Nem ismerek olyan akvaristát, akinek hosszabb-rövidebb akvarista „múltjában” ne lenne ott a guppi. Sokan vagyunk, kik még kisiskolás korunkban ezzel a hallal kezdtünk, mert anyunak erre mondta a díszhal-boltos bácsi, hogy elnyűhetetlen. Meg aztán lényegesen olcsóbb volt szinte minden más –a bolt akváriumaiban úszkáló- halnál. És milyen boldogok voltunk az első szaporulatnál.
Vannak, akik már haladó akvarista korukban kaptak rá az ízére: változatosságukkal, csodálatos színeikkel lopták be magukat az akvarista szívekbe. Egyik barátomnál például családi program –TV nézés helyett - az akvárium hosszas megfigyelése. Jó látni, amikor a kedvenc guppik látványára apának, anyának, gyereknek egyformán csillog a szeme. 
De persze egy „egyszerű” díszakváriumban is jól mutat egy csapat guppi.

Kevesen tudják, hogy a „guppizásnak" van egy speciális formája. Német kifejezéssel élve: Guppy Hochzucht. Magyarra talán úgy fordíthatnánk: versenyguppi tenyésztés. Mi is ez?

Az ÖGG kezdeményezésére európai guppy-s egyesületek 1981-ben létrehozták  az IKGH-t (International Kuratorium Guppy-Hochzucht/International congress for guppy-high breeding), magyarul a Nemzetközi Versenyguppi Kuratóriumot, mely 4 évente meghatározza az IHS-t (International Hochzucht Standard/International high-breeding standards), a Nemzetközi Guppi Standardot. Ez egy kb. 50 oldalas leírás arról, hogy verseny guppi tenyésztésekor milyen (nagyságú, formájú, vitalitású, színű) hal elérése a cél. Leírja továbbá, hogy hogyan, milyen szabályok szerint kell megrendezni egy IKGH-s guppiversenyt (rendeznek például Európa Bajnokságot), és a versenyen hogyan, milyen szempontok alapján kell pontozni egy guppit!

Tudtátok például, hogy a Standard a farokúszó formája alapján 3 főcsoportba, azon belül összesen 12 kategóriába sorolja a guppikat?!

Ezek a következők*:

-Nagy farokúszójúak
A. legyezőfarkú / Fahnenschwanz / Fan tail
B. háromszög farkú / Triangel / Triangel tail
C. fátyolfarkú / Fächerswanz / Veil tail
D. zászlós farkú / Schleierschwanz / Flag tail

-Kardos farkúak
E. alul-felül kardos / Doppelschwert / Double sword
F. felül kardos / Obenschwert / Top sword
G. alul kardos / Untenswert / Bottom sword
H. lantfarkú / Leierschwanz / Lyre tail

-Rövid farokúszójúak
I. lapátfarkú / Spatenschwanz / Coffer tail
J. hegyes farkú / Speerschwanz / Spear tail
K. körfarkú / RundSchwanz / Round tail
L. tűfarkú / Nadelschwanz / Pintail

*magyar nevek forrása: Horn-Zsilinszky: Akvarisztika

Aki ennél is részletesebben kíváncsi a Standardra az itt elolvashatja németül vagy angolul.

És hogy miért is írom le mindezt?!

full red guppy Néhányan -lelkes magyar akvaristák- elkezdtünk érdeklődni az akvarisztika ezen ága iránt. Talán fiatalkori nosztalgiából, talán, mert nagyon szép kihívás részt venni egy Európa Bajnokságon, vagy talán mert, hatalmas sikerélmény egy csapat úszkáló full red guppy látványa az akváriumban. Így aztán megpróbáltunk kicsit utánajárni ennek a dolognak.  Beszélgettünk külföldi guppitenyésztő ismerőseinkkel, elmentünk a guppi Európa Bajnokság bécsi fordulójára (250 akváriumban 250 guppi-trió), beszereztünk néhány ígéretes guppi törzset.

Elhatároztuk, hogy belépünk (az AME) az  IKGH-ba, megpróbálunk olyan guppikat tenyészteni, hogy azok megállják a helyüket egy versenyen! Sőt talán egyszer mi is megrendezünk egy nemzetközi versenyt!

Ennek előhírnökeként bemutatjuk a TerraPlaza-n az AME Guppi-Szigetet. Mi is ez?

-Egy 40 akváriumból álló guppibemutató, ahol szándékaink szerint meg tudunk mutatni néhány verseny guppit és jó néhány nem verseny, ámde szintén nagyon látványos guppi színváltozatot.
-Egy információs központ, ahol igyekszünk tanácsot adni egyszerű guppitartóknak ugyanúgy, mint azoknak akik versenyguppi tartásra-tenyésztésre adnák a fejüket. Készülünk -helyben olvasható- szakirodalommal.
-Lehetőség lesz guppi vásárlásra is a szigeten!  Sőt, aki megvárja a rendezvény végét, a kiállított halak egy részét is megveheti!

Úgyhogy szerintem érdemes lesz benézni 20-án vasárnap a Lurdy-Házban a TerraPlaza-ra, az AME Guppi-Szigetre!
Várunk minden kedves guppibarátot! Még jelentkezem…

peters

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 10 éve 9 hónapja
Szeretném kifejezni köszönetemet,és nagy elismerésemet a guppi sziget minden vonatkozásában...maga a kiállítás véleményem szerint egy nagyon remek volt!
De:megdöbbentő volt amit tapasztaltam kora hajnali érkezésemkor a mesterünknél.Mi akik csak a látványt élveztük egyáltalán semmi elképzeléssel nem rendelkezhetünk arról,hogy ez mennyi munkát és fáradságot jelentett..nekem csak pár megfeszített óra készülődésének látványa jutott,az előző napról-szombat-fogalmat sem alkothatok.
Hajnalban-ez még azt jelenti hogy még sötét volt!- pár perces reggeli után a mesternél olyan sürgés-forgás volt,ami észbontó-a legkomolyabban mondom hogy azt sem tudom hogy lehetett ezt fizikailag bírni,és hogy lehetett ilyen nagyszerűen fejben megrendezni?Gyula egész családja,a nála megszálló három segítővel egyetemben olyan tempót mutatott,hogy én csak kapkodtam a fejem...persze amiben csak tudtunk édesapámmal mi is segítettünk,de nagyon jól észrevehető volt hogy itt egy olajozottan működő csapat serénykedik!Az én kéréseim pillanatok alatt kielégítésre kerültek-a börzéről családi okok miatt korán el kellett jönnöm-,de megkezdte működését a gépezet...Rengeteg vizeskanna megtöltése,transzportálása ide-oda,ilyen eleség,olyan könyv,még ezt is visszük/azt is tegyük be az autóba stb...hihetetlen volt!Ahogy hallottam a fiúktól hajnali kettőkor tértek nyugovóra,de olyan tempót diktáltak...atya világ!!
Aztán igazából akkor éreztem meg az igazi döbbenetet,amikor kiérkeztünk a börzére...mindenki,egyszerűen mindenki aki csak tehette az mindenki pakolt,hordozott ezt-azt,cipekedett vagy éppen kerekes kis kocsin tolta be a cuccokat a teher rámpáról."Kiöltözött"emberek hordozták a dobozokat-kannákat,mindenki azon volt hogy időre kész lehessen a dolog...a helyszínen még számomra ismeretlen kollégák is úgy robotoltak mint a gép,úgy hajtott mindenki mint az állat!Nem,most nem kérek elnézést az előbbi kifejezésért,mert ezt találom a legmegfelelőbbnek!Miközben a guppi sziget már előző nap elkészítésre került-én azt hittem hogy már kész!-az utolsó pillanatig folyt a kis medencécskék betelepítése,kis vízcserék,utántöltések eszközlése stb...ezen dolgok közben készült az AME standja,és komolyan mondom nem tudom azt egyáltalán elképzelni sem,hogy egyszerűen hogy jutott ott levegő mindenkinek??
A látogatók el nem tudják képzelni hogy ez mekkora meló volt-én is csak sejthetem..
Mi páran "jól belaktuk"a guppin sziget mögötti területet,saját halas dobozaink/vödreink szinte beláthatatlan kusza dzsungellé alakították az egész placcot-a területet ami tulajdonképpen az egyesületé volt.Szerintem fel sem fogtuk hogy itt mi éppen egy "minibörze" jellegű projektet futtatunk,hogy állandó téblábolásunkkal igen komolyan feltartjuk őket-de egyetlen rossz szó,egy ingerültebb mozdulat..tehát egyetlen rezdülés nem jelezte felénk hogy "srácok ezt nem így,és nem itt kellene".Sőt!Sőt még ők segítettek nekünk rendbe tenni a dolgainkat,ők segítettek elrendezni a nyitás pillanatai előtt úgy a javainkat hogy az valami áttekinthető legyen....
Hhh...ezt csak most fogom fel,most érzem át igazán.Nagyon köszönöm a türelmeteket-hogy lehettünk ennyire vakok? :D
A mester és családja megtette a magáét...erőn felül is szerintem.Tőlük eltekintve,és csak a hajnali nála rakodó team-re kitérve viszont egyszerűen nem bírom ki hogy név említésével ne fejezzem ki csodálatomat!Gyuri bácsi:ez férfimunka volt!Péter,Tamás:hihetetlen amit leműveltetek...Péter a halodában felügyelte a dolgokat a mesterrel,Gyuri és Tomi lankadatlanul hordozott mindent az autókhoz..nem hiszem hogy egy percnél tovább egy helyben állt volna bármelyikük is.
Fantasztikus volt...
Tulajdonképen a börzén már "csak vendég" voltam-jól érezhettem magam,bratyikázhattam,sétálhattam..de közben láttam hogy Péter még az utolsó előtti pillanatban is letöröl néhány nem létező foltot a medencékről,még igazít egy hajszálnyit a levegőztető csöveken.Tamás lankadatlanul rámol,a mester egyeztet..mindenki pörög mint a motolla!Érkeztek segítők is szép számmal...
..és a tömeg hirtelen óriásira duzzadt:megkezdődött a börze!
Az addigi csapat a háttérbe vonult...pihegtek csak,esetleg jutott egy kis idő kávéra-dohányzásra-és a vendégek csak jöttek,jöttek lankadatlanul!Péter szerintem állva és nyitott szemmel aludt szegény-de közben hogy csinálta hogy mosolyogva még beszélgetett is?Tomi a baseball sapkáját mélyen szemeibe húzva csak álldogált néha maga elé révedve...hullafáradtan,de mégis megérezve a szívében a jól végzett munka örömét.
Gyuri bácsi afféle csöndes szemlélőként csak nézte az áramló tömeget...vajon hányan tudjátok hogy ők mennyit dolgoztak ezért?
Postommal tisztelegni szeretnék előttük,és mindenki előtt aki csak egy doboz arrébb rakásával is segítette a munkát.Hölgyeim-Uraim....minden elismerésem,alázatom,és a legmélyebb tiszteletem felétek!
T.:Gábor
Pasa profilkép
Pasa válaszolt #2 10 éve 9 hónapja
Az alábbi listáról lehet rendelni a +36 30 990 5063 telefonszámon vagy a emailcímen:

Poecilia wingei tiger (endler tigris) párban 500
Poecilia wingei japan blue (endler japán kék) párban 800
Poecilia wingei gold (endler arany) párban 400
Poecilia reticulata (vad guppi alul kardos) párban 500
Poecilia reticulata (guppi vegyes) 200
Poecilopsis prolifica (feketecsíkos fogaspontyocska) 300
Xiphophorus maculatus (platti piros golyó) 150
Xiphophorus maculatus (moszkva platti) 150
Alfaro cultratus (késfarkú elevenszülő hal) 300
Girardinus metallicus (fémes fogaspontyocska) 200
Limia vittata (kubai límia) 250
Heterandria formosa Gold (törpe fogasponty arany) párban 400
Cheirodon axelrodi (vörös neonhal) 250
Hyphessobrycon nigricinctus (perui császárlazac) 400
Hemigrammus filamentosus (Főnix lazac) 400
Hyphessobrycon herbertaxelrodi (fekete neonhal) 150
Hyphessobrycon flammeus (lángvörös pontylazac) 150
Megalamphodus roseus (sárga fantomlazac) 250
Hyphessobrycon takasei (kávélazac) 300
Paracheirodon innesi (neonhal) 120
Gymnocorymbus ternetzi (fekete tetra) 120
Barbus titteya (vörös karcsú díszmárna) 150
Orizias woworae (rizshal) 300
Puntius tetrazona (szumátrai díszmárna) 150
Puntius tetrazona Green (zöld (moha) szumátrai díszmárna) 200
Epiplatis dageti (vöröstorkú díszcsuka) párban 600
Red Cherry garnéla (vörös garnéla) 100
Trigonostigma heteromorpha (ékfoltos razbóra) 150
Badis badis (kéksügér) párban 600
Tanichthys albonubes (kolibrihal) 150
Steatocranus casuarius (Kazuárfejű sügér) 1 pár 2000
Corydoras aeneus (aranysávos páncélosharcsa) 150
Corydoras panda (pandaharcsa) 300
Corydoras trilineatus (háromsávos páncélosharcsa) 250
Corydoras pygmaeus (törpe páncélosharcsa) 250
Corydoras duplicareus (rézfoltos páncélosharcsa) 800
Ancistrus sp. (algaevő hal) 4 cm 250

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés