(... vagyis ahogy a Google fordító mondaná: "ívási mopsz") Ismerős ugye? Ha nem is a közeg, hanem az érzés, hogy mit tegyek ha leikrázott a corym, ha minden elképzelhető helyen ikraszemek mosolyognak felénk a medencében? Ezen írásomat azoknak az elhivatott "corystáknak" szánom, akik hozzám hasonlóan mindig gondolkodnak, mindig szeretnék ha egyszerűbb lenne a dolgunk - az eredmény mégis kielégítő lenne.

 

Nos, egy dolog az ha leikráztak kedvenceink - másik dolog, ha el is akarjuk szedegetni az ikrákat. A dolog technikai részével már foglalkoztam "Ikraszemek" c. írásomban, de meg kell vallanom nem vagyok elégedett azzal, hogy ujjbeggyel "söndörgetve", néha még az érzékeny ikrákat szét is pukkasztva mentsem őket át a keltető medencékbe... Idegesítően béna vagyok a nagy mafla ujjaimmal - ez az igazság! Mindig is kalapácshoz/flexhez, netán nagy, otromba vasakhoz, meg durva munkához szokott kezeim mára kissé reszketősek, kérges ujjaimmal ilyen finom manipulációt csak fenntartásokkal vállalhatok. Beleadok én persze mindent! A párom meg is szokott mosolyogni, hogy még a homlokom is gyöngyözik a nagy igyekezetben - a helyzet hát szinte tűrhetetlen, hovatovább tarthatatlanná is vált.

Bár nem a mai nap fogalmazódott meg bennem az igény, tagadhatatlan, hogy okosabb akkor lettem, amikor megkezdtem a neten való kutakodást. Akvarisztikai honlapokon szörfözve szerencsére láttam néhány jó megoldást, melyeket mind sorra meg is valósítottam, de még mindig evett a fene! Nem igaz, hogy ennyi időt kell eltöltenem ikrák mentegetésével, márpedig el kell vennem az ikrát, mert minden halam /még a szülők is!/ vágyakozva várják, hogy csemegézhessenek belőlük. Tehát amint befejeződött az ikrarakás, nekem rögtön intézkednem kellett, lett légyen hajnal, vagy este, ikrát kell mentenem és kész! Kivéve persze, ha csak amolyan "haltartó" hobbista lennék - de nem vagyok, mert imádok keltetni, picinyke halacskákat elindítani az úton. Keresztem a hobbi szintű szaporítás! :-) Tagadhatatlan, hogy mára már "nagyképű vagyok" - értem ezalatt azt, hogy már nem hoz lázba, ha ilyet látok a medencémben, -mondjuk mint ez esetben- aeneus ikrákkal megtörténni:

 


 

egyed csak anyukám, ikrásodj be szépen, aztán majd a te ikráidat bizony hogy elveszem én a párod alól! ;-)

A közös medencékből sosem mentek már ikrát, némelyikben vannak olyan cory fajok melyek képesek az összeívásra, esetünkben például aeneus változatok is keveredhetnek. Adva volt tehát a feladat: a tenyészpéldányokat külön ívató medencécskékbe kitéve, a nekik megfelelő vizet elkészítve kell próbálkoznom. Ez eddig ok is, de mire "rakassam" az ikrákat? Kézenfekvő volt a nagyobb levelű növényeim használata -Anubiasok, kardfüvek- mindaddig, míg rá nem jöttem, hogy nincs olyan növényem, amelyen ne lenne megbújva egy-két aprócska csiga, netán petecsomó elrejtve. Dehát a természetben is vannak ezek - mit aggodalmaskodom, ugye?
Nos ha olyan coryt sikerülne ikrázásra bírni, mely nem a folyamatosan és nagy tömegben ikrázó fajok közé tartozik,engem érzékenyen érint a csigák ikrák iránti vonzódása. Némely ikra 5-6 napig is kel,ezalatt az élelmes csigák bizony jócskán fogyasztanak belőlük - és válogatás nélkül ám! Arról nem is beszélve, hogy hiába volt a nagy levelek fonákjáról viszonylag egyszerű az ikramentés, még mindig sok időt vett el. Ha növényestől tettem ki az ikrákat, a rejtőzködő csigák, vagy a kikelő petéik okoztak "örömet". Tudom, sós víz, vagy hideg/meleg vizes lemosás többször, és leperegnek a csigák - de a peték nem! Vagy csináljak olyat, amitől maga a növény is károsodhat? No nem...

Látómezőmbe kerültek hát a mű közegek. Itt mondok hálás köszönetet kiváló kollégámnak Branco-nak, hiszen első eredményeimet a műanyag zacsi darabokkal neki köszönhetem. De elégedetlen voltam - a fene vigye el ezt az örök elégedetlenségemet.
Megismerkedtem, és a mai napig bátran mondhatom, hogy jó kapcsolatot ápolok viszont Lucius Feri barátommal - ő adta azt az ötletet, amit abban a pillanatban éreztem hogy jó lesz! "Gábor, de miért nem használsz Sera biofibrest?" Huuu... igazad van komám - én meg itt agyalok mindenen! Ekkorra már túl voltam a krumpliszsák darabkákon is - a zöldségesek nekem gyűjtötték a zöld színűt! ;-) Ez a közeg jó - átjárja a víz, a coryk szeretik - viszont néha bele tudtak akadni szegénykék, én meg nem láttam mindig jól, hogy most akkor van ikra, vagy nincs? Mindig is használtam a faleveleket - Halivadék Sanyinknak igaza van: szeretnek rá ikrázni, de idegbajt kapok, ha ezt kell szedegetnem. A halak nyugtalanná válnak a medencéjükben való kotorászásom közben, ide-oda úszkálva felkavarhatják azt a szinte láthatatlan üledéket -tényleg szinte nincs is,de mi van ha mégis?-, ez aztán képes az ikrákra ülepedve azokat befullasztani. Nos ez az "ideológiám" ez esetben, és ezért törekedtem más utak felé. Sera biofibres durva szálas szűrőanyag,  hát tapadókorongokra gumiztam, beragasztottam az üvegre, és láss csodát: azok a fajok, melyek szeretnek növényekre ikrázni sorra belerakták ikráikat! Ez szuper... De a fenébe is, nem elég hatékony!
Bár az ikrák 40-50%-a valóban a közegben volt, de ha nem mentettem azonnal, akkor sokat elsinkófáltak az akkor nem ívó példányok. Szegény nőstény csak nézte, hogy a társai szépen megtalálják az általa igen körültekintően elhelyezett ikrákat, és le is eszegetik. Ez így nem mehet tovább Gábor - mondtam magamnak. Extra rejtési lehetőséget kellene valahogy kitalálnod, de olyat, hogy ne előled, hanem az ikrára éhes többi hal elől legyen rejtve az ikraszemek csoportja! Hjah... könnyű azt mondani. :-( Ha túl nagy csomó biofibrest teszek felgumizva a tapadókorongra, akkor az ikrákat hordozgató lány alig tud belemenni, sőt rendszerint a nagy igyekezetben a kis hasúszói közül ki is pereg néhány ikra - na ekkor, mint etetésre a keszegek, szinte maga után vonzza a többieket :-(. Ha ritkára teszem a közeget, akkor átlátható - a többi cory piszok könnyen megtalálja. Így halaztam egy ideig,váltakozó sikerű ikramentéseket elkönyvelve.
Most azonban elétek tárom azt a megoldást, amit eztán kizárólagosan használni fogok - sőt az "idei esős évszaktól" már használom is!

Ha eddig eljutottál az olvasásban, már ne add fel - muszáj volt leírnom, hogy milyen gondolatmenetet lekövetve érkeztem el eddig. Most pedig munkára!
Daraboljunk le megfelelő méretű Műa II csőből - cseh légemelők,ezt is nektek köszönhetem ;-) - két centis darabkákat, sorjázzuk ki, mossuk meg őket:

 


 

Az átmérő választásnál vegyük figyelembe a rendelkezésünkre álló tapadókorongok nagyságát.

 


 

Bontsunk egy csomag szűrőközeget - még ha nem is ezért szereztük be! Mint látni fogjuk, egy keszekusza halmazt találunk, mi keressük meg az elejét (lehet, hogy ez a vége, de az is jó! :D),

 


 

kapjuk elő a rendelkezésünkre álló kötegelő szalagot - na ennyire hosszú nem kell, de ha már ez volt nekem kéznél hát hadd fogyjon...

 


 

A biofibresből fogjunk össze kb. 12-13 centis darabkákat, középen jó szorosan húzzuk rá a szalagunkat:

 

 


 

egyetlen csomagot én maradéktalanul feldolgoztam, így ebből 19 db kis párnácska készült - több mint elegendő! Vágjuk vissza a pántoló szalagokat.

 


 

Nos, eddig hát megvagyunk ugye? Ha jól dolgoztatok, nektek is hasonló, se nem sűrű, se nem ritka kis gomolyag van a kezetekben. Ha akartok sűrűbbet, akkor többet fogjatok egybe, de túlzásba esni nem kell!

 


 

Gondolkodtam azon, hogy hogy tehetném ezt úgy bele a csőbe, hogy biztonságosan rögzüljön, de bármikor pillanatok alatt szétszedhessem ha pl tisztítani/fertőtleníteni szeretném? Adta magát az ötlet, hogy végre felhasználhassam kis szivacsdarabkáimat, vagy a szűrőszivacsok kifúrása során keletkezett kis "hurkákat".

 


 

Az ötlet tetszik - gyorsan szétszedhető, maximálisan tisztítható-ugyanakkor egy fillérbe nem került.

 


 

Már csak bele kell pattintanom a tapadókorongok adapterébe, és akár mehetne is a helyére ikrákra várva...

 


 

De nem gondoljátok ugye ti sem, hogy ne vittem volna bele egy kis huncutságot - elvégre műszaki embernek gondolom magamat, bár elismerem, hogy néha "túlgondolom" a dolgokat, ez esetben viszont hasznosan! Emlegettem, hogy a cory lányok szeretik kissé szűk helyre rakosgatni az ikrákat, de hogy mit jelent nekik a szűk,azt meg nem mondhatom, kísérletezni kell! Nem véletlen a csőbe excentrikusan elhelyezett ivatóközeg - az üveglaptól való távolsága fokozatmentesen állítható. :-)
Itt éppen szinte rásimul az üvegre:


 

Itt meg jóval szellősebb helyet ad a nősténynek:

 


 

Ha állítani szeretnénk rajta csak csavarunk kicsikét a csövön - máris szűkösebb, vagy szinte csak "árnyékot adó" a mop távolsága az üveglaptól. Igen, számít ez! Túl nagy résnél az üvegre rakja az ikrák nagy részét! Nézd:

 


 

Nincs ezzel baj - de most megint jöhet a kézimunka. Igazság szerint ez tesztüzem volt - másik medencében az üvegre simuló közegben volt minden ikra, de főleg a közeg felszínén! Itt elérhetik az ikrarablók, ezért a harmadikban már egy átmeneti állapotban helyeztem be - na ez lesz a jó távolság! Öhmm... ehhez a fajhoz! :-) Itt tart most a "projekt" kérem - az eredmény bizakodásra ad okot, egy egyszerű kis hegyes eszközzel könnyedén leválasztható a tapadókorong, és a két utóbbi beállításnál azonnal kezünkben van az ikrák 80-90 %-a! Időtakarékos, gyors. A teljes igazság azonban nem ilyen egyszerű! Ezek a kis ikráztató közegecskék csak olyan fajokhoz alkalmasak, melyek úgymond engednek a hívó szónak, és ikráikat szépen elrejtik. Ha a medencében nincs más rejtési lehetőség, nyilván ezt választják - mi pedig tegyünk róla hogy így legyen! Hogy hogyan? Irányítsuk úgy a sodrást, hogy erre a kis segédeszközre irányuljon. Ez baráti tipp ;-)! Egyáltalán nem alkalmas olyan fajokhoz, melyek agyonrakják a medencét ikrákkal. Ezek a rakoncátlan paleatusok, aeneusok mindenfelé hordják az ikrát - de hát igazság szerint ők hordhatják is, van miből! Nyilván ez a kis jelzésszerű ötletem még továbbgondolható - én mindenesetre már használom is őket mint látszik. Ha gondoljátok készítsetek párat - használjátok örömmel, halaitok örömére is!

T.:Gábor

Ui.: már hallom, hogy kérdezitek: de hát ebből hogy szedegetem ki az ikrákat? Sehogy sem - így, egy az egyben megy a keltetőbe,a helyére pedig egy másik kerül - a folyamat nem állhat/na/ meg! ;-)

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 7 éve 5 hónapja
Sok sikert-majd számolj be kérlek ok?:)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #2 7 éve 5 hónapja
Na szóval tegnap vettem műanyag dörzsit. A lefejtése nem telt sok időbe mert ha jó helyen kezdjük meg akkor csak húzni kell a szálat és szép lassan szemenként kibontódik az egész. Egyenlőre 2 mopszot csináltam, csak simán tapadókoronggal rögzítettem az üveghez, kíváncsi leszek milyen látvány fog otthon fogadni :)
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #3 7 éve 5 hónapja
Sima fátyolosom van Nekem is. De ha dupla swordtail akkor érdekelne :)
lucius válaszolt #4 7 éve 5 hónapja
A lerázás tök simán működik. Egy edénybe raksz vizet, és abban kirázod a biofibresből az ikrákat, mintha a pataknál ruhát mosnál. Ritkán alkalmazom, mert túl ipari jellegű, imádok az ikrákkal szöszmötölni, akkor ki lehet egy kis időre szakadni az idióta világból. Keltetni leginkább beszórom egy akváriumba ozmó vízbe +éger toboz. Vannak fátyolos aeneusaim adok szívesen.
üdv:Feri
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #5 7 éve 5 hónapja
Vannak köztük szépek, már a gyeke kori akváriumomban is volt aeneus, és az újrakezdés óta folyamatosan tartok belőlük kisebb-nagyobb csapatot. A dupla swordtail jól nézhet ki :)

Egyenlére megpróbálom a dörzsit, aztán meglátjuk. A krumplizzsákot szigorúan szálakra bontva használtam/használom mert már én is jártam úgy hogy beleszorúlt egy hal.

Halőrfibres, jól hangzik. Sajnos csak a fehér forgácsból van otthon :(
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 7 éve 5 hónapja
Tényleg így van...mindig van olyan hal mely nem vesz részt az ívásban,de az ikrákat azt szeretné megenni!Én ilyenkor általában őt eltávolítom egy másik medencébe,ahol kap majd társakat is-ha ő is elkezd ikrázni vagy hímként megtenni a dolgát akkor nyert ügyem van.:) Megfigyeléseim szerint általában olyan nőstény szokott lenni a legfalánkabb,aki nem hordoz érett ikrákat-ha tehetem akkor őt ki sem teszem ívni,mert minek?Ha olyan hím a rabló "aki" nem mutat érdeklődést a betelt lányok iránt,akkor őt megfigyelés alá vonom...ha huzamosabb időn keresztül nem hajlandó senkivel ívni akkor szelektálás a sorsa.Persze könnyen beszélek én a hobbihalazó-hatalmas méretekben ezt megteni lehetetlenség,legalábbis rettenet nagy munka.Én a magam kis hobbijában nem tartom külön a két nemet-de tenyészcsapatokat igen!Utolsó mentsvárként még azt is bevethetőnek gondolom ha a csapatok lányait a másik csapat hímjeivel engedem össze-ki tudja,talán ők látnak egymás között különbséget és ez arra sarkallja őket hogy az ívással,és ne az ikrarablással törődjenek?No persze ez mind-mind csak afféle írásban való gondolkodás,a való élet mutatja meg hogy mennyire hasznos.
Valaha említetted hogy az ikrákat egyszerűen lerázod róla-már a közegről-mikor már nem annyira tapadnak..ezzel kapcsolatosan lehet valai plusz infóhoz jutni?Az elkülönített ikrákat hogyan kelteted,valami hálószerűségben,vagy csak az aljzatra szórva?Esetleg ezt a gyakorlatot már nem követed?
Egy dolog a lelkesedés Ferikém,másik a halak hozzáállása-ha bejön akkor jó,ha nem akkor tovább kell filózgatni.E blog is csak a botladozásaim egy állomása,de a kezdetekhez képest már előrébb vagyok.Köszönöm a valahai ötletedet!
T.:Gábor
lucius válaszolt #7 7 éve 5 hónapja
Gábor!

Be kell valljam nagy rajongója vagyok a lelkesedésednek. Viszont én mindig a lehető legegyszerűbb megoldást szeretem, mert annál kevesebb a hibalehetőség. Én csak simán bedobok egy kupacot a biofibresből, és ha ikráznak akkor abból szedegetem ki az ikrát. Ha magamba akarok szállni akkor szépen gondosan egyesével, remek dolog, de lehet ipari méretekben pillanatok alatt is kinyerni az ikrákat. A te megoldásoddal az a gondom, ha van a csapatban 1-2 ikrazabáló akkor esélyed sincs, hacsak nem állsz őrt, de ezt meg nem mindig lehet megoldani. Mostanság nálam szinte minden csapatomban van vadorzó ezért a néhány szálnál nagyobb kupacot dobok be, így megnehezítem a dolgukat.
üdv:Feri
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #8 7 éve 5 hónapja
:)
Az aeneusokat valaha nem is sokba néztem-már elnézést :blush: ..aztán ahogy jobban belemerültem a faj tanulmányozásába egyre biztosabb lettem benne nem is kevés olyan változat van mely érdekelne!Egyébként ha figyelmesen olvastál én nem az aeneus változatokról,hanem az aeneus csoportról beszéltem!;) Van különbség...
Igazából van itthon 3 aeneus változatom,de ez nagyon-nagyon kevéske...ha módom lesz rá teszek róla hogy többen legyenek!Nem mindegyik ikrázik százszámra,sőt van közöttük ami kihívás-komolyan mondom!Mostanában eljátszogatok velük azért...van egy megnyúlt úszósugarú változatom/mintha guppiban a swordtail lenne/,most azon dolgozom hogy rögzítsek egy "dupla swordtail"-t örökítő csapatot-van már eredmény,de még kell rá sok idő!/Erről már írtam is anno/
A dörzsiről anno beszéltünk,én meg is ejtettem a próbát!Működik,de mire kibontottam a hajam szála az égnek állt-kicsit élesek a szálak,meg elég barátságtalan anyag..viszont ha gondolod használd bátran!Lényeg hogy olyan csomókat képezz amely mind méretben,mind kialakításban megfelelő-és kihangsúlyoznám neked azt hogy a halak ne akadhassanak bele!Túl nagy gomolyagot ne csinálj,mert magadnak nehezíted meg a dolgot!;) Mint olvastad én sem arról vagyok ismert hogy vasvillával hányom a pénzt-egy ezres ára biofibresből azonban 19 darab jött ki,ez szerintem nem egy észveszejtően drága...sőt ha valakinek ez sok akár el is bartarelheti a felesleget.
Aztán még jónak gondolom-bár nem csináltam-a vastag használt horgászzsinórból készített söprű fazonú ikrarakásra csábító kis kreálmányt is...60-80-as zsinórra,és természetesen monofil damilra gondolok itt.
Ha zsákból készítenél ilyen kis "mop"-ot figyelj a szemnagyságra..az ikrákat hurcoló lány könnyen beugorhat szűknek bizonyuló helyre is!:(
A legigazibbat,a tutit mindannyian tudjuk:eszterga forgácsból kell csinálni és kész!Az ingyen van,pillanatok alatt egy halom áll rendelkezésre...szakmailag úgy ítélem meg,hogy érdemes ezt bővebben kifejteni!Maga az alapanyag a sarkalatos pont egyébként:a sokak által ismert "fehér" műanyag a metamid és társai nem alkalmasak ilyen célra! A forgácsuk éles,ráadásul töredezésre hajlamosak idősebb korban.Javasolnék valami "jó színű" műanyag rudat vagy tárcsát keresni ha forgácsolásról van szó...a kést én lépcsős élűre köszörülném ki,a forgácshornyot pedig úgy hogy felém hozza a folyó forgácsot.Forgácstörőt nem hagynék,0.3mm-es előtolás mellett dolgoznék olyan fordulatszámon ami az átmérőnek megfelelő.Előbb csak próbát végeznék-pár milliméter után megállnék és megnézném, hogy a forgács-ami tulajdonképpen nekünk kell!-milyen keresztmetszetú,hogy bírja ha el akarom szakítani,és hogy éles-e?Ha nem jó az eredmény a késem éléből egy kicsit visszavennék,hogy több hő keletkezzen,és mintegy félig átmelegedve a sorja visszaolvadjon még a kés elhagyása előtt...fogásmélységnek 2mm-t gondolok a hagyományos 30o-os nagyolókésre vetítve.Tehát hőre lágyuló,lehetőleg zöld műanyag kellene...három perc alatt csinálnék egy zsáknyi "Halőrfibres"-t! :D
Amit mindenképpen hangsúlyoznék még:ez az alapanyag rengetegféle mű közgenek megfelelhet...én csak a corykra hegyeztem ki a felhasználását.Imádom a szakmáimat..kár hogy megélni errefelé nem lehet ebből/sem/.
Ahogy olvaslak van neked is tennivalód-hajrá hát!Én bújókákkal ötletelek majdan...
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #9 7 éve 5 hónapja
Ez a szép az egészben mindig tartogatnak meglepetést, kihívást a korábban sikeresen tenyésztett fajok is :) Ilyenkor mehet az agyalás hogy mi lehet a bibi :)

Az egyik régebbi AM-ben volt is egy cikk az aenous változatokról. Ahány nagyobb folyószakasz annyifelé változat van :)

Mátéfi írt pü-ban hogy a műanyag mosogatódörzsi is szétbontva hasonló, mint a sera biofibres, csak árban töredéke.

Tubit most hoztam hétvégén, úgyhogy retteghetnek az aeneusok és a pandák :)

Vettem a börzén törpe coryt de egyenlőre csak tartom, aztán később lehet megpróbálkozom velük. Helyem még lenne is de időm az mostnem nagyon van, mert folyamatosan gyártom az üvegtetőket, üzembe helyezem a tőled kapott cseh-átemelőket, néhány szivacsot is lekéne szabni meg a héten vagy jövő héten érkeznek a cob-ledes spotok, azokat is fel kéne szerelni :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #10 7 éve 5 hónapja
Úgy értettem ezt a mélyebbre ásást,hogy már van tenyésztési tapasztalatod ;),és nem vagy rest utánaolvasni sem!
Te,én azt gondolom hogy ez hasonlóan van mint a hobbiban eltöltött idő:nem csak a "letenyésztett" fajok száma számít,hanem az is hogy milyen biztonsággal "nyúlunk" adott fajhoz...lehet meglepetés még az aeneusoknál is ám!Egy példa kellene ugye-nos itt az enyém:direkt ragasztottam 30 literes ívatókat is,hogy nagy csapatokat tehessek ki-úgy értem 10-15 halat egyszerre..aeneusokról van szó/blackekről/.Azt hiszed történik bármi is azon kívül hogy a tubit mindet felfalják?:D De velem most ráfaragtak ám...míg nincs számottevő produktum,nincs visszaköltözés a többiekhez!Nincs lazsálás...;)
Egyébként beszéljünk csak még az aeneus csoportról!Mi magyarok ülünk a hátsónkon,a hobbi meg elmegy mellettünk-például itt is!A C.aeneus nem csak egy fajt jelent,hanem rengeteg féle változatot/variánst is...a klf laser,a venezuelanus például!Csodásak-itthon mégsem hallani semmit róluk!:( Ok-ok..pénz kell,vágom én.
A krumplis zsák bírja a dörzsölést-ha gondolod járd végig az utamat..aztán a biofibres még megmaradhat lehetőségnek.
Egyébként meg eshetne már az eső...jó ívatást neked is-próbáld még a trilineatust is;)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #11 7 éve 5 hónapja
Pontosítok 3-at mert a pandákat is sikerült. :)
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #12 7 éve 5 hónapja
Dehogy ástam, eddig csak aenousokkal és napokkal próbálkozatam. Az előbbi szinte mindenkinek megy, az utóbbival meg szerencsém volt.

Nem volt még a kezemben ilyen biofibres, nemtudom ennyire masszív. A krumpizsák birja az álatalad leírt mosást.

Kiprbólom, de előbb tubit kell szereznem, mert annélkül rakhatok én be hozzájuk akármit is.

A sodrás beállítása alap :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 7 éve 5 hónapja
Köszönöm Sándorunk-te már mélyebben beleástad magad a szaporítgatásba,ezért kifejezetten jól esik hogy tervezed a megvalósítást!Sok sikert-de a gyorskötözőt preferáld inkább,mert figyelj csak:ennek a kis "mop"-nak a takarítása úgy történik,hogy szétszedem és a tenyereim között folyó víz alatt jó alaposan "megsöndörgetem"!A kötegelő ezt kibírja,de a biofibres szál nem biztos...nagyon szorosra húzd meg,mert akkor később sem peregnek ki a szálak!
Ma is mentek ikrákat-most azzal a beállítással volt behelyezve amit javasoltam is-és az ikrák szinte valamennyien a kis szálakon/tapadókorongon stb vannak!:)
Amire még felhívom a figyelmed:jelzem hogy a sodrást hogy célszerű irányítani...próbáld hát,és kérlek majd jelezz vissza!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #14 7 éve 5 hónapja
Nagyon jó, lehet csinálok párat. Mert a levelet nem teszem be a keltetőbe mert az esteleges rajta lévő szennyeződésék miatt tönkremehetnek az ikrák. Annyi észrevétel hogy a gyorskötözőt is megtudod spórolni ha egy biofibres szálal középen megkötöd. :) Nagyon ötletes nem is jutott volna eszembe állíthatóra megcsinálni... :D