Egy emlékezetes kiállítás margójára

Minden trópusi hal rajongó legnagyobb öröme, ha időről időre megvitathatja és megoszthatja tapasztalatait és sikereit más, hasonló érdeklődésű hobbitársával. 2013 májusában abban a szerencsében volt részem, hogy meghívottként részt vehettem az ikrázó fogaspontyokra szakosodott amerikai szövetség (American Killifish Association, AKA) kiállítással egybekötött 52. éves kongresszusán.

Az egyesületnek, melynek magam is másfél évtizede tagja vagyok, az a célja, hogy elősegítse az ikrázó fogaspontyok tartását, tenyésztését, terjesztését, tanulmányozását és megőrzését, valamint támogassa a közösség tagjai közötti eszmecserét. Ezért egy ilyen eseményen történő részvétel mindig a legjobb lehetőséget biztosítja a tenyésztőbarátokkal folytatott aktív tapasztalatcserére, továbbá újabb ismeretségek kötésére. A rendezvény ezúttal az Oregon állambeli Portland városában került megrendezésre. A házigazda az AKA egyik nyugati parton működő alszövetsége, a Northwest Killies volt. Az összejövetel társelnökei, Barry Cooper és Brian Watters, elismerésre méltó szervezőmunkát végeztek annak érdekében, hogy a rendezvény mindenki számára emlékezetes élményt biztosítson.

Az éves összejövetel egyik fő látványossága, hogy a szövetség tagjai és a résztvevők kiállíthatják halaikat, valamint az a lehetőség, hogy az összes kiállított hal megvásárolható a rendezvény utolsó napján egy aukció keretében. A tenyésztők több mint 230 pár ikrázó fogaspontyot állítottak ki, melyek fajcsaládok szerint 15 csoportba voltak besorolva. A kiállított halak zsűrizésre kerülnek, minek során minden csoport első három helyezettje kap díjat. Ezen kívül, kiemelkedő kínálat volt az úgynevezett "Új és Ritka" kategóriában. A széles választékot számtalan vadonfogott killi színesítette, mint például egy venezuelai expedíció során gyűjtött halak és további vadon fogott észak-amerikai fajok. Marc Bogaerts, az egyik európai meghívott, jelentős mértékben hozzájárult a különleges halgyűjteményhez, miután 140 pár nyugat-afrikai fogaspontyot hozott magával, beleértve 40 vadon fogott párat, melyeket Gabonban és Kamerunban gyűjtött nemrégiben. Jómagam vadon fogott Nothobranchius fajokkal érkeztem, melyeket a Kongói Demokratikus Köztársaságban gyűjtöttem, Afrikának egy viszonylag ritkán látogatott részén. Ez a rendkívüli választék került tehát árverésre és minden résztvevő találhatott magának érdekességeket, ha valami igazán szokatlant szeretett volna megnyerni az aukción, amelyen összességében több mint 1000 tételre tehettek ajánlatot az érdeklődők.

A résztvevők a hétvége folyamán széles témakört átfogó előadásokat hallhattak, amelyek lefedték az ikrázó fogaspontyok tartásával és tenyésztésével, vagy a természetes élőhelyeikkel és gyűjtésükkel kapcsolatos tudnivalókat. Az előadók a különböző földrészeken honos számos nemzetséget mutattak be. Nekem két előadást volt alkalmam tartani. Először a Nothobranchius fajok elterjedését és biogeográfiáját taglaltam a Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia területén, mely országokban az elmúlt évek során jártam. Útjaimon sikeresen gyűjtöttem és hoztam haza például a Nothobranchius brieni fajt, mely bár 1937 óta tudományosan ismert volt, de soha nem került még be élve a hobbiba, valamint több új, leíratlan fajra is bukkantam. Második előadásomra a szombat esti bankett vacsora keretén belül került sor, amikor is az afrikai gyűjtőútjaim során átélt tapasztalatokról és számtalan kalandról számoltam be.

Jótékonysági akció keretében, a George Maier alapítvány részére kínáltak érdekes és különlegesen egyedi aukciós tételeket, mégpedig tombola formájában. Brian Perkins ismét egy jelentős adományt ajánlott fel. A szerencsés nyertes egy résztvevő helyet kapott a Peru déli részére rendszeresen szervezett gyűjtőútjai egyikére. Ennek az igazán nagylelkű felajánlásnak a becsült értéke meghaladta az 1500 dollárt. A tombola bevételét az alapítvány kapta. Ez az adómentes szervezet azzal a céllal alakult, hogy támogassa az ikrázó fogaspontyokkal kapcsolatos kutatásokat és ehhez a tudományos tevékenységhez mindenki hozzájárulhat adományaival.

A társas programok fontos részét képezik az éves kongresszusnak. Ezúttal a szervezők olyan közös halas programokat kínáltak, mint például a régió legkiválóbb akvarista boltjának megtekintése, és egy fogaspontyokkal foglalkozó tudományos kutatóintézet laboratóriumának meglátogatása a helyi állami egyetemen.

Természetesen nagy öröm volt számomra, hogy aktívan részt vehettem ezen a rendkívül érdekes eseményen. Biztos vagyok benne, hogy a résztvevők mind nagyon élvezték a kongresszust és már most várják a következő évit.

Nagy Béla


Bejelentkezés a hozzászóláshoz


toist profilkép
toist válaszolt #1 7 éve 9 hónapja
Az egyik Akvarista Napok rendezvényen volt szerencsém meghallgatni egy előadást Bélától Nothobranchiusok témakörben, azóta is biztos vagyok benne, hogy egyszer nevelnem és szaporítanom kell valamelyik gyönyörű faj néhány példányát.
Az általa bemutatott gyönyörű halakra, vidékekre és a részletes információkban tükröződő alaposságra visszaemlékezve nem is csodálom, hogy az ikrázó fogaspontyokkal foglalkozó legnagyobb szervezet is felkérte előadónak... Béla igazi fanatikus, a szó legjobb értelmében, további sok sikert és sok, eddig ismeretlen afrikai pocsolyát kívánok neki! :)
mark24 válaszolt #2 7 éve 9 hónapja
Gratulálok!
Valóban kimagasló teljesítmény, amit elért, pláne büszkék lehetünk, hogy kishazánkból került ki a killiknek egy ilyen profi szakértője!
További sok sikert kívánok a munkásságához! És szerintem sokan várunk még kitűnő útleírásokat a magazin hasábjain, akárcsak leírást néhány pompás Nothobranchiusról!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 7 éve 9 hónapja
Az Akvárium Magazinban sokszor fellapozom az írásait...a legigazibb "terepszagú" írások amit csak olvashatok!
További sikereket önnek-nekünk pedig még több cikket öntől!
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #4 7 éve 9 hónapja
Nagy Béla gratulálok! Igazán öröm ilyeneket olvasni.