 118cm az eleje 100 az egyik oldala 40cm a másik oldala pedig panoráma (24-24cm) 50cm magasan.(olyan mint egy félbevágott panorámás) Ha jól számolom 228l a bruttoja.T5-ben gondolkodom. Sügerek lesznek benne annyi növénnyel amennyi megmarad bennük(szeretném növényesre)
Fa tetőt tervezek rá.
Kérdéseim lennének:
Mekkora és hány csövet tegyek rá?
Milyen fajtát és kombinációt ajánlanátok?
Milyen távolságra legyen a cső az aksi tetejétől?(házi tető lesz rajta de még kérdés a magassága)

Válaszotok előre is köszöni egy újrakezdő:)

Több
14 éve 5 hónapja #330 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
2db 18W fénycső bőven elegendő ha lehet elektronikus előtéttel
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: jocopoco95

Több
14 éve 5 hónapja #331 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Azt szeretném kérdezni tőletek hogy egy 96 l akvárimra aminek a következők a paraméterei(80*30*40) hány W-os világítás kell összesen?

Több
15 éve 9 hónapja #332 Írta: fgabor87
fgabor87 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Persze, nyugodtan tegeződhetünk, szerintem amúgy is én vagyok a fiatalabb. :)
Most egyenlőre egy melegfehér kompakt van bent, mivel ez egy régi égő, így színhőmérsékletet nem tudok, tippre olyan 3000-3500K körül lehet. Egy nagy amazonasi kardfű van bent meg egy csetkáka, a kardfű az félelmetes tempóban nő, pont ma van egy hete, hogy vettem, és ma reggel hozza a harmadik levelét, viszont az új hajtások picit sárgásabbak. Eddig azt hittem, hogy esetleg a megvilágítás miatt, aztán tegnap olvastam, hogy a kardfüvek a gyökerükön keresztül vesznek fel tápanyagot, nekem meg csak folyadék növénytápom van, úgyhogy ilyen gyökerekhez dugható tápgolyót kell vennem neki.

A csetkáka viszont vegetál, bár arról nem találtam sok infót a neten, de állítólag nem nő gyorsan.
Múltkor boltban láttam 5600K-sat, akkor lehet egy próbát teszek majd vele. Bár ha minden rendben lesz ezzel a melegfehér verzióval, és tényleg csak a tápanyaghiány miatt sárgásak picit az új levelek, akkor lehet, hogy inkább nem kísérletezem. :)
Üdv.: Gábor

Több
15 éve 9 hónapja #333 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Szervusz!
A két alternatíva közül én a melegfehéret ajánlanám,kevésbé algásodik tőle a medence.
Mellesleg sárgás fénye a szemünknek is szimpatikusabb,mint egy "régi iroda" feeling...
Nem ártana a boltban tájékozódni,sokszor más gyártók eltérő színhőmérsékletet értenek meleg alatt.Ha esetleg lelnél/tegezhetlek?/természetes fehér jelölésűt,egy próbát megérne..
T.:Gábor

Több
15 éve 9 hónapja #334 Írta: fgabor87
Én egyenlőre kompakt fénycsővel világítom a medencét, abban tudnátok segíteni, hogy inkább meleg, vagy inkább hidegfehér fénycsövet tegyek be? Csak egy égő lesz beszerelve, úgyhogy választani kell. Melyiket szeretik jobban a növények?

Több
15 éve 9 hónapja #335 Írta: halőrxxl
Köszönöm reagálásodat a led témára,valóban úgy tűnik két eset lehetséges:ha kedvező árú>nem ok,ha minden igényt kielégít>az ára nem ok! :cheer: :S
Most azon munkálkodom kevés szabadidőmben,hogy egy "konyhai"-értsd nem spec növényes-akváriumhoz megfelelő világítást találjak,aztán megépítsem...
Szeretném kiváltani hagyományos "energiazabáló"fénycsöveimet,ráadásul 10-12 medencéről van szó,tehát felelős döntést kell hoznom.
Minden hobbitársam hozzászólását-ötletét szeretettel várom,együtt talán könnyebb lenne!

Több
15 éve 10 hónapja #336 Írta: fgabor87
Én most picit utánanéztem, és csak igan drága ledekkel érhető el olyan nagy fénymennyiség, ami rendesen át tudja világítani a vizet, így egy ilyen rendszer megépítése nagyon költséges.
Lehet, hogy pici akváriumokhoz jó, kb 50 literig, de nagyokhoz biztos, hogy nem éri meg..
De ha megfelelő fényerőt elő tudunk állítani, akkor teljesen megfelel az akváriumok megvilágítására.

Nekem van itthon egy kb 8-10 SMD ledes sor, ki fogok próbálni, de biztos vagyok benne, hogy nagyon kevés. És nem a legolcsóbb az ilyen led.

Több
15 éve 10 hónapja #337 Írta: Moderátor
Moderátor válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Ez a topik megfelelő a LED világításhoz is.

AM moderátor

Több
15 éve 10 hónapja #338 Írta: halőrxxl
Tisztelettel megkérdezném:lehetne esetleg új topic-ot javasolni?
Arra gondoltam,hogy akinek van led világítással kapcsolatos tapasztalata,ötlete,ide közvetlenül beírhatná..
Mai egyre dráguló világunkban biztos nem lenne baj egy energia-költség takarékos módszer kidolgozása,érzésem szerint világítási téren alternatíva lehetne a led.
Egy kedves forgalmazó föl is ajánlotta segítségét,de előtte tájékozódni szeretnék.
Kérem amennyiben indokoltnak tartja,hozza létre a topic-ot.
Tisztelettel:Gábor

Több
15 éve 10 hónapja #339 Írta: fgabor87
Sziasztok!
Szeretnék a szobámba egy kis, egyszerű akváriumot, méreteit még nem tudom pontosan, de 30 literes lesz, tehát nem túl nagy. Nézegettem a fénycsöveket világításnak, de drágák, meg szerintem nagyok is egy ilyen pici akváriumhoz. Kérdésem, hogy mivel lenne jó megvilágítani? Növények miatt kéne, mert igaz elég világos a szobám, de szerintem kevés lesz nekik.
Gondoltam kompakt fénycsőre, illetve valami LED-es megoldásra. Eddig a LED-eknek néztem utána, kapható hidegfehér, ez 5000-7000 kelvinfokos, illetve melegfehér, ez 2700-3500 kelvinfokos.
Mi lenne a legjobb megoldás?

Több
16 éve 4 hónapja #340 Írta: trek
trek válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
A növények fényigényétől is függ mennyi csövet kell felszerelni. Mivel a 40cm nem túl magas akár 2-4db fénycsővel meg is tudod oldani.
Érdemes elolvasni néhány ide vonatkozó cikket:
Hogyan válasszunk akvárium világítást?
Az akvárium megvilágítása

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.299 másodperc