Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete (AME) 2004. februárjában alakult. 25 alapító taggal. Pontosan 20 évvel ezelőtt már volt hasonló kezdeményezés, amikor létrejött a Magyar Akvarista és Terrarista Országos Egyesület (MATOE) az akkori akvarisztikai és terrarisztikai élet legismertebb személyiségeivel. Jól szervezett országos kiállítások, előadások és rendezvények követték egymást Békéscsabán, Budapesten, Miskolcon, Salgótarjánban, Szegeden, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen. Az Egyesület igyekezett szolgáltatni, a tagok pedig jól érezték magukat. Sajnos néhány évi működés után -személyes okok miatt- a MATOE felbomlott.
   Az egész ország területén működő egyesületünk céljait az Alapszabály tartalmazza: a magyarországi akvarisztika népszerűsítése, szakmai színvonalának emelésére, szakmai és tudományos együttműködés hasonló szervezetekkel, az akvarisztika különböző területeivel foglalkozók érdekeinek képviselete, ismeretterjesztés valamint tudományos és szabadidős tevékenységeik koordinálása; a környezet-, természet- és állatvédelem, különös tekintettel a vizek világára és a hazai vizek élővilágára.
   Az AME tagsága alapvetően amatőrökből áll, de akadnak kitűnő szakemberek is az akvarisztika világából, tenyésztők és állatorvosok is. E tudományág iránt komolyan érdeklődők éppen úgy megtalálhatók tagjaink között, mint akik „csak” szeretik az akváriumok csodálatos világát, akiknek tartalmas elfoglaltságot jelent.
   2003. a mozgolódás éve volt az akvarisztikában. Az addig csendes akvarista élet megélénkült, és felvetődött az ország több pontján is, hogy az akvarisztikát valamilyen szervezett formában kellene továbbvinni. Elindult több akvarista oldal az interneten, további lökést adva az akvarizálni vágyóknak.
   2004. az ismerkedés, a kapcsolatok kialakításának éve. Ekkor jött létre az Akvaristák Magyarországi Egyesülete. Előadások, kirándulások és rendezvények követték egymást és megalakult az Egyesület Győri Területi Szervezete, valamint több szakmai csoport, mint például a Corydoras, a Rák-garnéla ill. a Tengeri szekció. Ebben az évben alakult meg Ózdon az Ifjú Hobbiállattartók Önképző Egyesülete is.
   2005. a konkrét feladatok éve. További területi egységek kapcsolódtak be a munkába Sopronban, Pécsett, Szécsényben, Tatabányán és Környén. A tagság felajánlásaiból létrejött egy  könyvtár, amely a tagok rendelkezésére áll. A győri területi szervezet májusban gyönyörű kiállítást rendezett, amelynek hatalmas sikere volt a városban. Ugyanakkor állandó helyet kapott az AME Budafokon a Dél-Budai KUlturális és SZAbadidő Központban, ahol önálló kiállítás keretében mutatkozott be az egyesület. Több kihagyott év után egy 100 akváriumos kiállításban gyönyörködhettek a látogatók, ezzel is sok hívet szerezve a hobbinak. Ugyanebben az évben alakult meg -miskolci központtal- az önálló Kelet-Magyarországi Akvarista Egyesület.
   2006. a dinamizmus éve. Újabb területi egységek kapcsolódtak be a munkába (Debrecen-Nyíregyháza). Számtalan rendezvény volt, hiszen a területi egységek már önállóan szervezték programjaikat. Jó volt látni, hogy mindenhol remek társaság alakult ki, jól sikerült közös programokkal, és a nem teljesen szakmai jellegű úgynevezett családos bográcspartikkal. Nyilvánvalóan egy jól összeszokott társaságban a szakmai munka is sokkal könnyebben valósítható meg.
   Megrendezésre kerültek az előző évről márt jól ismert kiállítások Győrben, Tatabányán és Budapesten, ahol a szakmai programok színvonalát neves külföldi akvaristák előadásai emelték. A területi egységek önálló kiállítását az Egyesület anyagilag is támogatta, ill. kiállítási eszközökkel (állványok, akváriumok, felszerelések). Ugyanakkor a több száz fotóból álló fotókiállítás díjmentesen kölcsönözhető kiállításhoz, bemutatókhoz.
   2007 a sok munka éve lesz. Az Egyesület új szolgáltatásokat indít tagjai számára:
-Az Egyesület könyvtárat működtet, amelyben neves külföldi szaklapok éves példányait, valamint az adott évben megjelenő minőségi szakkönyveket szerez be. A könyvtár tartalomjegyzéke interneten is hozzáférhető.
-Az Egyesület díjmentes vízparaméter mérést biztosít, amelyet önkéntes mérőpontok kialakításával szervez. A mérőeszközzel rendelkező, a programban részt venni kívánó tagok ingyenes kalibrálást, és eszközkihelyezést kapnak. Interneten elérhető a pont helye, elérhetősége, a minta leadás módja, valamint a szakvélemény formája.
-Az Egyesület évi 4 x 5 liter díjmentes lágy vizet biztosít tagjainak.
-Az AME évi 1 alkalommal tenyésztési technológiát biztosít tagjainak. Területi csoportok szervezésében kölcsön biztosít 1 tenyészakváriumot, fűtővel. Véglegesen biztosít szivacsszűrőt, ozmóvizet, artemiát, perlonvattát, valamint egy füzetet, amely tartalmazza a tenyésztés, és a felnevelés menetét.
-Az AME börzén való részvételt biztosít tagjainak. A területi egységek -a megfelelő engedélyek beszerzését követően- börzéket rendeznek, ahol eladási – vételi lehetőséget biztosítanak a tagoknak.
-Az AME tagjai az Egyesület által szervezett kiállításokat díjmentesen látogathatják.
-Az AME tagjai a www.akvariummagazin.hu lap teljes tartalmához hozzá tudnak férni. Az AME-val kapcsolatos információk jelszóval védettek, egyes részeket kizárólag AME tagok tekinthetik meg.
   Fontosnak, sőt egyre fontosabbnak tekintjük az utánpótlás-nevelést. Sajnos tény, hogy az ifjúság körében csökken az érdeklődés a természettudományok iránt. Ezt az érdeklődést szeretnénk felkelteni pályázatokkal, vetélkedőkkel. A rendezvényeket izgalmas gyermekprogramok egészítik ki.
   Úgy gondolom érdemes hozzánk tartozni és részt venni a munkában. Itt mindenki megtalálja a szépséget és megnyugtató élményekben lesz része.

   Mi mással fejezhetnénk be ezt a rövid bemutatkozást, mint azzal, hogy mindazokat várjuk tagjaink sorába, akiket érdekelnek az akvarisztika eredményei, szeretnének hasonló érdeklődésűekkel megismerkedni, tenyésztési megfigyeléseket végezni – szeretnék szabadidejüket tartalmasan, a díszhalak világában eltölteni. Az érdeklődők közvetlenül a területi egységekhez és szekcióihoz is fordulhatnak további információkért.
Pasaréti Gyula
elnök
Akvaristák Magyarországi Egyesülete
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés