Kedvenceink védelmében

Priapella bonitaAkváriumi halaink túlnyomó része a trópusi vizekben honos. Amikor az akvarista a szaküzlet széles választékában válogatja a különleges halakat, gyakran nem is gondolná, hogy az akvarisztika is komoly terhet ró a környezetre.


Kedvenceink védelmében

Akváriumi halaink túlnyomó része a trópusi vizekben honos. Amikor az akvarista a szaküzlet széles választékában válogatja a különleges halakat, gyakran nem is gondolná, hogy az akvarisztika is komoly terhet ró a környezetre. A cikkben az akvarisztika és a környezetvédelem kapcsolatának néhány aspektusára szeretném felhívni a figyelmet, remélve hogy a szemlélet módosítással a környezeti terhelés minimalizálható.

Priapella bonita

Priapella bonita

A tények

Felvetődhet a kérdés, hogy egy díszhal megvásárlásával miféle környezeti terhelésről beszélhetünk? Szerencsés esetben a kiválasztott díszhal egy hazai tenyésztő tenyészetéből származik, a hozzáértő kereskedő megfelelően tartotta, és az akvarista az adott díszhal igényeinek megfelelő környezetet tud biztosítani. Jellemzően ezek a feltételek a gyakorlatban ritkán találkoznak. A díszhalak jelentős része külföldről érkezik, és nagy mennyiségben importál Európa az eredeti élőhelyén befogott (un. vadon fogott) példányokat. Az eredeti élőhelyen történő befogás módjai is jelentősen károsíthatják a természetet (ennek szomorú példáit láthatjuk többek közt Afrikában), illetve a túlzott halászat, felelőtlen halgazdálkodás (együtt hatva a környezeti feltételek módosulásával) néhány faj eredeti élőhelyen történő kihalásához vezettek. A befogást követően a hosszas szállítás, valamint a nagykereskedelmi tevékenységek során történő stressz, és gyakori fertőzések jelentős számban tizedelik a halakat. A kiskereskedelmi hozzá nem értés, illetve az akvarista tájékozatlansága együttesen odavezethet, hogy az eredeti élőhelyen befogott példányok nagyon kis része éri meg a befogást követő 4. hónapot.

Napjaink környezetkárosító gazdaságpolitikájának eredményeként számos faj kihalt, vagy veszélyeztetett kategóriába került. Ezt felismerve számos szervezet próbálta a környezetrombolást mérsékelni, illetve a fajok védelmében a gyakorlatban is tenni. Az egyik ilyen szervezet a CITES (www.cites.org), amelyet azzal a céllal alapítottak 1973-ban, hogy a kereskedelembe vont fajok eredeti élőhelyen megmaradását biztosítsák.

Mi sem fogjuk látni

Az alábbiakban néhány példát szeretnék bemutatni az akvarisztika természetvédelmi tevékenységével kapcsolatban. A fent bemutatott példa egyszínű, környezetkárosító képet fest az akvarisztikáról. Hangsúlyozni kell, hogy az esetek döntő többségében egyéb környezet károsító tevékenységek együtthatásában pusztultak ki fajok. Számos területen az akvarisztika, és az akvaristák tevékenysége komoly környezetvédelmi munkát jelent. A számos környezetvédelmi tevékenység közül (pl.: oktatás, szemléletváltás, biodiverzitás megőrzése...) egy területet emelek ki: a génállomány mentést. Sajnos számos olyan faj van amely ma már az IUCN (International Union for Conservation of Nature) piros listáján (red list) az EX bejegyzés szerepel, azaz végérvényesen kipusztult.

Az IUCN az alábbi kategóriákba sorolja a veszélyeztetett fajokat:

  • EX (kipusztult)
  • EW (eredeti élőhelyén kipusztult)
  • CR (kritikusan veszélyeztetett)
  • EN (veszélyeztetett)
  • VU (sebezhető)
  • NT (a veszélyeztetettség határán)
  • LC (nincs veszélyeztetve)

Sajnos csak a Poeciliade családból a Pantanodon madagascariensis-t, Priapella bonita-t, Gambusia georgei-t, Gambusia amistadensis-t többet senki nem láthatja. Más családok is hasonló veszteségeket könyvelhettek el. Hosszú a lista azon fajokból amelyek EW besorolást kaptak. Például az Ameca Splendens is 1990-ben veszélyeztetett besorolást kapott, majd 1996-ban természetes élőhelyén kipusztult. Jelenleg Floridában nevelnek kereskedelmi mennyiséget.

Image

Megőrzési projektek

Számos nemzetközi szervezet alakult a veszélyeztetett fajok védelme érdekében. Azonban az egyén, és a kisebb közösség is képes hatékonyan fellépni a természetvédelem érdekében. Amennyiben a hatásokat összevetjük, elmondhatjuk hogy összességében kizárólag az egyéni szemléletváltás elég lenne a célok elérése érdekében. Nyilván ez hosszú folyamat, azonban természettudatos szemléletmóddal célravezető.

Viktória tavi sügerek 1960 előtt több mint 300 különböző Viktória tavi sügérfaj élt. Majd a halgazdaság fellendítése érdekében a Nílusi sügeret telepítették mesterségesen a tóba. Ma 100-nál kevesebb Viktória tavi sügérfajt ismerünk, ezek egy része EW.

Az alábbiakban ahhoz szeretnék segítséget nyújtani, ha ezt a gyönyörű hobbit környezettudatos magatartással kívánjuk párosítani. Ismét a szemléletváltást szeretném hangsúlyozni. Amennyiben élőállatot veszünk legyünk annyira igényesek, hogy nem kizárólag a földrajzi közelség alapján választunk szaküzletet. Olyan szaküzletben ahol elhullott, láthatóan beteg állatok vannak, illetve ahol nem tudnak a kereskedésben lévő állatokról részletes információkkal szolgálni ne vásároljunk halakat. Minden esetben mérjük fel az otthoni lehetőségeink, és ismereteink, és ennek megfelelően válasszunk halakat. Egyes fajok 16 évet is élnek (pl. a népszerű fekete szellem késhal), így hosszú időre választunk társat, felelősséggel kell gondoskodnunk róla. Amennyiben nem tudjuk a megfelelő teret, vízminőséget, vagy táplálékot biztosítani, válasszunk másik halat. Az akvaristának rendszeresen gondoskodnia kell az akváriumról. Így csak az vállalkozzon erre aki ezt meg is tudja tenni. Minden faj beszerzése előtt tájékozódjuk igényeiről, a társíthatóságáról. Csak ennek birtokában vásároljunk.

Kisebb közösségi szinten a fajok megmentésének példája a HALCP (Hobbyist Aqua Lab Conservation Project). A projekt Mexikó édesvízi halainak védelmét kívánja megvalósítani. A Morilea Egyetemmel karöltve létrehoztak egy Aqa-Lab-ot ahol kültéri, és beltéri medencékben szaporítják a veszélyeztetett fajokat. Megtaláljuk itt a Girardinichthys ireneae-t, a Chapalichthys pardalis-t, de a sort hosszan lehet folytatni.

A British Chiclid Association - Conservation project a veszélyeztetett sügérfajok megmentését tűzte ki célul, és információs rendszerrel, fenntartási programmal támogatja a projektben résztvevőket. Jelenleg számos madagaszkári, és viktória tavi EW sügér maradt fenn munkájuknak köszönhetően.

Bukovácz Tamás

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés