- Köszönetek: 1688
Grindálok-mohára!
- halőrxxl
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Íme a fotójuk: bugguide.net/images/cache/ZZW/LFL/ZZWLFL...BLGRSHQZAL5RHHSZ.jpg
T. :Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nade...taglaljuk akkor egy kicsit a hátteret is-senki nem hitte ugye el/bármennyire is erőlködtem ezen:D/ hogy nem tudtam a pontos fajt-a kezem eltördelném ha hamis infókkal rossz irányba terelnék bárkit is egy-egy blogommal!Említem az erdész ismerősömet,akivel kisétáltunk az erdőre hogy ő megmutathassa nekem a szedhető mohát...szégyenlem,de én ettől sokkalta tutibb meghatározásra vágytam/nem mintha ismerősöm szakmaiságát kétségbe vonnám!/.
Hoztam hát haza némi mohát-együtt szedtük vele,baj nem lehet-sőt az októberi börzén még egy kollégának is ajándékoztam belőle...de istenigazából nem tudtam a pontos fajt!Pedig de szerettem volna nektek megmutatni ennek a bájos kis növénykének a telepeit,de szerettem volna ha ti is virtuálisan élvezitek a színét,a tapintását!Ez egy olyan szinte mennyei élmény,amit csak a természet adhat nekünk...az illata káprázatos-az érintése tisztára élvezet/komolyan mondom nagyon szerettem mindig is a mohákat!/:
Szóval belemerültem én a meghatározásba-előkerültek nálam is a lupék,a mikroszkóp.Nem vagyok járatlan a növények vlágában sem,jól tudtam hogy milyen sajátosságok mentén kell haladnom ha meg szeretném tudni a pontos fajt..és mint ti,én is megtaláltam a választ!Bizony ez a ciprusmoha! Gyűjthető,ahogy írom is a blogban a dolgokat...de ez még mindig nagyon kevés volt nekem ahhoz,hogy én erről egy nyilvános blogot írjak nektek-mert mi van ha én valamit rosszul tudok,mi van ha tévútra viszlek beneteket?Egyébként is szkeptikus vagyok saját tudásomban,a fajok meghatározása sosem volt erősségem-olyan szinten legalábbis nem amit én megfelelőnek éreznék.A kutakodást tovább kellet hát bővítenem-mert éreztem hogy bizsereg az a pár ujjam amivel gépelni tudok..nekem erről kötelező írnom nektek!
Felvettem hát a kapcsolatot a hazai Bryophiták ismert szakértőjével-Dr.Tóth Zoltán adjunktus úr /ELTE/válaszlevelét megvárva immár tuti ezer % biztos lehettem abban,hogy a faj meghatározása helyes...a moha szedhető,a blog készülhet!
Nos-a fent olvasható kis háttérinfók mind megmutatják nektek azokat a gondolatokat melyek engem foglalkoztattak miközben alig vártam már hogy írhassak...blogot írni egyfajta felelősség is!
Visszakanyarodván a valós idejű történésekhez örömmel közlöm hogy végre a "fejembe jutott" hogy én hetenkénti frissítést ígértem egy ideig..lássuk már hogy mit csinálnak a mohán ezek a kis férgecskék!Még a képeket is elkészítettem a héten...most hát frissítem a blogot a mai dátummal!
Toist köszönöm a mindenkori aktív részvételt...mohára fel!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
A házi feladatot elvégeztem, nagyítóztunk, meghatároztunk. A blogban mondjuk nem adtál fel nagy feladványt (persze nekem így is nagy volt ), mert mint megtudtam a ciprusmoha (Hypnum cupressiforme) komoly mennyiségben szokott minden erdőségben jelen lenni a fákon, viszonylag jól határozható és jó eséllyel gyűjthetünk.
Múltkori kiruccanásunkon feljegyeztem azt is, hogy mit nem érdemes gyűjteni és most már a nevét is tudom: a közönséges seprűmoha (Dicranum scoparium) nagyon jól néz ki, csábító, ahogy mohákhoz képest jelentős méreteivel kelleti magát, azonban jellemzően (legalábbis a Zemplénben) a földön/földből növekszik és bizony jól lerázva is igen rossz lesz az anyaföld/moha arány, tehát nehéz cipelni, átmosni, használni, plusz igen merev és nem túl jó nedvességtartó (tapasztalat alapján), szóval nem nagyon javaslom grindálok alá.
Amennyire nem túl mélyreható szemrevételezéssel meg lehet állapítani még egy másik fajba futottunk bele, szintén Dicranum sp. volt néhány kövön, azonban nem sikerült biztosra menni, hogy polysetum vagy tauricum, és mivel a tauricum nagyon nehezen különböztethető a védett viride-től, hiába igazán selymes tapintású és üde zöld a szőnyeg, jobb ha "futni hagyjuk".
Az általam tavasszal könnyebben gyűjthető "szuperjó" faj meghatározására sajnos tavaszig kell várni, most már nem tudtam a fű között egyértelműen rámutatni, hogy melyik az...
A zöld moha nekem még soha nem fejlődött tovább, viszont egész sokáig képes zöld lenni, szóval látványnak sokáig jó lehet! Lehet csak a véletlen műve, de eddig úgy vettem észre, hogy minél nagyobb számban vannak jelen a grindálok a telepben, annál gyorsabban barnul meg. Szagban különbséget nem éreztem a zöld és a száraz moha között, bár én is tésztával etetek, szóval gyakorlatilag nincs is szaga a tenyészetnek.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Különös öröm viszont az hogy első hozzászólásával az én blogomat tisztelte meg-köszönöm szépen!Sőt:rendkívül érdekfeszítő ötleteket is kaptunk-ezekkel én most találkozom először!Egészen biztos hogy ki fogom próbálni ha mikró vagy bármiféle fonálféreg jelenne meg a tenyészeteimen.
A moha beszerzésének módja is nagyon jó-leleményes tetszik lenni,és igaza is van:miért kellene kidobni a mohákat ha még jó nekünk a lerótt kegyelet után is?Azonban ez a moha már száraz,vagy elhalt ugye?Nos nekem is ez lett volna a célom a rövid ideig forró vízben való előkészítéssel-de hiszem hogy a most oltott 7 tenyészet is működni fog azért! Bár a mohák fantasztikusan zöldellnek a dobozokban,a grindálok szépen eszegetnek-én meg reménykedem hogy a moha nem kezd el nőni.Végül is ha mégis életre kelne sem baj-maximum a bomlástermékeket veszi fel,és nem fog ammónia illat lengedezni...persze lehet hogy tévedek,és a későbbiekben magam is a már inaktív mohát fogom használni!
Lelkesítő hogy ezt az anyagot nem kell még külön megvásárolni a szűkös hobbikasszából,és ahogy tetszik írni többször felhasználható!A száraztésztát is ki fogom próbálni ezen a közegen..
Végezetül hogy egy kis mosolyt is csaljak néhány olyan olvasóm arcára aki kedveli a stílusomat:a legislegkomolyabb okom egyébként a moha iránti lelkesedésre az a korántsem szakmai szempont,hogy rendkívül jól néznek ki a mohán! Hetenként "jelenteni fogom" a fejlődésüket a zöld mohán,ekkor majd ti is megláthatjátok!
Hasonló legjobbakat Uram-megtisztelt véleményével,és tudása közreadásával!
Tisztelettel:Gábor
- UGRAY
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 1
Tetszik a leveled fogalmazásod izgalmassá tete az egész akvarisztika kelléktárját.
Én a grindál ezen modjának tenyésztését 1978 ban kezdtem
és a tözegest teljesen kiiktattam mert számomra kevesebb
volt a tiszta hozam.Sajnos már ifjú koromban is voltak halottaink és a temetőbe járva a sírokrol gyüjtöbe dobott elszáradt koszoruk mohái váltakbe a legjobban.
Én ugy csinéltam a hejszinen lefejtettem a vékony drotot mivel felvolt rögzitve a szalma karíkára neylon szatyorban hazavittem és amenyit felhasználtam 24 órára
beáztatam egyvödörbe.A vízet kicsöpögtetve beletettem dobozokba ráoltottam és indult a tenyészet mai apig igy
csinálom több évtízedes állományom.Az elönye a tenyészetnek kimosható és nem kell ujra oltani csak etetni. A grindál petézik ragacsos és azt nem lehet kimosni.Ami még érdekessége a grindélnak hogy víz alatt az összes ismert féregnél hosszabb ideig birja víz alatt.Olvastam ,hogy megjelent másik féreg az mikró mert
sajnos a miró képes hasonló életmódra.De sebaj nem kell agodni a mikró megszüntethető mégpeddig ugy hogy megtöltitekszinültig vízzel a tenyészetet és 14 órát víz alat hadjátok utána leönteni a vízet és csak száraz
tésztával kel 3-4 napig etetni a mikró teljesen eltünik.
megjegyzem a mikró pete 8 óránként kell és ha nem tud enni azonnal elpusztul ezért kell aszáraz tészta.
Bocsánat hogy hosszúra sikeredet a levelem.
Mindenkinek sikeres akvarizálást kivánok és jó egészséget hozzá.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A szivacsot kihagyom-de a muslikkal megközdök,és jó úton járok!
A ma hajnali szemle/etetés jó eredményekkel kecsegtet:a mohára oltott telepeken a grindálok elfogyasztották a zabpelyhet,ezért már kaptak enni is...nagyon bízom a mohában!
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 211
A fekete kis muslicáktól még a szivacson való tenyésztéssel lehet megszabadulni, mert mint írtad növényi anyagokkal táplálkozik. A mohán tartott tenyészeteim nagy részsében jelen volt/van, de a szivacsokban még nam találkoztam velük.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Műanyag lappá??? Víz terelésről van szó?
Nem muszály főzni, benedvesíted és beteszed pár percre a mikróba. Viszont nem érdemes takarékoskodni az idővel mert Toist tapasztalata szerint (ha jól emlékszem az időtartamra) fél percet lazán túlélnak az atkák a mikróban.
Teljesen megértem hogy nem adtál senkinek, nemkívánom hogy bárki lakását ellepjék ezek a kis dögök. Ha jól sejtem a szoba növények földjében is túlélhetnek...
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tudod mit-nem hőkezelem a mohámat!Egyenlőre csak a konyhában tudnék ügyködni-mert a tél eleji "fakifőzés" szezonja még arrébb van-ráadásul a konyhában meg egészen más projekt zajlik ha megkapom a helyiséget/Hajlanak ám a csövek,meg bővülnek is rendesen..sőt ahol az kell kisimulnak műanyag lappá-ne szólj semmit /
És akkor egy kis "gyónás" a mesterünk felé-ugyanakkor magyarázat arra is hogy miért van az ha nem adok magam sem élőeleség oltást,bár van pl. grindál.Talán tavaly szerettem volna kérni némi grindált Gyulától-ő jelezte hogy van,de "nem jók".Ok-ok...megértettem/elfogadtam,mert tudtam hogy mit jelent az ha egy élőeleség úgymond nem jó!De most akkor hadd utalok arra a sajnálatos nyár közepén megesett dologra amikor egy hozzám forduló kollégának én is jeleztem hogy nem adnék inkább grindált,mert "nem jók"...komoly sértődés lett belőle-minden voltam csak jó nem. Tessék idefigyelni T.kolléga ha olvasol:abban a szerencsében van részem hogy két barátom is elmondta azt hogy mennyire agresszívek ezek a kis "fekete dögök"-azt hiszem a mester meg pont ezek miatt szüntette meg az akkori grindál tenyészetét.Szerinted anyukámat emlegetted volna ha elözöni a paneleteket a fekete sereg? Na ugye...de tudod mit?Te sem kell hogy egyetlen szót is szólj ha már én általad minősítve lettem gyönyörűen...
Meg kell hogy küzdjünk mindenféle kártevővel-de megéri ugye társaim?
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
Az előző hozzászólás után vettem észre, hogy azóta már írtatok, mégpedig nálam is elég aktuális problémáról.
Ezek a kis Scatopsidae-k nálam is feltűntek és idén nyáron először nagyon zavaró mértékben el is szaporodtak. Csak egy tenyészetben sikerült átvenniük az uralmat, amikor csak tudom lenyomkodom az élőket és feletetem a nyüveket, de az a baj, hogy ezek a kis muslicák a zárt doboz széleinél is ki- és bejárnak, így aztán nagyon nehéz féken tartani őket. Azért most nálam is majdnem teljesen elfogytak már, remélhetőleg hamarosan el is fognak!
Az elárasztásos technika nem működik, 20-24 óra volt a leghosszabb idő, amit eddig próbáltam. Ugyan nem azonnal, de kis idővel később a lárvák nagyon nagy arányban újra nekiiramodnak, sajnos a grindálokhoz hasonlóan jól bírják víz alatt, gyakorlatilag semmit nem ért a dolog.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
A friss mohában valóban előfordult már nálam is egy-két jószág, nyilván egész más méretekben más a kezelés, nem tölthetsz annyi időt egy dobozzal, mint én, sokkal többet forgatsz át egységnyi idő alatt, nagyobb termelésre van szükséged, érthető, hogy teljesen fertőtleníted a bejövő mohát. Én úgy vagyok vele, hogy egyszerre max 1-2 új tenyészetet indítok, lehetőleg olyan helyen szedek moház, ahol a "moháról" is ennék, ilyen helyen vízi lényekre veszélyes kórokozók aligha lehetnek, a grindáltenyészetet sem ronhatja el sok minden, a pár megjelenő kukacot feletetem a halakkal, legrosszabb esetben újat indítanék, ha valami mégis előjönne (erre még nem került sor). Nem a módszered ellen beszélek, csak egy -bizonyos esetekben- alternatív és eddig nálam működő megoldást (szimpla vizes lemosás) említettem a moha kezelésére
A mohák kapcsán amint sikerül némi fajhatároz(tat)ást csinálnom, jelentkezem!
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Külön nem akarom tenyészteni a Scatopsidae-et, mert röpképesek és kiszöknek a békáktól, amint kinyitom a terráriumot.
Egyébként most adtál egy ötletet a tenyészetek muslicától és ugróvillástól való mentesítésére. Feltöltöm vízzel, hagyom benne állni egy fél órát, az ugróvillások feljönnek a felszínre, a nyüvek megfulladnak, a grindáloknak meg nem lesz semmi bajuk.
Volt már olyan grindáltenyészetm amit az ugróvillások tettek tönkre, de volt olyan is amiben mindkettő meg volt egymás mellet addig amíg a mikróférgek ki nem szorították őket.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Halivadék köszönöm a segítségedet-és térjünk rá akkor a kártevőkre!Ha ez a fránya lapospotrohú muslica is olyan iramban szaporodik mint rokona-esetenként többszáz pete!-akkor nagyon gáz! Márpedig mindketten tapasztaljuk-igaz nálam az újabb tenyészetekben már nincsenek-de megjelenésük nem kérdéses ha nem védekezek ellenük!Melegen ajánlom neked is a következőt:ne egyenként bánj el velük-esélytelen vagy sajnos...a nyüvek az aljzatban vannak,vastagságra csak nagyon kicsit nagyobbak mint a grindálok,a hosszuk rövidebb jóval-a színük viszont halálosan pont olyan!Tehát a nyüveket teljesen esélytelen észrevenni-de mikor elkezdenek bebábozódni feljönnek,és a dobozok oldalára/tetejére telepszenek barna kis bábocskáikkal.Ezeket mielőbb,és minden alkalommal le kell onnan mosni!A kirajzó legyecskék sem ismeretlenek nekem sem..mondjuk a pincénkben tanyázó x mennyiségű póknak tuti jó falatkák,de idegesítőek és kártékonyak!Ezért én a helyedben egyet sem engednék szabadon-a planktonhálódban nyisd fel a dobozkákat! Én az ablakok közelében helyeztem el légyfogókat-a ragadós fajtát-és egy időben rendesen nagy zsákmányokat könyveltem el...mára már lecsengőben van a dolog.
A nyüvek nem szeretnek feljönni a grindálokat fedő üvegre-az oltásokat ezért innen mosom le,de a grindálokat így is legalább fél órát "úsztatom"...reményeim szerint ha van is benne nyű,az ennyi idő alatt megnyuvad!
Bosszantó hogy ha egyetlen egy Scatopsidae pár is bekerül bármely tenyészetbe akkor ott már alattomosan szaporodni is kezdenek...sorozatos átoltásokkal próbáljuk meg kiirtani őket,de mivel nálad a csodás békáknak még jó is javaslom hogy direkt nekik hozz létre tenyészetet-láthatod milyen szaporák!Vess be mindent-a porszívót is,szűkítő előtéttel...ha elszaporodnak a grindáloknál akkor annak a tenyészetnek kapa!
Ugróvillás..igen,még abban a stádiumban vagy hogy nem zavarnak?Majd fognak hidd el-táplálék konkurensek,ráadásul -ne legyen igazam-de még a közeget is átformálják maguknak!Mint írtam az arra alkalmas közegekben kis barlangocskákat ásnak maguknak ahová villámgyorsan visszamennek-már akkor megkezdik ezt amikor még csak megrezegteted a dobozokat!
Egyszer próbából felmértem hogy vajon mennyi ugróvillás van egy kis margarinos dobozkában?A felszínen kb 50-60 egyed grasszált csak-az egész közeget vízbe dobtam,és ott szétmorzsoltam-a Collembolák ugye feljönnek a vízfelszínre?Nos ezek rendesen egy centis átmérőjű körökbe kapaszkodtak össze..számuk szerintem sacc/ kb módszerrel megtippelve közelítette az ezret!Imádják a zabpelyhet-élnek halnak a kókuszrost közegért..és kinyírják a grindáltenyészetet ezek is ha elhanyagoljuk!
Elgondolkoztató egyébként hogy milyen spontán módon megjelennek a klf. kártevők a grindálokon-nos én pontosan ezért szeretném a mohát is valamennyire "csírátlanítani"-nehogymár godzilla jöjjön elő véletlenül nekem! :-D
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Mivel az oldalra elég macerás képeket feltölteni a kötöttségek miatt, sokan (köztük Én is) a saját oldalukra töltik fel az egész blogbejegyzésüket kompletten.
- Pana28
- Nem elérhető
- DiszhalAM
- Köszönetek: 27
Pedig kíváncsi lennék rá nagyon
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Az ugróvillások nem zavarnak a grindálban, egyszerűen belefújom őket a békákhoz
Szívesen!
Az ugróvillásokat faszénen tartom, kíváncsi vagyok a grindál is megélne-e rajta.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Megfigyeléseim szerint a hibásan gondozott "grindáltelepeken" sokféle fonálféreg jelenhet meg-de a meghatározásukhoz mi nagyon kevesek lennénk szerintem.Mi akvaristák csak szemmérték és mozgási tulajdonságuk alapján "ismerjük fel" a fajokat-de hogy most tényleg az-e...nos úgy vélem akvarisztikai szempontból majdhogynem mindegy is!Megetetjük őket...
Csak hazai fonálféregből többszáz létezik-érdekességképpen mondom hogy bizonyos források szerint az orvosi pálcán sem kígyó,hanem a medinaféreg/Dracunculus medinensis/ kúszik föl...Tény viszont hogy minden őshonos,és a szubtrópusi/trópusi körülmények közül ide kerülő fonálféreg igen nagy eltérésekhez is képes alkalmazkodni-rendkívül fontosnak érzem hát hogy a tenyészeteinket a lehető legtisztábban/úgy értem egy fajt tartva/ gondozzuk!Bizony nagy szerepe van a nedvességnek ebben-de magával a közeggel is behurcolhatunk kis edénykénkben "offnak számító" élőlényeket.
Bizonyosan rég gondozok már grindálokat,ha ki merem jelenteni hogy igen szerencsés az az akvarista akinek évekig tiszta tenyészetei vannak,akinél nem jelenik meg a "mikró",sőt akinél más esetleg növényi/pl. penész,gomba stb/károkozók sem ütik fel fejüket!Én ezt sajnos nem könyvelhetem be magamnak-mindig sokat kísérleteztem,mindig más utakat próbáltam járni..és bizony volt hogy erőteljesen ráfaragtam!Ha olvassátok a fórumot tudhatjátok hogy balsikereimről is szoktam említést tenni-és a grindáloknál rengeteg olyan dolgot is tapasztaltam az évek során ami azt mondatja velem hogy nem egyszerű!Nem egyszerű,mert elég egy kicsike kihagyás egy kis nemtörődömség,és máris van egy kis penész,vagy ne adj isten valamiféle állatka jelenik meg!Tekintsünk most el a növényi dolgoktól,sőt hagyjuk a különféle "mikrókat" is!Még ezeken felül is jelentkezhet-nálam jelentkeztek is szép sorjában!-a különféle atkák,a földibolhák,a földi szúnyogok,az ugróvillások,a muslincák két faja is/legutóbb az ún. lapospotrohú muslincák/.
www.ispotnature.org/sites/default/files/...35315934363f9656.jpg
Itt azonban nem állt meg a sor,mert még emlős kártevőm is volt a pincebéli tenyészetnél-hihetetlen?Egerek migráltak ősszel be a jó melegbe,és a kis szellőztető szivacskákat kikaparva hatoltak be a tégelyekbe-kellett a zabpehely nekik a fenébe!
Vannak hát tapasztalatok-de a legfontosabbnak érzem a következőt:ha fonálférgekkel,vagy bármiféle élő eleséggel foglalkozunk,akkor igen erőteljesen ajánlott a nagyon higiénikus,és körültekintő bánásmód!Alapos kézmosás,az eszközök minden alkalommal történő alapos tisztítása alapkövetelmény!Kézzel sose nyúljunk semmiféle élőeleséghez-de minden alkalommal mosunk kezet ha velük foglalkoztunk!
Toist: nem főzöm én meg a mohát-hiszen éppen csak gyöngyöztetem a vizet;).Ismered a ketészetekben a komposzt gőzöléssel való előkészítését is ugye-nos biztosan nem véletlenül teszik.Az hogy tiszta helyről szedem a mohát az teljesen egyértelmű-de ez a tisztaság azt is jelentheti hogy a mohapárnában más élőlények is tanyát vertek!Ne tudd meg legutóbb a kókuszrostban micsoda collembola tenyészeteim voltak-aztán mikor direkt őket szerettem volna tenyészteni akkor persze már nem ment! Itt jelzem Sanyinak hogy az ő ugróvillás tenyészete csodásan működik-köszönöm szépen!Természetesen mindenki olyan közegen,olyan módon tenyészt grindált ahogy csak akar-a lényeg azon van hogy neki az ő rutinjához mely módozat jön be.mint jeleztem a kókuszrostot-sőt van szövetem is!-még nem írtam le,sőt eredményes voltam már kéregzúzalékon,de még fűkaszálékon is.A közeg tartóssága,a nedvességtartalom könnyed belövése,a szagok kíméletes jelenléter nálam alapkövetelmény-de a legislegfontosabb az,hogy megfelelő mennyiségű/heti2-3dl/ grindált elő tudjak állítani.Ezen fáradozom....
A párodnak /csókolom a kezét-tisztelem az eszét!/üzenem hogy sok sikert a moha meghatározásához-én természetesen már tökéletesen tisztában vagyok a konkrét fajjal...enélkül szó sem lehetett volna a blog megjelentetéséről! De hadd keresőzzön-kérlek majd jelezz vissza!
Bár nem szokásom "idegen tollakkal" feszeskedni,most mindannyiunk okulására egy külső linket illesztek be a nekem távoli múltnak tűnő időkből-olvassátok szeretettel ha nem ismernétek:
akvarista.hu/index.php?oldal=42&uid=14525&cmd=show&id=2735
Továbbá tájékoztatlak benneteket arról,hogy nem volt sikertelen a kísérletezésem Pasa osli tőzeges grindáljaival sem-Novobalton!A kísérlet célja az volt hogy ha nem is akklimatizálódnak hozzá,legalább a felszínen éljenek/szaporodjanak..nos ez megtörtént,és én a szaporodásuk ékes bizonyítékát a blog folytatásában egy kép erejéig meg is mutatom nektek-ha kíváncsi vagy hát a grindálok kokonjaira csak nézz be a frissítésért ismét..azonnal mutatom a képet ott!
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
Mióta 2006 januárjában megkaptam az első grindáloltásomat, Pasa által akkoriban javasolt módszert követve mohán tartom a tenyészeteket. Emlékszem régebben pörögtünk kicsit más oldalon is a témán, azon felbuzdulva több sikeres év után kipróbáltam a kókuszrostot és a tőzeget is... Mostanra csak mohás telepeim vannak ismét
Nem fogsz benne csalódni szerintem, mert nem koszol, nem büdös, könnyű kezelni és jól szaporodik benne a grindál.
Felhasználás előtt általában szárítani szokás, majd átmosni, én volt hogy már csak átmostam, ilyenkor 1-1 egyéb növény kihajtás előfordulhat belőle, de probléma/fertőzés stb nem volt belőle, a főzést meghagyom a lekvárnak a fertőtlenítést meg a műtőknek (persze csak tiszta helyen szedek mohát).
A moha amit szedtél szerintem a "közepes" kategóriába esik (a fajnevet sajnos én sem tudom), van az egész lapos, még a betonon is időnként megjelenő kemény, "tömb moha", aminek csak egész rövid szálai vannak, na az kb használhatatlan grindálokhoz, és van a legkönnyebben tavasszal/nyárelőn, gyakran füves részeken szedhető egészen hosszú szálú moha - eddig ezt találtam legjobbnak. (Azt hiszem megkérem párom, hogy "gyúrja ki" magát megint mohákból és okítson ki, mert ezek a meghatározásaim nagyjából olyanok, mint amikor autót szín alapján kategorizál valaki )
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nekem van olyan szivacsos tenyészetem ami lassan 1 éve működik szinte szagtalanul. Sajnos viszont meg kell szüntetenem mert banán vagy walter féreg jelent meg rajta.
A mohát használom legtöbbször, de Én is kísérleteztem tőzeggel is. Sajnos a túlnedvesítés miatt lassan a legtöbb tenyészetem átvált mikróféreg tenyészeté, de legalább már tudom mi az oka.
Hogy szuperálnak a trópusi ugróvillások? Őket is lehet mohán tartani